Reforma curriculara in invatamantul preuniversitar

de Stefan Vlaston     HotNews.ro
Duminică, 3 ianuarie 2010, 12:08 Actualitate | Esenţial


Stefan Vlaston
Foto: Arhiva personala
 documente
(03 Ian 2010) PDF, 331KB
(03 Ian 2010) DOC, 190KB
Dintru inceput rog cititorii HotNews.ro sa se aplece cu rabdare si atentie asupra materialului, fie ca sunt sau nu familiarizati cu domeniul si sa faca observatii si propuneri de optimizare. Stiu ca intelepciunea colectiva este superioara celei individuale. Voi realiza la sfarsit o sinteza care sa cuprinda si aceste  propuneri, sinteza ce va fi transmisa ministrului Daniel Funeriu.

Reforma curriculara in invatamantul preuniversitar

Se discuta intens in ultimul timp despre necesitatea reformei curriculumului scolar.  In adevar, putine au ramas domeniile atat de nereformate, inghetate in tiparele de acum 20 de ani, neadaptate la societatea si economia in care traim.

Se discuta mult si se face extrem de putin. Nu exista un concept clar despre ce ar trebui sa insemne un nou Curriculum National. Sa importi, pur si simplu, un concept gata facut, dintr-o tara chiar apropiata cultural de Romania este riscant, datorita specificitatii educationale si culturale, traditiei, pregatirii profesorilor si multor altor constrangeri.

Este domeniul in care isi face loc ipocrizia si mistificarea. Cum altfel putem cataloga pretentia dnei ministru Ecaterina Andronescu, care sustine, sus si tare, ca deja curriculumul romanesc a fost reformat pentru ca elevii sa obtina competente. Care competente, ca inca nu au fost detaliate pe discipline, niveluri si forme de invatamant.

Este adevarat ca programele scolare in functie contin doua coloane, “competente” si “continuturi”, dar necorelate suficient, iar competentele reprezinta, mai degraba, opinia autorului programei, nu un document national dezbatut si acceptat de partile interesate.  Ce inteleg cadrele didactice prin competenta si cit de operational este acest concept la nivelul practicii scolare?  Intrebati orice profesor, va va spune, probabil, ca nu a vazut nicio schimbare de esenta in programe si manuale, care sa duca la atingerea acestui obiectiv.

Ce competente esentiale trebuie sa castige elevii? Creativitate, initiativa, gandire logica, deprinderi de lucru in echipa, autocunoastere, capacitatea de a construi ierarhii axiologice, abilitati de autoformare continua. Alaturi de cele opt competente cheie acreditate in UE, acestea reprezinta un minimum de rezultate pe care le asteptam de la scoala. 

Ce inseamna cultura generala? Ceeace ramane dupa ce am uitat totul. Ei bine, ideal ar fi ca viitoarea cultura generala sa fie esentializata, sa nu presupuna un efort de asimilare, sa se realizeze “din clasa”. In opozitie, pregatirea pentru viitoarea profesie sa inceapa din clasele de liceu, elevii sa se pregateasca la acele 2-3 discipline care ii atrag si care vor constitui axa viitoarei cariere. Cred ca viitorul curriculum s-ar putea foarte bine restrange la 8-10 discipline, inclusiv prin agregarea unor materii apropiate si din care sa nu lipseasca disciplina “societatea europeana”. 

Trebuie sa gasim forta sa ne construim propriul concept, in concordanta cu datele economice si sociale, cu proiectul nostru de tara si cu resursele umane si materiale pe care le avem.

Ce s-ar putea reprosa actualului Curriculum National?

In primul rand faptul ca ….exista. Nu e o gluma. In alte tari, (Polonia, de exemplu),  nu exista o astfel de constructie, fiecare scoala a primit dreptul de a-si defini propriul curriculum, propria identitate educationala. Asa de departe a ajuns aplicarea principiului  subsidiaritatii la ei. Si apropo, din actuala criza ecomomica Polonia iese cel mai putin  sifonata, comparativ cu multe alte tari.

O profesoara din Ungaria imi spunea: “cum sa-mi spuna ministerul ce sa fac la clasa, ce, ministerul stie ce elevi am eu in fata?”

Dar sa admitem ca in etapa actuala de dezvoltare, Romania are, inca, nevoie de un Curriculum National (CN), in primul rand pentru ca nu avem comunitati asa de structurate incat sa fie capabile sa-si defineasca o identitate educationala. 

Cu ce ar trebui inceput? Cu listarea competentelor pe care le asteptam la diferite niveluri si forme de invatamant. In functie de aceasta lista, dezbatuta si acceptata de partenerii de interese, se deruleaza toate celelalte faze de proiectare curriculara. 

   1. Prima cerinta a noului CN ar fi sa reprezinte doar un “trunchi comun” (core-curriculum), lasand cel putin 25-30%  la decizia scolilor si profesorilor, asa numitul CDS (curriculum la decizia scolii). In felul acesta specificitatea educationala si culturala a comunitatilor ar fi reprezentata in scoala.

   2. Un al doilea mare neajuns al actualului concept este “unicitatea” sa si, mai grav, in forma maximalista. O parte dintre elevi, putini, nu au vreo dificultate in a-l parcurge eficient. Pentru cei mai multi insa reprezinta o intreprindere aproape insurmontabila, se sperie si nu invata nici ce ar putea invata, in alte conditii. Adica ar trebui cel putin trei variante de curriculum: minimal, mediu, maximal, iar elevii si profesorii decid ce varianta aleg.

   3. O alta caracteristica importanta, “flexibilitatea”, trebuie avuta in vedere la construirea noului concept. La modul ideal fiecare elev ar trebui sa beneficieze de un traseu individual de invatare, care sa tina cont de caracteristicile intelectuale, inclinatiile si potentialitatile fiecaruia. E foarte greu, daca nu chiar imposibil, sa construiesti cate un curriculum pentru fiecare elev si sa-i oferi si o garnitura de profesori. Situatia poate fi atenuata de flexibilitatea curriculara, care se poate realiza astfel:

 • Pe filiere: teoretica, tehnologica, vocationala, profesionala
 • Alegerea curriculei maximale, medii, minimale.
 • Alegerea de module apropiate de inclinatiile fiecarui elev.
 • Partea de curriculum la dispozitia profesorului
 • Partea de curriculum la alegerea scolii (CDS)
 • Studiul individual
 • Curriculum personalizat. Este un obiectiv  greu de realizat,  inseamna că fiecare elev poate opta pentru a realiza, la un moment dat, diferite scopuri şi obiective educative, în funcţie de propriile interese, abilitati şi capacităţi. Scopul programelor remediale si de performanta, realizate in orele de CDS, ar trebui sa fie parcurgerea unui curriculum personalizat. Grupele de elevi relativ mici fac posibila aceasta sarcina de maxima importanta.

 Exista un curent de opinie larg raspandit conform caruia sarcina scolii este sa “predea” si sa evalueze. Partea de invatare este sarcina elevilor, daca reusesc bine, daca nu, treaba lor. Ori nimic nu este mai in afara principiilor psihopedagogiei moderne decat aceasta conceptie paguboasa. Profesorul nu poate fi scos in afara procesului de asimilare de catre elevi.  Extinderea fenomenului after-school, atat de necesar si parintilor aflati la munca ore multe pe zi, face cu atat mai potrivita implicarea profesorilor in procesele de invatare si consultare post-predare. 

   4. Adecvarea la particularitatilor de varsta ale elevilor si la piata muncii.

 Gasim in planurile de invatamant, parte a curriculumului,  “perle” care ar fi distractive, daca n-ar influenta negativ viata a sute de mii de elevi, perle care denota ca autorii repsectivelor planuri habar nu au de ce se intampla in clasa reala, cu elevi reali. Iata cateva.

   “La matematica clasa a V-a, (10-11 ani), curriculum revizuit:

      „Utilizarea, in contexte variate, a unor multimi infinite de numere naturale (multimea  multiplilor unui numar natural-in particular multimea numerelor pare; multimea numerelor impare; multimea termenilor unui sir care respecta o regula data).

   (Clasa a VI-a : (11-12 ani)

      „Exercitii de recunoastere a semnificatiei unor ponderi diferite in calculul mediei ponderate”.

      Limba si literatura romana, clasa a VIII-a, concepte culese din manuale aprobate de minister: omniscient,  artefact, eponim, perspectiva auctoriala, ezoteric, transgresarea  timpului, sincretism de limbaje, personaj reflector.

      La clasa a IX-a: conjectura, fastidios, aliteratia, amfibrahul, oximoronul, troheul, toponomastica, omorganic, inextricabil, acronie, analepsa, anticalofilie, climax, anticlimax, cronotop.

   Orice alte comentarii sunt de prisos. 

Pe de alta parte, pregatirea pentru piata munci ar presupune cu totul alte abilitati, practice, nu teoretice. Este ceeace reclama insistent mediul de afaceri. Ramanand in sfera aceasta, a ariei limba si comunicare, trebuie pus accentul, mai degraba, pe comunicare, nu pe teorie si istorie literara. Competente de retorica, dialog, prezentarea de proiecte, de scrisoare de intentii, alcatuirea unui CV, sunt infinit mai utile comparativ cu memorarea intrigii unor opere literare.

Un alt concept care trebuie reconstruit: curriculum pentru scoala profesionala. Este total neproductiv sa credem ca toti elevii pot parcurge studii liceale si apoi universitare, cand o mare parte dintre ei poseda o inteligenta dominant practica iar in piata muncii 80% din posturi se adreseaza muncitorilor inalt calificati. De la pregatirea pentru obiectivele economiei socialiste, insotita de repartitia in productie, nu s-a mai facut niciun pas inainte, in contextul noilor realitati economice si sociale. Pasul care trebuie facut este institutionalizarea unui parteneriat public-privat, astfel incat mediul de afaceri sa aiba posibilitatea sa-si impuna punctele de vedere, inclusiv in curriculum, contribuind cu fonduri si cu specialisti la formarea profesionala.

   5. Atractivitatea

Exista multe capitole din matematica si alte discipline aride, fara aplicabilitate practica si depinde doar de talentul profesorului pentru a le imbraca intr-un ambalaj sclipitor, care sa anihileze respingerea emotionala. Iata cateva intrebari-problema de la fizica, care spun mai mult decat teorii sofisticate.
 • Se pot efectua salturi cu parasuta pe luna? De ce?
 • Cine lasa urme mai adanci pe zapada, o gasca sau un curcan, despre care stim ca au aceeasi greutate?
 • Cum trebuie sa fie curelele unui rucsac, late sau inguste? De ce?
 • Daca viteza sunetului n-ar fi 340m/s, ci 340mm/s, cum s-ar desfasura o convorbire intre doua persoane?
A evaluat cineva cata fizica si matematica se poate invata la jocul de biliard? Nu cred!

   6. Sistem coerent de cunostiinte, dialog al disciplinelor, transdisciplinaritate

Separarea disciplinelor, traditionala in invatamantul romanesc, are multe efecte nedorite. Pasiunea cu care fiecare profesor isi apara disciplina, ca fiind importanta, daca nu cea mai importanta, pe langa atasament denota si o incapacitate de a intelege importanta coerentei sistemului de cunostinte, de competente, pe care ar trebuie sa le ofere educatia. Elevul trebuie sa se convinga ca “toate se leaga”, ca matematica e folositoare in viata, dar si la studierea altor discipline. Este necesar sa avem aproape la toate capitolele de matematica si nu numai, un subcapitol intitulat “Aplicatii in stiinte, economie, tehnica” si/sau “Aplicatii practice”, pentru a ilustra ca matematica este instrumentul de sprijin si consolidare a stiintei. Nimic nu este mai demobilizator ca intrebarea: “la ce ne folosesc toate astea?”

O solutie potrivita ar fi agregarea mai multor discipline intr-una singura. Bunaoara, disciplina “Stiintele mediului”, ar include module din fizica, chimie, ecologie, astronomie, etc. Profesorul care preda o astfel de disciplina ar trebui sa aiba capacitatea de efort transdisciplinar, sa transmita si elevilor aceasat capacitate. Testele PISA, la care elevii nostri pica cu “succes”, tocmai prin aceste caracteristici se deosebesc de evaluarea romaneasca: aplicabilitate practica si transdisciplinaritate.

   7. Accesibilitatea

Aceasta cerinta se leaga de flexibilitatea curriculara si de alegerea traseului educational. Nu toti elevii au aceeasi inclinatie si pasiune pentru matematica, ca si pentru alte discipline. Din pacate, in absenta unei orientari scolare si profesionale de calitate si a examenelor de admitere la liceu, ajung la filiera teoretica elevi care au inclinatii mai degraba practice, s-ar simti mai bine la  filiera tehnologica.

Pana la rezolvarea acestei spinoase probleme, prin examene de admitere la liceu, profesorul este factorul determinant. De modul cum stie si doreste sa-si faca inteleasa disciplina predata, va atrage sau nu elevii spre studiul ei. Trebuie insa sa fie convins si constient ca are dreptul sa decida el asupra continuturilor predate, metodelor de evaluare, si, mai important, asupra ritmului de predare-invatare. Nu intamplator spun elevii: “ne plac materiile la care ne plac profesorii”.  De asemeni, e absurd sa obligi elevii sa fie buni la 12-14 discipline, cand majoritatea sunt pasionati de 2-3 discipline inrudite, pe care le vor folosi in viitoarea cariera. 

   8. Continuturile “neacademice”

Spre deoasebire de alte tari, curriculumul nostru are doar continuturi strict academice, stiintifice. Nu exista programe de pregatire  pentru viata obisnuita, de zi cu zi. Iata ce programe de invatare gasim in curriculumul din alte tari: invata sa te cunosti, codul bunelor maniere, viata de cuplu, despre obezitate, sexualitate, antreprenoriat, gestiunea propriei cariere, orientare scolare si profesionala.

   9. Curriculum minim pentru racordarea la ciclul urmator

Se discuta mult despre “simplificarea” programei scolare, despre reducerea temelor si continuturilor. Este posibil acest demers, dar are si limite. Racordarea  la cursurile universitare presupune parcurgerea in liceu a unor teme si capitole, fara de care intelegerea disciplinelor predate la facultate devine extrem de dificila, daca nu imposibila. La randul sau, parcurgerea curriculei  liceale presupune acumularea competentelor necesare inca din invatamantul general obligatoriu. Solutia pare sa vina de la separarea, inclusiv curriculara, a filierelor.  Adica, curricula se specializeaza ea insasi inca din liceu, in functie de ce cariera isi propune liceeanul sa urmeze in viitor, astfel incat racordarea la cursurile universitare sa se produca cu relativa usurinta.
 
  10. Investigatie/explorare

Psihologii ne spun ca scoala omoara curiozitatea elevilor.

Nimic nu este mai spectaculos in procesul de invatare decat cautarea, investigatia, cu rezultat necunoscut si neasteptat. Din pacate, in procesul didactic aproape intotdeauna rezolvarile, raspunsurile, sunt cele stiute si asteptate, nicio surpriza nu vine sa tulbure derularea seaca si searbada a lectiilor.

Cati profesori au curajul sa spuna: “nu cunosc rezolvarea acestei probleme, haideti s-o descoperim impreuna”. Si sa-i faca pe elevi partasi la descoperire. Sau macar sa joace teatru. In viata de dupa scoala elevii se vor gasi exact in aceasta situatie: sa rezolve probleme concrete de la slujba sau din familie,  fara a sti dinainte metoda de rezolvare sau raspunsurile. Daca n-au obisnuinta sa caute, sa cerceteze, sa incerce solutii alternative, se vor descurca cu dificultate. 

    11. Pregatirea profesorilor

Formarea profesorilor pentru predarea noului curriculum ar trebui sa fie, mai degraba, autoformare. In adevar, nu este de conceput sa formezi la elevi abilitati de autoformare continua, fara sa posezi tu insuti aceste abilitati. Tot ce are de facut MECTS este sa puna la dispozitie, pe portalul sau, a unei oferte variate de studii si documente, inclusiv traduceri din limbi straine, in mod gratuit,  care sa poata fi cu usurinta studiate. Esentiala va fi motivatia. De ce ar vrea un profesor sa se autoformeze? Pentru a avea competente sporite in scopul obtinerii unui salariu mai mare. Daca nu legam salarizarea de preformanta si rezultatele muncii, toata formarea profesorilor va ramane in aceleasi forme fara fond, pe care le practicam de 60 de ani. 

  12. Concursuri nationale pentru elaborarea curriculumurilor

Curriculumurile pentru fiecare disciplina ar putea fi realizate prin concurs national deschis tuturor cadrelor didactice.  Cele mentionate in prezenta lucrare trebuie privite doar ca puncte de plecare, un mod de a gandi noile programe, fara a epuiza problematica. Specialistii in domeniu stiu mai bine ce si cat trebuie sa cuprinda programele analitice.

Concursurile nationale de elaborare a curriculei trebuie dotate cu premii substantiale. Probabil a sosit momentul sa apara un grup de “creatori” de programe, specializati tocmai in astfel de activitati. Comisiile nationale pe discipline, formate din universitari sau profesori care predau doar la licee de elita, si-au aratat limitele, prin programele elaborate din birou, in ultimii 20 de ani. 

  13. Evaluarea

La noi reprezinta inca o problema nerezolvata. Actualul sistem de evaluare nu este obiectiv si credibil, pentru ca evaluatorii sunt chiar “furnizorii” de servicii educationale, ori cine ar putea crede ca-si vor pune cenusa in cap prin constatarea ca rezultatele muncii lor sunt proaste. Si totusi solutii exista. In acest sens, mi se pare esentiala optiunea strategica a specialistilor pentru o anume paradigma educationala, care, la randul ei, impune tipul de evaluare. Ministerul poate pune la dispozitii bazine de teste tip  grila, ce pot fi generate de aplicatii informatice, astfel incat sa fie personalizate, adica similare dar nu identice, cu corectare de asemeni informatica.

Un exemplu. De ce sa rezolve toti elevii dintr-o sala aceeasi ecuatie de gradul al doilea si eventual sa copieze unul de la celalalt, cand ar putea sa aiba fiecare propria ecuatie, diferita de a celorlalti. In actualul stadiu de dezvoltare a informaticii nu sunt probleme pentru obtinerea unor astfel de softuri. La aria curriculara limba si comunicare, care nu se preteaza la astfel de teste, se pot gasi solutii alternative.

Pe de alta parte, evaluarea trebuie sa aiba si un important rol formativ. Portofoliul de evaluare trebuie sa urmareasca elevul de-alungul carierei scolare, pentru ca el, parintii si profesorii sa stie unde se afla, ce trebuie remediat, in ce domenii performeaza, etc. 

  14. Digitalizarea curriculumului

Este un proiect indraznet si extrem de intarziat, comparativ cu alte tari. In era internetului si a conexiunii aproape universale, cad in desuetitudine suporturile clasice: manuale, culegeri de probeleme, de texte, etc. Se face economie imensa si se asigura accesul elevilor din orice colt al tarii la surse de informatii diverse, la lectii tinute de profesorii cei mai performanti, la biblioteci virtuale. 

Ramane ca statul sa ajute scolile ramase in urma privind conectarea la internet, iar elevii sa fie invitati de catre profesorii lor sa selecteze informatia si s-o proceseze. Mai mult, sa poata urma programe de studii neconventionale, direct prin internet, certificate ulterior si concretizate prin credite recunoscute peste tot in lume 

  15. Deschidere spre educatia nonformala si informala

Acest aspect se subsumeaza formarii la elevi a competentelor de autoformare continua. In scolile din America si din alte tari avansate activitatea de cautare a informatiei, de constructie de eseuri, activitati practice, programe artistice, implicare in viata sociala si culturala, constructii de ierarhii  axiologice, se fac inca din scoala, pentru a pregati terenul  vietii de adult. Elevii stiu ca nu are rost sa invete informatii perisabile sau deja intrate in istorie, ca succesul in viata este conditionat de competentele de adaptare rapida la contexte din ce in ce mai variate. 

  16. Curriculumul pentru educatia timpurie

Perioada de prescolarizare a fost de curand recunoscuta in Romania ca fiind esentiala pentru formarea ulterioara a tinerilor si adultilor. Aici suntem aproape total descoperiti, in gradinitele si cresele noastre, insuficiente ca numar, predomina conceptia ca menirea lor este sa “aiba grija de copii”, pana vin parintii de la munca. N-au aparut inca studii detaliate si curriculumuri formalizate, stiintific documentate, pentru acest segment al educatiei.

Cele de mai sus reprezinta un rezumat al documentului atasat si nu vin din partea unui specialist in curriculum, de aceea trebuie parcurse cu precautia de rigoare. E un dezavantaj, dar poate si un avantaj, fiind o privire detasata de amanunte si tehnici complicate. Sper sa fie de ajutor in proiectarea viitorului curriculum national.

Pentru o mai buna informare am atasat si documentul, cumva similar, elaborat de ISE, Institutul de Stiinte ale Educatiei. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26982 vizualizari

 • 0 (16 voturi)    
  foarte bine (Duminică, 3 ianuarie 2010, 13:41)

  Mazeta [utilizator]

  si daca tot ii scrieti dlui Funeriu, nu uitati sa ii spuneti ca educatia nu se poate face fara bani si fara profesori. In plus, cine isi asuma reforma (oricare ar fi ea) sa ne precizeze si cand se va termina ea, exact unde se va ajunge si mai ales ce va pati daca nu ii reuseste.

  P.S. butada corecta este: Cultura generala e ceea ce ramane dupa ce ai uitat tot ce ai invat, nu dupa ce ai uitat totul.
  • -3 (5 voturi)    
   ..greselile d-lui Vlaston... (Luni, 4 ianuarie 2010, 8:32)

   John [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   ...teoriile d-lui Vlaston sant pe cat de slabe pe atat de impracticabile...
   ...precum alti 'savanti' sau 'guru' in domeniul economic care pierd din vedere ca AGENTI ECONOMICI si cunoscatori ai regulilor pietii nu sant numai dumnealor ci toti cei peste 20 milioane de romani care dela 5 ani incep sa invete relatia intre ce fac si ce primesc in schimb...despre productivitate...eficienta si reducerea efortului uman si material...
   ...dl Vlaston pierde din vedere ca invatamantul este facut de motivatia acelorasi peste 20 milioane de romani care cauta sa afle cum pot produce mai bine, mai repede mai eficient - cum sa isi puna in valoare mai bine capacitatea fizica si intelectuala...
   ...SI AICI ESTE MAREA PROBLEMA...
   ...guvernul, presedintele, parlamentul, ministerele, etc, etc, pot da legi obligatorii sau nu, etc, etc,...
   ...DAR - agentul economic SAU participantul la sistemul de educatie (adica peste cei 20 milioane) REZONEAZA la alti factori si mai putin la 'reglementarile bizare propuse'...
   ...cand vad ca cei enuntati mai sus le arunca 'panis et circensis' si se pun pe chefuri de pomina mintea lor nu se mai duce spre productivitate, calitate sau profesionalism...
   ...au trecut 2000 de ani de atunci - cu 'patricienii' si 'panis et circensis' atunci s-a produs 'CADEREA ROMEI'...
   ...SE PARE ca nu ati invatat nimic din asta...
   • 0 (0 voturi)    
    te-ai speriat? (Marţi, 5 ianuarie 2010, 0:00)

    mim [anonim] i-a raspuns lui John

    am si eu ceva propuneri, sa zicem ca vin de la mediul de afaceri.
    sunt probleme in gasirea unor tineri care sa fie transformati in muncitori calificati. in consecinta, opinia mea este sa se elimine din cadrul scolilor profesionale materiile inutile: matematica, biologia etc (cred ca 99% din actuala programa) pentru ca daca nu le-au invatat in generala sigur nu se vor razgandi la liceu si sa se axeze pe invatarea unei meserii iar 50% din timp sa fie utilizat pentru invatarea practica.
    pentru a realiza cresterea salariala mult visata as propune marirea normei de lucru cu 30% corelata cu aceeasi crestere salariala.
    as elimina gradele scolare si as impune sistemul de salarizare pe postul ocupat. in acest fel as incuraja tinerii sa predea in scoli. chiar si asa cei mai batrini vor primi mai multi bani din cauza sporului de vechime (care nu este neglijabil).
    in acelasi timp as permite sa intre in invatamant, pe baza de concurs, si cei care au lucrat in economia reala. in acest fel isi pot impartasi cunostinte si experienta de viata celor care vor veni.
    ar mai fi dar nu mai e loc...
  • -3 (3 voturi)    
   ...greselile d-lui Vlaston..(2) (Luni, 4 ianuarie 2010, 8:33)

   John [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   ...guvernul, presedintele, parlamentul, ministerele, etc, etc, pot da legi obligatorii sau nu, etc, etc,...
   ...DAR - agentul economic SAU participantul la sistemul de educatie (adica peste cei 20 milioane) REZONEAZA la alti factori si mai putin la 'reglementarile bizare propuse'...
   ...cand vad ca cei enuntati mai sus le arunca 'panis et circensis' si se pun pe chefuri de pomina mintea lor nu se mai duce spre productivitate, calitate sau profesionalism...
   ...au trecut 2000 de ani de atunci - cu 'patricienii' si 'panis et circensis' atunci s-a produs 'CADEREA ROMEI'...
   ...SE PARE ca nu ati invatat nimic din asta...
  • +1 (1 vot)    
   foarte bine, dar... (Luni, 4 ianuarie 2010, 22:46)

   Sorin [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   exista si cateva probleme in propunerile domnului Vlaston:

   1. Nu cred ca e nevoie de o disciplina "Societatea europeana". Asa ceva nu se invata la scoala, ci prin chiar viata in societate. Adica, elevul traieste (se spera...) intr-o societate romaneasca mai civilizata, si in cazul in care se muta in alta tara din UE, doar opereaza modificari relativ inesentiale in obiceiurile lui profesionale/sociale.Polonia e aici un exemplu bun; sunt mult mai dezghetati decat noi si mai bine pregatiti pentru confruntarea cu vestul. De cehi nu mai vorbesc. Deci o materie scolara pe teme de acest tip e PIERDERE DE VREME. Plus ca n-are cine preda in clasa... vor veni fostii profesori de economie socialista...

   2. Sunt categoric impotriva comasarii stiintelor naturii intr-un singur trunchi. In acest mod doar se va termina omorarea fizicii, chimiei etc in scoala noastra. Aici mai degraba s-ar retipari manuale vechi (anii 80 - cam dense desi bunisoare, preferabile totusi cele rusesti pentru fizica,
   sau romanesti DINAINTE DE RAZBOI - da, da, chiar pentru stiinte...).Manualele actuale sunt pline de greseli, confuzii, si lipsite de inductie/deductie.
   Mai pe scurt, calitatea sa primeze, nu falsa modernitate. Exemplele domului Vlaston (parasuta pe Luna, etc.) sunt EXCELENTE.

   3. Mai putin accent pe calculator, care nu dezvolta la copil cine stie ce creativitate sau capacitate de analiza. Mai bine frecate concepte de baza, CONCRETE, de geometrie, aritmetica sau algebra.
   Iar la calculator, mai putina editare de text, si mai mult real job...

   4. Nu sunt de acord cu renuntarea la suportul de hartie. Acesta permite o organizare mai clara si stabila, chiar daca e mai putin dinamic.
 • -2 (12 voturi)    
  de s-ar aplica vreodata si la noi... (Duminică, 3 ianuarie 2010, 13:42)

  tyty [anonim]

  pai daca scoala ar folosi intr-adevar elevilor, ar iesi oameni competenti si de caracter, lucru total nefolositor politicienilor, care au nevoie de prostire si saracire in masa, pentru a-si mentine mafia in top. de asemenea, daca s-ar tine de cont de aptitudinile si inclinatiile native ale elevilor, ar trebui sa nu mai existe materii obligatorii (romana, mate), ci acelea care-l aduc pe elev pe traseul adaptat personalitatii sale. aceste lucruri nu se vor intampla insa, pentru ca se tine cont de parearea altor factori, profesorii de diverse specialitati inutile, care si-ar pierde posturile astfel. si-apoi sa ne imaginam ca cineva din clasa politica doreste cresterea nivelului de educatie, este o insulta la adresa inteligentei oricarui om cu o minima viziune asupra realitatii...tara te vrea prost, altfel cum ar ajunge conducatori hrebenciuc, basescu , vanghelie, mazare, udrea, prigoana si restul, aproape fara exceptie?
  • +6 (8 voturi)    
   Asa ar trebui (Duminică, 3 ianuarie 2010, 23:32)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui tyty

   Dar e foarte greu ca scoala, singura, sa descopere potentialitatile elevilor sai.
   Nu zic ca, la modul ideal, n-ar trebui sa fie asa.

   O istorioara. La o intalnire dupa 10 ani, un fost elev ne-a povestit ca a ajuns mare sef de firma de computere si soft. Ne-a invitat sa-i vedem media generala din clasa a XII-a. Era 5.45. Si ne-a reprosat ca n-am stiut sa-l descoperim. Avea dreptate.

