"Se incheie un an care poate fi catalogat drept pozitiv pentru CSM. In 2009 am colaborat bine cu aceasta institutie", a afirmat, luni, Traian Basescu, prezent la sedinta de bilant a Consiliului Superior al Magistraturii. Seful statului a amintit, insa, faptul ca "Justitia romana a intrat in Uniunea Europeana cu o clauza de salvgardare, din cauza ca nu putea tine pasul cu celelate institutii ale statului. Justitia romana a intrat in UE cu niste restante, eu va propun ca anul acesta sa eliminam aceste restante si mecanismul de monitorizare al UE."

Traian Basescu a mai afirmat ca "Nu este un bilant de final de mandat. Acest bilant trebuie sa prefigureze obiectivele CSM pentru urmatoarele 12 luni", adaugand ca "Sunt destule lucruri care incep sa se miste intr-o directie pozitiva", dar "Sa speram ca dosarele care stau pe loc de multa vreme vor avea o solutie".

Seful statului a mai spus ca "Greva din 2009 a marcat un moment de solidaritate a breslei. Aici este vorba insa si de legalitate, pentru ca de la justitie, toata lumea asteapta aplicarea legii."

Consiliul Superior al Magistraturii isi alege, in sedinta de luni, o noua conducere, in conditiile in care mandatul presedintelui CSM, judecatorul Virgil Andreies, si cel al vicepresedintelui, procurorul Bogdan Licu, se incheie pe data de 12 ianuarie. La sedinta participa, conform traditiei din ultimii ani, si presedintele Traian Basescu.

Pana in prezent nu si-a depus nimeni candidatura pentru aceste functii, insa inscrierile se fac in timpul sedintei.

Tot in cadrul sedintei de luni, judecatorul Virgil Andreies, actualul presedinte al CSM, prezinta bilantul activitatii pe anul 2009.