Numarul insuficient de evaluatori a determinat amanarea punerii in practica a prevederii prin care locuintele care urmeaza sa fie vandute trebuie sa aiba certificate energetice, a declarat marti ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea.

Udrea a fost intrebata de ziaristi de ce s-a amanat aplicarea prevederii, prevazuta initial sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2010, privind obligativitatea certificatelor energetice la vanzarea locuintelor.

"Analizam aceasta problema, pentru ca au fost solicitari din partea notarilor, din partea agentiilor imobiliare. Inteleg ca exista o imposibilitate obiectiva, tehnica de a se face aceste evaluari a locuintelor, care urmeaza a fi vandute la acest moment, pentru ca nu sunt suficienti evaluatori la nivel national si vanzarea de locuinte ar urma sa fie blocata", a explicat ministrul Dezvoltarii regionale si Turismului, citat de Mediafax.

Udrea a aratat ca, daca prevederea s-ar fi aplicat de la 1 ianuarie, atunci vanzarile ar fi durat minim o luna.

"Daca s-ar fi dat drumul la 1 ianuarie, ar fi intrat in vigoare acest text de lege, care obliga pe cel care doreste sa vanda locuinta sa aiba certificatul pentru a-l prezenta cumparatorului iar, la cati evaluatori sunt in tara, ar insemna ca vanzarea sa se petreaca in termen de minim o luna", a explicat Elena Udrea.

Udrea a fost prezenta la comisiile de administratie ale Parlamentului, care au avizat favorabil bugetul alocat Ministerului Dezvoltarii regionale si Turismului pe anul 2010.

Udrea le-a spus parlamentarilor din comisiile de administratie ca acest buget este cu 38% mai mic decat bugetul initial al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei de anul trecut.