Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului va avea sase secretari de stat, potrivit unei hotarari a Guvernului privind organizarea si functionarea acestei institutii. Pana acum, este ministerul cu cei mai multi secretari de stat, fapt care contrasteaza puternic cu disponibilizarile masive care vor fi facute in invatamant. Pentru 2010, se estimeaza disponibilizarea a 15.000 de persoane.

Potrivit Hotararii de Guvern, ministerul va avea un numar de 691 posturi, pe langa demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului.

Purtatorul de cuvant al Guvernului Ioana Muntean a declarat ca a fost infiintata Autoritatea Nationala pentru Tineret si Sport, care va functiona in cadrul MECTS. Institutia nou infiintata va prelua atributiile din domeniul tineret si sport, personal, patrimoniul si bugetul fostului Minister al Tineretului si Sportului.

Un alt minister cu multi demnitari este Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri care va avea in structura cinci secretari de stat. De asemenea, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va avea patru secretari de stat.