Politia Nationala din Indonezia a respins cererea de suspendare a executarii pedepsei cu inchisoarea formulata de avocatii lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, condamnat in absenta pentru fraudarea a peste 100.000 de oameni si arestat la 2 decembrie in Jakarta, informeaza The Jakarta Globe, care citeaza un inalt oficial din politie.

"Nu putem indeplini cererea inaintata de Nicolae Popa, prin intermediul celor doi avocati ai sai - Otto Hasibuan si Henry Yosodiningrat -, de a suspenda detentia, intrucat Popa nu este detinutul nostru. El este urmarit de Interpol, la cererea Politiei Romane", a declarat duminica, pentru cotidianul indonezian, detectivul-sef Com. Gen. Ito Sumardi. "Avocatii ar trebui sa-i ceara clientului lor sa se adreseze direct Interpolului, nu noua", a mai precizat acesta.

Cu toate acestea, avocatul Henry Yosodiningrat, care il reprezinta in justitie pe Popa, a afirmat ca, "desi arestarea a fost facuta la solicitarea politiei romane, si politia indoneziana a emis un mandat de arestare, in baza caruia acesta a fost incarcerat". "Nu este o greseala sa cerem politiei indoneziene sa intrerupa detentia. Popa a promis ca va coopera si vom oferi o garantie personala ca acesta nu va parasi tara", a spus Henry.

Avocatul a mai subliniat ca Popa nu a venit in aceasta tara ca turist. "A trait in Indonezia mai mult de noua ani si nu a comis nici o infractiune aici. Nu sunt suficiente motive pentru a-l tine dupa gratii in asteptarea procesului de extradare. Nu este un terorist sau o persoana acuzata de incalcarea drepturilor omului, are numai o disputa legata de bani in tara lui", a spus acesta.

Nicolae Popa a fost arestat pe 2 decembrie de autoritatile din Jakarta, Indonezia. Cunoscut ca "mana dreapta" a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, Popa a fost condamnat in 2006 de Tribunalul Bucuresti la 15 ani de inchisoare, pentru inselaciune, alaturi de Ioana Maria Vlas, in dosarul FNI. Popa a fost director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI. A fugit din Romania in anul 2000, iar de aproape 9 ani a fost cautat de autoritatile romane.

Ministerul roman de Justitie a transmis pe 9 decembrie cererea de extradare a lui Nicolae Popa din Indonezia. Cererea, impreuna cu documentele de sustinere, a fost trimisa Ambasadei Romaniei de la Jakarta si apoi a fost remisa autoritatilor indoneziene competente. Ministerul Justitiei a precizat pe 28 decembrie ca cererea de extradare transmisa indeplineste conditiile prevazute de legislatia indoneziana si nu a primit solicitari pentru transmiterea unor informatii suplimentare din partea autoritatilor indoneziene.