   Dl profesor Florin Colceag se ocupa de o viata cu asta.

   www.supradotati.ro
   • +1 (1 vot)    
    asa ar trebui (Luni, 4 ianuarie 2010, 8:19)

    byiana [utilizator] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    In US,desi sistemul de invatamint ,e considerat mai prost decit in Europa,exista un sistem prin care copii cu un anumit potential (si acesta este lesne descoperit de catre profesori nu de catre parinti)sau cu rezultate exceptionale la matematica sa dau un exemplu,daca acesta este in clasa a 8-a el poate participa la orele de matematica ,cu elevii din clasa a 10-a;si in plus are adunate credite pentru colegiu.
    Pe vremuri existau si in tara ,clase speciale ,sau in cazul unei scoli cu un numar mare de elevi,existau clase de la A la...Z,impartite ,real/uman ,clase cu grupuri de elevi cu un anumit nivel iar altii amestecati,dar cu siguranta va pot spune,ca un profesor putea recunoaste cu usurinta potentialul uni elev si as spune ca asta era una din menirea profesorilor de odinioara,sa te poata ajuta si indruma spre o anume profesie,evident nu inainte de a-ti descoperi realele afinitati cu materia predata de el,sau dirigintele care se presupunea sa fie responsabil si capabil sa inteleaga nivelul de inteligenta al elevilor din acea clasa si sa discute cu fiecare profesor despre scorurile elevilor,cel putin ",pentru sedinta cu parintii"Am inteles ca sistemul educational din tara e altul acum si mi-a fost destul de greu sa vad intr-un abecedar,personaje din desene animate americane,sau si mai recent,un manual de Istorie pentru clasa 12-a ,in care despre Vlad Tepes( sint scrise mai putine vorbe decit despre o oarecare spicherita )"Sub denumirea de Dracula,a ajuns cea mai populara figura a istoriei medievale romanesti pe plan mondial.Filmele astazi il reprezinta sub infatisarea unui vampir renascut in epoca moderna.Faima sa,care a generat multe legende,a pornit de la cruzimea cu care ii pedepsea pe raufacatori sau pe adversari."Ei bine, mie asta mi se pare o lipsa de respect pentru istorie,oricit de sintetizat ar fi dorit autorul(torii)sa fie fragmentul mentionat,puteau sa gaseasca alte" vorbe "Cartea de istorie in acesta prezentare este un deserviciu in cultivarea elevilor si
  • 0 (0 voturi)    
   Cum sa nu fie romana disciplina obligatorie?! (Luni, 4 ianuarie 2010, 15:57)

   valiflor [utilizator] i-a raspuns lui tyty

   Si nu ti se pare esential ca orice absolvent al unei scoli din Romania sa stie sa vorbeasca, sa scrie si sa se exprime corect in limba romana? Este limba noastra materna! Iar fara matematica in invatamantul obligatoriu, mi se pare deplasat...
 • 0 (8 voturi)    
  Sa inceapa cu ADEVARURILE ascunse de istorie (Duminică, 3 ianuarie 2010, 13:46)

  Bogdan [anonim]

  Recunoasterea traditiei traco-dacice in cartile de istorie ar putea fi un prim pas. Istoria religiei traco-dacice, inainte de invazia romana (care ne-a distrus si persecutat religia existenta in acest spatiu, prima notiune de religie atestata istoric) ar trebui sa fie cunoscuta de toti copii, nu doar de aia trecuti de 50 de ani.
 • +7 (11 voturi)    
  cui trebuie sa multumim? (Duminică, 3 ianuarie 2010, 13:50)

  gimini [utilizator]

  Pentru actuala stare de fapt trebuie sa le "multumim" lui Andrei Marga si Dakmarai Georgescu. Pun pariu ca nici nu mai stiti cine sunt astia. Poate ar fi bine, mai Hotnews, sa faceti un material retrospectiv, sa inteleaga toata lumea cum a ajuns scoala romaneasca sa produca atatia cretini pe banda rulanta, la doar 20 de ani de la Revolutie. Fara exagerare: daca iei un cimpanzeu sau un absolvent de liceu romanesc si incerci sa-i dai ceva de lucru, e tot aia. Practic, trebuie sa il inveti la locul de munca totul, si nu doar chestii practice (sa zicem, cum se tine un ciocan) ci si teoretice: cum sa evalueze corect o situatie, cum sa scrie corect, cum sa utilizeze un computer ca sa faca taskuri basic, gen trimis emailul etc. In rest, foarte interesant si la obiect materialul acestui domn Vlaston pe care nu am onoarea sa il cunosc, dar eu atat va spun: presupunand prin absurd ca propunerile dumnealui vor putea fi initiate incepand de anul asta, vor da roade abia peste 12-15 ani. Adica prin ... 2025. E trist, nu-i asa?
 • -6 (8 voturi)    
  Salutari domnului Vlaston (Duminică, 3 ianuarie 2010, 14:03)

  Ion Tambreanu [anonim]

  Domnule Profesor,
  Se vede ca va pregatiti sa umfalti vreun loc prin minister. Doamne fereste sa ajungeti sa va ocupati de ceva ce ar avea ca obiect cresterea performantei invatamantului gimnazial si liceal. Dupa cum va dati de destept, chiar daca in o viata de profesor n-ati prea stralucit, ma tem ca ceia ce s-ar realiza ar fi ceva mai rau decat ceia ce avem. Lasati pe altii domnule profesor. Si poate plecati si de la EDUCER pe care ati infiintat-o, cu prieteni din care unii dadeau , in vremurile apuse, rapoarte despre colegi, doar ca o trambulina sa trageti bani din ME si sa sa va lansati spre ME.
  • +1 (1 vot)    
   profesor ...ceia ..? (Luni, 4 ianuarie 2010, 9:31)

   bm [anonim] i-a raspuns lui Ion Tambreanu

   ..ceea ce era de demonstrat ..!
   • -1 (1 vot)    
    De ce dumneavoastră ? (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:27)

    Apostolul [anonim] i-a raspuns lui bm

    Cred și sper să mai avem intelectuali in țară
    să gandească reforma invățămantului.
    Toată această reformă la reformă va transforma
    copii in niște oameni cu creiere spălate fără
    putere de a discerne.Lipsa de informare și
    educație școlară vor transforma romanii intr-o
    populație ușor de manipulat.
    Dacă ați rămas singurul profesor să stabiliți
    criterii pentru invățămant este grav.
    • 0 (0 voturi)    
     poate copiii...! (Luni, 4 ianuarie 2010, 15:03)

     bm [anonim] i-a raspuns lui Apostolul

     pune mana pe gramatica ...profesoreeee...!
     • 0 (0 voturi)    
      Se poate (Luni, 4 ianuarie 2010, 18:15)

      Apostolul [anonim] i-a raspuns lui bm

      Știu că nu am scuze,oricat de negru am
      văzut in fața ochilor cand am citit numele
      celui ce a scris articolul.
      Scuze....
 • +5 (5 voturi)    
  pregatirea profesorilor (Duminică, 3 ianuarie 2010, 14:05)

  Egry [anonim]

  Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar,pana nu vom avea profesori cu inalta calificare profesionala si pedagogica,nu vom avea un invatamant de calitate.De aici trebuie sa pornim.In acest sens cred ca sunt necesare urmatoarele actiuni:
  1.Testarea nationala a tuturor cadrelor didactice si eliminarea celor incompetente.Testarea se va face periodic.
  2.Instruirea periodica pe multiple cai:internet,traduceri de specialitate,cursuri de perfectionare (nu ca cele comuniste),stadii de instruire la institutii de invatamant cu traditie din occident.
  3.Salarizarea corelata cu valoarea reala a cadrului didactic.
  4.Starpirea coruptiei in domeniu.
  Cum se pot face toate acestea bine,cu succes, nu stiu.Poate stie si vrea domnul ministru!
  • -1 (3 voturi)    
   atit? (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:36)

   nic [anonim] i-a raspuns lui Egry

   domnule Egry,sunt profesor clase 5-8 si am in clasa(diriginte) 28 elevi. 21 elevi sunt tigani.In scoala sunt 470 elevi din care 398 tigani???? Poate imi spuneti si mie ce teste trebuie sa dau ca sa predau la clasa 8 ,abecedarul??? Din cei 21 elevi tigani 8 sunt CES(cerinte educative speciale) adica cu handicap psihic,probleme grave familiale... Ce fel de teste de instruire am nevoie pentru a educa analfabeti si handicapati mintali care vin la scoala doar pentru corn si lapte???? Nu stiti cum se poate face scoala?
   pai atunci de ce va amestecati in probleme care va depasesc?
   Numai asa ca sa va aflati in treaba ?
   • +3 (3 voturi)    
    Nu (Luni, 4 ianuarie 2010, 12:05)

    ion [anonim] i-a raspuns lui nic

    Abordati gresit problema.
    Eu sunt de acord ca sunt destui profesori care sunt deja depasiti, si nu mai predau o materie care efectiv sa iti foloseasca atunci cand termini scoala, scopul acestor teste ar fi si acesta sa se vada cum evolueza profesorii in functie de cerintele peitei de munca.
    Dar sa revenim, astfel de teste nu trebuie excluse din start numai ca este o problema la o scoala. In primul rand trebuie vazut de ce in clasa a 8 acei copii trebuie invatati abecedarul. Cum au ajuns in clasa a 8-a, in primul rand? Eu zic ca asta ii problema. Sun de acord ca la tigani, la sat sau in diferite situatii speciale este mai dificil sa inveti pe copil ceva si mai simplu sau ii dai o nota de trecere, dar astfel de situatii trebuie remediate. Cum? Sa fie personal calificat pentru aceste situatii, platit pe masura, dar in acelasi timp si tras la raspundere.

    Eu zic ca una din marile probleme este ca se invata la scoala multe lucruri care de fapt in viata reala si la locul de munca nu le folosesti. De aici apar toate problemele, inclusiv deziteresul copiilor fata de scoala
  • 0 (0 voturi)    
   reguli (Luni, 4 ianuarie 2010, 16:51)

   nicu [anonim] i-a raspuns lui Egry

   daca aplici regulile de mai sus nu reusesti nimic decat sa adancesti criza si mai tare....

   ---obligatoriu 9 clase in astea 9 clase sa parcurgi un proces complex de invatare de la matematici la mecanica si bucatarie, de la atletism la balet poate-ti va place cate ceva in asa fel incat la final sa poti sustine un examen de CUNOSTIINTE GENERALE si de viteza de reactie. ai facut x puncte ai voie la liceu trimiti CV la liceu si aia vor vedea daca te cheama la examen/ interviu sau nu
   cine nu doreste sa mearga la scoli de meserii, profesionale si vom avea muncitori specializati.

   ----cred ca independenta 80% a fiecarei scoli din punc de vedere al manageriatului si planului de invatamant, va tria profesorii buni de aia rai.

   --rezultatele ar trebui sa se vada la un test national sustinut de elevii care doresc NU DE TOTI. ----examenul acesta ar trebui pentru elevii de cls XII-XIII.

   ---respectivul examen ar trebui sa fie imparatit pe 3 nivele de dificultate.
   1. studii superioare (pentru admitere in inv de lunga durata4-6 ani)
   2. studii medii (pentru admitere in inv de durata medie 2-3 ani)
   3. studii postliceale de scurta durata 6 luni- 1 an)

   examenele nu trebuie luate in considerare la admitere in facultate ci doar ca baza de inscriere ele trebuind urmate de un interviu/examen in felul asta vom evita aberatii de gen lic x a luat doar 10 ca sa copiat si etc...

   --- MAI CRED SI INTR-UN EXAMEN DAT UNIC TARA . DAR DE ASA NATURA INCAT SA NU SE MAI POATA COPIA STIU EU 300 200 100 INTREBARI RELATIV SIMPLE IN 5 MIN PENTRU FIECARE CRED CA S-AR VEDEA CLAR CINE CE POATE.

   parerea mea.
  • 0 (0 voturi)    
   evaluarea invatamantului si a coruptiei (Luni, 4 ianuarie 2010, 17:17)

   Marinela [anonim] i-a raspuns lui Egry

   Sunt total de acord cu ce spuneti...intai sa fie profesori pregatiti si pe urma sa ceara copii lor performanta...pot spune cu mana pe inima ca am scapat de invatamant preuniversitar ,unde domina coruptia si nestiinta,degeaba copii invata si au ambitie daca profesorul de la clasa ii dobitoc si nu stie sa le explice,sau mai una vesela...invidia profesorilor intre ei ca, colegi se merge pe sitemul "Nu predau la clasa ca asa ii oblig sa vina la ore in particular"....astea trebuiesc starpite ...profesorul inainte sa ceara un salar pe nimic ...ca uni nu stiu nimic da pretentii au,intai sa isi revizuie bagajul de cunostinte si apoi sa ceara......dar va mai trece multa apa pe Dunare pana sa ajungem oameni cinstiti si corecti
  • 0 (0 voturi)    
   RE: pregatirea profesorilor (Luni, 4 ianuarie 2010, 17:29)

   Adamaria [utilizator] i-a raspuns lui Egry

   De acord cu tot ce spui. Dar...si este un mare DAR, ajungem iarasi la bani. Pai cum crezi ca se obtine pregatirea? Prin cursuri de specializare la nivelul inspectoratelor/universitatilor/etc...cu taxa. Exemplu? Invatator grad did II 1050 lei salariu - curs specializare 1400 lei. Isi permite oare "sacrificiul" desi nu este un sacrificiu ci o necesitate?
 • +3 (5 voturi)    
  reforme coerente si ferme (Duminică, 3 ianuarie 2010, 14:05)

  andra [anonim]

  Cred ca prima solutie ar fi eliminarea CN si insistat pe autonomia institutionala, in sesnul ca fiecare scoala sa isi primeasca dreptul de a-si defini propriul curriculum, In plus, trebuie valorizata creativitatea, libertatea de optiune si gandire. Dupa cei 12 ani de scoala, mare parte din elevi raman cu ...nimic. Nu ma refer la cei din Colegiile nationale renumite, ci la elevi in general, din Romania profunda.
  Iar daca aceasta solutie nu este agreata, cred ca adevaratii specialisti, care nu au avut o vizibilitate publica pana in acest moment, care au o expertiza in domeniu, trebuie sa isi spuna cuvantul. A sosit momentul reformarii si valorificarii adevaratilor profesiuonisti. In 20 de ani s-a mimat suficient. Nu mai avem timp! Suntem intr-o saracie culturala cu tendinte de cronicizare. Trebuie intervenit urgent!
  Consider ca un “trunchi comun” de discipline fundamentale de 50% este suficient, restul lasat la decizia scolilor si profesorilor (CDS), astfel incat specificitatea educationala si culturala a comunitatilor locale sau regionale sa fie reprezentata in scoala.

  Exemplele oferite sunt naucitoare! Din nefericire, sunt cateva, ele abunda. Cert este ca am rasfoit si eu niste manuale de liceu. M-am ingrozit: cele care nu erau plagiate, majoritatea fie reproduceau niste cursuri universitare, fie erau pline de greseli stiintifice. Dar trebuie sa inceteze reteaua actuala de elaborare a manualelor, eliminate acele caste de impostori, care au transformat o profesie de credinta intr-o afacere extrem de banoasa si paguboasa.

  Si regandit fundamental bacalaureatul. Personal consider inutile cele 4-5- examene (scris si oral). Ar trebui un singur examen de cultura generala, serios, precedat de un test de lb. straina.

  Oricum, salut aceasta invitatie la dezbatere a dlui prof. Vlaston, este extrem de utila si de ale carei concluzii sunt convinsa ca actuala echipa de la minister va tine cont.
 • +4 (4 voturi)    
  desteapta-te romane! (Duminică, 3 ianuarie 2010, 14:09)

  constantin [anonim]

  Un prieten italian imi spunea ca dupa razboi, in Italia s-a pus accent pe trei valori care urmau sa scoata tara din situatia dramatica in care se afla: scoala, familia si religia. Nu intamplator scoala era cea dintai. Investitia in invatamant (sau lipsa acesteia) se vede ulterior in evolutia economica a unei tari. Culegem ceea ce semanam.
  Nu pot decat sa fiu de acord cu consideratiile expuse mai sus. Am lucrat in domeniul formarii profesionale a adultilor si stiu cat de mari sunt carentele invatamantului vocational romanesc.
  Sper cu toata convingerea ca intr-un tarziu, argumentele pe care le-ati prezentat sa fie constientizate de responabilii guvernamentali, care sa priceapa si sa perceapa ca pe o urgenta de grad zero refoma in invatamant, si sa aloce si resursele financiare necesare.
  Toti politicienii care s-au perindat pana acum pe la ministerul educatiei au facut reforma de dragul reformei, zapacind si mai mult copiii, profesorii, parintii, angajatorii.
  Macar in ceasul din urma sa aiba cineva mintea clara si competente specifice, incat sa aduca scoala acolo unde-i e locul: in fruntea societatii romanesti.
 • +1 (5 voturi)    
  educatie in spiritul tolerantei si a nondiscrimina (Duminică, 3 ianuarie 2010, 14:13)

  lina [anonim]

  As adauga ceva, e nevoie de o reforma pentru a trece de la o educatie ultranationalista la una in spiritul tolerantei "celuilalt" si a nondiscriminarii. Curricula la istorie si literatura promoveaza ura fata de straini. Strainii sunt oglinditi ca cotropitori, dusmani de moarte, etc.

  Se ignora complet istoria minoritatilor care au trait pe aceste meleaguri, de la evrei la armeni, greci, romi, turci, italieni, etc. si care au construit aceasta tara si au transmis parti importante din cultura lor acestui popor.

  Cateva intrebari:

  1. De ce nu studiaza nimic despre minoritati la istorie? Cati adulti de azi stiu in ce secole au venit evreii pe aceste meleaguri? Dar romii? Dar armenii? Cati stiu ce orase au infiintat, ce ctitorii ne-au lasat?

  2. De ce istoria romanilor este prezentata maniheist, bun-rau, noi - ei?

  3. De ce nu se studiaza nimic despre Cumania si cumani?

  4. De ce nu se studiaza literatura universala (exceptand sectiile de uman)? Ca adulti n-ar trebui sa-l fi studiat macar pe Shakespeare, Cervantes, Goethe, Dostoievski?

  5. De ce Mihail Sebastian (de origine evreu) cu o faima internationala, nu apare in manualele de literatura romana?

  6. De ce nu se vorbeste despre xenofobia si antisemitismul unor autori romani, Eminescu, Heliade Radulescu, Hasdeu, Mircea Eliade?

  Acestea si multe altele ar trebui luate in discutie. Traim in secolul XXI si educatia ar trebui sa aiba in vedere si alte valori decat cele din secolele anterioare.
  • 0 (0 voturi)    
   Completare ... (Luni, 4 ianuarie 2010, 7:43)

   utug [anonim] i-a raspuns lui lina

   As vorbi elevilor si despre mankurtizare sau povestea mankurtului (Cinghiz Aitmatov - O zi mai lunga decat veacul) pentru a intelege, printre altele, de ce basarabenii ajunsesera sa creada ca limba lor este cea moldoveneasca scrisa cu alfabet cirilic.
  • -2 (2 voturi)    
   Va raspund eu, domnule ItziK! (Luni, 4 ianuarie 2010, 9:16)

   Axul [anonim] i-a raspuns lui lina

   1. Daca romanii ar cunoaste tot adevarul despre invazia minoritatilor, i-ar lua pe toti la bataie.
   2. Pentru ca Dumnezeu nu ne-a facut etnomasochisti! Ca o dovada, conflictul paletistiniano-evreu, nu e prezentat la fel?
   3. Pentru ca este suspect ca s-au gasit "investitori" care sa bage o caruta de bani in cartea pentru copii prin care Djuvara isi popularizeaza ipoteza cu Cumania. Nu in acest mod iti impui o teorie!
   4. Cu asta sunt de acord, dar sa se inceapa cu Negutatorul din Venetia.
   5. Cereti prea mult ca o opera scrisa de MOSAD sa apara in manualele romanesti. Evident, ma refer la Jurnalul lui Sebastian, cel care de 50 de ani va temeti sa ii aratati originalul. Apropos, mai exista?
   6. Intrebati pe UE de ne interzice sa-i invatam pe copii VIRTUTILE inaintasilor nostri. Asa e cand esti sub ocupatie: nu faci tot ce vrei!

   Acum va pun eu o intrebare: de ce nu se preda la scoala etimologia neologismelor venite pe filiera evreiasca? Shmecher, belfer, shpertz...
  • -2 (2 voturi)    
   istoria (Luni, 4 ianuarie 2010, 10:54)

   Stefan [anonim] i-a raspuns lui lina

   Istoria cum să-i prezinte pe cei care au migrat pe la noi?! Au venit cu ramura de măslin, sau au fost cotropitori?!
   1. De ce să se studieze ? Se învaţă despre popoarele migratoare.
   4.Aceşti autori se studiază la universitate.. 5.De ce să apară ? Pentru că este evreu ?!
   6.La literatură se studiază operele unor autori, nu faptul că au fost xenofobi sau antisemiţi.
   Eşti cu siguranţă evreu!
  • 0 (0 voturi)    
   Partial corect (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:47)

   Lu [anonim] i-a raspuns lui lina

   La puncutl 4.:
   In clasa a IX-a, la Limba si literatura romana programa este structurata tematic, putand fi alese da catre profesor orice texte din literatura romana sua universala. Un manual propune spre studiu ``Romeo si Julieta`` la tema Iubirea.
   In general, studiul literaturii dupa traduceri este dezavuat de specialisti si din acest motiv la noise prefera studiu literaturii romane. Literatura este inseparabila de limba ei, asta vazandu-se in special in cazul poeziei. Daca s-ar lasa 25 % din timp la dispozitia profesorului, sunt convinsa ca multi profesori de romana ar face universala.
   5. Mihail Sebastian se studiaza, doar ca nu este in lista autorilor canonici (deci obligatorii). Programa permite sa se studieze ORICE autor de limba romana, deoarece esntiale sunt competentele dobandite de elevi si nu kijloacele prin care se ajunge la acestea.
   6. Profesorii seriosi si informati vorbesc despre antisemitismul lui Eminescu, Eliade. Nu toate informatiile trebuiesc batute in cuie in programa.
   Altminteri, perfect de acord cu educatia anti-discriminare, dar mai avem drum lung pana acolo, vai, cat de lung!!!
  • -1 (1 vot)    
   mda (Luni, 4 ianuarie 2010, 12:10)

   ion [anonim] i-a raspuns lui lina

   Domnule trezeste-te la realitate.
   Sa privim o astfel de situatie. Un copil din o familie normala. Tata sudor, mama vanzatoare. Copilul nu ii nici prea destept nici prea prost. Vrea sa se faca mecanic auto (de ce ? asta ii place lui) Cu ce il ajuta toate balivernele pe care le enumerati acolo? Nu imi ziceti de cultura generala. Cultura generala se rezuma la chestii simple si de bun simt care sunt usor de retinut in nici un caz ce enumerati mai sus
 • +1 (1 vot)    
  lung dom'le, lung! Dar corect! (Duminică, 3 ianuarie 2010, 14:45)

  Lucian* [utilizator]

  am avut rabdare sa citesc tot si intradevar se regasesc cam toate durerile din ziua de azi ale invatamantului roimanesc.
  Cred ca ar fi o revolutie cam dura pt cei din ziua de azi din sistemul asta. In mod sigur in primii 3-5 ani nu s-ar schimba nimic si toti ar copia unii dupa ceilalti.
 • 0 (2 voturi)    
  Mania modificarii (Duminică, 3 ianuarie 2010, 14:57)

  Observer [anonim]

  Fiecare ministru se simte obligat sa modifice sau kiar sa inlocuiasca legea invatamantului. Se creeaza o brambureala care nauceste elevii. In timp ce calitatea invatamantului e deja sub orice critica.
 • 0 (2 voturi)    
  Rforma educatiei (Duminică, 3 ianuarie 2010, 15:11)

  Dan Florin [anonim]

  Materialul este excelent,iar reforma trebuia aplicata in urma cu 20 de ani asa cum au facut polonezii si nu numai , ne-au impiedicat orgoliile.
  Situtia ste grava - parasirea sistemului de catre cadrele didactce competente, intrarea in sistem a multor absolvnti din facultatile particulare in general cu pregatire indoielnica , parasirea sistemului de catre elevi ,etc . In linii mari reforma ar trebui sa se
  axeze pe urmatoarele ;
  depolitizarea reala a sistemului , o lege a salarizarii bugetarilor conform prgatirii si comptentelor , descongestionarea programei si corelarea cu manualele , reducerea personalului
  din minister si ISJ , introducrea scolilor de meserii si un contract de angajare cu patronii firmelor diverse ,la clasa descoperirea inclinatiilor native ale copilului si incurajarea acestora , pregatirea cadrelor didactice pentru a fi competente la clasa si nu in ultimul rand ,
  DESCENTRALIZAREA fata de minister ,inspectorate . Primariile si consiliile locale cu acces limitat in ceeace priveste specificul scolii
  dar cu comptente majore in finantare si verificarea modului cum s-au cheltuit banii .
  Temporar mentinerea titularizarii iar numirea directorilor de catre consiliul profesoral .
  Sunt foarte multe de facut pentru reforma sistemului dar mai intai trebuie educata intreaga societate civila si politica .
  • +2 (2 voturi)    
   De ce pentru ce (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:35)

   Butnaru [anonim] i-a raspuns lui Dan Florin

   Au fost materii care nu iși aveau rostul pentru
   a fi studiate,altele au lipsit,logica.
   Dar cum vă explicați că pană acum cațiva ani
   absolvenții de matematică,politehnică ,chimie
   erau căutați de firme de prestigiu din occident?
   Acum? .....bani și se cumpără diplome!Singura dorință să ne transforme intr-o populație semianalfabetă.Sclavi !
 • +1 (3 voturi)    
  sa vedem (Duminică, 3 ianuarie 2010, 15:30)

  mihai [anonim]

  terminati cu religia in scoli care se face pana in clasa 12-a si cu predatul rezistentei materialelor in clasa a 5 a si mai vorbim
 • +1 (3 voturi)    
  felicitari (Duminică, 3 ianuarie 2010, 15:39)

  profesor [anonim]

  Felicitari pentru solutiile oferite, foarte pertinente.Articolul este bine documentat si se vede ca e scris de un om care cunoaste realitatile scolii romanesti.Este timpul domnilor profesori sa depunem mai mult efort , sa venim cu idei inovatoare , nu sa stam numai in cancelarii asteptand ca ministerul sa ne transmita ordine sau plangandu-ne ca nu ni se maresc salariile.
  Sper ca D-nul Ministru Funeriu va reusi sa mobilizeze cadrele didactice in demersul de reformare a sistemului de educatie.
 • +2 (2 voturi)    
  Curriculum- o abordare "in retea" (Duminică, 3 ianuarie 2010, 15:39)

  Florinte CATARGIU [anonim]

  Subscriu in principiu la abordarea colegului Vlaston, pragmatic , simplu dar nu simplist, realist si racordat in principiu cu bunele practici UE cu amendamentele lui Florin si referirile postate pe EDU CER de d-na Daniela Dumitrescu.

  Ceea ce lipseste( sau e foarte vag subliniat) este inexistenta legaturii organice intre Curriculum si Evaluare. NU mai poate fi nota/punctajele/ calificativele- UNICUL indicator de consemnare/inregist rare a rezultatelor invatarii. Ceea ce prevede proiectul LEN ca Portofoliu de evaluare trebuie extins si gandit si ca posibilitate de Sisteme complementare de evaluare la nivel local/comunitar/ zonal., in sensul de a fi asimilate sau cel putin complementare matricolei absolventului la sfarsit de ciclu/nivel de educatie.

  Altfel, despre parcursuri/trasee individualizate de invatare vorbim fara acoperire.

  DE asemenea , lipseste o structura cadru a CN, care sa aiba plaja de optionale intre minimum 30% si maximum 70%, mergand gradual(pe cicluri) si progresiv in implementare

  Documentul ISE , e "bazat", scientist dar - in propunere structurala- este relativ putin racordat cu Princiipile enuntate la inceput( cred ca optionalele au la fel 10% pondere, sau poate am inteles eu gresit...?!)

  Va propun o abordare/ 3 puncte de reflectie
  ( A, B si C, vezi mai jos):

  A.Curriculum ar trebui gandit cel putin in retea, pe doua dimensiuni( dincolo de principii, necesitati, bune practici, fezabilitate de implementare. etc.)
  Personal subscriu pe VERTICALA la varianta structurala propusa de colegul Flueras, pe care o asociez cu Domeniile cunoasterii/ Ariile curriculare/ Discipline/ Module, SAU ORICE alt tip de organizare curriculara alternativa( centri de interes, Problem solving, Teme funda,mentale, etc. :

  (VERTICALA)
  1. Curiculum central(CC)(care dupa mine NU e totuna cu nucleu/ trunchi comun), ca national e tot Curriculum
  2. Curriculum regional/zonal(CR/CZ)( nevoile pe o anumita arie geografica /zona sau arie de interese( De ex. Consortiile Scolilor
  • 0 (0 voturi)    
   atunci, la lucru (Luni, 4 ianuarie 2010, 10:56)

   adrianopolus [utilizator] i-a raspuns lui Florinte CATARGIU

   Constat ca sunteti un f. bun specialist. Uniti-va fortele cu cei mentionanti - dl Vlaston, dna Daniela Dumitrescu, dl Stas si alti profesionisti - ii cunoasteti mai bine si dati drumul propunerilor catre Funeriu, Speram sa va ia in consideratie, deorece timpul trece si nu mai putem tolera situatiile de provizorat. Ce ziceti, domnilor Vlaston si Catargiu?
   • 0 (0 voturi)    
    Asta facem (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:34)

    Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui adrianopolus

    Am avut contributii si pana acum. Vom transmite dlui Funeriu si concluziile ce se desprind din prezenta dezbatere. Alta cale mai buna nu vad.
  • 0 (0 voturi)    
   Curriculum o abordare in "retea"- articolul intreg (Luni, 4 ianuarie 2010, 23:14)

   Florinte CATARGIU [anonim] i-a raspuns lui Florinte CATARGIU

   Subscriu in principiu la abordarea colegului Vlaston, pragmatic , simplu dar nu simplist, realist si racordat in principiu cu bunele practici UE cu amendamentele lui Florin si referirile postate pe EDU CER de d-na Daniela Dumitrescu.

   Ceea ce lipseste( sau e foarte vag subliniat) este inexistenta legaturii organice intre Curriculum si Evaluare. NU mai poate fi nota/punctajele/ calificativele- UNICUL indicator de consemnare/inregist rare a rezultatelor invatarii. Ceea ce prevede proiectul LEN ca Portofoliu de evaluare trebuie extins si gandit si ca posibilitate de Sisteme complementare de evaluare la nivel local/comunitar/ zonal., in sensul de a fi asimilate sau cel putin complementare matricolei absolventului la sfarsit de ciclu/nivel de educatie.

   Altfel, despre parcursuri/trasee individualizate de invatare vorbim fara acoperire.

   DE asemenea , lipseste o structura cadru a CN, care sa aiba plaja de optionale intre minimum 30% si maximum 70%, mergand gradual(pe cicluri) si progresiv in implementare

   Documentul ISE , e "bazat", scientist dar - in propunere structurala- este relativ putin racordat cu Princiipile enuntate la inceput( cred ca optionalele au la fel 10% pondere, sau poate am inteles eu gresit...?!)

