UPDATE 4 Ora 12:08 Parlamentarii au aprobat articolul 3 al Proiectului de lege.

Articolul 3 nu a avut niciun amendament, admis sau respins.

Articolul 2 a fost adoptat fara cifre, impreuna cu amendamentul aprobat in Comisii, discutia pe acest articol fiind amanata pentru final.

UPDATE 3 Parlamentarii au votat amendamentul admis in Comisii, care propune cresterea deficitului bugetar, dar fara cifre. Potrivit discutiilor din plen, cifrele vor fi aprobate dupadiscutiile detaliate pe ordonatori de credite.

Alte doua amendamente respinse in Comisii au fost respinse si in plen.

UPDATE 2 Sebastian Vladescu a declarat, in timpul pauzei de consultari, ca "o crestere a deficitului bugetar este exclusa".

Amendamentul admisla articolul 2, de catre comisiile de buget-finante prevede cresterea deficitului bugetar cu 4,7 miliarde de lei.

Camerele reunite ale Parlamentului au inceput dezbaterea bugetului de stat pe anul 2010. Marti, 12 ianuarie, are loc dezbaterea pe articole a documentului, dupa ce luni au avut loc dezbateri generale.

UPDATE 1 Reprezentantul comisiilor juridice din Parlament a prezentat Avizul Consiliului Economic si social pentru dezbaterea Legii bugetului de stat. Acesta a aratat ca partea patronala a CES s-a pronuntat pentru avizarea pozitiva a proiectului de lege a bugetului de stat, pe cand partea sindicala a dat aviz negativ.

Aticolul 2 - Deficitul bugetar

UPDATE Parlamentarii PSD propun cresterea deficitului bugetar la 6,5%, de la 5,9%, cat este prevazut in acordul cu FMI. Parlamentarii dezbat daca articolul 2 (referitor la venituri, cheltuieli si deficit bugetar) trebuie votat cu sau fara cifre

  • Anghel Stanciu, PSD:
  •  - propunem o crestere a deficitului. Exista deficit de criza si deficit de dezvoltare, cel de dezvoltare aduce mai multe investitii. Optam pentru un deficit de dezvoltare, astfel incat deficitul bugetar sa ajunga la 6,5%
    - Tarile din zona euro au in medie deficit de 6,5% si per total UE au deficit de 7,3%.
    - Romania, cel putin in momentul de fata, este pe ultimele locuri din punct de vedere al datoriei publice
    - Bulgaria are un deficit de 0,7% dar si cel mai mic PIB pe cap de locuitor
    - Speram ca in 2010 sa fie investitii. Suma suplimentara la cheltuieli este destinata celei mai profitabile investitii, educatia
  • Sebastian Vladescu - Ministrul Finantelor Publice: propunem sa adoptam articolul 2 fara cifre

UPDATE 2 Sebastian Vladescu a declarat, in timpul pauzei de consultari, ca "o crestere a deficitului bugetar este exclusa".

Amendamentul admisla articolul 2, de catre comisiile de buget-finante prevede cresterea deficitului bugetar cu 4,7 miliarde de lei.

Proiectul legii bugetului de stat poate fi consultat aici.Documentul transmis de Guvern a suferit o serie de modificari in Comisiile de specialitate, intre care eliminarea impozitului minim sau reducerea penalitatilor de intarziere la neplata obligatiilor fiscale. PSD si PNL au anuntat ca nu vor vota bugetul.

HotNews.ro si EurActiv.roau transmis, luni, LIVE TEXT cele mai importante declaratii de la dezbaterea din plenul Parlamentului.