"Am decis sa prelungim actuala forma a programului "Prima Casa" pana la 15 februarie, urmand ca, dupa aceasta data, Guvernul sa vina cu o noua formula, in care sa punem un accent mai mare pe constructia de locuinte noi, concepute de la zero", a anuntat premierul Emil Boc la finalul sedintei de guvern de miercuri, precizand ca, dupa sase luni de la infiintare, programul si-a atins scopul pentru care a fost conceput. "Toti romanii care au incheiat antecontracte de vanzare-cumparare pana in 15 februarie vor putea sa achizitioneze in continuare locuinte in forma actuala a programului", a subliniat premierul.

Declaratii Emil Boc:

  • Am abordat in cadrul sedintei de guvern subiectul legat de programul "Prima Casa". Pana astazi, exista 11.500 de solicitari si au fost acordate garantii de stat 485 de milioane de euro pentru acest program.
  • Putem considera ca, dupa sase luni de la infiintare, programul si-a atins scopul pentru care l-am conceput, acela de a veni in sprijinul a 11.500 de cetateni romani, care nu mai platesc chirie si astazi, cu banii cu care plateau chiria, pot avea o casa in proprietate.
  • Am decis sa prelungim actuala forma a programului "Prima Casa" pana la 15 februarie. Asta inseamna ca toti cei care au incheiate antecontracte de vanzare-cumparare pana la aceasta data vor putea sa-si achizitioneze in continuare locuinte, in actuala formula a programului.
  • Dupa 15 februarie, Guvernul va veni cu o noua formula, restructurata, prin care, fara sa renuntam la componenta actuala, care pune accent majoritar pe locuintele finalizate, ii vom imprima o noua directie, in care sa punem accent mai mare pe constructia de locuinte noi, concepute de la zero, pentru a intari efectul multiplicator in economie si pentru a relansa piata constructiilor.
  • Acum programul permite orice forma de achizitionare a unei locuinte: construite de la zero, in rosu sau finalizate.
  • Din datele pe care le avem, peste 85% din locuintele achizitionate sunt locuinte finalizate, iar peste doua treimi din cei care au cumparat locuinte sunt tineri cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani. Deci si-a atins programul efectul: acela de a avea si o componenta sociala, de a sprijini tinerii care plateau chirie, si il vom continua si dupa 15 februarie pe o anumita componenta, redirectionand o parte din garantiile de stat ramase.

Atragerea fondurilor europene

  • Am decis sa infiintam Consiliul interministerial privind absorbtia fondurilor europene, in noua formula a Guvernului, dupa modelul pe care l-am avut in anul 2009.
  • Acest Consiliu interministerial se afla sub coordonarea directa a prim-ministrului si vizeaza utilizarea acestui avantaj pe care il are Romania, si anume acela de a aduce bani europeni aici acasa, de a putea moderniza infrastructura si alte domenii ale economiei, pe baza programelor operationale sectoriale care se afla in derulare.
  • Prin legea bugetului dam deja un impuls important prin asigurarea cofinantarii pentru a atrage aceste fonduri, iar prin monitorizarea saptamanala a acestor programe operationale, aflate sub coordonarea directa a ministrilor, putem atrage in continuare acesti bani, in vederea modernizarii tarii.

Combaterea evaziunii fiscale

  • Am infiintat Consiliul interministerial privind combaterea evaziunii fiscale. E vorba de un comandament de lupta impotriva evaziunii fiscale, pentru ca sunt convins ca una din sursele importante de venituri la bugetul de stat o reprezinta combaterea acesteia.
  • Am cooptat in acest consiliu interministerial reprezentanti ai Ministerului Finantelor, de la ANAF, reprezentanti MAI si ai Ministerului Justitiei. Acest comandament trebuie sa rezolve saptamanal o parte din sesizarile primite de la diferite institutii ale statului.
  • Am reactivat Consiliul de rationalizare a cheltuielilor publice. Acest consiliu a functionat si anul trecut si care a stat la baza reformei agentiilor statului, va fi coordonat de un consilier al prim-ministrului si va avea reprezentanti de la diferite ministere si care vor oferi informatii Guvernului, pentru a lua decizii acolo unde se constata modalitati de risipire a banului public.

Prioritati legislative

  • Din perspectiva prioritatilor legislative imediate pe care le avem in vedere, am stabilit:

1) Legea reformei sistemului de pensii - efortul imediat dupa adoptarea bugetului de stat va fi redirectionat spre aceasta lege.

2) Legea educatiei nationale - care va fi rediscutata in Parlament. CCR a apreciat ca aceasta lege nu poate fi promovata prin asumare, ci doar printr-o dezbatere parlamentara.

3) Legea responsabilitatii fiscale - pe care am depus-o la Parlament si pentru care vom merge de cate ori este nevoie in comisii si in plenul Parlamentului pentru a o sustine.

4) Aplicarea actelor normative privind descentralizarea si standardele de cost pentru diverse domenii ale economiei. Descentralizarea va continua in administratie, sanatate, cultura, protectie sociala, in toate acele domenii unde decizia va putea fi luata de autoritatea care este mai apropiata de cetatean.