   Va propun o abordare/ 3 puncte de reflectie
   ( A, B si C, vezi mai jos):

   A.Curriculum ar trebui gandit cel putin in retea, pe doua dimensiuni( dincolo de principii, necesitati, bune practici, fezabilitate de implementare. etc.)
   Personal subscriu pe VERTICALA la varianta structurala propusa de colegul Flueras, pe care o asociez cu Domeniile cunoasterii/ Ariile curriculare/ Discipline/ Module, SAU ORICE alt tip de organizare curriculara alternativa( centri de interes, Problem solving, Teme funda,mentale, etc. :

   (VERTICALA)
   1. Curiculum central(CC)(care dupa mine NU e totuna cu nucleu/ trunchi comun), ca national e tot Curriculum
   2. Curriculum regional/zonal(CR/CZ)( nevoile pe o anumita arie geografica /zona sau arie de interese( De ex. Consortiile Scolilo
  • 0 (0 voturi)    
   Curriculum in "retea"- continuare (Luni, 4 ianuarie 2010, 23:37)

   Florinte CATARGIU [anonim] i-a raspuns lui Florinte CATARGIU

   ( De ex. Consortiile Scolilor de Arte pot avea un CZ specific intereselor lor, etc., in toate judetele din tara). Dar in Delta de exemplu CZ se va mula pe specificul zonei Deltei,etc.)
   3. Curriculum local/la decizia scolii( a elevilor, profesorilor si parintilor in egala masura)

   iar pe ORIZONTALA asociata cu COMPETENTELE de dezvoltat specifice ciclurilor/nivelelor de educatie ,
   in structura curricula urmatoare

   (ORIZONTALA)
   1. Curricula nucleu( ce se intelege de regula, competentele minimale CHEIE sau mai putin cheie, la sfarsitul fiecarui ciclu/nivel de educatie OBLIGATORIU pentru TOTI, dar , evident cu ajustari pe care NUMAI scoala le poate face pentru fiecare elev, intre niste marje MINIM - MAXIM stabilite - ca principii de abordare- de la CENTRU si cu recomandari de particularizare de la nivel regional/zonal pentru fiecare TIP de scoala)
   2. Curricula diferentiata( la fel ,sensul uzual, functie de tipul scolii: nivel/domeniu, filiera/ profil, calificare/speciali zare)
   3. Curricula ( conexa si) complementara- si aici vad diferenta fata de trecut si esentialul:

   B. Aceasta curricula, se refera cu precadere la trasee individualizate sau grupe restranse, dar poate sa fie valabila si pentru fiecare educabil al unei scoli - care urmareste/contribui e la dezvoltarea/ realizarile/ participarile si rezultatele in diverse programe ENRICHMENT, LIDEARSHIP,etc. ) educabilului, INDIFERENT de mediul Formal, IN sau NONformal de formare si dezvoltare a competentelor acestor educabili. ( Deci nu este LEGATA nici ca spatiu nici ca timp de scoala "materiala/fizica" ). Profesorii POT sau NU sa fie prezenti FIZIC in aceste programe( pe care evident se decid la nivelul scolii), DAR- pentru ca rezultatele invatarii sa fie SI ale scolii( NU numai exclusiv ale educabilului) , e obligatoriu ca profesorii, impreuna cu actorii comunitari, implicati in dezvoltarea Educabilului, sa ASISTE/gestioneze/ administreze aceste parcursuri, cel putin la nivelul observatiei asupra dezvoltarii
   • 0 (0 voturi)    
    Curriculum in "retea"- finalul (Duminică, 10 ianuarie 2010, 20:01)

    Catargiu Florinte [anonim] i-a raspuns lui Florinte CATARGIU

    administreze aceste parcursuri, cel putin la nivelul observatiei asupra dezvoltarii educabililor, in programe cu un caracter formal MINIMAL !

    Exemplu: Intr-un satuc izolat care are o manastire - e o cutuma ca majoritatea elevilor - in afara orelor de curs -, inca de mici (10-12) ani sa se implice voluntar, cu o anumita constanta( saptamanal cate 1-2 ore, de exemplu) in "treburile" manastirii: fac mici trebusoare la manastire, ajuta calugarii sa transporte hrana celor nevoiasi din sat, ajuta oamneii din sat cu informare minimala crestina( carti de la bibliorteca manastirii), In situatia mai fericita, cand exista si NET in sat, poate ajuta satenii CUM sa acceseze NET-ul, etc.

    Profesorii scolii( unii, dar nu neaparat cel de religie), impreuna cu Staretul manastririi si cativa sateni care au si beneficiat/urmarit indeaproape activitatea cestor copii, CONSFINTESC- consemneaza/ inregistreaza( printr-un sistem de evaluare conex si compementar celui central) REZULTATELE INVATARII( asa cum sunt definite si de Legea calitatii 87/ 2006), in Portofoliu de sfarsit de ciclu/nivel de educatie(sub forma decisa de scoala: activitati desfasurate, atitudini constatate, cunostiinte si abilitati dezvoltate,etc. )


    Poate Educatia religioasa cu profesorul singur sa realizeze acest lucru ?!. UNDE da ,foarte bine, dar la Religie( si e valabil pentru orice Disciplina de studiu) se pun NOTE.
    Si aici e iar o chestiune esentiala( apropo de consiliere si orientare in cariera) pentru un Utilizator final care doreste sa-si recruteze "forta de munca/resursa umana"( de exemplu urmatorul nivel de educatie/insertia in social/piata muncii). CE-i spune media 10 la religie- in mod EXPRES si EXPLICIT) despre atitudinea absolventului despre semenii aflati in nevoie..?! pe ani.


    Seminarul teologic din Tg. Neamt doreste sa-si recruteze seminaristi din toata tara, pe niste criterii clare. Ce va face vor lua toti absolventii cu 10 la religie...?!

    Scoala ar putea face si BANI daca are un asemenea siste
 • +1 (1 vot)    
  Curriculum (1, 2) (Duminică, 3 ianuarie 2010, 16:00)

  Marian STAS [anonim]

  am trei puncte de dezacord major, pe care(vi) le impartasesc:
  1. "Dar sa admitem ca in etapa actuala de dezvoltare, Romania are, inca, nevoie de un Curriculum National (CN), in primul rand pentru ca nu avem comunitati asa de structurate incat sa fie capabile sa-si defineasca o identitate educationala. " nu sunt de acord cu inexistenta comunitatilor incapabile sa-si defineasca o identitate educationala -- de exemplu, ALIANTA COLEGIILOR CENTENARE este un excelent CONTRAEXEMPLU; daca cititi cu atentie documentele ACC, m-as bucura sa constatati ca macar aceste scoli pot reprezenta un semnificativ "cap de pod" al unei descentralizari curriculare AUTENTICE; e drept, nu vorbim de o comunitate "geografica" , ci de o "comunitate bazata pe valori comune", dar tot o comunitate este si ACC - ba, poate, chiar mai puternica, mi-as permite sa sugerez!...
  2. INEXISTENTA ELEVILOR CA DECIDENTI AI PROPRIILOR DEZVOLTARI SCOLARE SI UMANE, potrivit aspiratiilor pe care EI, in primul rand, au a si le descoperi si dezvolta; toate cele trei documente expediaza acest aspect - fapt ce, in opinia mea, denota stapanirea insuficienta a unui instrumentar de leadership personal, transformational - omitand nevoia de dezvoltare a unei competente CRITICE pentru noi toti in societati precum cele in care vrem sa traim: anume, competenta de A DECIDE si A NE ASUMA COSTURILE SI CONSECINTELE DECIZIILOR noastre; cele trei documente conserva relatia "toxica" de tip "parinte-copil" , in care elevul face ce ii spun UE, sau scoala, sau profii, ramanand cantonat intr-un comportament reactiv-defensiv, fara posibilitatea de a INVATA IN MOD REAL, AUTENTIC sa aleaga, sa decida si sa desprinda lectii relevante din optiunile sale; aceste este SENSUL MAJOR al modelului pe care l-am propus - posibilitatea ca elevii sa poate alege, in mod autentic, intr-un raport echilibrat, din ceea ce scoala poate oferi (evident, in conditii realiste, fezabile nu neaparat curriculum diferentiat de tip "1 elev / 1 disciplina". ..)
  • 0 (0 voturi)    
   Elevii decidenti (Luni, 4 ianuarie 2010, 8:55)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Marian STAS

   Sa nu uitam ca ei vor decide, prin optiune, la CDS-uri vor merge. Pe urma exista zina extrascolara, lecturile si internetul, unde-si formeaza mai mult de 60% din personalitate. Aici tot ei decid. In final cam 70% decizia le apartine.
   • 0 (0 voturi)    
    Tocmai in acest punct, principial,... (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:39)

    Marian STAS [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    ...NU SUNT DE ACORD cu filosofia modelului dv. şi al ISE! ea perpetuează aceeaşi capcană perversă de azi, în care elevii participă cu plăcere la tot ce poartă marca "extra-", şi au tendinţa, prin contrast, să şunteze / şmecherească tot ce poartă marca "oficială", generând, în fapt, comportamente duplicitare. de ce? simplu, în opinia mea: pentru că simt că sunt "obligaţi" să facă 100% lucruri "oficiale" care nu le folosesc, nu le plac şi nu-i ajută să-şi descopere, dezvolte şi consolideze PROPRIUL SISTEM DE VALORI. care-i problema ca, de pildă, dintr-a IX-a până într-a XII-a să decidă EI, în mod real, autentic, în proporţii de 40%-50%-60% de pildă, ce anume din curriculum-ul "formal", "oficial" (şi nu din cel "extra-") să parcurgă? aceasta este, în opinia mea, o TRANSFORMARE AUTENTICĂ a relaţiei dintre elevi şi profesori, dar şi dintre elevi, profesori si sistem, în ansamblul său. un gand bun, m.s.
 • +2 (2 voturi)    
  curriculum (continuare) (Duminică, 3 ianuarie 2010, 16:05)

  Marian STAS [anonim]

  al treile punct de dezacord major, pe care(vi) il impartasesc:
  3. in opinia mea, toate cele trei documente pastreaza inca un numar MULT PREA MARE DE DISCIPLINE pe semestru (11-12...), cu potential de a conserva capcana toxica a superficialitatii si a "formelor fara fond", existenta la ora actuala; nu doresc catusi de putin sa absolutizez filosofia IB (www.ibo.org/ diploma), dar daca timp de peste 40 de ani cateva mii de scoli (multe, publice) din peste 170 de tari au ajuns la concluzia ca 7-8 discipline satisfac nevoilor de dezvoltare la copii a unui set armonios si suficient de bogat de competente (http://www.ibo. org/programmes/ profile/document s/Learnerprofile guide.pdf), atunci poate ca lucrul acesta ar trebui sa ne dea de gandit, tocmai din motivele detaliate in diagnozele intocmite pertinent in cele trei documente.

  imi permit sa inchei feedback-ul meu retinandu-va atentia asupra unui gand: in opinia mea profesionala, acest moment este unul caracterizat in primul rand de nevoia unor profunde "schimbari adaptive", de aceea apreciez ca un instrumentar important de pus in lucru este cel de leadership. mi-am permis sa atasez si un model posibil, cel de "leadership real", spre reflectie si actiune competenta pe aceasta dimensiune - eu cred ca multi dintre ministrii de pana acum ai educatiei au esuat aici, trist, din incompetenta, pura si simpla.

  stefan, multumesc pentru lectura profesionala pe care ne-o oferi si pentru calitatea ridicata a conversatiei noastre pe educatie, pe care o stimulezi.

  P.S. Acest comentariu a fost postat de dl Stas pe un alt forum. Datorita importantei deosebite a ontinutului, eu, anonim, mi-am permis sa il postez aici, in speranta ca va trezi interesul si va stimula dezbaterea. Multumesc pentru intelegere.
  • 0 (0 voturi)    
   Multumesc si eu! (Luni, 4 ianuarie 2010, 9:53)

   Marian Stas [anonim] i-a raspuns lui Marian STAS

   ...si inca o linie de abordare, pentru completarea peisajului acestei dezbateri:

   http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-6111831-descentralizare-curriculara-autentica-model.htm
 • +2 (2 voturi)    
  1 milion mai putini elevi, 50.000 mai multi profes (Duminică, 3 ianuarie 2010, 16:14)

  Liviu Iordache [anonim]

  Domnule profesor, nu am caderea sa va dau sfaturi, nici macar ca membru al colectivului, dar o informatie seaca, o cifra statistica, data de un redactor sef de ziar central acum 2 ani, a fost acoperita de haulita sindicala in colaborare cu cei interesati in astfel de operatiuni: in 2008 fata de 1990 erau mai putini cu 1 milion de elevi, dar cu 50.000 mai multi profesori! Cred ca de la aceste cifre ar trebui plecat in discutiile cu vajnicii lideri de sindicat (care nu stiu pe cine reprezinta, traiesc mai mult prin sprijinul mediatic si politic interesat). La asta se adauga si reducerea numarului de zile de scoala (fara simbata de pilda), degrevarea de multe "actiuni". Ei bine, profesorii de vocatie nu vor sa fie platiti bine si sa fie recunoscuti ca o categorie de elita, se complac in calduta stare de acum, au ramas tot la 'ei se fac ca ma platesc, eu ma fac ca muncesc?"
  • +1 (1 vot)    
   Stiam (Duminică, 3 ianuarie 2010, 22:37)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Liviu Iordache

   Aceste cifre. Ce sa zic. Profesorii aplica si ei principiul capitalist, altminteri sanatos, foloase maxime cu eforturi minime. Atunci revine managementului local si national sa potenteze functionarea acestui principiu. Cand ai acasa copii de crescut, rate la casa, cand vrei sa vizitezi lumea, e greu sa faci filosofie altruista.
 • +3 (3 voturi)    
  O mare provocare (Duminică, 3 ianuarie 2010, 16:23)

  Sorin [anonim]

  Stimate domnule Vlaston, ceea ce propuneti dumneavostra este o mare provocare, din pacate noul ministru se pare ca e putin strain de sistem, probabil inainte de a decide disponibilizarea a 15.000 de oameni din sistem ar fi trebuit sa faca o reforma curriculara asa cum spuneti dumneavoastra si atunci numarul ar fi putut fi de 25.000 sau de 14.999 dar ma rog, asta o fost o decizie luata la comanda. Cred ca e nevoie ca in noua lege sa creasca mai mult rolul Consiliilor Reprezentative ale Parintilor, cu siguranta ele pot fi vocea care sa ia atitudine fata de un sistem care obliga elevii la 7-9 ore pe zi doar pentru a mentine posturi pentru cadre didactice in sistem. Actualul sistem nu are o filozofie gandita in favoarea elevului ci al profesorului, este gandit pentru a crea catedre nu pentru a forma tineri pentru societate. mai cred ca ar fi nevoie de o consultare cu organizatii ale elevilor dar nu in actuala forma care este pastrata exact dupa formatul pionerilor sau a UTC-ului elevii sunt amagiti cu pozitii nationale fara a avea in fond nici o putere de initiativa. Va vorbesc din postura unui om care vreme de doi ani a incercat sa creeze din Consiliul National al Elevilor un organism capabil sa fie un partener de dialog, in momentul in care acest lucru incepea sa devina posibil, MECI a decis ca de fapt munca intregii echpe a fost doar asa un joc, a fost dureros pentru toti cei implicati, Cred ca in noua lege a educatiei e nevoie de un statut bine definit a acestor forme de organizare a elevilor care sa aiba autonomie si sa fie protejate de razbunarea unor profesori. E nevoie ca liderii elevilor sa ia parte si ei la dialog alaturi de profesori, parinti, autoritati locale. Ceea ce va propuneti dumneavoasta este admirabil dar planeaza pericolul ca sa aiba tot mai putin sustinatori fiindca oamenii buni incet pleaca din sistem iar locul lor este luat de absolventi de genul Spiru Haret sau mmai stiu eu de unde. Va doresc succes.
  • +1 (1 vot)    
   Reforma de sus in jos sau invers? (Duminică, 3 ianuarie 2010, 22:41)

   Vlaston Stefan [anonim] i-a raspuns lui Sorin

   De sus in jos. La noi functioneaza sindromul tatucului. Daca se face o legislatie principala si secundara de calitate, asta e, trebuie respectata. Iar daca banii se vo gospodari mai bine, vor fi si pentru cresterea salariilor.
  • 0 (0 voturi)    
   Reforma de sus in jos sau invers? (Duminică, 3 ianuarie 2010, 22:41)

   Vlaston Stefan [anonim] i-a raspuns lui Sorin

   De sus in jos. La noi functioneaza sindromul tatucului. Daca se face o legislatie principala si secundara de calitate, asta e, trebuie respectata. Iar daca banii se vo gospodari mai bine, vor fi si pentru cresterea salariilor.
 • +1 (1 vot)    
  Sa vorbeasca profii si elevii, nu ministerul (Duminică, 3 ianuarie 2010, 16:40)

  Doctorand [anonim]

  Multe tari au dileme ca Romania in privinta invatamantului. La unii scade vertiginos interesul pentru matematica si surorile ei, altii n-au destui medicinisti, altii au scoala prea scumpa, altii n-au destui profesori calificati, s.a.m.d. Reformatorii invatamantului romanesc pot sa-si largeasca orizontul analizand problemele si solutiile altora.

  In al doilea rand, mi se pare ca reformatorii nu au suficient feedback de la actorii principali ai procesului de invatamant, respectiv profesorii si elevii. Faceti niste chestionare detaliate, vreo 100 de intrebari, si distribuiti-le (electronic, unde este posibil) la toate scolile din tara. Puneti intrebari despre cantitatea si calitatea continutului din curriculum, actul de predare, numarul de ore, pregatirea profesorilor, conditiile din scoli, etc.

  Apoi centralizati raspunsurile pe criterii ca nivelul de invatamant (primar, gimnaziu, liceu), mediu urban si rural, etc. Publicati graficele in ziare, provocati o dezbatere nationala. Reforma trebuie sa fie primita cu bratele deschise in teren, nu cu strambaturi de genul "iar s-a scarpinat ministerul in cap si vine cu masuri hei-rupiste desprinse de realitate"

  Reforma curriculumului ar trebui sa porneasca de la ideea reducerii substantiale a cantitatii si cresterii calitatii. Este stufos, abstract, adormitor. Esentialul este ingropat in detalii. Prea multe ore de curs, prea multa materie. Multe informatii, putina interpretare si intelegere. Hai sa-i indopam in clasa cat putem, ca astia acasa nu mai fac nimic, iar dupa ce termina liceul nici atat. Asta e in fapt o recunoastere a esecului. Nu mai invata nimic acasa si din cauza ca i-ai plictisit in clasa. Ani intregi.

  Acest tip de invatamant a fost introdus in vremea Revolutiei Industriale, cand viitorii muncitori trebuiau dresati de mici sa stea smirna in bancile 8-10 ore pe zi, si sa asculte comenzile sefului de atelier sau de fabrica. Ganditorii vremii, oamenii de stiinte si de arte, l-au criticat de la inceput.
  • 0 (0 voturi)    
   Ati citit acest document? (Duminică, 3 ianuarie 2010, 22:44)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Doctorand

   http://mises.ro/278/
 • +3 (3 voturi)    
  Oare se va schimba ceva? (Duminică, 3 ianuarie 2010, 16:42)

  ALEX [anonim]

  Pe cat de mult apreciez articolele d-lui Vlaston, pe atat de sigur sunt ca nimeni din conducerea invatamantului nu-l va baga in seama... Din pacate, s-au format fagase atat de adanci (spre hotie, spre lene si mediocritate), incat nu avem nici o sansa. Eu cu siguranta nu, iar fiul meu dintr-a VI-a e deja prea batran. Pacat. Oricum, tot respectul pentru DON VLASTON DE LA MANCHA! La multi ani!
  • 0 (0 voturi)    
   Sunt mai optimist (Duminică, 3 ianuarie 2010, 23:02)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui ALEX

   Este pentru prima oara cand toata conducerea, presedinte, premier si ministru au aceeasi abordare in sensul reformarii statului in general si a educatiei in particular. Daca nici acum nu reusim sa miscam caruta din loc, atunci cand?
 • +1 (1 vot)    
  Reforma curriculara in invatamantul preuniversitar (Duminică, 3 ianuarie 2010, 16:45)

  TALEX [anonim]

  Cu foarte multe puncte as putea fi de acor cu autorul articolului care dovedeste profunzime in subiectul abordat
  Digitalizarea curriculumului
  ideea e frumoasa dar foarte greu de transpus in practica . Sunt scoli in municipii cu un numar foarte mare de elevi iar reteaua de computere,este de 10 calculatoare la fel ca la sate cu 10 12 elevi in clase . investirarea in retele de internet costa iar in actualele conditii multi copii dejavantajati social din punct de vedere financiar vor fi exclusi din acst poriect grandios
  curricumul national ?
  Exista divergenta de opinii
  Poate ca o sa ajungem sa oferim foarte mult timp liber generatiilor actuale diminuind mereu aria curriculara , iar in lipsa unei instructii si educatii adevarate o vor apuca pe cai gresite si vor fi pierderi ale societatii Nu militez pentru invatamantul de dinainte de revolutie cand faceam ore inclusiv sambata cate 6 ore dar nici sa reducem la 5 ore pe zi .Oricum acsti copii vor trebui indrumati ,ca simplul lor arbitru in materie de invatamant nu e suficient . Predau o materie arida Matematica , ca disciplina e destul de grea . dar nu sunt de acord ca elevii sa-mi vina cu un referat copiat de pe internet ca sa impuste o nota . Specificul materiei este dezvoltatrea inteligentei a creativitatii , si nu limitarea prin copy @ paste . Nu stiu sigur dar am senzatia ca elevii desi au acces la mai multe informatii ca inainte acum sunt mai slab pregatiti . Oare nu e de vina si inconstanta sistemului supus mereu si mereu la noi experimente curriculare de evaluare ?
  11. Pregatirea profesorilor
  Si aici punctele de vedere coincid dar credeti ca se va renunta asa usor la CCD si la cursurile platite obligatoriu de cursanti adica de profesori?
  • +1 (1 vot)    
   Elevii sunt mai slab pregatiti (Duminică, 3 ianuarie 2010, 22:48)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui TALEX

   Relativ la ce standarde? Aici e problema. Dar daca scoala nu le ofera exact de ce au ei nevoie in piata muncii, pentru integrarea in societatea DE ACUM, nu in aceea in care am trait noi? Dar daca ei vad altfel lumea lor, care este, trebuie sa recunoasteti, diferita de a noastra?

   Asa a fost dintotdeauna. Nici noi nu ne-am inteles cu parintii nostri. De asta trebuie sa aiba drept la decizie in scoala, cum bine spunea Marian Stas.
 • +1 (1 vot)    
  daca s-ar face ceva... (Duminică, 3 ianuarie 2010, 16:46)

  Criss [anonim]

  ...macar in al 12-lea ceas pentru invatamant tot ar fi bine. Ma indoiesc insa profund pentru ca de ani de zile (20 mai precis) astept aceasta reforma si ea nu se mai produce. De fiecare data cand s-a incercat ceva lucrurile au mers doar pana la fatada si n-au influentat pana la urma nimic. Inca ma mai socheaza faptul ca elevii "invata" teorie la obiectul educatie tehnologica ( teorie grea); inca nu ma pot obisnui cu faptul ca fizica si chimia se predau doar teoretic si nu exista laboratoare unde elevii sa experimenteze ceva, orice, ca sa nu mai spun de faptul ca totul se bazeaza pe probleme si iar probleme; inca aud zilnic cum profesori de matematica se plang ca elevii nu inteleg nimic din materia lor dar ca nu au ce face; inca nu inteleg ce "capete" destepte au conceput un curriculum pentru liceu din care au scos disciplinele artistice, tocmai cand elevii au mai mare nevoie de ele, pentru a introduce in loc "optionalele" de fizica, chimie, matematica, etc. Sper ca 2010 sa fie anul in care se face primul mare pas in directia reformei.
 • +5 (5 voturi)    
  Ati uitat esentialul - aproape toti copiaza (Duminică, 3 ianuarie 2010, 16:48)

  profesorul [anonim]

  si asta e o realitate despre care nimeni nu discuta deschis. Pana cand nu o sa introduceti amenzi penale si soldate cu puscarie, atit pentru profesorii care vind subiectele cit si pt elevii/studentii care copiaza, nu o sa progresati deloc. Copiatul era si pe vremea Raposatului, dar nu la scara de azi la care a mai contribuit si dezvoltarea tehnologica. In multe tari exista o cultura a cinstei si corectitudinii elevilor/studentilor incit nici nu ar concepe sa se copieze. Din pacate la noi nu e asa, dar nu e tirziu sa incepem ACUM. Abia dupa ce intitutionalizam cinstea si adevarul in rindurile copiilor incepind de la gradinita si scoala primara, abia atunci ne vom putea gindi ce sa studiem. Din pacate sunt prea putini care stiu cu adevarat materiile predate si prea multi cei care au trecut clasa prin frauda, adica pe copiat, pile si relatii. Desteapta-te romane !
  • +2 (2 voturi)    
   Evaluarea (Duminică, 3 ianuarie 2010, 18:28)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui profesorul

   La pctul 13, evaluarea, sunt prevazute posibilitati de micsorare a copiatului
   • +2 (4 voturi)    
    frauda si copiatul (Duminică, 3 ianuarie 2010, 19:11)

    profesorul [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    cu tot respectul nu degeaba l-ati pus la pct 13.... adica nu vorbim de "posibilitati de micsorare a copiatului" care cu respect, dar este o mentalitate FUNDAMENTAL GRESITA, as dori sa vorbim despre ELIMINAREA TOTALA A COPIATULUI, PLAGIATULUI, FRAUDEI ACADEMICE,etc... prin masuri drastice cu consecinte devastatoare pt toti cei implicati in egala masura, adica puscarie pt profesori si pt elevi... credeti-ma predau de 20 ani intr-un asemenea sistem de invatamint si e singura solutie care merge cu "succesurile" de rigoare... nu mai incercati sa inventati roata, mai degraba invatati de la altii care au experimentat-o deja. Ce pacat ca oameni ca dvs "don't get it".... o sa mai treaca 20 ani sa ajungeti la vorba mea, si o sa va vad atunci. Sa auzim numai de bine. Ramineti cu incapatinarea caracteristica romanilor de secole si uite unde am ajuns!!!
    • +3 (3 voturi)    
     Vreti (Duminică, 3 ianuarie 2010, 19:24)

     Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui profesorul

     Ca scoala sa fie altfel decat societatea. Ar fi fantastic, dar se poate?
    • +5 (5 voturi)    
     O poveste! (Duminică, 3 ianuarie 2010, 19:37)

     stefan [anonim] i-a raspuns lui profesorul

     Este strict reala, s-a intimplat la o scoala in Ro la nivelul clasei a VI-a.
     Sedinta cu parintii. Doamna diriginta ne spune ca profesorul de istorie le-a dat lucrare de control, ca majoritatea au copiat si s-a plins de asta in cancelarie si doamna diriginta la noi.
     Reactia mea a fost: De ce domnul profesor se plinge de asa ceva si nu a luat masurile ce trebuiau?
     Doamna diriginta s-a uitat urit la mine si ne-a spus ca sa-i educam noi acasa.
     Fara comentarii.
     Domnilor profesori, vreti sa nu mai copieze, foarte simplu: fie va ocupati mai mult de supraveghere si cel prins are nota 1 si referat de corigentie (dupa 2-3 cazuri sigur e liniste), fie puneti mina si faceti teste grila. Pregatiti citeva sute de intrebari si fiecare va avea setul lui de intrebari. Chia daca vor fi aceleasi intrebari, unul, o va avea a 3-a si celalt a 10-a. Dar asta inseamna sa munciti si sa mai lasati meditatiile.
     Iar o alta masura e de ordin organizatoric: treceti la banci de un singur loc. Cu respectarea unor reguli in momentul testului.
     • +1 (1 vot)    
      Soft (Duminică, 3 ianuarie 2010, 19:51)

      Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui stefan

      Exista softuri care genereaza astfel de teste, personalizate, similare dar nu identice. Primul pas: ministerul sa produca bazine de astfel de teste si aplicatiile informatice crespunzatoare. Si s-a terminar cu copiatul.

