Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania se declara consternata de alegerea judecatorului Florica Bejinaru in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii si cere demisia de onoare a membrilor CSM.

"Justitia Romana a primit o grea lovitura pentru istoria sa din 1989 pana in prezent. Imaginea Justitiei Romane este acum reprezentata de o persoana al carei trecut este pus sub semnul colaborationismului cu securitatea, ca organe de represiune ale regimului comunist", afirma UNJR, intr-un comunicat de presa.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania – UNJR - a fost infiintata in luna mai 2007 la initiativa a doua asociatii profesionale locale ale judecatorilor, Asociatia pentru Apararea Drepturilor si Independentei Judecatorilor – Oradea si Asociatia Profesionala a Judecatorilor - Alba, si este membru cu drepturi depline al Asociatiei Magistratii Europeni pentru Democratie si Libertate.

UNJR reaminteste ca Florica Bejinaru "a recunoscut ea insasi colaboararea cu fostele structuri comuniste de represiune": "Dincolo de caracterizarea acestei activitati ca nefiind politie politica, dincolo de constatarea de catre o instanta de judecata a faptului ca aceasta activitate de colaborare nu constituie o incompatibilitate cu functia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, doamna Florica Bejinaru nu are moralmente dreptul de a conduce forul ce trebuie sa fie garantul independentei justitiei".

Potrivit sursei citate, desemnarea Floricai Bejinaru in aceasta functie "a fost facilitata de existenta unei proceduri netransparente pentru alegerea membrilor CSM, in sensul ca anuntarea candidaturilor pentru functiile de conducere ale Consiliului nu este facuta in timp util, pentru ca intregul corp al magistratilor sa fie informat in legatura cu persoana candidatilor si programul acestora".

O justitie independenta este in primul rand o justitie demna si curata, ce isi recunoaste si isi asuma greselile trecutului. Aceasta este justitia pe care actualul Consiliu Superior al Magistraturii nu o reprezinta, motiv pentru care, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, considera demisia membrilor Consiliului Superior al Magistraturii o obligatie morala a acestora fata de corpul magistratilor.