Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani sa evite calatoriile in Somalia iar persoanele care se afla deja in apele teritoriale ale acestei tari sau in apropierea acestora sunt sfatuite sa paraseasca imediat zona, potrivit unui avertisment postat, vineri, pe site-ul institutiei.

"Situatia de securitate din regiune este puternic afectata atat de actiunile de piraterie practicate la scara larga cat si de luptele dintre diversele factiuni politice si militare", avertizeaza MAE.

De asemenea, MAE recomanda cetatenilor romani sa nu se imbarce pe nave al caror circuit de navigatie se apropie de coasta somaleza a Oceanului Indian, intrucat a crescut riscul capturarii acestora de catre pirati. "Astfel de capturari sunt frecvente si sunt motivate, de regula, de solicitari de recompense in schimbul eliberarii", explica MAE.

  • Romania nu are ambasada in Somalia

Totodata, MAE informeaza ca Romania nu are nici o forma de reprezentare diplomatica sau consulara in Somalia, iar pentru eventuale solicitari de asistenta consulara, misiunea diplomatica imputernicita de autoritatile romane sa actioneze in mod oficial in Somalia este Ambasada Romaniei in Sudan. MAE atrage insa atentia persoanelor interesate ca sunt "posibilitatile limitate de interventie consulara ale ambasadei intr-o alta tara din regiune".

"Cetatenii romani care ignora avertismentele MAE si se deplaseaza in zone de risc, sunt avertizati ca isi asuma o asemenea actiune si ca vor suporta posibilele consecintele ale unor astfel de calatorii, mai ales in circumstantele in care posibilitatile de interventie ale misiunilor diplomatice si oficiilor consulare sunt foarte reduse", avertizeaza MAE.

Institutia diplomatica recomanda si incheierea de asigurari medicale si de viata, valabile pentru regiunea in care se efectueaza deplasarea sau vecinatatea acesteia, intrucat situatia de securitate in zona este precara, iar posibilitatile de interventie si de protectie din partea autoritatilor locale sunt foarte reduse.

Mai multe nave cu marinari romani la bord sunt capturate in prezent de piratii somalezi. "Si in cursul anului 2009, au existat mai multi cetateni romani rapiti de piratii somalezi, acestia fiind eliberati dupa mai multe luni de suferinta", reaminteste MAE.