Ministerul Afacerilor Externe atentioneaza ca, incepand de luni, este posibila blocarea temporara a punctelor de trecere la frontiera de nord a Greciei, de catre fermieri greci, in incercarea de a forta dialogul cu autoritatile. Protestataii intentioneaza si blocarea unor autostrazi.

Potrivit MAE, fermierii intentioneaza blocarea autostrazilor Atena-Lamia si Egnatia, care fac legatura intre vestul si estul Republicii Elene. Fermierii din regiunea Serres, intentioneaza sa blocheze autostrada care duce spre Bulgaria si principalul punct terestru de trecere a frontierei, Promachonas. In acelasi timp, protestatarii din zonele Larissa si Thessalia vor sa blocheze autostrada Atena-Salonic, in punctele Nikaia si Tempi.

Ministerul atentioneaza asociatiile transportatorilor rutieri din Romania (atat de marfuri cat si de persoane), precum si persoanele care se deplaseaza individual ca in urmatoarele zile exista un pericol real de blocare atat a cailor rutiere cat si a punctelor de trecere a frontierei rutiere din nordul Greciei. Blocaje similare au mai avut loc in anul 2009 si au durat peste 30 zile, afectand transportul international de marfuri si de persoane in zona.

MAE recomanda cetatenilor romani care doresc sa se deplaseze in Grecia sau care revin din aceasta tara, sa se informeze in prealabil in legatura cu posibilitatea trecerii frontierei terestre din nordul Greciei.

Ambasada Romaniei la Atena este in contact cu autoritatile centrale elene, iar Consulatul general al Romaniei la Salonic monitorizeaza evolutia situatiei de la granita de nord a Greciei si este in contact cu autoritatile locale pentru a asigura sprijinul necesar cetatenilor romani, in caz de nevoie.