      Dar la mine nu copiaza elevii. N-au cum. Si poate se jeneaza.
      • +3 (3 voturi)    
       Deci se poate! (Duminică, 3 ianuarie 2010, 20:07)

       stefan [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

       Nu, nu ministerul sa le produca.
       Prea se asteapta totul de la minister.
       Inspectoratele scolare, dar mai ales profesorii. Ei au in fata lor eleviii. Ministerul sa le faca pe cele gen teza unica sau ce au mai inventat.
       Personal am trecut prin 3 examene serioase :admitere la liceu, examenul de treapta si admiterea la facultate.
       Si nu s-a copit, fiindca profesorii n-au vrut.
       In restul vietii scolare, unde voia profesorul sa copiezi copiai, unde nu, nu.
       Iar la unii ti-era jena. Da, da, jena. De ce?
       Aveau o autoritate dobindita asa de mare incit mi-era rusine sa-i privesc in ochi daca as fi copiat.
       • 0 (0 voturi)    
        Si totusi (Duminică, 3 ianuarie 2010, 20:34)

        Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui stefan

        Producerea lor de catre minister are o logica: uniformizeaza evaluarea pentru toata tara. Altfel ne trezim cu unii care dau probleme de olimpiada la teze. Am vazut chiar eu cazuri.
        • +2 (2 voturi)    
         Pai nu degeaba... (Duminică, 3 ianuarie 2010, 22:50)

         stefan [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

         Eugen Ionescu parintele teatrului absurd e nascut in Romania.
         Si totusi, iar am sa va vorbesc de mine si scolile mele.
         La gimnaziu si la liceu profesorii de matematica procedau asa: ne dadeau teze cu subiecte diferentiate. Iar la gimnaziu profesoara facea uneori subiecte numai pentru mine (eram singurul ce mergeam la olimpiada si faceam gazeta matematica). Nici atunci si nici acum nu cred ca faceau rau. Sau la liceu, profesorul ne spunea: cine vrea 5 face asta, pentru cine vrea 7, face si asta. Cine vrea mai mult, face asta. SI de multe ori zicea ca nu faceti ce e pentru 5, ci ce e pentru 7 si restul.
         Si subiectele erau bine cumpanite si se faceau in cele 50 de minute alocate. Iar notele n-au fost niciodata contestate sau subiect de contestatie. La prima ora rezolvam subiectele si primeam si o oarecare grila de notare, astfel ca atunci cind ne aducea tezele ne stiam nota cu o eroare de 1 punct.
         Rezultatul acestor exercitii: la admitere la facultate mi-am apreciat asa de bine notele ca am gresit media cu vreo 20 de sutimi.
         Iar in clasa a XII-a, de comun acord cu noi, am dat teze de 2 ore pe principiul unui examen de admitere la facultate.
         Si ne mai si plimba prin clasa. "Nu ca ati fi necinstiti, dar sa nu fiti tentati voi si colegii vostri".
         Revenind, sunt convins ca daca initial poate fi corect, in timp profesorii sunt capabili sa faca subiecte OK pentru elevii lor.
         SI am fost de acord pentru acele evaluari nationale.
         In plus si acum si inainte au fost licee si scoli cu inalta tinuta si cu elevi de elita (si nu e absolut nimic rau in asta) si scoli ordinare. Asa ca in scoli sau clase cu nivel ridicat teze cu subiecte dificile nu pot face decit bine.
         Si cred si sper ca exista mult discernamint la nivelul cadrelor didactice.
         SI in final: de ce ne scilfosim atit cu arie curriculara si nu mai stiu ce?
         Era rau programa scolara? Nu suna romaneste? Sau reformam cuvintele si esenta nu?
         • 0 (0 voturi)    
          sustinere (Luni, 4 ianuarie 2010, 10:30)

          badea [anonim] i-a raspuns lui stefan

          de acord cu comentariu si eu consider ca limbajul prea sofisticat nu spune ninic ba mai mult incurca si este total ineficient. Nu stiu la cati se adreseaza si chiar din aceia i-l inteleg?Pacat ca am ajuns in asemenea hal si sa ne imprime NOUL de care avem nevoie oameni care nici ei nu se inteleg pe ei
        • +1 (1 vot)    
         Testele standardizate au probleme (Luni, 4 ianuarie 2010, 0:24)

         Doctorand [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

         In ideea ca evaluarea elevilor trebuie sa fie uniforma pentru toti, in Statele Unite exista o industrie intreaga de teste standardizate. Elevii dau anual astfel de teste. Se vand milioane de carti, se cheltuiesc milioane de dolari pe "tutoring". Se fac distributii statistice ale scorurilor pe fiecare generatie de elevi, pe fiecare scoala. Vezi unde te clasezi, la ce scoli poti sa mergi mai departe, etc.

         Dar multi parinti se plang ca profesorii predau numai pentru teste, deoarece scoala are interesul ca elevii sai sa obtina scoruri mari. Se petrece prea mult timp in clasa rezolvand probleme de tip test, studiind strict materia testata. Restul programei este aproape ignorat.

         Rezultatele sunt bineinteles proaste. Elevii pot obtine scoruri mai mari la teste, uneori cu ajutorul aproape ilicit al profesorilor, dar in rest nu stiu mare lucru pentru ca nu i-a invatat nimeni. Articole moderne din publicatiile didactice de specialitate cauta solutii pentru a iesi de sub tirania testelor standardizate.

         De aceeaa recomandam reformatorilor invatamantului sa studieze problemele si solutiile altor tari, ca sa nu repete greselile lor.

         Nu va mai temeti ca se vor crea diferente intre scoli, ca unii vor da subiecte de olimpiada la teze. Profesorii se vor adapta la nivelul elevilor, nu vrea nimeni sa aibe clase intregi cu medii mici. Piata insasi face trierea. Unele scoli au reputatie solida, altele sunt simple fabrici de diplome.

         Daca o scoala are elevi atat de buni incat isi permite sa dea mereu subiecte de olimpiada, atunci s-o faca! Este cu siguranta o scoala de elita si trebuie sa mentina nivelul respectiv. Nu poti evalua studentii de la Harvard cu aceleasi teste ca studentii de la Spiru Haret.
         • 0 (0 voturi)    
          Corect, pana la un punct (Luni, 4 ianuarie 2010, 10:29)

          Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Doctorand

          Statul se asigura de insusirea TC, a tr. comun si de evaluarea acestor achizitii, pentru un minim de reglementare uniforma. Nu uitati ca diplomele date de stat trebuie sa aiba aceeasi valoare. Dincolo de TC se poate manifesta independenta scolii in a-si crea o personalitate distincta.
     • +1 (1 vot)    
      ce s-ar fi intimplat aici in cazul dvs? (Duminică, 3 ianuarie 2010, 20:20)

      profesorul [anonim] i-a raspuns lui stefan

      foarte simplu, profesorul de istorie impreuna cu toti "complicii" sai , adica toti elevii care au copiat si diriginta care a stiut si nu a facut nimic, daca erau la prima abatere primeau o amenda penala frumusica echivalenta cu un salariu sau mai mult si totodata erau listati pe o baza de date. La urmatoarea abatere, profesorul si diriginta erau dati afara, caz penal, cazierul distrus si nu-i mai angajeaza nimeni niciodata...iar elevii adio admitere la facultati, adio joburi bune,...etc..adio tot ce deriva din recoduri criminale. Ia sa vedeti cum ar fi fost parintii interesati sa-i indrume si sa se ocupe de ei, asa ce le pasa!!! Si ca sa va spun caz real: la gradinita o educatoare f tinara, abia ce terminase facultatea m-a indrumat sa nu mai cert copilul acasa ca scrie /coloreaza cu stinga (asa cum invatatoarea comunista imi facuse mie cu muuulti ani in urma). Am inteles din prima, am urmat sfatul ei si acum, cam 20 ani mai tirziu am cules roadele, nu numai ca ajuns copilul sa joace un sport de performanta cu mingea in care foloseste ambele miini (un mare avantaj in orice sport) la nivel f performant, dar a si terminat una din cele mai bune facultati din lume unde a fost admis tot pe baza de sport. Acea educatoare de la gradinita a indrumat mii de parinti, dar niciunul nu s-a crezut mai destept si majoritatea au urmat sfaturile ei, desi unii vorbeau pe la colturi ca e tinara, nu stie, nu are copii, etc....ea doar aplica cu rigurozitate ceea ce invatase in facultate la pshicologia copilului. Si inca ceva, tot in acesti 25 ani, copiii mei nu au lipsit o zi de la scoala...era fun si abia asteptau sa se duca, iubeau totul legat de scoala. Acolo e arta, sa le fie drag de profesori si de colegi, sa fie fun si astfelse supun la reguli, indiferent cit de rigide ar fi ele.
      • 0 (0 voturi)    
       Totusi!!! (Duminică, 3 ianuarie 2010, 23:02)

       stefan [anonim] i-a raspuns lui profesorul

       Sa nu exageram! Nu taiem capete pentru motive puerile.
       Voiam sa subliniez schiombarea de atitudine.
       Evident ca lucrurile se pot rezolva mai simplu.
       Dar din pacate hotia si furtul de inteligenta este la inalt nivel. AVem "profesori" universitari celebri: Beuran-copiuta, Mischie, Oprescu-articole. Acum la moda in Ro este sa faci masterat, doctorat, dar prin metoda copy-paste.
       Mergeti la metroul de la Universitate si Romana si e/era plin de anunturi de " vind teza de licenta".
       Revenind la povestea dumneavoastra: admitere la o universitate de prestigiu pe baza de dosar si competente.
       In Ro merge asa ceva? Nu. Pe baza de dosar s-ar publica anuntul azi iar ultima zi ar fi maine sau poimaine, dar cei interesati deja stiau ce le trebuie si ar avea dosarul complet, pe cind tie, persoana normala ti-ar trebui macar o sapt sa-ti faci dosarul.
       Cit despre scoala, si acum ma mai misca Domnu Trandafir. Citi domni Trandafiri sunt in invatamint? Multi, eu stiu citiva si pe unii i-am avut in fata la catedra. Dar sunt si destui neaveniti care din pacate au ajuns si directori sau inspectori si le fac zilele amare acestor domni....
    • 0 (0 voturi)    
     eliminarea totala a copiatului...utopie? (Duminică, 3 ianuarie 2010, 21:59)

     abc [anonim] i-a raspuns lui profesorul

     am facut facultatea in occident si in 5 ani am vazut colegi care copiau. Facultate multietnica deci nu se poate spune ca doar...unii si sa dai vina pe fenotip sau genotip. Deci erau care copiau si aveau tehnici sofisticate. Deseori vedeam aceasi colegi care copiau alteori descopeream o figura noua. E adevarat ca se cereau lucrari personale sau de grup care acumulate cu nota de la examenul scris dadeau nota finala.Colegii uneori erau prinsi si dati afara de la examen, alteori erau doar apostrofati. Poate la final aveau o media buna dar nu erau deloc priviti cu respect, nici de colegi nici de profesori. Ma indoiesc ca copiatul poate fi radicat cu totul si pt totdeauna. Sa fim realisti si sa ne dorim performanta reala nu cea utopica.
  • 0 (0 voturi)    
   Se vede ca n-ai trecut prin facultate (Luni, 4 ianuarie 2010, 9:56)

   elevul [anonim] i-a raspuns lui profesorul

   Copiatul, pe cat de rusions pare, face parte tot din formarea profesionala... Daca vei face vreodata o facultatea vei vedea ca sunt unele materii predate atat de prost incat singura solutie ramane copiatul. Iar cine reuseste sa copieze un profestor care preda prost are meritele sale. Trebuie sa fii o persoana care gaseste soltutii cand copiezi pe cel ce se lauda ca nimeni nu-l poate copia!
   In faculate devenise un hobby sa copiez profesorii care amenintau la ei nimeni nu copiaza...
   • +1 (1 vot)    
    Dar daca... (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:42)

    Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui elevul

    Ar fi vorba de subiecte care antreneaza creativitatea, gandirea logica, transferul de cunostinte si "copiatul" n-ar mai fi interzis ci permis, de ex. accesul la internet in timpul probelor. Copiatul este interzis cand ceri reproducere de informatii. Daca nu ceri asta, nu mai conteaza. Eu, la matematica, am grija doar sa nu copieze intre ei, le dau pe mai multe numere. Le dau voie si cu carnetelul de formule. Subiectele le fac pe loc si n-au de unde sa ia rezolvarile.
   • 0 (0 voturi)    
    Vanzari (Luni, 4 ianuarie 2010, 16:53)

    bogdanI [anonim] i-a raspuns lui elevul

    Cu astfel de pregatire profesionala sunt sigur ca ai ajuns sa lucrezi in vanzari. De asfel de agenti de vanzari e bine sa te feresti care alceva decat sa te tepuiasca nu stiu.
 • +2 (2 voturi)    
  p.d.v. (Duminică, 3 ianuarie 2010, 17:05)

  s.m. [anonim]

  Trei aspecte as dori sa mentionez:
  - a propos de curricula si modul de evaluare: reflecta tendinta (cu specific national, as zice) de-a mentine un control cat mai strict; o obsesie a controlului. Atata timp cat tabla inmultirii reprezinta idealul continutului de asimilat si al modului de evaluare, vor iasi in continuare roboti care nu vor sti cum sa reactioneze in majoritatea situatiilor din viata reala (care e "suprinzator" de imprevizibila, nu-i asa?). Deci, se impune o modificare, in primul rand, a mentalitatii celor care concep si aplica curricula: a avea curajul de-a nu sti tot, de-a accepta participarea, in completare, a elevilor, a intereselor pe care le aduc acestia in clasa, pt a fi cat mai in contact cu realitatea extra-muros
  - in continuare: feed-back din realitate. Poate ca nu ar fi rau ca cei care vor angaja la terminarea scolii viitorii absolventi, sa aiba un cuvant (consultativ) de spus, in mod organizat si oficial. Ei stiu cel mai bine cum arata profilul viitorului specialist, ce ar trebui sa stie, si - mai ales - cum ar trebui sa fie.
  - legat de "a sti" si "a fi": primul ne defineste in cel mai pagubos mod posibil. Daca scoala ar "forma" macar pe jumatate pe cat "informeaza" in prezent, "pierderea" s-ar transforma intr-un castig inzecit. Parerea mea!... :)
  - legat de evaluare, in acelasi spirit, cred ca ar trebui sa riscam sa avem incredere in subiectivitatea profesorilor (in conditiile in care nu ar mai fi vorba de a reproduce un continut, ci de a demonstra niste aptitudini, eventual creative). Fara asumarea riscului de-a gresi, vom ramane "corecti", dar anacronici si u-topici.
  Am scris despre patru aspecte, in loc de trei, dar... nu sunt perfect (ca dovada a ceea ce spuneam), insa acum vad ca e mai bine cum am procedat. Ca orice proces, si scoala inseamna ceva viu, in transformare continua.
  • +2 (2 voturi)    
   De asta (Duminică, 3 ianuarie 2010, 19:08)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui s.m.

   Este nevoie de descentralizarea curriculei. Bine spunea profesoara din Ungaria ca nu stie ministerul ce elevi are in fata, sa-i spuna ce sa predea. Sunt reminiscente comuniste aici.

   Despre invatamant formativ, in loc de informativ, discutam de foarte multi ani, fara sa se faca ceva. Asta-i talentul nostru, al romanilor, sa dezbatem la infinit ceva, dar sa nu trecem la fapte.

   Inertia si conservatorismul profesorilor (magister dixit), poate fi combatut intr-un singur fel: prin salarizare diferentiata, functie de performante si rezultate. Este greu, dar nu imposibil.
  • 0 (0 voturi)    
   Evaluare (Luni, 4 ianuarie 2010, 10:19)

   Vasile [anonim] i-a raspuns lui s.m.

   Notarea nu este evaluare.
 • +2 (2 voturi)    
  reforma (Duminică, 3 ianuarie 2010, 17:11)

  Eelena [anonim]

  Felicitari pentru analiza, dar si sinteza aspectelor celor mai importante care tin de sistem. Presupunand ca veti colabora cu d-l Funeriu (sau el cu dvs), va sugerez sa reflectati profund la consecintele maririi efectivului de elevi la 30. Va fi un mare esec, indiferent de masurile de reformare a sistemului! Consider inutile explicatiile.
  Succes!
  • +1 (1 vot)    
   Asa este (Duminică, 3 ianuarie 2010, 18:30)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Eelena

   Constrangerile financiare trebuie sa aiba rezonabilitate. 30 sunt intr-adevar prea multi. O sa adaug observatia, desi nu tine de curriculum...
 • +4 (4 voturi)    
  Exceptional (Duminică, 3 ianuarie 2010, 17:25)

  florinache 73 [anonim]

  Exceptional.
  Ar trebui parcurs si insusit de toti profesorii, invatatorii, liderii de sindicat din invatamant precum si de toti cei care, in minister sau in parlament, pot reforma sistemul de invatamant din tara
  Acum invatamantul este o corvoada, un chin. Nu este posibil sa ai cinci ore de curs pe zi la clasa intai, sa lucrezi de pe culegeri si manuale suplimentare. Plus ca are de invatat la muzica, stiintele naturii, engleza, religie, desen.
  NU SE POATE!. NE DISTRUGEM COPIII
 • +1 (1 vot)    
  interesant (Duminică, 3 ianuarie 2010, 17:38)

  marius d. [anonim]

  am parcurs in mare cele doua texte atasate. Sunt din sistem si pot spune ca suna bine. Abordarea este echilibrata si ma bucur ca sunteti de acord cu pastrarea simetriei 4+4+4+4.
 • +4 (4 voturi)    
  directorul e hiba... (Duminică, 3 ianuarie 2010, 17:39)

  Cristian [anonim]

  1. Prima cerinta a noului CN ar fi sa reprezinte doar un “trunchi comun” (core-curriculum), lasand cel putin 25-30% la decizia scolilor si profesorilor, asa numitul CDS (curriculum la decizia scolii). In felul acesta specificitatea educationala si culturala a comunitatilor ar fi reprezentata in scoala.

  Si credeti ca acum nu exista acest tip de cuririculum?
  Directorul: Cui nu-i iese catedra? (cu gandul ca-i iese si lui ceva - bani sau influenta). Aha! Lui X. Sa facem un CDS pentru el.
  Directorul: Dirigintele sa faca bine, sa convinga parintii ca acest CDS e util elevilor (asta in cazul fericit ca parintii protesteaza).

  Directorul si modul in care e ales este buba intregului sistem (uitati ca asta a fost piatra care a stat in fata noii legi a invatamantului).
  • +1 (1 vot)    
   Nu este asa. (Duminică, 3 ianuarie 2010, 18:33)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Cristian

   Acum CDS reprezinta doar 10%. Iar in propunerea mea apare solicitarea scrisa a elevilor si parintilor pentru CDS. Doar n-o sa-i convinga directorul sa semneze ceva ce nu le convine. Iar cu finantarea per capita pierde elevi, ca se duc la alta scoala.
  • 0 (0 voturi)    
   CDS (Duminică, 3 ianuarie 2010, 21:17)

   prof [anonim] i-a raspuns lui Cristian

   Depinde de director. Exista scoli in care CDS-ul e cu adevarat CDS, si chiar Curriculum la decizia elevilor, iar cei carora nu le iese norma, cer completare de catedra la alta scoala. Pot da exemple.
   • 0 (0 voturi)    
    Curiculum (Luni, 4 ianuarie 2010, 10:25)

    Vasile [anonim] i-a raspuns lui prof

    Curriculum-ul National ar trebui structurat pe trei nivele:
    1. curriculum nucleu - 40%
    2. curriculum zonal - 30 % vizeaza comunitatea;
    3. curriculum optional - 30 % vizeaza familia, elevul
 • +2 (2 voturi)    
  O schimbare de reforma CN (Duminică, 3 ianuarie 2010, 17:40)

  Lajos Kristof [anonim]

  ... porneste de la vointa profesorilor. Va invit sa participati la Scoala de iarna a Educatiei de Excelenta- editia " Curriculum si expertiza in educatia excelentei" programata la data de 31-5 februarie, la Arad. Acolo se vor discuta problemele reale de la catedra. Ne-am saturat de povesti, trebuie sa ne muncim pentru o schimbare. Politcile nefolositoare in educatie nu isi au rostul doar daca au aplicabilitate coerenta.
 • +1 (1 vot)    
  Addendum (Duminică, 3 ianuarie 2010, 17:46)

  Adrian Negrean [anonim]

  Stimate domn Vlaston,

  Doresc sa va transmit ca apreciez foarte mult implicarea dumneavoastra in reformarea sistemului de invatamant asa cum descrieti in aceste articole pe care le-am citit pe acest website.

  De asemenea, cu riscul de a fi dezamagit, mi-am pus sperante mari in noul ministru al educatiei care are o reputatie solida in domeniul cercetarii.

  Si eu sunt adeptul credintei ca deprinderile in scoli sunt prea teoretice, si trebuie mai mult pragmatism cand trebuie tinut cont ca majoritatea absolventilor vor trebui sa isi gaseasca un loc de munca. Deci apreciez enorm acest elan de pragmatism.

  Totusi, diferente intre elevi exista, si un numar infim de elevi sunt capabili sa studieze de performanta una, doua discipline. Ma refer la acel numar infim de elevi cu performante deosebite la olimpiadele nationale si internationale, dintre care eu am facut odata parte.

  Teama mi-e ca odata cu acest val de pragmatism in curriculum, se va uita cu totul de nevoile acestor elevi. In aceste timpuri de criza, se pare ca investitia unor resurse intr-un numar asa de mic de elevi talentati, nu are sens, deoarece beneficiile pe care societatea romana le-ar avea, nu sunt pe termen scurt.

  Vreau sa zic ca de la stadiul de liceu, facultate, pana la doctorat, productivitatea stiintifica ar veni abia peste cel putin zece ani. Si totusi, chiar daca un elev ar face o descoperire stiintifica dupa atata timp, nu ar fi pana la urma mandria societatii romanesti de a-l fi sprijinit ? Intrebarea pe care societatea romana trebuie sa si-o puna, este cat ar fi dispusa sa investeasca in educatia acestor elevi ca intr-o zi macar unul din ei sa faca o descoperire stiintifica cel putin la fel de importanta precum teoria relativitatii.

  Deci sunt perfect de acord ca exista acest pragmatism, dar ar fi trist daca s-ar uita de acei putini olimpici care poate intr-o buna zi ar face o descoperire despre care alti romani s-ar putea mandri ca a fost facuta de un roman.
  • +1 (1 vot)    
   Nu exista acest risc (Duminică, 3 ianuarie 2010, 18:38)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Adrian Negrean

   Prof. Florin Colceag si-a facut un tel in viata pentru a-i proteja si ajuta pe supradotati. Exista licee si scoli foarte bune, la care, de regula, se duc acesti elevi. Pe urma, ei sunt rezultatul propriei inteligente si a ajutorului parintilor.

   Insa aveti dreptate in privinta mediilor defavorizate, in rural mai ales, in care pot sa dispara talente native.
 • +4 (4 voturi)    
  modernizarea continua (Duminică, 3 ianuarie 2010, 18:02)

  ion [anonim]

  Problema este una veche, care ar trebui discutata temeinic, in nici un caz sa fie restransa la nivel academic. Adica, de exemplu, vrem sa facem dintr-un copil un tractorist. In Romania socialista trebuia, pentru asta, ca respectivul copil sa fie absolventul unui liceu agricol, acolo invatand, evident, mult mai multe decat tractorul. In USA, pui copilul pe tractor si in doua saptamani este tractorist. Cum e bine, cum e rau ? Vrem sa scoatem specialisti ingusti sau oameni cu o cultura temeinica ?
  Pe langa asta, cred ca, indiferent de progresele tehnologice, pedagogia a ramas, in linii mai, neschimbata, de la egipteni si pana in prezent, cu reguli verificate de timp. S-a experimentat prea mult cu copiii in ultimii 20 deni, iar absolventii de facultate sunt la nivelul scolilor de ucenici.
 • +1 (1 vot)    
  Reforma curriculara (Duminică, 3 ianuarie 2010, 18:04)

  byiana [utilizator]

  Felicitari domnule Stefan Vlaston ! Materialul expus ar trebui sa fie luat in consideratie,nu doar de catre ministru ,cu un anume mandat,ci de o comisie intreaga organizata de fondatorul acestei reforme(SV)si profesori interesati,in mod real,de viitorul societatii romane.Ar trebui intr-adevar,investitii in noua tehnologie,ca fiecare elev sa devina familiarizat cu operarea computerului.Aceste investitii,ar trebui sa fie preocuparea ,prioritara a guvernului.Va doresc mult succes in demersurile initiate si sper sa fiti auzit ! Un An Nou bun !
  • 0 (0 voturi)    
   Multumesc (Duminică, 3 ianuarie 2010, 19:01)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui byiana

   Astept observatii relevante sa le transmit dlui ministru.
  • 0 (0 voturi)    
   operare computer (Duminică, 3 ianuarie 2010, 21:24)

   prof [anonim] i-a raspuns lui byiana

   De acord. In aceasta idee, probabil, la fiecare materie, programa cere "utilizarea softurilor specifice". Intrebarea mea este (retorica, desigur): in ce clasa si la ce disciplina elevul invata, in trunchiul comun, sa utilizeze calculatorul, sa scrie un document, sa faca o prezentare sau un fimulet?
   • 0 (0 voturi)    
    operator computer (Luni, 4 ianuarie 2010, 7:12)

    byiana [utilizator] i-a raspuns lui prof

    Aici in US copii incep (unii )chiar din clasa intaia.Unoeori lectiile sint facute numai pe computer si asta este bine,ca am scapat(salvat) o gramada de maculatura.Se invata la materia "Stiinte" ca sa traduc si fiecare materie are o parte de prezentare in comp.Temele de casa sint afisate si paritii stiu exact ce lectii au copii,etc..Sa stiti ca sintem multi romani care ,am vrea sa trimitem acest gen de echipament scolar,dar nu stim care este calea si pe cine trebuie sa abordam ,pentru ca proiectu sa devina fezabil.Poate ne dati o sugestie?
    • 0 (0 voturi)    
     operator (Luni, 4 ianuarie 2010, 15:03)

     prof [anonim] i-a raspuns lui byiana

     Daca esti in US, probabil nu stii ca aici in tara NU apare disciplina de sine statatoare operarea calculator decat in clasa a IXa. Pana atunci, se cere sa se foloseasca softuri, dar elevii nu invata asta. Poate numai putini dintre ei, la un optional. Mi-ar place si mie sa lucrez asa cum povestesti tu. Am putea lua legatura direct?
     • 0 (0 voturi)    
      operator (Luni, 4 ianuarie 2010, 19:53)

      byiana [utilizator] i-a raspuns lui prof

      adresa e-mail:iana.bertea@gmail.com
 • 0 (0 voturi)    
  educatia (Duminică, 3 ianuarie 2010, 18:04)

  Vizitiu Adam [anonim]

  IScoala trebuie sa se ocupe de invatamant si educatie.(.In scoala romaneasca s-a facut numai invatamant, fara educatie.De aceea avem multime de intelectuali,necivilizati.)Fiecare lectie trebuie sa aiba si compomenta educativa.iar cadrele didactice trebuie sa fie modele de comportament civilizat.
  Va dau mai jos observatii personale din Canada cu privire la educatia din scoala ce le-am publicat cu ani in urma in revista "As"

  Am fost in rai.
  Ca sa inteleg lumea si sa traiesc in armonie cu ea, de aproape 15 ani,dintr-un impuls interior, caut cu asiduitate sa descopar Divinitatea....;calea catre Ea.....
  Si am ajuns in rai. Iata ce am vazut:

  == In parcurile de joaca pentru copii,gentute,hainute, incaltaminte, jucarii ,uitate de copii ,stau zile si saptamani intregi, fara sa le ia nimeni, pana le recupereaza uitucul;

  == Pe autostrada ce trece cateva sute de kilometri prin munti, turme de zeci si sute de caprioare salbatice blocheaza adesea circulatia, pentru ca animalele nu se tem de masini si de oameni;Iar oamenii respecta instructiunile specialistilor de a nu da de mancare animalelor, ca sa nu-si piarda deprinderea de a si- o cauta .

  == Grupurile sanitare publice din localitati sau de pe autostrada,folosite de sute de oameni pe zi, sunt perfect curate ,cu sapun, cu prosop, cu apa calda , si nu este vreun paznic sau ingrijitor;..Si nu se percepe taxa.

  ==Intr-o zi, fiul meu a cerut la un mic bufet o cafea si a intins cardul sa plateasca.Vanzatoarea, care i-a spus ca se plateste numai cash, vazandu-l descumpanit si crezand ca nu are bani, ii zice; va ofer cafeaua gratis.Persoana care era la rand in spatele lui,auzind discutia, i se adreseaza fiului meuati-mi voie sa va platesc eu cafeaua...Erau oameni total necunoscuti…
  == Un postas, care ne cunoastea din vedere, pe mine si pe nepoata mea, m-a cautat cu masina prin toate parculetele prin care stia ca as putea fi, ca sa-mi dea palarioara fetei pe care o gasise pe strada,in aceeasi zi. Eu nici nu sti
  • +1 (1 vot)    
   Profesori de valoare (Duminică, 3 ianuarie 2010, 18:42)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Vizitiu Adam

   Nu poti condamna tineri de valoare ca se duc in alte domenii, cu salarii triple comparativ cu acelea din invatamant, chiar daca ar avea talent si inclinatii pentru meseria de dascal. In Finlanda sunt 10 pe loc la ocuparea unui post in invatamant. Pana la urma ne raportam la economic, ce putem face...
   • 0 (0 voturi)    
    raspuns profesori de valoare.. (Luni, 4 ianuarie 2010, 0:59)

    Adam vizitiu [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    Eu nu am abordat acest subiect
  • +1 (1 vot)    
   continuare Educatia (Duminică, 3 ianuarie 2010, 21:11)

   Vizitiu Adam [anonim] i-a raspuns lui Vizitiu Adam

   == In centrul orasului, unde ne plimbam, fiul nostru se pregatea sa ne faca o fotografie, el fiind pe un trotuar, iar noi pe celalalt.Un automobilist, a oprit masina in mijlocul soselei, oprind toata circulatia pe o strada importanta, ca sa nu taie raza vizuala a fotografului. si a plecat din nou dupa fotografiere. Simplul multumesc mi s-a parut prea putin; as fi vrut sa-l imbratisez.=

   == Pe un trotuar imi plimbam nepoata in carut.Din fata, pe acelasi trotuar, venea un biciclist. La 3-4 m in fata noastra biciclistul a oprit ,a pus piciorul jos, a asteptat sa-l depasim, si apoi si-a reluat drumul.Era un om simplu, avand agatat de ghidon o cutie cu vopsea si unelte de vopsit,.care a avut mare grija de noi.Iti multumesc din nou omule nobil.

   == In autobuze,. proprietate publica, calatorii urca pe usa din fata de langa sofer.Soferii salutau foarte prietenos pe fiecare calator care urca.Calatorii puneau intr-o cutie taxa;se auzea o zornaiala de maruntis. Soferii nu au verificat niciodata daca calatorii au pus suma corect .Majoritatea calatorilor la coborare salutau, sau multumeau soferului.
   Acasa, intrebandu-l pe fiu-miu cum e posibil asa ceva, mi-a raspuns ca in urma cu 2 ani in presa s-a publicat si s-a comentat un studiu care a constatat ca 94% din cetateni sunt cinstiti, corecti in relatiile reciproce si cu autoritatile.
   Si sunt oameni adunati din mai mult de 50 de tari.

   == Suprafata provinciei Alberta e de 3 ori mai mare decat Romania si are doar 3,2 milioane locuitori. Insa miile de km patrati de gazon de pe spatial public, soselele, cladirile, casele si curtile oamenilor, culturile pe camp , sunt curate, ordonate, fara buruieni sau gunoaie.

