Inalta Curte de Casatie si Justitie anunta reluarea alegerilor pentru functia de presedinte al institutiei, dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca nu o va numi in aceasta functie pe Lidia Barbulescu. Pe site-ul ICCJ a fost postat un "anunt privind reluarea procedurii de depunere de candidaturi pentru functia de presedinte", informeaza NewsIn.

"Avand in vedere adresa nr. 3848/22.12.2009 a Administratiei Prezidentiale, (...) incepand cu data de 22 decembrie 2009 se pot depune candidaturi pentru functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie", se arata in anuntul institutiei. Potrivit acestuia, judecatorii cu cel putin 2 ani de experienta la ICCJ isi pot depune candidaturile in termen de 30 de zile.

Anuntul vine la peste doua luni de cand Sectia de judecatori a CSM a ales-o, cu majoritate de voturi, pe Lidia Barbulescu in functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Pe 3 decembrie, la confruntarea finala cu Mircea Geoana inaintea alegerilor prezidentiale, Traian Basescu anunta ca nu o va numi pe Lidia Barbulescu in fruntea ICCJ.

Potrivit legii, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie este numit de presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Seful statului nu poate refuza numirea in functie decat motivat, aducand la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii motivele refuzului. Numirea se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data. Lidia Barbulescu a declarat pentru NewsIn ca nu a fost informata cu privire la adresa Administratiei Prezidentiale, care solicita si motiva reluarea procedurii de depunere a candidaturilor pentru sefia ICCJ.

La alegerile din 22 octombrie 2009, magistratii care si-au depus dosarele pentru acest post au fost Lidia Barbulescu, Gabriela Barsan, Elena Carcei, Danut Cornoiu si Iulian Dragomir. Danut Cornoiu nu a mai intrat in cursa, pentru ca Sectia pentru judecatori a decis ca nu indeplineste conditiile, din cauza ca a fost sanctionat disciplinar. In varsta de 54 de ani, Lidia Barbulescu este, din septembrie, presedinte interimar al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), in locul lui Nicolae Popa.

Magistratul Lidia Barbulescu este recunoscuta pentru relatiile tensionate pe care le are cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, dar si pentru prietenia stransa cu un alt sef al Justitiei din Romania, Rodica Stanoiu. Monica Macovei a cerut CSM, in 2007, cercetarea Lidiei Barbulescu pentru trafic de influenta, sub suspiciunea ca ar fi intervenit, in calitate de membru al Comisiei de legislatie a CSM, pentru a favoriza angajarea fiicei sale. Concret, ea ar fi cerut modificarea regulamentului la examenul de intrare la Institutul de Criminologie, cerind sa se scoata Dreptul civil. Fiica sa urma sa dea concurs la Institut. CSM a stabilit insa, cu 16 voturi contra si 2 pentru, ca nu este necesara o ancheta.

Lidia Barbulescu a avut mai multe schimburi acide de replici cu presedintele Traian Basescu, care a acuzat CSM (institutie pe care magistratul o conducea, la acea vreme) de tentativa de blocare a activitatii ANI, dupa ce Lidia Barbulescu a afirmat ca declaratiile de avere sunt neconstitutionale.

Citeste aici mai mult despre Lidia Barbulescu.