Delfinii au fost declarati a doua specie ca inteligenta din lume, dupa oameni. Este concluzia la care a ajuns o echipa de cercetatori care sustine ca delfinii sunt atat de inteligenti, incat ar trebui etichetati ca "persoane diferite de oameni", scrie TimesOnline. Delfinii au fost considerati mult timp unele dintre cele mai inteligente specii, insa erau etichetati ca fiind inferiori cimpanzeilor, despre care unele studii arata ca pot ajunge la inteligenta unui copil de trei ani.

Studiile privind comportamentul delfinilor au aratat cat de similara este comunicarea dintre reprezentantii acestei specii cu aceea specifica oamenilor, dar si faptul ca inteligenta lor o depaseste pe cea a cimpanzeilor. Concluziile studiului sunt sustinute si de cercetarile anatomice care demonstreaza cum creierul delfinilor prezinta numeroase caracteristici asociate cu inteligenta.

Autorii studiului mai spun ca, avand in vedere inteligenta acestei specii, este inacceptabil, din punct de vedere moral, ca reprezentantii ei sa fie tinuti captivi in parcurile de distractii sau sa fie ucisi pentru hrana sau accidental, de catre cei care pescuiesc. Statisticile arata ca in jur de 300.000 de delfini si orci sunt ucise anual in acest fel.

"Multi delfini au creierul mai mare decat oamenii, iar in ceea ce priveste masa, creierul delfinilor este depasit doar de creierul uman, ca pondere din dimensiunea corporala", a afirmat Lori Marino, zoolog la Universitatea Emory din Atlanta. El a folosit rezonanta magnetica pentru a cartografia sistemul cerebral al speciilor de delifin si a-l compara cu al primatelor.

Delfinii au fost considerati mult timp unele dintre cele mai inteligente specii, insa erau etichetati ca fiind inferiori cimpanzeilor, despre care unele studii arata ca pot ajunge la inteligenta unui copil de trei ani. Recent, o serie de studii comportamentale sugereaza faptul ca delfinii pot fi mai inteligenti decat primatele. Studiile demonstreaza ca delfinii au personalitati distincte, un grad ridicat de constientizare a sinelui si pot gandi în perspectiva.

Concluziile studiului vor fi prezentate luna viitoare, in cadrul unei conferinte ce va avea loc la San Diego, California. Profesorul de etica Thomas White, de la Universitatea Loyola Marymount din Los Angeles, sustine ca "studiile sugereaza ca delfinii sunt persoane diferite de oameni, care se califica pentru a fi considerati indivizi din punct de vedere moral".