   ==. Firma de constructii care ingradise 5 m din trotuar, ca sa faca reparatii, pe un panou isi cerea scuze de la cetatenii cartierului, pentru ca vor trebui sa ocoleasca pe carosabil.

   ==.Majoritatea caselor nu au garduri, nici la strada, nici intre vecini. Si toti proprietarii de case muncesc aproape ziln
   • 0 (0 voturi)    
    invatamant, mai putin curricula. (Luni, 4 ianuarie 2010, 9:13)

    dascalita, dascalita [anonim] i-a raspuns lui Vizitiu Adam

    Societatea moderna care incurajeaza, ba chiar constrange parintii la munca extra muros nu mai permite predarea celor sapte ani de acasa prin exemplul personal. Scoala e din capul locului suprasolicitata cu preluarea educatiei parentale, e a fost conceputa pentru instruirea tinerilor. Eu am avut norocul de a fi educat in familie si invatat la scoala, in Romania. Iar ceea ce a ramas "dupa ce am uitat totul" nici nu pare atat de antipatic, cea mai recenta dovada: la onorariul unui notar intr-o agenda la care am fost partea minora s-a strecurat o incurcare a cifrelor in defavoarea lui de 455 €. A durat doar cat sa deschid calculatorul pentru a atrage atentia printr-un e-mail ca sa primesc o nota de plata corectata.
    Inca o vorba la "cultura generala" devenita subiect pentru acrobatii intelectuale: e ca si cu nutritia, ceea ce ramane dupa ce a "cazut" grosul mentine organismul in stare echilibrata.
  • 0 (0 voturi)    
   a doua continuare la" Educatie" (Duminică, 3 ianuarie 2010, 21:19)

   Vizitiu Adam [anonim] i-a raspuns lui Vizitiu Adam

   Ulterior, trecand de mai multe ori pe langa scoala din cartier ,mi-a atras atentia niste anunturi de pe un panou foarte mare:
   "Saptamana aceasta copiii vor invata despre demnitate;"
   Altadata:"Saptamana aceasta copiii vor invata despre selfcontrol."
   Alta data:O educatoare de aprox 50 ani i-a multumit copilului de 5 ani, care a ascultat de rugamintea ei, sa lase joaca ,si sa urmeze grupul de copii ,care pleca
   Alta dataoua fetite din Romania,nou intrate in scoala,au primit de la colegii de clasa ,la sugestia invatatoarei,2 saci cu jucarii si 400 $ , Invatatoarea le-a spus copiilor ca noile lor colege, nu au putut sa-si aduca jucariile din Romania.

   Am descoperit astfel ca in scoala se pune un mare accent pe educatia civica; copii fiind invatati altruismul,colaborarea,cinstea, controlul de sine ,etc..
   Ajunsi maturi, se comporta cum am relatat mai sus....

   Si de asta am spus ,ca scoala nu trebuie sa se rezume numai la invatamant, ci trebuie sa fie principalul mijloc de educatie civica .
 • +1 (1 vot)    
  scoala (Duminică, 3 ianuarie 2010, 18:08)

  Nicolaus [anonim]

  bla, bla, bla, Domnilor, totul se reduce la faptul ca elevii de azi nu au motivatie. Sa fie lasati corigenti si REPETENTI daca nu invata, cum era cu ceva timp in urma, altfel toti stiu ca trec cumva prin scoli si facultati si se vad in fata unui calculator cu salariu mare. Cineva trebuie sa si produca in tara asta. Munca a devenit din nou o rusine pt generatiile de acum.
  • 0 (0 voturi)    
   Repetentii (Duminică, 3 ianuarie 2010, 18:45)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Nicolaus

   De regula renunta definitiv la scoala. E mai bine asa? Dar daca scoala nu le ofera ceeace au nevoie pentru intrarea in piata muncii si functie de tipul de inteligenta pe care il au, functie de inclinatiile si potentialitatile fiecaruia?

   O curiozitate. In Israel, daca esti foarte bun la fotbal, de exemplu, termini scoala doar cu creditele acumulate de la fotbal. Va vine sa credeti?
  • +1 (1 vot)    
   ai dreptate (Duminică, 3 ianuarie 2010, 23:10)

   Iustin44 [utilizator] i-a raspuns lui Nicolaus

   Sunt o multime de analfabeti care nu au invatat sa scrie in clasa I dar au trecut pentru ca e o lege care interzice invatatorului sa lase repetenti in aceasta clasa. Am intalnit asemenea elevi si in clasa a VIII-a. Ce facem cu ei?
 • +2 (2 voturi)    
  O singura adaugire (Duminică, 3 ianuarie 2010, 18:09)

  sile [anonim]

  Ar trebui incurajat puternic si invatamantul privat, care, eventual, sa nu fie grevat de un Curriculum National. E cunoscut ca domeniul privat tinde sa ajunga mai repede la solutii corecte; periodic se pot face evaluari atat in domeniul privat cat si in cel de stat, evaluari care sa permita distribuirea solutiilor celor mai bune.
  • +1 (1 vot)    
   S-a facut un pas urias (Duminică, 3 ianuarie 2010, 18:47)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui sile

   Noua lege prevede ca finantarea de la stat sa urmeze elevul inclusiv in privat, pentru invatamantul prescolar si obligatoriu. Va fi un imbold foarte important pentru stimularea inv. privat.
   • 0 (0 voturi)    
    Nu stiam (Luni, 4 ianuarie 2010, 4:33)

    sile [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    E un pas inainte, dar ce incercam sa sugerez era o autonomie mai ridicata pentru invatamantul privat, pentru a fi un fel de "pepiniera" pentru solutii. Dar ati punctat bine, primul pas e sa existe invatamant privat, la o scala relevanta.
 • +2 (2 voturi)    
  scoala (Duminică, 3 ianuarie 2010, 18:44)

  Nicolaus [anonim]

  Imi vine sa emigrez la varsta asta cand vad absolventi de liceu care nu stiu cati cm are un metru , care este perpendiculara sau ce sunt doua linii paralele, nu mai spun de calculul in cele patru operatii fundamentale. Imi este groaza ca aceste generatii trebuie sa ne asigure noua pensiile . Bineinteles exista exceptii de tineri care ne fac cinste noua si tarii, dar de regula ei nu ajung sa conduca destinele tarii.
  • +1 (1 vot)    
   Acesta-i rolul articolului (Duminică, 3 ianuarie 2010, 19:00)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Nicolaus

   Sa nu ne mai mintim. Sa nu ne ascundem sub poalele ipocriziei. Sa nu trecem mai departe pana nu stiu toti elevii cati cm are un metru.
  • +1 (1 vot)    
   poti sa emigrezi! (Luni, 4 ianuarie 2010, 0:32)

   marian [anonim] i-a raspuns lui Nicolaus

   Prietene, poti sa emigrezi.
   Am fost cativa ani conferentiar "asociat" la o universitate tehnica de stat. Studentii din anii terminali- practic ingineri- nu cunosc notiunile elementare de fizica.
   Habar nu au nimic, intelegi? Cum poti face o facultate tehnica fiind un ignorant perfect?

   Am avut "pretentia" ca la examen sa scrie TREI randuri la fiecare subiect, din care sa inteleg ca au inteles ceva despre acel subiect. Singura conditie a fost ca cele trei randuri sa nu se regaseasca in aceeasi forma in cursul meu. Asta cu orice documentatie pe masa, daca doresc.
   De fapt am vrut sa vad daca sunt in stare sa gandeasca ceva, macar sa reformuleze in mod inteligent ceva din curs...
   Nedumerirea lor a fost "pai noi ce sa copiem?".
   Iar Decanul m-a rugat sa le dau niste subiecte clasice, sa-i inteleg si eu....

   Ma mai gandesc la un lucru... Bunicul meu a fost maistru electrician, atestarea datand din 1920. Bunicul avea patru clase elementare, dar stia si aplica legile lui Kirchhoff. Stranepotul lui- baiatul meu- elev "bun" in clasa a XII-a, nu stie mai mult despre legile astea decat ca "parca a zis ala ceva despre asta"....

   Emigreaza, daca poti!
   • 0 (0 voturi)    
    si acolo e tot asa (Luni, 4 ianuarie 2010, 10:00)

    emigrant [anonim] i-a raspuns lui marian

    o sa emigreze si o sa constate ca si acolo e tot asa.
    O profesoara care preda engleza emigrantilor ne-a spus ca vrea sa aibe copii si ii este frica pt ca sistemul de invatamant canadian nu o sa ii pregateasca pt viata.
 • 0 (0 voturi)    
  Din doc atasat. (Duminică, 3 ianuarie 2010, 19:17)

  Stefan Vlaston [anonim]

  Exemplu de plan cadru. Gimnaziu, clasa a VIII-a. Propunere.

  1. Limba romana si comunicare-4 ore
  2. Prima limba straina -3 ore
  3. A doua limba straina -2 ore

  4. Matematica -3 ore
  5. Stiintele mediului -2 ore
  6. Stiintele vietii -2 ora

  7. Educatie pentru societate- 2 ore
  8. Geografie -1 ora

  9. Sport -3 ore
  10. Informatica -2 ore
  11. Orientare scolara -1 ora

  Total 25 ore

  13. CDS Curriculum la dispozitia scolii - 7 ore(neobligatorii)

  Asta inseamna ca obligatorii ar fi doar 5 ore pe zi.
 • 0 (0 voturi)    
  istorie (Duminică, 3 ianuarie 2010, 19:30)

  marian [anonim]

  in doc.ul atasat, vad ca vb de "educatie pt societate". Aici includeti numai istoria sau si alte discipline? Intreb, pt. ca vad ca la geografie ati pastrat numele disciplinei si nu i-ati dat denumirea de "stiintele pamintului"!? Fiind profesor de istorie nu as dori ca ponderea acestei discipline in formarea culturii elevului, mult mai semnificativa dupa parerea mea decit este acum, sa fie diminuata. Sunt de acord cu rolul formativ in directia societatii moderne, insa ma tem de birocratii din minister care se apuca sa "taie" de unde le trece lor prin cap.
  • +1 (1 vot)    
   Istorie si altele (Duminică, 3 ianuarie 2010, 19:56)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui marian

   In adevar, cred ca e bine sa "invatam din istorie", nu sa invatam istorie. Adica, un modul despre evolutia doctrinelor economice, altul despre evolutia legislatiilor, despre razboaie, evolutia culturii. Si elevii aleg modulele care i-ar pasiona.

   Sunt o serie de module listate acolo.
   (• Perioade in istoria umanitatii.
   • De la regimuri autocrate la regimuri democratice
   • Razboaiele in evolutia umanitatii
   • Diversitatea civilizatiilor, societatilor, religiilor
   • Evolutia sistemelor economice
   • Constructia Uniunii Europene
   • Creatia artistica, patrimoniu comun al umanitatii
   • Drepturile si libertatile fundamentale ale omului si cetateanului
   • Conventia internationala a drepturilor copilului
   • Simbolurile natiunii si semnificatiile lor
   • Responsabilitati individuale si colective

   etc.

   Raspunde cerintelor crosscurriculare.
   • 0 (0 voturi)    
    de acord (Duminică, 3 ianuarie 2010, 23:01)

    marian [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    de acord, cu o precizare. Primul modul, cu perioadele, sa fie obligatoriu, restul sa aleaga. Trebuie totusi ca elevul sa aiba reperele de baza, caci acele perioade sunt ca adunarea si scaderea la artimetica.
  • +1 (1 vot)    
   Cu geografia (Duminică, 3 ianuarie 2010, 19:59)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui marian

   Am ezitat mult timp. Dar data fiind mobilitatea fortei de munca la care ne asteptam, iar geografia este si economica si culturala si politica, am crezut ca este mai bine asa. Sa nu cadem in capcana americanilor, care nu stiu unde este Budapesta si unde Bucuresti.
 • +2 (2 voturi)    
  comentarii reforma (Duminică, 3 ianuarie 2010, 19:42)

  maria [anonim]

  La multi ani, domnule profesor şi ani mai buni pentru învăţământul românesc!
  Felicitări pentru iniţiativă şi pentru optimism! Cei care am citit materialul şi intervenim suntem în mare majoritate deschişi reformei. Aveţi idee câte cadre didactice nu ştiu să utilizeze computerul? Credeţi că va putea fi făcută reformă reală cu aceştia? ...Cu liderii de sindicat pe care-i avem şi care nu vorbesc corect româneşte? Ei cred că ne apără drepturile doar d.p.d.v. al normei didactice şi al nivelului salarial; cred că nici nu-şi dau seama că mulţi dintre noi ne-am simţi împliniţi mai ales practicând un învăţământ de calitate.
  Abia aştept să pot beneficia de digitalizarea curriculum-ului; am peste 30 ani vechime în învăţământ şi încă foarte multe de învăţat.
  Succes demersului şi domnului ministru Funeriu!
  Cu siguranţă va trebui ca, în paralel cu digitalizarea curriculum-ului să repare şcolile, ca să nu "ploaie" computerele din tavan, iar la alocarea bugetelor pentru reparaţii să ţină cont că populaţia şcolară nu are culoare politică. Succes!
  • +1 (1 vot)    
   Motivatia este cheia succesului (Duminică, 3 ianuarie 2010, 20:01)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui maria

   Cea mai importanta parghie: MOTIVATIA

   Cand vom raspunde corect si concret, ce i-ar face pe profesori sa se autoformeze, pe elevi sa se pregateasca, pe parinti sa investeasca in educatie, scolile sa se comporte corect in piata, etc., atunci vom fi rezolvat problema.

   Dati-mi MOTIVATIA si voi inversa sensul in care merge educatia.

   Orice constructie care nu tine cont de natura profund umana a actorilor nu va avea succes.
  • 0 (0 voturi)    
   culoare politica (Duminică, 3 ianuarie 2010, 21:31)

   prof [anonim] i-a raspuns lui maria

   Ar fi foarte bina sa se pastreze articolul din noua lege a educatiei, cea "neconstitutionala", care prevede ca directorii de scoli sa nu aiba culoare politica. Ar exista atunci continuitate in munca unor oameni dedicati scolii, care vor sa faca CEVA in scoala lor, si care nu ar avea a se teme ca odata cu schimbarea "culorii politice dominante" vor fi dati afara, indiferent de competenta si rezultetele lor.
 • +1 (1 vot)    
  cenzura Hotnews? (Duminică, 3 ianuarie 2010, 19:54)

  lina [anonim]

  Am publicat azi un comentariu la acest articol si nu a aparut! De ce?
  • 0 (0 voturi)    
   O defectiune (Duminică, 3 ianuarie 2010, 20:07)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui lina

   De parcurs. Repostati-l si va cerem scuze.
   • +1 (1 vot)    
    foarte bine (Duminică, 3 ianuarie 2010, 20:54)

    Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    dar daca tot vorbiti cu dl Funeriu, nu uitati 1. sa-i spuneti ca nu se poate face educatie publica fara bani si profesori, 2. sa-l intrebati care sunt obiectivele concrete pe care le presupune reforma (de ex. 1 universitate rom. in top 500) si ce se intampla daca nu le indeplineste, 3. sa aflati cand si daca se va termina vreodata „reforma”

    P.s. butada corecta este: cultura generala e ceea ce ramane dupa ce ai uitat tot ce ai invatat, nu totul.
    • 0 (0 voturi)    
     Am sa-l intreb (Duminică, 3 ianuarie 2010, 21:37)

     Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

     Si multumesc pentru corectura. Aveti dreptate.
  • +1 (1 vot)    
   mda, si eu (Duminică, 3 ianuarie 2010, 20:27)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui lina

   se pare ca baietii de la HN au dificultati cu postarea tuturor comentariilor - si nu e prima data.
 • 0 (0 voturi)    
  comentarii (Duminică, 3 ianuarie 2010, 20:17)

  asterix [anonim]

  Toate bune si frumoase, dar lipseste SERIOZITATEA: a ministerului, prea rupt de realitate, condus adesea politic, a inspectoratelor cu porniri asemanatoare, a unor dascali preocupati mai mult de o supravietuire decenta, a majoritatii parintilor care habar nu mai au de copii lor dar vor totul, a elevilor care vad ca "merge si asa", ... de fapt a unei mari parti a societatii de azi.
  Ce-i de facut???
  Nu cred ca se poate reforma doar pe segmente ale societatii. Elevii vad si invata mai mult si mai repede din ceea ce se intampla pe strada, sau la televizor.
  De accea intreb: ce reforme se vad la politicieni, la "modernele" canale de televiziune, la o buna parte din "oamenii de afaceri", sau chiar la miile de doctoranzi care apar ca ciuprcile...
  Deci ce, cum, si pe cine reformam????
 • +1 (1 vot)    
  Istoric si propuneri (Duminică, 3 ianuarie 2010, 20:32)

  Gheorghe Radulescu [anonim]

  Principiile modelului propus de dv. a stat la baza reformei din anii 98-99 si sunt valabile si astazi.

  O parte din idei s-au aplicat, dar altele au fost blocate de ministri care s-au succedat dupa Andrei Marga. Nimeni n-a mai avut initiativa si curajul sa reformeze aceasta curricula, desi se produsesera mutatii importante in societate si economie.

  Mai grav este ca ministri au intervenit direct in programe, fara noima, logica si studii de impact, doar pentru a "aerisi" programa.

  Pctul 12, concursurile nationale pentru elaborarea curriculei, l-am intiat chiar eu, in calitate de director general, in 1998 si a avut un surprinzator succes, s-au primit la minister mii de programe. Concursul l-am lansat in ciuda opozitiei unor asa zisi specialisti care-si fac veacul prin minister.
  Ideea poate fi pusa imediat in practica adaugandu-i-se componenta online.

  Digitalizarea curriculumului este o idee revolutionara, ar trebui mutata pe primul loc, va da o lovitura mafiei manualelor si culegerilor care au nenorocit scoala romaneasca. Modelul propus de dv. ar trebui realizat pe un proiect de maxima urgenta, fiind in avanatajul elevilor, profesorilor si parintilor, care nu trebuie sa mai cheltuiasca bani pe manuale si culegeri.

  Invatamantul privat trebuie lasat sa aiba initiativa curriculara, la ora actuala unitatile private sunt fortate in procesul de autorizare si acreditare sa functioneze dupa curricula de la stat.
 • +2 (2 voturi)    
  Felicitari (Duminică, 3 ianuarie 2010, 20:54)

  profesor roman din Canada [anonim]

  Felicitari d-ului profesor pentru articol, apreciez solutiile pertinente, realizabile cu vointa cadrelor didactice si ministerului.As indemna colegii de breasla la un mai mare efort intelectual, la gasirea unor solutii inovatoare, la studiu si autoformare.Excelenta ideea cu postarea pe site-ul ministerului a unor materiale "ajutatoare"., la indemna tuturor cadrelor didactice dornice sa-si perfectioneze metodele de predare.
  Din Canada, va urmaresc articolele si va felicit din nou pentru ceea ce faceti pentru noi, pentru invatamantul romanesc.
  • 0 (0 voturi)    
   Cum au rezolvat canadienii? (Duminică, 3 ianuarie 2010, 21:33)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui profesor roman din Canada

   Ne puteti spune cum este in Canada rezolvata (sau nu), problema curriculumului?
   • 0 (0 voturi)    
    ...despre Canada (Luni, 4 ianuarie 2010, 12:09)

    mitza [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    Articole despre problemele si solutiile de educatie din Canada:
    http://www.parentcentral.ca/parent/education

    Site-ul oficial al Ministerului Educatiei cu curriculum:
    http://www.edu.gov.on.ca/eng/curriculum/

    Problemele din Canada:
    - matematica!
    - spalarea pe creier: "Proud to be canadian"
    - toleranta dusa la extrem: "2 barbati pot forma o familie", notiune invatata in clasa 1.
    - orientarea spre sales

    Plus in Canada:
    - communication skills
    - presentation skills
    - limbile straine
    - Reading din gradinita
    - curiculum deja organizat
    - metodele de predare deja puse la punct
    - toleranta si spirit civic
    - sistem de school bus-uri
 • 0 (0 voturi)    
  Apropo de educatia prescolarilor... (Duminică, 3 ianuarie 2010, 21:09)

  mitza [anonim]

  care lipseste cu desavarsire.

  Sunt parintele unui copil de gradinita si care in mod constant, pe langa jobul de 10 ore, mai face si pe profesorul acasa.

  Tot ce pot spune este ca pot confirma ceea ce ati scris.

  Ce trebuie facut? Cred ca nu ar fi rau sa "importam" curiculum altor state. Nu are rost sa reinventam roata pt ceea ce altii au pus la punct timp de zeci de ani. Este evident ca nu orice se aplica, mai ales cand vorbim de nationalitati, si curriculum national. Dar cate teme cu specific "national" sunt intr-o materie?

  Fiind fortata sa fac pe profesorul acasa, (desi cec-ul e gras luna de luna la o gradinita privata), am cercetat curriculum din State, Anglia si Canada si am fost uimita de nivelul de profesionalism la care s-a ajuns acolo, nivelul de detaliu si aplicabilitatea practica a notiunilor, in care sunt incluse inclusiv evaluari pt fiecare etapa.

  Luati spre exemplu site-ul www.learninga-z.com, unde se explica pas cu pas cum trebuie organizat procesul de invatare a citirii, cu materiale aditionale, carticele pe diferite nivele frumos colorate. Gasim ceva aici? Aici e un haos...

  Pana si profesorii/educatorii sunt bulversati pt rapiditatea cu care se schimba "curriculum". Nu veti gasi aici 2 profesori care sa predea acelasi lucru, care sa aiba aceleasi materiale, si care sa predea 2 ani la rand acelasi lucru.
 • 0 (0 voturi)    
  comentariu completat (Duminică, 3 ianuarie 2010, 21:30)

  maria [anonim]

  Revin, domnule profesor, cu MOTIVAŢIA pe care nu am evidenţiat-o, probabil, suficient: un învăţământ de calitate, pentru un cetăţean educat în stare să se informeze şi să se îmbogăţească cu o cultură generală şi profesională continuă; se adresează elevilor care azi au cel mult 10 ani şi nu actualilor parlamentari sau moderatori de emisiuni TV.
  Finalitatea sa o vor resimţi generaţiile copiilor şi nepoţilor mei, dar chiar şi aşa, o consider NECESARĂ! NUMAI SĂ ÎNCEAPĂ ODATĂ!
 • +1 (1 vot)    
  Experti disciplinari vs reformisti transdisciplina (Duminică, 3 ianuarie 2010, 22:03)

  livius [anonim]

  Expertii/specialistii/pedagogii moderni etc sunt principala frana in reformarea educatie, respectiv in trecerea de la un sistem disciplinar, informativ si bazat pe memorare la un sistem transdisciplinar, formativ si bazat pe creativitate. Ei nu vor accepta sa renunte la ceea ce au scris si promovat decenii la randul, plus la "avantajele" oferite de invatamantul disciplinar: ore mai multe, absolventi de facultati care nu vor mai preda "disciplina" pentru care s-au pregatit (ex. istorie, economie, geografie etc). Dl Marian s-a si pronuntat in favoarea pastrarii orelor de istorie, ca disciplina. Sper ca a inteles explicatia dlui Vlaston ca fiecare componenta educationala va avea si dimensiunea istoric-evoulutiva, fara sa mai fie nevoie de disciplina Istorie (memorare de ani, dar, mai grav, inducerea in mintea copiilor a adevarurilor dictate de ideologia dominanta, de partida aflata la putere: ce stiu copiii despre decembrie 89?). Cu cat specializarea este mai ingusta si mai adanca, cu atat propensiunea spre reforma este mai mica din simplu motiv ca apare frica de viitor, respectiv de posibilitatea de a fi eliminat din sistem. Specialistii in diverse discipline pot deveni transdisciplinari doar daca accepta sa recunoasca faptul ca disciplina pe care o slujesc este o reminiscenta a gandirii moderne, demult invechite, de parcelare a cunoasterii pe felii tot mai inguste si mai fara sens pentru cunoastere. Multi mimeaza acum atasamentul fata de transdisciplinaritate (TD), dar o fac adesea din considerente de "moda" sau pentru a putea apara mai mult gandirea disciplinara (D). Gandirea TD va fi promovata mai mult de idealisti decat de realisti, mai mult de catre generalisti decat de specialisti, mai mult de creativi decat de dogmatici. Din pacate si in textul transmis de dl Vlaston, termenul de "disciplina" este pastrat (unii chiar vorbesc despre aparitia unei noi "discipline": transdisciplinaritatea....).
  • 0 (0 voturi)    
   Disciplina (Duminică, 3 ianuarie 2010, 22:27)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui livius

   O disciplina care sa fie transdisciplinara...

   Sa nu ne impiedicam de termeni. Atunci adoptam termenul "materie".

   Alta-i problema. Profesorii se pot specializa usor sa predea "altceva". In general profesorii de fizica au facut si chimie, astronomie, etc. In adevar, groaza de a te recalifica la o varsta inaintata este o piedica.

   Acum este momentul oportun sa facem un upgrade la Lgea Educatiei Natinale (LEN), avand toata conducerea inclinata spre reforme. Cine stie cand va mai exista o astfel de fereastra de oportunitate
 • 0 (0 voturi)    
  propunere educatie morala (Duminică, 3 ianuarie 2010, 22:06)

  serban derlogea [anonim]

  Va invit sa analizati si propunerea de modernizare a curriculei de sport/ educatie fizica, in scopul predarii de cunostinte/ competente utilitare si de educatie morala - vezi www.derlogea.ro. Multumesc.
 • +3 (3 voturi)    
  propunere (Duminică, 3 ianuarie 2010, 22:15)

  gabriela [anonim]

  a propos de continuturile "neacademice"care la noi nu exista si in alte tari da: sunt exact acele cerinte care poarta denumirea de inteligenta emotionala care , alaturi de IQ, asigura reusita mai mare in viata; se spune ca IQ-ul conteza doar 20%, restul reusitei datorandu-se in mare parte inteligentei emotionale care inseamna autocunoastere, autocontrol, usurinta in crearea unor relatii placute si durabile cu cei din jur, empatie, etc; s-a constatat ca sunt multi inteligenti in puscarii, deci Iq-ul singur nu e suficient ptr a reusi in viata; aici trebuie lucrat, in primul rand la calificarea unor cadre didactice cu astfel de calitati si cunoastinte, sa-i invete pe copii nu numai sa memoreze ci si sa se cunoasca si sa-i cunoasca mai bine pe cei din jur.Visez cred dar asta as dori ptr invatamantul nostru.
  • 0 (0 voturi)    
   Daca (Duminică, 3 ianuarie 2010, 22:31)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui gabriela

   Se va scade nr. de ore obligatorii la 5 pe zi, rezulta o economie de 16% la fondul de salarii care s-ar putea utiliza pentru aducerea unor profesori performanti si motivati de salarii mai mari. Pe urma cresterea inv. privat, odata cu finantarea urmeaza elevul si in privat, (numai o parte din cat ar cheltui daca ar fi integral la stat, restul mai dau si parintii), ar degreva statul de plata salariilor in scolile de stat. Cam astea ar fi directiile, trebuie sa accepti realitatea.
 • 0 (0 voturi)    
  Sunt fascinata (Duminică, 3 ianuarie 2010, 22:18)

  abc [anonim]

  sa citesc aceste randuri. Nu doar analize pesimiste ci mai ales propuneri realiste si POSIBILE. Nu lucrez in invatamant, sunt psiholog si cred ca acesta modernizare in invatamant se va rasfrange asupra societatii in mod pozitiv. Felicitari Stefan Vlaston! Aveti un cuvant important de spus in acest domeniu.
 • +1 (1 vot)    
  Despre curriculum (Duminică, 3 ianuarie 2010, 22:20)

  livius [anonim]

  As dori sa discutam (aici, sau pe Edu Cer) despre structuri curriculare concrete, sau despre principiile care sa stea la baza acestor structurari. Spre exemplu, cred ca ar putea fi imaginata o structura triadica de cunostinte obligatorii centrata pe OM si, evident, cu finalitate umanista clara. Denumirile date de mine pot fi, evident, imbunatatite, dar, ca prima forma as sugera cele trei sub-structuri astefel: 1. Despre om; 2. Despre mediul ambiant al oamenilor; 3. Despre adecvarea om-mediu. La primul tronson ar putea fi predate cunostinte care actualmente se afla imprastiate si segmentate pe discipline ca: psihologie, sociologie, logica, filosofie, istorie, economie, matematica, politica, etica, drept, estetica, biologie uman, medicina etc. La al doilea tronson s-ar putea preda cunostinte aflate acum in discipline cum ar fi: fizica, chimie, astronomie, zoologie etc. In fine, la tronsonul trei ar putea intra cunostinte de genul: ecologie, alimentatie sanatoasa, agricultura, design urban, arhitectura etc. Evident, este o propunere care vizeaza transcenderea de la disciplinar la transdisciplinar, de la segmentar la unitar, de la analitic la sintetic.
  • 0 (0 voturi)    
   structuri curriculare: trei modele interesante (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:19)

   Marian Stas [anonim] i-a raspuns lui livius

   3-12 ani:
   http://www.ibo.org/pyp/curriculum/index.cfm

   11-16 ani:
   http://www.ibo.org/myp/curriculum/index.cfm

   16-19 ani:
   http://www.ibo.org/diploma/curriculum/


   ce competente formeaza:

   http://www.ibo.org/programmes/profile/documents/Learnerprofileguide.pdf
   • 0 (0 voturi)    
    structuri curriculare triadice (Luni, 4 ianuarie 2010, 17:47)

    livius [anonim] i-a raspuns lui Marian Stas

    multumesc mult pentru adresele de mai sus. Le voi comunica si lor propunerea mea. Am descoperit ca si in RO exista deja scoli care aplica multe dintre ideile pe care noi le promovam. Si articolul recomandat de dl Vlaston despre socialismul educational merita citit de cat mai multi dintre noi (libertarianul Mises este unul dintre autorii mei favoriti, descoperit abia spre anul 2000). O intrebare care ar merita, cred, analizata si dezbatuta: de ce matematica nu este inclusa la umanism, fiind sora logicii si a promotoarea gandirii practice, aplicative. Cunoasterea omului inseamna, in primul rand, cunoasterea modului in care gandim si perfectionarea acestui mod. Filosofia, muzica, matematica si logica (asa aduga si sahul si alte jocuri ce presupun slefuirea intuitiei, memoriei si gandirii logice) sunt utile pentru obtinerea unui mod de gandire armonios, precis si rapid.
 • 0 (0 voturi)    
  reforma invatamantului (Duminică, 3 ianuarie 2010, 22:21)

  virgil [anonim]

  Domnule profesor

  Cam 90% din propunerile dumneavoastra sunt de acord cu ele, exceptie poate unificare displinelor deoarece sunt adeptul diversitatii in materie de invatamant si nu unificari. Insa este o chestiune minora oricum incomarabil mai buna decat starea actuala de lucruri.

  Ce nu am vazut in programul dumneavoastra ca nu ati mentionat este legat de industra orizontala legata de educatie.

  Toata lumea cere informatizarea dar noi nu avem o industrie (sustinuta guvernamental) pentru a crea software educational . UN calculator indiferent de puterea hardware fara software este doar o cutie goala nefolositoare.

  Tot legat de industria educationala noi nu avem un program de sustinere a unor companii care sa creeze material didactic de laboratir ( si nu numai) cum ar fi harti, aparatura de laborator pentru discipline ca fizica , chime, biolgie samd

  Oricum felicitari pentru "punctul pe i" si sper ca cineva care decide sa citeasca aceste randuri
  • 0 (0 voturi)    
   Avem (Duminică, 3 ianuarie 2010, 22:53)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui virgil

   O companie (SIVECO) specializata in soft educational. Poate prelua sarcinile importante ce rezulta din digitalizarea curriculara. Doar un proiect coerent lipseste, finantat, culmea, cu bani europeni. Este una din propunerile importante din sinteza pe care o s-o realizez la sfarsit.
   • 0 (0 voturi)    
    cu o floare nu se face primavara (Duminică, 3 ianuarie 2010, 23:16)

    virgil [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    Stiam de Siveco insa cu o floare nu se face primavara. Pentru un sistem de invatamant este nevoie de cel putin doua SIVECO (si ma refer la companii de puterea financiara a lui SIVECO. Nu vreau sa par carcotas dar SIVECO a fost implicata in multe scandaluri legate de programe (nu bag mana in foc cat de reale sau provocate au fost acele scandaluri.

    Daca in dpmeniul software avem o companie in celelalte domenii (material de laborator si auxiliar) companiile lipsesc cu desavrasire.

    la fel vad ca nu exista sau a fost cumva doar tangential amintit activitati de tip "after school" cum erau cand eram noi mici celebrele "Case ale pionierilor" unde copii pot studia si lucra mai mult in domeniul pe care il plac.
    • +1 (1 vot)    
     after school (Duminică, 3 ianuarie 2010, 23:48)

     Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui virgil

     Reprezinta viitorul scolii, acum ca parintii vin tarziu de la slujba. Noi, toata familia, cautam disperati o scoala cu after school pentru o nepotica si abia am gasit. E bataie pe ele.
     • 0 (0 voturi)    
      after school (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:25)

      mitza [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

      Sunt si eu interesata de after school pt la anul.

      Mi-ati putea da mai multe detalii despre after-school-ul pe care l-ati gasit?

      Adresa: bzam222 @ yahoo.com

      Multumesc
 • -1 (1 vot)    
  Acordul dintre subiect si predicat (Duminică, 3 ianuarie 2010, 22:40)

  martin [anonim]

  Nu stiu de ce as citi textul semnat de domnul Vlaston, atat timp cat dupa primele randuri intalnesc formularea "...domeniul in care isi FACE(s.m.) loc ipocrizia si mistificarea". Las chiar si domnului Vlaston bucuria respectarii regulilor gramaticale. Pentru a nu stiu cata oara, razboiul cu gramatica a fost castigat. De data asta de domnul Vlaston.
  Sa auzim numai de bine.
  • +1 (1 vot)    
   Se mai intampla (Duminică, 3 ianuarie 2010, 22:54)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui martin

   Si altora. Dar nu poti evalua un intreg doar prin prisma unei greseli. Dv. nu gresiti niciodata?
   • 0 (0 voturi)    
    caracter (Luni, 4 ianuarie 2010, 22:28)

    martin [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    Nici macar un mea culpa? Da, gresesc, chiar des, dar imi recunosc greseala. Nu imi ingadui sa va sugerez nimic in acest sens.
 • +1 (1 vot)    
  Felicitari pt initiativa (Duminică, 3 ianuarie 2010, 22:44)

  Alex [anonim]

  Ma bucur ca exista si persoane interesate de a aduce in discutie aceasta problema. Interesant materialul si chiar este o buna oportunitate de a avea o discutie mai ampla.
  Ceea ce m-ar interesa pentru o buna cunoastere ar fi un material despre cum construit invatamantul in alte tari. Spre ex. comparativ Germania, Franta si Finlanda (despre care se zice ca ar avea cel mai bun invatamant). Astfel am sti cum stau si altii , ce probleme au identificat ei si ce am putea copia.
  Asa am evita tot felul de modele noi care s-ar putea sa constatam ca nu merg prea bine.
  In rest toate cele bune si La Multi Ani! la inceput de an.
  • 0 (0 voturi)    
   Gasiti aici (Duminică, 3 ianuarie 2010, 23:12)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Alex

   http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/eurybase_en.php
 • 0 (0 voturi)    
  reforma ! (Duminică, 3 ianuarie 2010, 22:50)

  dinalex [anonim]

  Reforma trebuie sa inceapa prin schimbarea metodei pedagogice care implica o motivare a profesorului de a evolua atat in plan profesional cat si material(masura reala a valorii).Scopul principal trebuie sa ramana educarea si apoi dobandirea de cunostinte atat prin medode coercitive cat si stimulative ale elevilor.Dar ca toate acestea sa se intample ar trebui structurata din temelii societatea romaneasca (a mentalitatii)si cum nu traim in basme ci in lumea reala orice reforma nu are sansa decat prin trecerea a inca n generatii de sacrificiu pana ce globalizarea ne obliga la acceptarea valorilor unanim recunoscute.
 • 0 (0 voturi)    
  Tocite pentru nota si-apoi uitate! (Duminică, 3 ianuarie 2010, 22:56)

  ali [anonim]

  Am parcurs cu nepotul meu materia pana in clasa a VIII-a. Concluzii? Religia nu le da notiuni de morala, fac fise si conspecte din Carti Sfinte iar in pauze se bat si se-njura..deci? Sa notezi cunostintele de Religie mi se pare o idee absurda. La Latina se studiaza imposibila si greoaia gramatica latina - conjugari fara noima; pentru cultura generala e prea mult si inutil. Ma-ntreb cati elevi vor folosi mai mult de cateva dictoane si expresii celebre in latina? La disciplinele artistice/plastice n-au fost niciodata intr-un muzeu, la un concert, la opera, la teatru...sunt sigura ca multi parinti n-au posibilitate sau curiozitate. Nu mai spun de fragmentele, articolele de revista sau nuvelele care se studiaza la limba romana, sau lectii complet aiurite la limbile straine....sau istoria care ii baga-n niste izvoare scrise si nescrise pe care n-o sa le tina minte niciodata...Si toate astea sunt notate, deci trebuie tocite si-apoi uitate. Iar sistemul de notare e in 80% din cazuri prin lucrari de control, nu lectii interactive, nu pentru dezvoltarea intelegerii si corelarii informatiilor. Si-acum nimeni nu mai are spaima notei la purtare, in curtea scolii fiind mai mereu lupte, batai, injuraturi, sicane...De multe ori am vrut sa ma duc la scoala sa fac "revolutie" dar totul , sunt sigura, s-ar fi rasfrant asupra copiilor, pentru ca din corpul profesoral putini sunt cei care vor schimbare. In majoritate vor numai sa aibe ce manca si maine...Si stiu ca si lor le e rusine!
  • 0 (0 voturi)    
   Teatrul si limba romana (Duminică, 3 ianuarie 2010, 23:19)

   Adrian Negrean [anonim] i-a raspuns lui ali

   Citind acest post mi-a venit o idee destul de interesanta:

   - Ce-ar fi daca s-ar include in cadrul predarii limbii romane si mersul la teatru ???????

   Ideea asta ar avea o influenta benefica asupra elevilor care ar vedea si altceva decat invatatul comentariilor pe de rost SI

   Ar avea o influenta pozitiva asupra teatrului romanesc. Interesul pentru teatru ar creste care din pacate se zbate sa atraga tinerii.
   • 0 (0 voturi)    
    Intrebari (Duminică, 3 ianuarie 2010, 23:36)

    Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Adrian Negrean

    De ce nu se joaca teatru in scoala?

    Am intrebat si eu de ce o ora de sport nu poate fi ora de dans. Ar invata unii de la altii si nici n-ar mai lipsi de la scoala. S-au uitat lung la mine, ca si cum as fi luat-o pe aratura.

    Dar n-o sa renunt.
    • 0 (0 voturi)    
     Dansul si teatrul (Luni, 4 ianuarie 2010, 0:16)

     Adrian Negrean [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

     Cred ca asta tine mai mult de logistica. Ca sa se joace teatru in scoala, cineva ar trebui sa preia sarcina de a coordina asa ceva, adica cineva trebuie platit.

     Ei si ce?! Am zice noi... Chiar asa de mare dezastru este ca o scoala nu ar putea sa gaseasca fondurile necesare ca sa plateasca un actor de la un teatru local, sa zicem o ora doua pe saptamana ??

     Sau un instructor de dans ??

     La noi la liceu aveam club de dans, si mergea cine vroia dupa ore. Dar de ce sa fie asta dupa ore ? Daca cineva nu vrea baschet sau fotbal sau mai stiu eu ce, de ca sa nu aiba macar optiunea ?

     Nu se implementeaza asta in scoli, nu ca nu sunt resurse, ci ar necesita prea multa initiativa din partea...directorilor. Problema s-ar rezolva daca se da comanda de undeva de mai sus, de la minister. Ca daca ministerul nu cere, atunci nu-i, vorba ardeleneasca, musai.
    • 0 (0 voturi)    
     ie te cata, (Luni, 4 ianuarie 2010, 9:43)

     dascalita, dascalita [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

     nu se mai joaca teatru la scoala? Nu mai exista formatiuni muzicale (orchestre)? Daca n-am avut televizor si internet, telefon mobil si toale cu marca la vedere, orchestra plus cor al scolii au fost, trupa de teatru asisderea. Cu succeSE rasunatoare atat la colectivul parintilor radiind de mandrie cat si in cele mai ascunse unghere ale regiunii.
  • 0 (0 voturi)    
   latina (Luni, 4 ianuarie 2010, 2:13)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui ali

   imposibila si greoaie gramatica a limbii latine? ha, cred ca nu stiti despre ce vorbiti.. este cea mai bine structurata gramatica a uneia dintre cele mai bine organizate si puternice limbi din lume.. gramatica romaneasca este o vesnica improvizatie, un haos fata de cea a limbii latine.
   • 0 (0 voturi)    
    latina (Vineri, 12 martie 2010, 21:19)

    mazetuța [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

    ... și ce descoperiri mai faci după ce / dacă reușești să treci de asimilarea strcturii gramaticale latine ! atunci să te ții !
 • +1 (1 vot)    
  Reforma si comparatia cu occidentul (Duminică, 3 ianuarie 2010, 23:22)

  Virgil [anonim]

  Foarte multa lume face comparatie cu occidentul si eventual USA Canada. Stau in canada de foarte mult tim lucrez in domeniu dar sa stiiti ca situatia nu este chiar asa roza pe continetul acesta. Eu ma refer doar la fizica si eventual prin extensie la disciplinele tehnice si matematica. daca faceti un sondaj de opinie privind calitatea domeniului public al scolii veti ajnge la niste concluzii nu foarte magulitoare. Mare majoritate a scolilor private au profesori specializati pe disciplina si nu le amesteca la gramada cu celelalte domenii. Iar daca cititi despre "bacalaureatul international " si care este programa curiculara legata de acest tip examen veti observa ca domeniile sunt separate si studiate spearat. Eventual activitatea extrascolara este cea responsabila de implicatiile inter domenii asa cum ati amintit dvs. dar a unifica disciplinele pentrui ca asa se practica in occidet nu cred ca este o strategie inteleapta mai ales ca USA intentioneaza sa starteze un program national prin care sa formeze profesori specializati pentru fiecare din disciplinele tehnice. Noi ii avem (ma rog cat de cat) si ii aruncam la gunoi pentru motive "contabilicesti"
 • 0 (0 voturi)    
  Curriculum Ontario pt Kindergarten (Duminică, 3 ianuarie 2010, 23:25)

  mitza [anonim]

  Va felicit pt initiativa. In acelasi timp, pentru a obtine rezultate din discutiile cu ministerul, consider ca e necesar sa aplicati principiul "keep it super simple", si sa proiectati viziunea mai spre concret.

  Aici link-ul curriculumului canadian (Ontario) pt kindergarten

  http://www.edu.gov.on.ca/eng/curriculum/elementary/kindercurrb.pdf


  P.S1 Am citit de curand pe www.torontostar.ca ca Ontario isi reformeaza iarasi curriculum-ul. De ce? Pt ca sunt prea multe checklisturi cu evaluari pt fiecare activitate, timpul nefiind alocat invatarii tuturor notiunilor, iar jumatate din cei ce ajung la universitati, nu reusesc sa treaca de anul 1, pt ca nu au notiuni elementare de matematica.

  P.S2 Consider ca limbile moderne trebuie introduse din clasa 1, nu dintr-a treia. In documentele pe care le-ati atasat sunt prea putine detalii despre tipurile de activitati alocate fiecarei materii. Am vazut de curand la tv o profesoara de franceza care se plangea de volumul mic de cunostinte detinute de elevii clasei a 12-a. E usor doar sa astepti de la elevi si parinti, ca sa ajungi cu ei intr-a 12-a sa sustii ca elevii nu stiu nimic, si sa te disculpi ori pe tine, ori colegele de catedra. Este trist ceea ce am vazut ca se "preda" la orele de engleza la gradinita. Profesorii pleaca de la premiza ca stau de vorba cu niste copii retarzi, si pregatesc un curriculum pe masura
  • 0 (0 voturi)    
   limbile straine (Luni, 4 ianuarie 2010, 9:59)

   Maria Apsan [anonim] i-a raspuns lui mitza

   Cred că o limbă străină se poate începe de la grădiniţă. Copii au cea mai bună receptivitate pentru învăţarea limbilor străine de la 4 ani. Desigur, se învaţă ca o joacă. Copilul trebuie să primească informaţia prin auz, văz, ca să se fixeze.Eu aşa am procedat cu fiica mea, n-am făcut niciodată "şcoală", dar ne jucam foarte mult, şi treptat fiecare obiect era denumit şi în engleză. A terminat facultatea şi mi-a spus că de fapt ea a învăţat engleză cu mine...
   • 0 (0 voturi)    
    limbi straine (Luni, 4 ianuarie 2010, 10:13)

    zehnn [anonim] i-a raspuns lui Maria Apsan

    Fetita mea a mers de la 1 an si 7 luni la o gradinita cu predare exclusiv in limba engleza (n-am cautat noi asa, pur si simplu a fost singura gradinita care intrunea conditiile de igiena, alimentatie, activitati). Pina la doi ani era capabila deja sa inteleaga si sa raspunda deopotriva in limba romana si engleza. La doi ani si un pic stia numerele, culorile si alte notiuni de baza in ambele limbi (completam acasa ce nu stia in lb romana).
    La gradinita la care merge acum nu mai face decit citeva ore pe saptamina engleza; nu mai are aceleasi "performante", insa baza formata ii va folosi intotdeauna. Sunt sigur ca va asimila mai usor orice limba straina pe care va dori sa o invete.
    PS Nu sunt adeptul ideilor de pompat cunostinte in mintea copiilor, fetita mea si-a ales singura activitatile din gradinita (franceza etc), si va putea renunta la oricare dintre ele atunci cind va dori.
   • 0 (0 voturi)    
    De la gradinita intr-adevar, nu de la clasa a 3-a (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:20)

    mitza [anonim] i-a raspuns lui Maria Apsan

    Si eu sunt acum cu copilul in gradinita. Este jenant ce fac la limbi straine, ei pot mult mai mult.
    Eu am citit propunerea curriculara a dlui profesor, si scria de limba moderna in clasa a 3-a.
    Dupa cat am muncit cu ea in timpul gradinitei, sa mai astept acum inca 2 ani sa primeasca ceva si de la scoala? Ar fi groaznic sa nu mai aiba nici o ora la scoala pana in cls a 3-a...
  • 0 (0 voturi)    
   Curriculum la gradinita (Luni, 4 ianuarie 2010, 12:06)

   Menelau [anonim] i-a raspuns lui mitza

   Legat de limbile straine predate la gradinita, am avut recent o discutie cu administratorul unei astfel de institutii particulare. Imi spunea ca a primit reprosuri de la un parinte, cum ca fiul sau nu stie deloc engleza, chiar daca studiaza aceasta limba la gradinita. Ideea este ca la nivel de GRADINITA programa prevede anumite elemente pe care si le insuseste copilul, nu sa poarte o conversatie elevata la nivel de om matur: ar fi prea mult pentru acest nivel. Chiar daca respectivul copil este extrem de inteligent. Parintelui i s-a inmanat o fisa, pe care acesta a dat-o copilului sa o completeze: fisa a fost completata perfect.
   Pe de alta parte, exista si sutiatia opusa: copii de clasa intai sau a doua sunt efectiv "chinuiti" cu materie multa si greoaie pentru varsta lor. Stiu parinti epuizati de fortul pe care trebuie sa-l depuna pentru ca fiul/fiica sa tina pasul.
 • 0 (0 voturi)    
  Predatul motivatiei (Duminică, 3 ianuarie 2010, 23:32)

  Adrian Negrean [anonim]

  S-a amintit de cateva ori ca profesorii trebuie sa ii motiveze pe elevi, dar cred ca importanta acestui aspect este subestimata si trebuie pus mai mult accent pe asta.

  Trebuie inteles ca profesorul nu are doar sarcina de a transfera o anumita cantitate de cunostiinte, dar SI sarcina de a-i motiva pe elevi sa accepte acest transfer, mai mult, sa ii faca sa isi doreasca singuri acest lucru.

  Atitudinea elevilor trebuie schimbata, care se vad NEVOITI sa mearga la scoala si sa isi faca temele. Ceea ce trebuie facut este o munca de convingere serioasa a elevilor atat de catre profesori cat si de parinti, ca ei sa isi doreasca sa invete.

  Ceea ce zic este ca trebuie mai multa munca de convingere decat de constrangere.

  Ca un profesor sa reuseasca o astfel de performanta, trebuie sa fie intr-adevar deosebit, si asta face diferenta intre cer si pamant intre un profesor prost sau exceptional.

  Problema e ca e greu ca profesorii sa-si motiveze elevii atunci cand insisi nu sunt motivati, si pentru salarul putin pe care-l primesc, nu vad sensul unui efort in plus.

  Asta va ramane o problema dificila in continuare, dar sistemul educational romanesc are atata nevoie de rezolvarea problemei MOTIVATIEI !
  • 0 (0 voturi)    
   Din fericire (Duminică, 3 ianuarie 2010, 23:44)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Adrian Negrean

   Sunt inca multe scoli si profesori despre care elevii spun: ma duc cu drag la scoala, sau la orele profesorului X. daca am putea valorifica talentul si experienta acestora spre alte scoli.

   Pe de alta parte asta tine de inefabilul actului de educatie, de dragostea pe care o ai, sau nu, fata de elevi.
 • 0 (0 voturi)    
  Invatamant universitar (Luni, 4 ianuarie 2010, 0:03)

  Cosmin [anonim]

  Felicitari pentru articol. Lung , dar merita citit.

  Totusi , in ceea ce priveste invatamantul universitar, ma gandesc de ce nu s-ar realiza colaborari individuale intre universitati si diverse firme ?
  Un exemplu : Universitatea X angajeaza 1 - 2 programatori seniori pregatiti si pentru procesul de predare, pentru a superviza/indruma un grup de studenti (o grupa de informatica). In acest moment , se poate realiza un contract cu o companie Y pentru un soft , contract incheiat la o valoare rezonabila. Astfel , se asigura practica atat de necesara unui student dupa terminarea universitatii . La fel, este asigurata si intelegerea de catre student a relatiei existente intr-o echipa, se obisnuieste cu lucruri cotidiene din acest domeniu. Din banii obtinuti se platesc seniorii si studentii (sub forma de bursa), astfel se ofera o a doua motivatie. Nu in ultimul rand, se poate realiza mult mai usor o apreciere a performantei.
  Poate prin metodele Dvs. vom ajunge sa avem un nivel mai ridicat de pregatire pentru viata reala.
 • 0 (0 voturi)    
  multe sunt de spus, (Luni, 4 ianuarie 2010, 0:59)

  Tripa Andrei [anonim]

  Un subiect foarte mare si greu de abordat. In special datorita diferentelor atat de mari de ideologie. Personal am absolvit facultatea de matematica din cadrul UBB-ului. si multumesc cu aceasta cale domnului meu de psihopedagogie(d-l Valcan). imi pare rau sa vad ca se blameaza ata de mult mai ales sistemul de acu 20 de ani asa fix cum era a avut rezultate, sa nu intelegeti ca il consider perfect. Eu am prins fiecare prima schimbare la nivel national in curricula scolara si am avut pe langa aceasta ocazia sa vad diferente mari intre ce invatau cei dinaintea mea si dupa. sunt proapsat absolvent de doar 2 ani si am lucrat un an la o scoala gimnaziala din mediul rural aflata in apropierea orasului meu natal. Acum o sa incep sa imi prezint opiniile despre sistemul nostru de invatamant, cele pe care mi le-am format in ultimi 2 3 ani.

  Prima si una foarte importanta mi se pare faptul ca momentan curricula o fac unii oameni care parca sunt rupti de lumea reala si nu stiu ce copii sunt in scoala, si ce inseamna sa predai. vreau sa cred ca aceasta orbire e cauzata de faptul ca au lucrat doar in medii cu copii foarte talentati sau in mediul universitar unde e foarte diferita situatia de a preda. De aceea cred ca ar trebui si ar fi propice programul de concurs pentru o curricula mai buna. dar sa nu uitam ca e foarte greu sa precizezi ce se va avea nevoie si in ce stadiu va fi lumea peste 20 de ani cand acest program va trebui sa fie eficient, si cred ca cea mai mare pierdere si ruptura a intervenit in faptul ca nici ce inveti azi peste 3 sau 4 ani este depasit. e foarte greu si CDS de decis pentru ca decizii viata unei persoane, de fapt chiar a mai multor persoane si a ceor care depind de ei. Stiu ca sunt oameni capabili in sistem si am invatat de la multi astfeli de profesori care pentru colegii mei reprezentau tartori si nu puteau sa comunnice daramite sa mai invete de la ei. Eu aveam acces la internet inaintea profesorilor mei si fiind o fire curioasa, am citit foarte mult
 • 0 (0 voturi)    
  continuare (Luni, 4 ianuarie 2010, 1:00)

  Tripa Andrei [anonim]

  Educatia trebuie facuta si la scoala si respectul trebuie invatat, nu impus, si pe urma trebuie castigat in fata lor. Programa poate suferi schimbari dar nu cred ca prin eliminarea unor materii cum ar fi limba si literatura romana sau matematica sau fizica sau sportul se paote face. eu cred ca programa scolara din clasele I- IV e destul de buna, pardon era destul de buna cea veche, eventual impuse mai cu rigurozitate unele materii cum ar fi circulatia rutiera pentru pietoni si biciclisti, chiar si pentru cei ce se dau cu rolele. unele materii practice pentru a se descoperii cei cu indemanare deosebite, pe langa cele logice(cum ar fi eventuali pictori, muzicieni, si alte forme de artisti). In gimnaziu ai nevoie sa il construiesti un bagaj cat mai bogat de cunostinte, si ar trebui sa fie din cat mai multe domenii. nu poti sa renunti la geografie, su la istorie(desi consider ca moduri noi de a le privi trebuiesc discutate. la geografie o expunere mai serioasa a zonelor si posibilelor destinatii si ce poti face , la ce sa ai grija(serpi, ape toxice sau mai stiu eu, prapastii, sau umflarea raurilor exagerat in anumite momente al anului), iar la istorie nu doar ca a fost mai stiu eu ce declaratie, ce e important repercursiunile ei in timp, sa invatam din istorie nu sa o invatam si atat, noi avem o istorie atat de bogat si frumoasa si atat de multe sunt ascunse din ea, in plus devenim europeni si va trebui sa invatam mult despre Europa, si un lucru elementar pe care sa il intelegem ar cum am devenit oameni liberi si egali, cu drept de vot si sa nu ne batem joc de dreptul castigat de-a lungul istoriei cu atata sange si sudoare). La biologie de exemplu ce nevoie am eu sa stiu numele latinesti ale fiecarei planta dar nu e mai important sa stiu ce foloase are si cum e bina sa o folosim, in dieta in tratarea unor boli si asamai departe, iar la animalae cum sa ne comportam fata de ele si sa le stii istoria in loc sa le cunosti fiecare oscior sau diferite sisteme din anatomia lo
 • 0 (0 voturi)    
  matematica (Luni, 4 ianuarie 2010, 1:17)

  Mihai Damian [anonim]

  1. Nu am inteles reprosul in legatura cu formularea din curriculum pentru clasa a V-a.

  2. Curriculumul respectiv poate fi gasit pe site-ul ministerului ?
  • 0 (0 voturi)    
   Cum poti (Luni, 4 ianuarie 2010, 9:29)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Mihai Damian

   Sa ceri unor elevi de 10-11 ani sa opereze cu multimi infinite cand abia stiu sa faca socoteli pana la 100. Vorbesc de majoritatea elevilor.

   E drept ca la protestul multora s-a scos pana la urma "competenta asta". Dar au ramas altele, multe, vezi doc. extins.
 • 0 (0 voturi)    
  Reforma curiculara (Luni, 4 ianuarie 2010, 1:31)

  Adam vizitiu [anonim]

  Domnule Vlaston
  Toata stima pentru materialul ce ni l-ati prezentat si pentru initiativa consultarii publice..
  Dar volumul de munca pentru sistematizarea ideilor din aceasta consultare necesita cel putin 100 de oameni de competenta si bunacredinta a dumneavoastra ca sa poata pune in aplicare un program de asemenea amploare in urmatorii 5 ani.
  Ar mai fi solutia aplicarii treptate, in etape, pe segmente..in urmatorii 20 de ani...
  La program nu trebuie renuntat ..iar experienta altor natii trebuie valorificata cu ajustarile necesare
  As participa la construirea acestui edificiu desi stiu ca e munca de 12 ore pe zi ,timp de ani de zile,fara pretentii deosebite materiale...Si cred ca sunt sute, mii de pensionari ,capabili si dornici sa se implice in acest program...
  Cu respect
 • +2 (2 voturi)    
  Bun materialul., inteligent autorul. (Luni, 4 ianuarie 2010, 2:00)

  val [anonim]

  Calitatea importanta a unui profesor este inteligenta. Canceleriile sunt pline de mediocri, dar sunt si pe la ministere.
  Maine voi comenta mai amanuntit materialul.
 • +2 (2 voturi)    
  Invatamant de doi lei (Luni, 4 ianuarie 2010, 2:05)

  Demetra [anonim]

  Invatamantul romanesc este vetust, neperformant, rupt de realitatea in care traiesc elevii. Nu se poate face nimic , daca nu se incepe cu evaluarea cinstita, corecta a situatiei. Pana nu vom accepta ca avem un corp profesoral depasit , incapabil sa inteleagaa nevoile reale ale elevilor , pt care conteaza doar banii si cadourile, nimic nu se va schimba. 90% dintre elevi sunt semi-analfabeti si tot 90% dintre scoli sunt un dezastru. Cand vine vorba de reforma, toti se gandesc la scolile de elita, la elevii exceptionali. Reforma trebuie sa se adreseze tuturor , nu numai elitelor. Ma gandesc la scolile slabe de cartier unde directorul taie si spanzura, iar parintii sunt "vai steaua lor". Ce hotarari vor lua acesti parinti pe care un director ciubucar ii va invarti cum va dori? Coborati din "turnul de fildes" si mergeti intr-o scoala din Ferentari sau dintr-un sat oarecare! Aceea este realitatea: elevi nepregatiti, cadre didactice limitate, directori afaceristi. Cu cat scoala este mai slaba, cu ata directorul este mai bogat. Raul incepe de la invatoarele care isi aleg elevii in functie de ocupatia parintilor, directorul sfatuieste parintii in clasa cui sa-si inscrie copilul. Indiferent de rezultatele obtinute de elevi, toate cadrele didactice primesc acelasi salariu, unele primesc si salarii de merit sau gradatii de merit, pt ca sunt in relatii de amicitie cu directorul. Viesparul de interese din scolile romanesti este greu de distrus.Ar trebui sa se cerceteze cati directori de scoli si-au construit vile, si-au cumparat masini de lux in perioada mandatului . Rezultatele vor fi spectaculoase. Invatamantul romanesc este o afacere profitabila. In ce tara europeana, un cadru didactic sta in scoala 4 ore zilnic si 80 de zile de vacanta? Nicaieri nu se intampla asa.
 • 0 (2 voturi)    
  Sa nu repetam greselile altora (Luni, 4 ianuarie 2010, 2:08)

  Raluca9 [utilizator]

  Va reproduc mai jos fragmente dintr-o scrisoare de la o prietena care preda acum matematica in Olanda:

  "Aici situatia cu matematica e jalnica. Predau la una dintre primele 10 scoli din Olanda, ceva echivalent cu Mihai Viteazul din Bucuresti. O treime dintre elevii mei de 17 ani cred ca 1/2 + 2/7 = 3/9, fara sa-i mire deloc ca adunand unei jumatati ceva pozitiv obtin o treime!
  (...) Matematica la care "sa-ti pice fisa" a disparut definitiv din tara asta. Doar povestioare la care aplici fara prea mare efort exemplul scris pe tabla.
  (...)
  Elevii mei nu au nici un fel de simt al numerelor. Nimic. Daca le scriu pe tabla 625 sau 137,14 pentru ei e tot aia.
  (...)
  Nu au nici un fel de legatura cu gindirea abstracta, ori tara asta are nevoie si de ingineri, ca avem diguri si daca n-ai nici un fel de aplicare spre tehnica, vine la modul foarte propriu apa peste tine.
  Olanda are la ora actuala 40.000 de posturi tehnice pe care nu poate angaja decit polonezi, romani, si alte neamuri europenesti unde tabla inmultirii se stie din cap, nu din calculator. Si nu sint posturi in cercetare, sint chiar posturi pentru oameni cu studii medii sau ceva gen subingineri. Dar elevii nu mai au drag de numere, de fizica, ci se duc in coorpore la psihologie si comunicare.
  (...)
  Aici specialistii in educatie sint in orice caz in plin efort de revenire la o cit de cita abstractizare si algoritmizare a matematicii."
 • 0 (2 voturi)    
  Am un mic canadian in clasa (Luni, 4 ianuarie 2010, 2:42)

  Raluca9 [utilizator]

  Predau matematica la o clasa a V-a si am avut o mare surpriza: un copil care a trait pana la 11 ani in Canada si SUA a venit in Romania special ca sa vada cum se face carte aici. L-a trimis de fapt tatal lui (un matematician roman care preda informatica intr-o universitate din Calgari), pentru un an. Pustiul e foarte istet, iar acolo se plictisea de moarte. L-au dat la o scoala pentru supradotati, dar se plictisea si acolo. Avea mereu probleme cu disciplina din cauza asta. Lucruri pe care el le intelegea in 5 minute se faceau acolo intr-o ora, cu decupaje, cu bile, cu zeci de exercitii de fixare care-l inebuneau si-l indepartau de matematica (exact aceeasi senzatie am avut-o si eu urmarind niste cursuri online).

  Dupa cateva saptamani mi-a spus ca, in sfarsit, nu se mai plictiseste, iar scoala de la noi ii place mai mult decat scoala de acolo. Si asta fara ca eu sa-i fi sacrificat pe elevii mai lenti - pur si simplu am acordat tuturor elevilor atentia cuvenita, folosind si netul pentru asta (vezi, de exemplu, aici: http://marcelinapopa.wordpress.com/category/gimnaziu/clasa-a-v-a/ ).

  Invatamantul nostru are o gramada de bube, insa ar fi o prostie sa renuntam la ce avem bun.
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru mine! (Luni, 4 ianuarie 2010, 7:45)

  gheorghe [anonim]

  Hotaratoare in pregatikrea mea au fost trei etape: Scoala elementara, scoala profesionala de meserii si autoperfectionarea prin studiu. Restul scolilor au fost balast necesar a fi parcurs. Hotaratoare insa pentru performantele mele tehnice de mai tarziu au fost cunostintele acumulate in scoala profesionala. adevarata uzina de creat specialisti. Respect deoasebit fostilor mei profesori, probabil acum in nefiinta, Ando Bella si Pall Iaszef.
 • 0 (0 voturi)    
  Sugestie (Luni, 4 ianuarie 2010, 7:46)

  Silviu [anonim]

  Este necesar imperios un control extrem de sever,psihologic si psihiatric , al celor care au treaba prin invatamant, apoi cred ca lucrurile se vor regla.
  D-na ministru Andronescu, de exemplu, a declarat ( RTV) ca munceste 16-18 ore pe zi ; ce poti crede despre asa ceva ? !
  Trebuie eliminat tot ce are legatura cu venituri obtinute inafara salariului ( meditatii, vanzarea cursurilor, drepturi de autor pentru manuale etc...) - cine vrea afaceri sa-si faca firma particulara ...
  sau , sa mearga la Oxford; acolo se plateste mai bine .
  • 0 (0 voturi)    
   Da (Luni, 4 ianuarie 2010, 9:33)

   Fane [anonim] i-a raspuns lui Silviu

   Si un asemenea control si pentru oricine vrea sa devina parinte.
   • 0 (0 voturi)    
    Amin! (Marţi, 5 ianuarie 2010, 17:07)

    R.G. [anonim] i-a raspuns lui Fane

    Felicitari, Fane, pentru comentariu!
 • +1 (1 vot)    
  Nivel de standardizare mai ridicat (Luni, 4 ianuarie 2010, 8:06)

  Oana [anonim]

  Probabil ca ar fi ideal, in Romania, sa se faca invatamant de tip doua viteze: invatamant de performanta si invatamant general, standardizat.

  Manualele sunt facute pentru mici genii. Or, capitalismul are nevoie de oameni capabili sa faca chestii mai simple. Trebuie sa fim siguri ca elevii slabi sunt capabili sa scrie, sa citeasca, sa faca anumite calcule de baza, care sa le permita sa urmeze scoli de profesii la 14, 16 sau dupa 18 ani. Sunt slabe sansele ca un elev mediocru sa performerze la franceza sau engleza, mai ales cu manualele actuale si cu ritmul actual.

  Elevii foarte buni trebuie incurajati sa performeze. Pentru ei trebuie create clase speciale. Pasajul intre cele doua tipuri de scoala trebuie sa fie usor.

  In rest, daca se ramane la aburelile de acum, ne vom trezi cu o gasca de analfabeti cu diplama de bacalaureat, luata pe copiat. Pentru ca, nu in ultimul rand, examenele trebuie sa fie corecte, nefraudate.
  • 0 (0 voturi)    
   Elevul (Luni, 4 ianuarie 2010, 9:19)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Oana

   Poate fi asemuit cu un burete: trebuie sa absoarba exact cat poate. Nici mai mult, dar nici mai putin. Si pe directiile lui de interes.

   Scoala ca pat al lui Procust. Iata o tema de meditatie...
 • 0 (0 voturi)    
  numarul de ore (Luni, 4 ianuarie 2010, 8:18)

  psihoclinica [anonim]

  In clasa a VIII a, scoala in limba germana, ma rog, partial ca asa sunt posibilitatile profesorilor, sunt 34 de ore pe saptamana. De anul asa s-a facut o reducere, la sport, o ora. Muzica si desen se face numai cate un semestru fiecare. De, sa nu "supraincarcam" bietii copii.
  In schimb, la literatura, il "studiaza" pe Nichita Stanescu, iar din Sadoveanu a fost ales "Baltagul".
  In urma cu cativa ani, intr-o discutie cu o profesoara de romana, am avut surpriza neplacuta sa aud urmatoarea afirmatie:
  - Le-am spus elevilor mei din clasa a XII a ca sunt niste inculti! Nu stiau ce fel de relatii social-politice sunt descrise in romanul "Rascoala".
  Pentru mine e limpede ca in invatamantul nostru nu este luat in calcul singurul participant important: elevul.
  Cum poti sa ceri unui elev de 14 ani sa aiba "maturitatea afectiva" de-a intelege gravitatea, profunzimea sau violenta sentimentelor din "Baltagul" sau subtilitatile si nuantele poeziilor lui Nichita Stanescu. Rolul profesorilor de romana, muzica, desen este sa le trezeasca gustul pentru frumos, sa le educe gustul, sa-i ajute sa-si constientizeze si inteleaga sentimentele in raport cu o opera de arta.Sa inteleaga mesajul intermediat emotional.
  In schimb sunt expusi unor sentimente si trairi pe care nu le inteleg si de care e firesc sa se apere.
 • 0 (0 voturi)    
  Se poate sari cu parasuta pe Luna? (Luni, 4 ianuarie 2010, 9:00)

  haret [anonim]

  -Se poate sari cu parasuta pe Luna?
  -Da, dar nu incurajam asta...!??!
  (d-l Vlaston e profesor de fizica)
 • 0 (0 voturi)    
  calitate (Luni, 4 ianuarie 2010, 9:20)

  Ana Armanca Ardeleanu [anonim]

  Mă refer la şcoala generală, pe care o fac toţi copii.
  1.Nu învaţă să fie civilizaţi, să muncească în echipă, să se ajute unii pe alţii, să ajute un bătrân, un sărac, să nu se lase manipulaţi.
  2.Chimie - învaţă de valenţe, covalenţe, dar nu învaţă că dacă introduc 2 degete în priză pot deveni îngeraşi.
  3. Învaţă volumul sferei şi cum nu au cunoştinţe, învaţă ca papagalii – tata inginer, n-a folosit formula aceasta niciodată, învaţă radical, radical din radical, unde le este de folos?
  4. Manualele de geometrie sunt foarte alambicate.
  5. Religie. Cred că la şcoală ar trebui să înveţe doar istoria religiilor.
  6.Manualele de biologie sunt prea încărcate cu date, denumiri.
  Li se recomandă să citească foarte mult. Nimic împotrivă, dar la şcoală să studieze mai puţini autori, şi ceva literatură modernă.
  Concluzie : din şcoala generală copiii trebuie să iasă cu nişte noţiuni bine asimilate. Mai bine mai puţin, dar foarte bine înţeles.
  Eu sunt pentru calitate în loc de cantitate.
  De asemenea cred că dascălii trebuie să aibe clase cu tot mai puţini elevi. Lucrul cu ei devine tot mai obositor.
  • 0 (0 voturi)    
   matematica (Luni, 4 ianuarie 2010, 9:51)

   Andi [anonim] i-a raspuns lui Ana Armanca Ardeleanu

   Stimata doamna, aflati ca in concluziile dumneavoastra pripite matematica nu isi are locul. Manualele nu sunt deloc alambicate, nivelul nu este deloc prea ridicat. Iar matematica este cea care te invata sa inveti, este cea care iti da o gandire analitica, care te formeaza ca individ inteligent. Dati vina pe profesorii care nu stiu sa o predea, nu pe manuale cu grad de dificultate ridicat.
   • 0 (0 voturi)    
    matematica, bat-o vina! (Luni, 4 ianuarie 2010, 10:16)

    Ana Armanca Ardeleanu [anonim] i-a raspuns lui Andi

    1.Unde şi la ce le foloseşte elevilor că învaţă ca papagalii volumul sferei, radical din radical?
    2.Nu văd că manualele sunt cu grad de dificultate ridicat, ci cu nişte capitole inutile.
   • 0 (0 voturi)    
    manualele (Luni, 4 ianuarie 2010, 10:20)

    Mihai [anonim] i-a raspuns lui Andi

    Uitaţi-vă la un manual de geometrie. Şi dacă aţi fi de vârsta mea, noi da, am avut manuale în care teoremele erau atât de clare, că le înţelegeai. Era o plăcere să faci geometrie! Probabil că sunteţi profesor!
    Matematica nu te poate forma ca individ inteligent, te naşti cu un IQ, ea te poate învăţa să înveţi, să gândeşti logic. Să-ţi dezvolţi calităţile pe care le ai.Tocmai de aceea trebuiesc scoase lucrurile pe care le toceşte copilul.
 • 0 (0 voturi)    
  pponderea mediei cls V-VIII (Luni, 4 ianuarie 2010, 9:38)

  anonim [anonim]

  Ar trebui ca la finalul cls VIII-a sa existe doar concurs de admintere si nu ponderea mediei cls V-VIII .Copii nostri nu pot fi foarte buni la toate materiile si nici nu trebuie sa-i invatam sa merga la scoala si sa impuste niste note pentru a avea o medie buna si a intra la un liceu bun .
  • 0 (0 voturi)    
   examen (Luni, 4 ianuarie 2010, 9:52)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui anonim

   ŞI eu sunt pentru examen, nu pentru ponderea notelor, care este de fapt o pondere a pilelor şi a cadourilor duse la şcoală. Sunt uluit cum mituiesc şi cadorisesc unii părinţi învăţătoarea şi profesorii. Sunt uluit.
   • 0 (0 voturi)    
    Examen de admitere (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:30)

    Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Mihai

    Asta a propus comisia Miclea, dar dna Andronescu n-a fost de acord. Tot argumenta cu evaluarea continua. Poate spaga continua...

    Lasand gluma, o fi buna evaluarea continua, atunci cand nivelul de responsabilitate si corectitudine al profesorilor va fi altul. Statistic, sunt si acum profesori corecti, dar in ce procent?
 • 0 (0 voturi)    
  intrebari inutile (Luni, 4 ianuarie 2010, 9:38)

  nume [anonim]

  Personal nu am rabdare sa citesc comentariile la acest articol. Sper ca totusi autorul sa se tina de cuvant si sa ajunga si la mine.

  Problema cea mai mcare cu invatamantul romanesc nu este materia sau calitatea profesorilor, ci mentalitatea societatii romanesti.

  Inainte sa aruncam banii pe constructia unui sistem acceptabil, ar trebui sa rezolvam problema copiatului. Problema copiatului este ca intreaga societate are impresia ca nota 10 inseamna "mda, merge", si ceva intre 9 si 5 inseamna "a incercat elevul, dar daca nu il duce capul...".
  Toti parintii romani vor ca odraslele lor sa aiba note maxime peste tot, ceea ce este o tampenie. Si profesorii nu explica nimanui ca nu e o tragedie sa ai 6 la istorie si romana daca ai 10 la mate si fizica sau viceversa. Si au dreptate sa nu explice, pentru ca la tara exista elevi care au zece pe linie pentru ca este emotionant sa ii vezi cum muncesc toata ziua pe camp.

  Inainte de toate trebuie sa fie educata societatea. Materia actuala merge de bine de rau, atata vreme cat oamenii se calmeaza si accepta ca o medie de sapte este perfect onorabila. In Belgia si Franta notele sunt intre 1 si 20, si media 14 este considerata mare. O data ce stresul cretin cu notele maxime va disparea, profesorii si elevii vor avea timp si de educatie adevarata.
  • 0 (0 voturi)    
   Societatea (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:27)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui nume

   Nu exista o scoala pentru "societatea". Doar realitatile vietii o invata minte.

   Parintii incep sa inteleaga ca doar notele nu inseamna nimic, in fata pretentiilor angajatorilor. Asa cum incep sa priceapa ca diplomele obtinute la "gramada" din facultati private nu mai au mare cautare in piata. De ce dureaza asa de mult? Sistemele sociale sun conservative si inertiale. E si bine, e si rau. Bine pentru ca nu plonjeaza in aventuri cu final necunoscut. Rau pentru ca accepta greu schimbarile, chiar atunci cand sunt necesare. Acesta este si rolul dezbaterii publice.
   • 0 (0 voturi)    
    dezbatere "publica" (Luni, 4 ianuarie 2010, 14:43)

    nume [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    Va multumesc ca mi-ati citit comentariul.

    In principiu sunt de acord cu propunerile dumneavoastra, doar ca personal cred ca sunt prea tanar ca sa am rabdare de o dezbatere publica.
    Inainte de toate, mentionez ca momentan nu sunt in Romania, si nu cred ca ma voi intoarce inainte sa am copiii cu liceul terminat, si trimisi la facultati altundeva decat in Romania (inca nu am copii).

    Problema cu dezbaterea publica in Romania este ca inca exista foarte multi oameni care spun ca era mai bine inainte de revolutie, pentru furau de la servici.
    Ceea ce se intampla in mod natural este ca cei care pot lua parte la dezbatere chiar participa, si ceilalti (mai multi), au senzatia ca sunt exclusi, si de la inceput considera ca sunt exclusi intr-un sens negativ.

    Varul meu are doi copii, si ei chiar locuiesc in Romania. Eu le-as dori sa mearga la o scoala a carei finalitate sa fie intelegerea conceptului de "peer review" pentru stiinta, si intelegerea ideii de comunicare pe mai multe nivele prin intermediul unui text scris.

    Toata lumea lauda matematica de la romani, ca sa vezi ce destepti sunt romanii. Realitatea este ca am terminat liceul si nu auzisem (ca exemplu) de conceptul de haos determinist, o notiune foarte matematica si foarte prezenta in lumea reala.

    La fel, de-a lungul scolii toate orele de romana mi-au parut o succesiune de altare pentru diversi poeti/scriitori romani mai buni sau mai prosti. Niciodata nu mi s-a spus sa imi aleg un text si sa explic ce am inteles din el. Niciodata nu am avut voie sa spun ca nu imi place o chestie pe care am facut-o la clasa.

    Si da, sportul este foarte important pentru oameni in general, si cred ca toti elevii ar trebui sa faca miscare timp de cel putin o ora pe zi. Dar nu cu note, decat daca elevul vrea sa faca sport de performanta. Si daca parintii aduc la scoala dovada ca elevul merge in afara scolii la un ceva unde face activitate fizica organizata, este automat scutit de la un numar corespunzator de ore de sport.
 • +1 (1 vot)    
  Propuneri (Luni, 4 ianuarie 2010, 9:52)

  Florin [anonim]

  Deocamdata scoala romaneasca statistic produce analfabeti. Cred ca ceea ce expune articolul despre curriculum este mult prea sofisticat.
  Propun se se faca numai 4 discipline si le enumar in ordinea importantei:
  1. limba engleza stiuta fluent de toti absolventii clasei a VIII-a. In acest scop se vor comasa disciplinele: biologie, geografie, istorie, etc in limba engleza. Un exemplu: la angajare toate ministerele pretind la concursul de admitere cunostinte de limba engleza si formal toti stiu. Ar merita verificat de presa si propus ministrului de resort desfacerea imediata a contractului de munca pt cei ce nu stiu.
  2. limba romana stiuta corect la finalul clasei a VIII-a. Alt exemplu: ar fi bine sa nu mai existe candidati la presedentie asa ca Mircea Geoana;
  3. sportul trebuie sa fie cea de-a treia disciplina ca importanta deoarece cultiva vointa si inseamna sanatate. Se vo face zilnic minim doua ore dupa disciplinele engleza, romana si matematica;
  4. Ultima disciplina ar fi matematica aplicata. Inaintea fiecarui curs profesorul va explica la ce sunt utile informatiile prezentate. Se vor face doua ore marti si doua vineri.
  Abia din clasa a IX-a vor fi introduse disciplinele chimie, fizica, filosofie, a doua limba straina, lungind programul de studiu si mentinand cele minim doua ore de sport/zi. Dupa terminarea clasei a X-a se va organiza concurs (nu examen) pentru:
  a) continuarea studiilor liceale cu optiuni pt uman si real. In clasele a XI - si a XII-a se vor studia doar 3 discipline astfel:
  a1) profil real: matematica, fizica predate in lb engleza si sport sau matematica, chimie si sport ;
  a2) profil uman: disciplina de specialitate predata in engleza, lb straina moderna 2 (germana sau franceza) si sport;
  b) scolile profesionale. Se va studia aplicat 4 ore la scoala - 4 in sit. Sportul nu va fi disciplina de studiu.
  Nu am tratat invatamantul de arta (muzica, balet, pictura, etc), cel al persoanelor cu dizabilitati sau pt minoritati.
 • 0 (0 voturi)    
  Corect (Luni, 4 ianuarie 2010, 9:53)

  DORU [anonim]

  Analiza corecta ! reforma invatamantului demarata de Marga a fost stopata de d-na.Andronescu,cea care a facut acelasi lucru cu legile Miclea.Functionam dupa aceleasi planuri cadre din 2001,facute zob de d-na.ministru,care au redus tocmai posiibilitatea orelor optionale,dorite de copii.Am ramas cu aceleasi ore numeroase la romana si matematica,ca pe vremea comunismului.Daca s-a centra continuturile pe competente,nu ar fi nevoie de 5 ore de romana,4 de matematica,unde materia este extrem de stufoasa si greoaie.
  Religia nu ar trebui evaluata cu note, o mare prostie !
  Admiterea computerizata- alta prostie. Nicaieri in lume resursa umana nu este selectata prin computer, ci pe baza aptitudinilor si competentelor,a dorintelor copiilor ( la fel ca si repartizarea centralizata a cadrelor didactice- tot computerizat,in loc de autonomie la angajare acordata scolilor)
  Schimbarea planurilor cadru si descongestionarea materiei este obligatorie !
 • 0 (0 voturi)    
  Ati deschisa usa analizei si a dezbaterilor. (Luni, 4 ianuarie 2010, 9:56)

  mitza [anonim]

  Felicitari!

  In conditiile in care multi profesori impun disciplina prin "L'etat c'est moi", aceasta dezbatere online propusa de dvstra deschide usa COMUNICARII si a ANALIZEI.

  Un fel de "Speaker Corner" pt elevi, profesori, parinti si oameni cu experienta in alte sisteme.

  Ar fi ideal daca ar fi introdus si in scoli, daca profesorii nu ar mai fi la fel de rigizi ca pe "vremea noastra", daca si elevul ar fi respectat ar implica respect din partea lui de asemenea.
 • -1 (1 vot)    
  reforma invatamant (Luni, 4 ianuarie 2010, 10:04)

  vigilante's way [anonim]

  Nu am auzit nimic in aceasta reforma despre felul cum vor fi tratati copii supradotati.Eu cred ca o natiune are maxim 3-5% supradotati,iar noi ca sistem ce facem pentru ei,ca sa progresam ca natiune?nimic!!
  Deci sa nu ne miram de ce nu progresam si suntem in coada europei,sau de ce majoritatea celor supradotati se pierd.
  • 0 (0 voturi)    
   Adevarat! Un program pt "gifted" (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:13)

   mitza [anonim] i-a raspuns lui vigilante's way

   Nu toti copiii sunt la fel, de ce sa pierdem timpul copiilor isteti pt a-i aduce pe toti la un numitor comun?

   Nu mai suntem in comunism, sa avem cu totii aceleasi case, aceleasi masini, acelasi IQ, desi...

   Paradoxul este ca aceeasi doctrina apare si in invatamantul privat de acum. Cunostintele distribuite tuturor elevilor sunt direct proportionale cu taxa de scolarizare, adica aceeasi.
  • 0 (0 voturi)    
   CDS (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:20)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui vigilante's way

   Prin 30% CDS se poate face performanta. Si grupe de excelenta. Sunt si alte locuri unde isi pot implini vocatia de excelenta, palatele copiilor, etc.

   La Suceava am ascultat muzica simfonica cantata de elevi de la liceul de arta.
 • 0 (0 voturi)    
  Perle (Luni, 4 ianuarie 2010, 10:09)

  andreiutz [utilizator]

  Explicati-mi si mie, deh, sunt mai incet la minte, care sunt aceste perle la care faceti referire mai jos:

  “La matematica clasa a V-a, (10-11 ani), curriculum revizuit:

  „Utilizarea, in contexte variate, a unor multimi infinite de numere naturale (multimea multiplilor unui numar natural-in particular multimea numerelor pare; multimea numerelor impare; multimea termenilor unui sir care respecta o regula data).

  (Clasa a VI-a : (11-12 ani)

  „Exercitii de recunoastere a semnificatiei unor ponderi diferite in calculul mediei ponderate”.

  ---

  Stiti, cu o singura gresala se pierde tot interesul pentru text.
  • -1 (1 vot)    
   La 10 ani (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:02)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui andreiutz

   Sa utilizezi multimi infinite e prea mult. Abi stiu sa socoteasca pana la 100. Majoritatea.

   Sa discuti la 11 ani despre medie ponderata, cand multi n-or fi inteles nici media aritmetica, iarasi e prea mult. Cine poate n-are decat sa faca la CDS. Dar nu-i obliga pe toti. Dv. priviti lucrurile astea cu mintea de acum? Intrati intr-o clasa de a V-a si discutati cu ei despre multimi infinite...
   • +1 (1 vot)    
    Dar cum de ati ajuns la aceasta concluzie? (Luni, 4 ianuarie 2010, 12:31)

    andreiutz [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    Ceva studii/statistici sunt publicate sa vedem si noi pe ce se bazeaza afirmatiile dvs.? Pana acum toate reformele s-au facut dupa ureche, daca si abordarea de acum este la fel, nimic nu se schimba.

    Am trecut si eu prin scoala, am terminat recent facultatea, nu-mi aduc aminte sa fii intampinat dificultati prea mari, nici eu, nici colegii mei, in a intelege ce este o multime infinita de numere sau cum se calculeaza o medie ponderata. Si inca ceva, daca nu in clasa 5 atunci cand? Incepe fizica in clasa a 6-a daca tin bine minte, incep nr reale, incepe trigonometria. Sau notiuni de baza in geometrie vreti sa se studieze doar in liceu?

    Am gasit de ex curricula dintr-un canton Elvetian, poate v-ar mai lumina putin ideile, si tineti va rog cont ca ei incep ciclul primar la 6 ani:
    http://www.vd.ch/fr/themes/formation/scolarite-obligatoire/plan-detude-vaudois/

    Si pentru toata Elvetia:
    http://www.edk.ch/dyn/18179.php
 • 0 (0 voturi)    
  ..cu tristete, deocamdata... (Luni, 4 ianuarie 2010, 10:12)

  Dedalus [anonim]

  Sunt un sustinator "agresiv" al reformei programelor de studiu, mai ales la V-VIII, dar si la liceu.

  Asa ca am toata admiratia pentru initiativa domnului Vlaston, pe care il stiu de pe forumuri si de prin presa (atat cat s-a putut... asa ca profit sa felicit sincer hotnews!). Mi-as dori sa il cunosc si personal.

  Dar am trei observatii majore la toata aceasta reforma:
  a) nici o reforma a invatamantului nu va avea succes fara o cerere sociala reala din partea sectoruilui de afaceri: nimeni nu invata bine de dragul de a invata, ci si pentru a castiga mai bine. Sincer. Dar sectorul de stat are cele mai mari salarii si ii este imposibil sa diferentieze dupa calitate. Iar sectorul de afaceri abia sufla, IMM sunt deja pe catafalc, iar firmele care angajeaza platesc salarii mai mici decat secoturl de stat.

  b) Consultarea cu privire la reforma trebuie structurata- adica puse intrebari clare. Cum estre acum - sa-si dea fiecare cu parerea- veti colecta sute de "opinii" in toate directiile - imposibil de sintetizat.

  c) Exista mult prea multe organisme parazitare - ARACIS, ARACIP de exemplu- acestea sunt obstacole majore in calea oricarei reforme deoarece cei care lucreaza acolo isi apara salariile mari si - de ce sa nu o spunem - si alte avantaje.

  d) Parintii sunt impotriva unei reforme reale, ei isi doresc pentru copii lor doar "sa invete mai mult", foarte putini isi pun problema ca poate ar trebui sa invete mai putin, dar mai bine si sa se pregateasca pentru a invata continuu de-a lungul vietii.

  Acestea fiind zise, eu am renuntat la speranta ca reforma invatamantului este posibila intr-o Romanie precum cea de astazi. Va fi posibila numai ca urmare a unei catastrofe sociale sau naturale, care sa zgaltie aceste fundamente nepotrivite. Dar s-ar putea sa nu se intimple asta niciodata.

  In definitiv, speram exact ca si un condamnat la puscarie pe viata, sa se intimple ceva sa ne scape.
  • 0 (0 voturi)    
   erata (Luni, 4 ianuarie 2010, 10:30)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   erau patru observatii, scuze...
  • 0 (0 voturi)    
   Tocmai acesta este mesajul (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:09)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Articolului. Cand vor simti, elevii si parintii, ca din scoala obtin competente care ii ajuta in piata muncii (limbi straine, comunicare, matematica si stiinte utilizabile in viata zilnica, competente tehnologice, economice, cerute de angajatori), vor privi altfel scoala si pe profesori. Cei care exceleaza la teorie se pot realiza la liceele de elita, foarte bune pentru scopul asta. Pe scurt, fiecare sa-ai gaseasca in scoala suportul pentru implinirea personalitatii si inclinatiilor proprii. Daca aceasta conditie este indeplinita, atunci va fi altfel.
   • 0 (0 voturi)    
    uite mai pe larg (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:44)

    Dedalus [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    Omule- NU se cere competenta pe piata muncii, de aia e vorba!

    Nimeni nu are nevoie de cunostinte, aia e realitatea.

    In veacul vecilor nu va fi "fiecare sa-ai gaseasca in scoala suportul pentru implinirea personalitatii si inclinatiilor proprii" cata vreme nimeni nu are nevoie de ceea ce stii.

    De ce crezi ca pleaca tinerii bine pregatiti in strainatate? Pentru bani? Nu! Pleaca pentru ca aici lumea isi bate joc de ei, nimeni nu da doi bani pe ceva facut ca lumea.

    Scoala trebuie sa pregateasca oameni pentru sectorul privat, unde sa existe o legatura intre ceea ce face fiecare si venitul respectiv.

    Acum aceasta legatura este inexistenta. De aia nici nu exista oferta scolara reala. DE CE s-ar cazni scolile, ministerul etc. sa imbunatateasca un sistem de invatamant, daca imbuntatirea respectiva nu este ceruta de fapt de nimeni?!

    Hai sa dau un exemplu:
    a) salariu la stat (minister) : 15 milioane net pe luna, munca la calculator- faci scrisori sau situatii din cand in cand, nu ai nici o raspundere
    b) salariu la privat : 10 milioane de lei pe luna, mucna de la 9 la 19, bataie de cap, grija zilei de maine etc.

    Ce ai recomanda pentru copilul tau? Alternativa a) sau b)?

    Bun, si acum sa vedem cum e "la stat"
    - odata angajat greu de crezut ca te da cineva afara... stim si cum se face angajarea.
    - este imposibil de legat competenta de salariu (este o imposibilitate obiectiva) sau de avansare

    Ok. si daca oricum nu conteaza cat esti de pregatit ca sa ai o slujba bina platita la stat, ce te-ar face pe tine student sau pe tine parinte sa alegi o facultate dificila?

    Ok, si daca oricum nu conteza ce faci la facultate, nu-i mai bine sa faci una usoara?

    OK. si daca facultatile trebuie sa concureze intre ele, fiind oricum indiferent ce anume se preda in ele, dupa ce se diferentiaza? Exact, dupa taxa! Castiga cei mai multi studenti facutlatea cu taxele cele mai mici, nu facutlatea ce ofetra cea mai buna pregatire.

    Iaca, asta-i mecanismul de tampire.
    • 0 (0 voturi)    
     Salariu la stat (Luni, 4 ianuarie 2010, 12:57)

     Lu [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

     Dedalus,
     lucrez intr-un minister, am studii superioare (si ceva in plus) - la stat , 9 ani vechime, 970 lei salariu, iar de cand cu zilele libere obligatorii, vreo 840.
     Recunosc ca sistemul trebuie neaparat restructurat, eficientizat, dar la astfel de salarii specialistii nu vor veni niciodata in sistemul public. Eu, una, astept vremuri mai bune s-o tai de aici. La astfel de salarii, nici tinerii nu pot fi blamati ca nu raman in invatamant, si atunci copiii ne sunt educati de cine ramane. Eu sunt unul dintre cei care au plecat.
     Cand mi-am schimbat locul de munca, am avut de ales intre munca la stat (mai sigura, program mai lejer) si un job la privat, mare firma, platit la fel, program la alegerea shefului, recte 12 ore pe zi. Am ales jobul la stat si nu-mi pare rau, in general fac scrisori, cum ziceti, dar sunt multe perioadele in care muncesc pana la unu noaptea pentru ca trebuie facute urgent 3 chestii care ti se cer de azi pana maine la ora 10. Poti sa-ti bagi piciorul si sa zici: sorry, am incercat, dar n-am reusit, mi-ati zis prea tarziu, sau poti sa-ti faci treaba, ca mine, pentru ca lucrurile sa mearga cum trebuie.
     Copilului meu i-as recomanda sa invete si sa fie bun profesionist, pentru ca pana la urma va razbi printre pilosi. Asta e retea mea personala. Pana acum am vreo 10 ani de studii universitare si post si inca mai invat. Nu ma intereseaza cat de bine s-au descurcat unii prosti in tara asta, pt ca atunci cand ii tzatzaie fundul, orice shef va veni la ala care poate face treaba repede si impecabil.
     • 0 (0 voturi)    
      parere... (Luni, 4 ianuarie 2010, 14:09)

      Dedalus [anonim] i-a raspuns lui Lu

      Inteleg ca faceti parte din cei cativa care muncesc extrem de mult in sectorul de stat.

      Acest lucru nu este in avantajul nimanui!

      Munciti prea mult din urmatoarele motive (probabile):
      a) conducerea nu are habar ce are de facut, asa ca se trezeste mereu "in utlima clipa"
      b) organizarea este varza: probabil ca nu ar trebui sa faceti nici 50% din scrisorile sau "lucrarile" pe care le faceti
      c) mediul de lucru este imbatranit, cu comunicare probabil exclusiv pe fax, cu setarea softului pe nivel de baza, fara automatizare

      In scurte cuvinte, munciti prea mult din pura incompetenta a sefilor.

      ACEA incompetenta este prea mult platitita!

      In final nu faceti decat sa imi confirmati ceea ce spun: daca ati gasi un serviciu la privat cu 20 de milioane pe luna, inteleg ca ati parasi serviciul la stat platit cu 10 milioane pe luna.

      Eu exact asta spun: cand la privat se va plati mult mai bine decat la stat, atunci va exista si presiune asupra invatamantului pentru a livra cunostinte de mult mai buna calitate.

      Va admir ca ii spuneti copilului sa invete pentru a fi bun profesionist. Dar daca va avea de facut aceeasi alegere ca si Dvs (stat - privat) in ACELEASI conditii ca si Dvs., ce credeti ca va alege?
  • 0 (0 voturi)    
   Speranta nu moare niciodata (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:17)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   E prima oara cand factorii de decizie, presedinte, premier, ministrul educatiei, merg simultan in directia reformei. Daca nici acum nu rezolvam problema, atunci cand...

   vlaston@yahoo.com
   0722.802.165
 • 0 (0 voturi)    
  si parintii unde sint ? (Luni, 4 ianuarie 2010, 10:17)

  it_s__not__news [anonim]

  [off topic] In primul rind scuze pentru faptul ca refuz norma academica a lui "sunt", i din a risipit aiurea. Dupa cum probabil ati observat, a produs confuzie in intreaga societate.
  [on topic] Nu exista educatie fara parinti; pretentia de a adresa problematica invatamintului romanesc la nivel institutional fara a implica parintii este futila. Daca parintii sint dintr-un mediu care nu incurajeaza acest lucru, it's not going to happen, no matter what.
  Sint multe comentarii de parinti care asteapta de
  Parerea mea:
  0. Trebuie atrasi parintii in educatie. Parintii trebuie reeducati odata cu copii. Asta este de fapt problema societatii romanesti. Trebuie descurajata goana dupa diplome. Trebuie descurajata prostia, de exemplu, trebuie sanctionat prostul gust de la televizor (OTV, ProTV, Antena1, etc). Posturile declarate de interes general trebuie obligate sa aiba in grila % programe educative pentru idioti^H^H^H^H^H^Hbobor. Pentru posturile gen OTV trebuie sa limitezi gradul de expunere, prin taxarea abonatilor - macar faci un ban din prostie.
  1. Trebuie pus accentul pe limbi straine.
  2. Statul roman, in loc sa incurajeze economisirea pentru locuinte, ar trebui sa incurajeze economisirea pentru copii (nu stiu daca o face, dar IMHO trebuie)
  3. Sint de acord cu introducerea unor materii aditionale, interdisciplinare, dar nu in detrimentul stiintei pure. Da, iti poti informa elevii ca soarele nostru nu poate produce elemente cu masa atomica mai mare decit fierul. Daca insa nu le explici de ce, este egal cu zero.
  Daca programa devine prea incarcata, poate trebuie facut un an de pregatire inainte de facultate, de catre facultate.
  • 0 (0 voturi)    
   S-a facut un pas (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:13)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui it_s__not__news

   Parintii vor ocupa, conform noii legi, 1/3 din Cons. de Administratie al scolii, care va avea atributii extrem de largi: angajeaza, salarizeaza si revoca directorii, angajeaza personalul, inclusiv didacti, cheltuie banii, diferentiaza (nu cine stie ce) veniturile salariale. E ceva. Dar legea nu a intrat inca in vigoare.
   • 0 (0 voturi)    
    foarte bine, dar ... (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:56)

    it_s__not__news [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    ... nu despre asta vorbeam. Parintii trebuie implicati in educatie. Din pacate, trebuie educati la rindul lor.

    [Curiozitate] Legea prevede si finantarea scolii de catre parinti? Daca vrem un invatamint de calitate, materiale pentru laboratoare, programe de calculator, profesori mai buni, activitati extracuriculare, avem posibilitatea sa le finantam ca parinti? Fiindca asta este extrem de important. Poate o scoala sa functioneze ca o organizatie non-profit? De exemplu, vreau sa atrag un profesor mai bun, si vreau sa-l atrag de partea mea oferindu-i un salariu dublu de cit ii ofera scoala X.
 • 0 (0 voturi)    
  si parintii unde sint [completare] (Luni, 4 ianuarie 2010, 10:28)

  it_s__not__news [anonim]

  [completare]
  Sint multe comentarii de parinti care asteapta de la stat totul. Educatia se face mai ales acasa.
  • 0 (0 voturi)    
   poate invers!!! Profesorii asteapta totul de la pa (Luni, 4 ianuarie 2010, 10:51)

   mitza [anonim] i-a raspuns lui it_s__not__news

   parinti...

   Parintii stau mai toata ziua la servici iar profesorii asteapta "educatia" (notiunile invatate numai acasa) de la parinti.

   Adevarul e undeva la mijloc: si parintii si profesorii au un rol in educatia copilului, iar profesorii nu trebuie sa se dezbare de responsabilitati, numai ca au o "iesire" in parinti
 • 0 (0 voturi)    
  apreciere corecta (Luni, 4 ianuarie 2010, 10:52)

  iacob serbanescu [anonim]

  Curiculul National,trebuie sa fie adaptat la necesitatile actuale ale revenirii tarii macar la nivelul dela care am ramas prin anii 40..privind competenta si bunul simt in educarea cunoasterii teoretice si pragmatice cu aplicare cat mai dinamica.
  Docimologic,sa nu uitam ca ne adresam in lectie unei clase de tip eterogen in care avem trei categorii de elevi raportati la pozitia pe care o ocupa dupa o perioada de asimilare;elevi peste nivelul programei predate,elevi la nivelul acestei programe si elevi sub nivelul minim.Atat invatarea cat si aprecierea trebuie sa se desfasoare diferentiat.Fiecare elev se va regasi intr-o grupa valorica si va participa activ si motivat.
  • 0 (0 voturi)    
   Clase, grupe diferentiate (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:15)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui iacob serbanescu

   Creeaza si o discriminare negativa. O stampila pusa din start pe fruntea elevilor din clasele "slabe". Ar fi un castig la predare, care se adapteaza exact nivelului clasei. Ce alegem?
 • 0 (0 voturi)    
  o opinie (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:04)

  andrei [anonim]

  Romania are in primul rand o problema morala: din muncile intelectuale, cu cateva exceptii, se castiga putin. ba mai mult cand se apropie vreo campanie electorala profesorii si medicii devin tinte ale presei "formatoare de opinie".

  Nu cred ca statul trebuie sa se implice in examinarea anuala a profesorilor (poate doar a celei psihologice) caci piata va regla cine trebuie sa ramana si cine sa stea. primul lucru care trebuie creat in sistemul de invatamant este competitia. Un salariu bun va atrage oamenii de calitate in sistem.
 • 0 (0 voturi)    
  observatii (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:23)

  un parinte [anonim]

  Domnule Vlaston,
  Am doi copii in scoala , in momentul actual, o fata in clasa a XI si una in clasa a IV (prima este la o scoala privata , la repartizare intrase la Sincai) iar a doua la scoala publica.
  Vreau sa spun ca este diferenta si intre modul in care privesc scoala copiii, cea mica o uraste efectiv , si nu din cauza ca ar fi o eleva slaba, dar are o invatatoare care tipa tot timpul, daca scrii un pic mai urat automat esti prost, le da teme din 4 culegeri.... incat daca ai uitat de una e jale.... materie multa, un ghiozdan de-ti rupe spatele......in concluzie un stres permanent de la o varsta mica.
  La cea mare e mult mai bine, dar sunt cateva probleme, si anume: religia ca materie obligatorie nu mi se pare o ideea buna ( parerea mea este ca ar trebui o educatie civica, morala...) si programa extrem de incarcata...adica 6-7 ore la scoala si 4-5 ore de teme acasa..... mai mult ca un adult....Tinand cont ca profesorii au o atitudine mult mai pozitiva nu se plange, dar imi dau seama ca este foarte obosita....si invata lucruri de care nu va avea nevoie niciodata.... Ea vrea sa mearga la medicina..... si face programare ( la informatica) de-i sar capacele, si matematica 6 ore pe saptamana..... este extrem de multa materie,aproape la toate disciplinele.....( la informatica are 4 manuale dupa care lucreaza)....Este o materie care n-o pasioneaza... dar vorba profesorului ,,e obligatorie" ... la fel matematica... si altele....
  Cred ca trunchiul comun ar trebuie sa cuprinda mai putine materii , iar in cadrul acestora mai putine lectii... pe care sa se insiste mult mai mult.... Asa manualele sunt stufoase... se trece in graba...se invata mecanic.......si peste 5 ani habar nu mai ai de nimic....
  Tinand cont ca fiecare copil are inclinatii, pasiuni...si profesorii ar trebui sa tina cont de ele....In general se tinde spre o standardizare...toti copiii trebuie sa invete asta... atat.......
  • 0 (0 voturi)    
   Religia (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:49)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui un parinte

   Nu-i obligatorie. Puteati face cerere ca nu doriti sa urmeze cursul de religie. Daca v-a obligat este un abuz. Ce spuneti este adevarat. Asta luptam sa facem. Pana atunci fata din clasa a XI-a sa se axeze pe materiile care-i plac si din care va face o cariera, iar la celelate sa invete pentru minim. Stiu ca media generala conteaza la facultate, alta prostie, dar sunt si facultati unde se da examen. ASE, Politehnica, etc. Decat sa-si subrezeasca sanatatea....


   Apropo, in anii trecuti medicii si psiholgii scolari au avertizat ministerul ca se produce un atentat la sanatatea copiilor. Nimeni nu i-a luat in seama.
  • 0 (0 voturi)    
   Ce cauta fata la matematica-informatica? (Marţi, 5 ianuarie 2010, 0:50)

   Raluca9 [utilizator] i-a raspuns lui un parinte

   Dupa cum arata orarul ei, fata dvs. e la matematica-informatica. La acest profil, e normal sa se acorde multa atentie matematicii si informaticii. De ce nu a optat pentru sectia de stiintele naturii? De ce nu se transfera la o asemenea sectie macar dupa clasa a X-a?
 • 0 (0 voturi)    
  FACTORII DE IGIENA SI FACTORII MOTIVATORI (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:34)

  nicudrag [anonim]

  Maslow şi Herzberg au aratat ca "stimulentele materiale" reprezinta doar FACTORI DE IGIENA si ca doar "stimulentele morale" reprezinta cu adevarat FACTORII MOTIVATORI.

  In acest sens sunt de acord cu dl.Colceag...Herzberg a mai sustinut ca nu poti utiliza FACTORII MOTIVATORI, daca mai intai nu ai utilizat FACTORII DE IGIENA...

  Problema noastra ca natie este ca marea majoritate a romanilor mai au predominant NEVOI FIZIOLOGICE si de SECURITATE (papica, bauturica, casuta, salariu, etc. / la care se raspunde cu FACTORI DE IGIENA care, in sine, NU sunt motivatori - dar daca nu ii ai...nu poti merge mai departe!)... Deci continuam sa avem mult mai mare nevoie de "stimulente materiale"...Aici sunt de acord cu dl.Vlaston!...

  Altfel spus, nu poti utiliza tehnicile motivationale cu oamenii care au doar nevoi primare, fiziologice si de securitate...

  Abia dupa ce vom constata evolutia nevoilor romanilor pe treptele superioare ale piramidei lui Maslow (nevoile de apartenenta, recunoastere si autorealizare) se vor putea oferi ocazii de satisfacere a acestora prin "stimulentele morale"...
  Oare cate decenii mai sunt necesare?
  Sa ne consolam constatand acest fenomen si la multe alte popoare?
  • 0 (0 voturi)    
   multumesc, dom' profesor!... (Luni, 4 ianuarie 2010, 12:25)

   Marian STAS [anonim] i-a raspuns lui nicudrag

   gand la gand!... :-)

   eu mai adaug inca un model foarte tare, asa-numita teorie X/Y a lui douglas mcgregor (MIT sloan), descris, de pilda, aici:

   http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_X_and_theory_Y

   in esenta, modelul spune urmatorul lucru: angajatii tind sa se comporte dupa cum sunt perceputi de manageri. cu alte cuvinte, daca managerii ii percep pe angajati drept lenesi, incompetenti, incapabili de performanta (teoria X), angajatii tind sa amplifice acest tip de comportament. iar daca managerii ii percep pe angajati drept capabili de performanta autentica si de dezvoltare personala (teoria Y), acestia tind sa amplifice tipul de comportament pozitiv.

   si doua raspunsuri punctuale la solicitarea lui stefan ("dati-mi MOTIVATIA") - iata MOTIVATII foarte puternice, in opinia mea, testate cu succes prin experientele mele profesionale directe:

   1. elevii: sa simta in mod real ca sunt tratati ca tineri adulti, sa aiba ocazii de a proba ca pot face lucruri de valoare, sa simta ca pot alege si decide pentru ei insisi in ceea ce priveste propria dezvoltare profesionala

   3. directorii / profesorii: sa poata decide in mod real pentru si in numele scolilor lor, pe un contract autentic de competenta si responsabilitate

   un gand bun,

   m. s.
   • 0 (0 voturi)    
    Motivatia (Luni, 4 ianuarie 2010, 23:29)

    Florinte CATARGIU [anonim] i-a raspuns lui Marian STAS

    Tot Herzberg si Vroom( teoria Expectantei) spun ca motivatia este conditionata de 2 factori cheie: Asteptarea( de regula partea materiala) pe care o are individul si Valoarea( partea spirituala) pe care o da acestei asteptari.

    Ca sa se realizaze asteptarea insa trebuie , in prealabil, sa exista INCREDEREA ca CINEVA( sistemul, o persoana, o institutie) vine in intampinarea acestei asteptari .

    Acest CINEVA , la modul abstract, ar putea fi noile structuri determinate de noile conditionari. IN primul rand increderea recipraca intre cetatean si autoritate.
    Deocamdata autoritatea obliga cetateanul dar cetateanul nu poate face mai nimic daca autoritatea nu-si onoreaza obligatiile.
  • 0 (0 voturi)    
   Motivatia-bat-o vina (Luni, 4 ianuarie 2010, 23:45)

   Florinte CATARGIU [anonim] i-a raspuns lui nicudrag

   Tot Herzberg si Vroom( teoria Expectantei) spun ca motivatia este conditionata de 2 factori cheie: Asteptarea( de regula partea materiala) pe care o are individul si Valoarea( partea spirituala) pe care o da acestei asteptari.

   Ca sa se realizaze asteptarea insa trebuie , in prealabil, sa exista INCREDEREA ca CINEVA( sistemul, o persoana, o institutie) vine in intampinarea acestei asteptari .

   Acest CINEVA , la modul abstract, ar putea fi noile structuri determinate de noile conditionari. IN primul rand increderea recipraca intre cetatean si autoritate.
   Deocamdata autoritatea obliga cetateanul dar cetateanul nu poate face mai nimic daca autoritatea nu-si onoreaza obligatiile.
 • 0 (0 voturi)    
  Probleme multe...o singura solutie (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:44)

  Gabi [anonim]

  Daca ministerul educatiei ramane unul politic, atunci vom reveni periodic (cu o periodicitate determinata de schimbarile aparute prin alegeri / demisii) la discutii despre reforma educatiei. Or, o reforma intr-un sistem a carui parcurgere dureaza in medie 10-12 ani, ar trebui sa fie urmarita macar o generatie. Exemplul Portugaliei va spune ceva?
 • 0 (0 voturi)    
  Cum definim invatamantul romanesc? (Luni, 4 ianuarie 2010, 11:50)

  Iza [anonim]

  Va atrag atentia asupra unui aspect interesant al curriculei noastre....singura materie obligatorie care transcede nivelele, profilurile si tipurile de invatamant preuniversitar din Romania este Religia!!!
 • 0 (0 voturi)    
  vacanta prea lunga (Luni, 4 ianuarie 2010, 12:11)

  gabin [anonim]

  Cred ca o problema este si faptul ca vacanta de vara e prea lunga! Imi pare rau ca spun asta - si eu m-am bucurat, la vremea mea, de trei luni de vacanta - dar numai noi, grecii si "fratii nostri", italienii, ne mai lafaim asa! In tarile "serioase", cu economie solida, cu cetateni si politicieni responsabili, nici vorba de asta! Elevii din Germania au vacanta de vara o luna si jumatate, cei din Franta - doua, cei din Marea Britanie - o luna si o saptamana, iar, in Elvetia, in functie de canton - intre trei saptamani si doua luni! O vacanta de trei luni este o fericire pentru profesori si pentru operatorii din turism. In schimb, este dezastruoasa pentru beneficiarii invatamantului: elevii - uita tot ce au invatat, isi reintra foarte greu in ritm, apoi au, zilnic, un numar prea mare de ore de scoala (si, implicit, un volum prea mare de teme pentru a doua zi), iar programa, supraincarcata, nu mai poate cuprinde si atat de necesarele ore de recapitulare. Sigur, e placut sa stai trei luni degeaba, dar, atunci, de ce nu sase, ori noua? Mai bine se scurteaza vacanta de vara si, pe parcursului anului, se mai dau inca doua-trei zile libere (pentru alte sarbatori) si poate, inca o saptamana de vacanta (intersemestriala, sau altcandva), decat "pleasca" asta, cat un anotimp! Scuze!
  • 0 (0 voturi)    
   sigurr (Luni, 4 ianuarie 2010, 12:50)

   andi [anonim] i-a raspuns lui gabin

   hai mai nene, lasa-ne. Eu in anii 80 aveam vacanta tot aproape 3 luni si cum se face ca nu uitam ce invatam? Nu asta conteaza! Lasa copii sa se mai si joace, au timp sa invete toata viata. Toti isi dau cu parerea despre invatamint acum, suntem toti specialisti, cind colo tara e de 20 de ani in rahat.
 • 0 (0 voturi)    
  se uita... (Luni, 4 ianuarie 2010, 12:31)

  dia [anonim]

  Din pacate se uita de cate ori se" implementeaza"cate o ordonanta sau un ordin ca aceste masuri pe termen scurt aduc mai multa dezordine, decat sa rezolve ceva.Cred ca in cazul in care s-ar dori o rezolvare in inv o reforma ar trebui sa acopere aprox 10 ani pt a se vedea si efectele pe termen lung in plan soc.Nimic nu este mai daunator decat aceste modificari care naucesc pe toata lumea.Iar legat de salarizare ar trebui sa ne obisnuim cu faptul ca omul care presteaza orice activit trebuie platit,si cei din inv ar trebui sa-si poata asig o viata decenta din munca lor.Nostalgiile cu meseria nobila,sacrificiul intelectualului si alte astfel de trasaturi cu care s-a defilat ar trebui clasificate .Si intradevar, orice schimbare s-a incercat toti au uitat ca la noi copiii vin din familii ale caror conceptii si mod de viata nu au nimic in comun cu cele din MB,SUA,UE.Asa ca orice luat de acolo si plantat aici,fara resurse,fara aportul real al comunitatii,al fam,fara oameni care sa stie sa aplice aceste masuri pt a fi eficiente e doar o actiune in care se pierd bani,timp,si ani....
 • 0 (0 voturi)    
  transformare curriculara si leadership (I) (Luni, 4 ianuarie 2010, 12:37)

  Marian STAS [anonim]

  ŞCOALA - ALTFEL: Programe mai bune pentru copiii noştri
  (http://scoala-pe-bune.blogspot.com/2009/12/2-decembrie-scoala-altfel-programe-mai.html)

  I. VALORI CULTIVATE. INTEGRITATE • CURAJ • ÎNVĂŢARE

  II. VIZIUNE. Proiectăm şi punem în funcţiune împreună un sistem educaţional preuniversitar eficient, descentralizat din punct de vedere curricular, managerial, financiar şi de resurse umane la nivel de unitate şcolară şi comunitate locală. Construim un proces educaţional fundamentat pe VALORI, centrat pe cele două categorii de actori de importanţă absolută în orice şcoală adevărată: ELEVII şi PROFESORII.

  III. OBIECTIVE STRATEGICE:
  • Încurajarea liceelor pentru diversificarea ofertelor curriculare care să ofere elevilor o alternativă educaţională viabilă, de calitate, în acord cu standardele internaţionale
  • Susţinerea unui exerciţiu real de asumare a deciziei şi descentralizării curriculare la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar, începând cu ciclul secundar superior
  • Organizarea unei campanii de stimulare a implicării conştiente şi constructive a actorilor din educaţie (părinţi, elevi, profesori, factori de decizie) în transformarea Şcolii ca sistem.

  IV. PRINCIPII DE DESCENTRALIZARE A PROIECTĂRII CURRICULARE:
  • Formarea la elevi a deprinderii de a decide şi a-şi asuma costurile şi consecinţele deciziilor luate în privinţa alegerii disciplinelor de studiu, prin stabilirea unui raport echitabil între numărul disciplinelor obligatorii şi numărul disciplinelor la alegerea acestora, din oferta şcolii, cu scăderea progresivă a numărului disciplinelor obligatorii către anii terminali ai învăţământului liceal
  • Parcurgerea unui număr redus de discipline în fiecare semestru
  • Alocarea unui număr de ore pe săptămână relativ egal pentru fiecare disciplină
  • Stabilirea unui efectiv optim de elevi pentru desfăşurarea unora dintre disciplinele la alegerea acestora
  • Identificarea unor alternative extracurriculare oferite de şcoală elevilor
 • 0 (0 voturi)    
  transformare curriculara si leadership (II) (Luni, 4 ianuarie 2010, 12:41)

  Marian STAS [anonim]

  consecinte transformationale pozitive ale principiilor de transformare curriculara:

  - elevii, in mod autentic, devin protagonistii principali ai demersului educational;

  - pune in fapt, in mod autentic, principiul descentralizarii curriculare la nivelul unitatii de invatamant;

  - elevii parcurg mult mai putine discipline evaluate in fiecare semestru (6-8) – este una din cele mai acute dureri ale actualului model curricular preuniversitar; mesajul transmis: "de acum inainte ai mai putine discipline, pe bune, dar mult mai bine predate – tot pe bune!";

  - disciplinele evaluate au un numar comparabil – si suficient – de ore pe saptamana (3-4); mesajul transmis: "toate disciplinele, o data alese, devin la fel de importante!";

  - elevii pot opta si pentru discipline "neevaluate" (in sensul ca notele la aceste discipline nu intra in calculul mediilor semestriale); mesajul transmis: "daca vrei, poti alege si alte discipline, care sa-ti largeasca orizontul cunoasterii universale; ele nu intra la medii, dar suntem bucurosi sa-ti oferim oportunitati de dezvoltare, daca esti interesat!";

  - in fiecare semestru, elevii parcurg o combinatie echitabila de discipline obligatorii si discipline la alegerea lor, din oferta scolii; mesajul transmis: "invatam impreuna lectia ca intotdeauna in viata te vei intalni cu o combinatie de obligatii/servituti, pe de o parte, si de optiuni personale, asupra carora vei avea control; niciodata nu vei putea face doar ce vrei tu, si nici societatea nu vrea sa faci numai ce-ti dicteaza ea!...";

  - elevii invata sa opteze si sa-si asume consecintele deciziilor care ii privesc direct; mesajul transmis: "te ajutam sa inveti sa hotarasti cu adevarat, in privinta propriei tale dezvoltari personale!"; ...
 • 0 (0 voturi)    
  transformare curriculara si leadership (III) (Luni, 4 ianuarie 2010, 12:44)

  Marian STAS [anonim]

  consecinte transformationale pozitive ale principiilor de transformare curriculara (cont.):

  - inceteaza existenta "claselor-plutoane", cu dinamica interna blocata pe cicluri de invatamant (aproximativ aceiasi 25-30 colegi de clasa, dintr-a V-a A, B, C... pana intr-a VIII-a A, B, C... si, respectiv, dintr-a IX-a A, B, C... pana intr-a XII-a A, B, C...); acestea se inlocuiesc cu grupele / clasele constituite pe discipline, cu dinamica semestriala (aceiasi 25-30 colegi la disciplinele obligatorii; alti minimum 11 colegi diferiti, la disciplinele la alegerea elevilor, din oferta scolii) – ceea ce reprezinta un model mult mai adecvat realitatii societatii actuale, cu contexte mult mai deschise si mai rapid schimbatoare in privinta echipelor de lucru;

  - in fine, dispar profilurile "umanist" si "real" – ele sunt intretinute in mod artificial si constrang, in loc sa ajute la o dezvoltare reala a adolescentilor, potrivit aspiratiilor proprii, descoperite in ritmul specific al fiecaruia in parte (e.g.: www.ibo.org/diploma; http://www.ibo.org/programmes/profile/documents/Learnerprofileguide.pdf).


  Transformarea Şcolii ca sistem este cel mai important proiect public al României în deceniul 2008-2018 . El consfinţeşte, strategic, închiderea capitolului istoriei moderne a ţării noastre început după 1945 şi angajarea autentică pe calea deschisă de momentul 1 ianuarie 2007. Schimbarea adaptivă a Educaţiei constituie un exerciţiu profund de învăţare colectivă la scara întregii societăţi, fundamentat pe încredere, onestitate, competenţă, performanţă şi curaj, gândit să genereze câştiguri ireversibile – pe termen scurt, mediu şi lung – pentru toţi actorii individuali şi instituţionali implicaţi în punerea sa în fapt.
  Timpul va proba.
 • 0 (0 voturi)    
  istoria (Luni, 4 ianuarie 2010, 12:48)

  dumitru [anonim]

  vad ca se tot vb de comasare, de unificare a disciplinelor. Vad ca se tot vb de istoria minoritatilor, dar mie, ca roman, inca majoritar in tara asta, nu mi se pare normal sa nu se mai faca istoria romanilor!!! Facem asta, dupa aceea si celelalte. Ati fost in SUA? Vad ca injurati istoria noastra, insa stiti ca elevii invata acolo pe toti cei 50 de presedinti ai SUA? iar la noi Mihai Viteazul nu se mai face la istorie!!! Adica nu trebuie sa mai avem repere istorice, morale sau cum or fi??? Nu sunt pentru o predare greoaie, cu multe texte, insa aceste lucruri trebuie sa ajunga la elevi. Insa suntem unici, nici propria istorie nu o vom mai face si asa e trunchiata si rastalmacita. Dar de, tre sa fim codasii Europei, ca doar la noi toti avem vocatie de ctitori, vrem sa ramina ceva in urma fiecaruia dintre noi, cind colo nu ramine nimic. Se va alege praful.
 • 0 (0 voturi)    
  Scoala versus Viata de zi cu zi (Luni, 4 ianuarie 2010, 13:34)

  Simona Hupov [anonim]

  Tot ce voi spune in acest comentariu, voi spune din experienta mea, din lucrul cu adolescentii si din discutiile avute cu invitatii mei, parinti si profesori, in cadrul emisiunilor radio si TV pe care le realizez.
  Ca trainer lucrez cu copii, tin cursuri de comunicare verbala si non verbala. Am observat ca majoritatea sufera de un deficit in comunicare. Stiu sa comenteze operele literare de la clasa( pe care le-am studiat si eu acum 30 de ani), in scris, dar cand vine vorba de exprimare , de comunicare, de dialog, de interactiune totul se reduce la doua vorbe si acelea spuse cu privirea in pamant.
  Parerea mea este ca ar trebui pus accentul pe tanar, pe ceea ce va fi in viitor, pe ceea ce il ajuta sa reuseasca in viata. Nu vrem sa formam roboti (sau poate da?), vrem sa formam oameni deschisi care sa reusesca. