Liderii principalelor sindicate din invatamant s-au intalnit, marti, cu ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, pentru a discuta despre aplicarea OUG 114/2009 privind reducerea de personal din invatamantul preuniversitar. Reprezentantii sindicatelor s-au declarat nemultimiti la finalul negocierilor, ei nereusind sa-l convinga pe ministrul Funeriu sa renunte la cele 15.000 de disponibilizari prevazute in actul normativ.

"Domnul ministru nu a dorit sa renunte la acel numar de 15.000 de disponibilizati, care este scos din burta in Ordonanta 114. Eu sper ca el va evalua bine situatia din teritoriu si va vedea ca nu este posibila o disponibilizare facuta de cineva dintr-un birou, cu pixul, atata vreme cat, in domeniul educational nu au fost suplimentari de posturi din 2004 pana acum", a declarat presedintele Federatiei 'Spiru Haret', Gheorghe Isvoranu.

"Este o aberatie aceasta reducere mai ales ca noi nu am avut o scadere scolara", a mai spus Isvoranu. Acesta a explicat ca, daca masura va fi aplicata, asta ar insemna ca numarul posturilor din invatamantul preuniversitar reduse din 2008 si pana in prezent va fi de peste 39.000.

Totodata, presedintele Federatiei 'Alma Mater', Anton Hadar, a declarat ca, in cadrul discutiilor, reprezentantii ministerului i-au asigurat pe sindicalisti ca salariile din 2009 vor fi mentinute. "Se spune ca vom avea acelasi salariu, acelasi venit brut ca si in decembrie", a spus Hadar.

Hadar a mai informat ca in 2010 se vor putea face promovari in invatamant, dar ca vor exista probleme la acordarea salariilor din didactica auxiliara.

"Sporul de doctorat va fi compensat printr-o indemnizatie speciala, iar salariul de merit va fi acordat pana la data in care se implineste anul calendaristic, dupa care v-a disparea pentru ca el nu mai figureaza in Legea salarizarii unitare", a mai anuntat Hadar.

Funeriu: Propunerile inspectoratelor au fost centralizate, le vom prezenta sindicatelor cel tarziu vineri

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat la finalul intalnirii cu liderii sindicali ca propunerile inspectoratelor scolare au fost centralizate la minister, iar pana joi-vineri toate aceste date vor fi analizate si prezentate sindicatelor.

'Cel tarziu vineri vom prezenta sindicatelor masurile pe care le vom lua. Masurile care au fost propuse de inspectorate au fost centralizate si unele au fost acceptate, iar altele, care din punctul nostru de vedere nu sunt in folosul elevului, nu au fost acceptate', a spus ministrul Educatiei.

"Sistemul educational trebuie sa functioneze in parametri optimi. Este necesara o optimizare a cheltuielilor, fiindca nu putem face reforma in educatie in afara unui sistem de finantare rational si sustenabil", a declarat Funeriu.

"Ratiunea de baza a acestei Ordonante 114 este eficientizarea cheltuielii banului public, a capitalului public per capita de elev", a conchis ministrul Funeriu.

Este a doua runda de negocieri din acest an de la Ministerul Educatiei. Funeriu s-a mai intalnit cu sindicatele si saptamana trecuta, cerandu-le sa analizeze posibile masuri de optimizare a retelei scolare pentru ca resursele umane, materiale si financiare sa fie utilizate intr-un mod eficient.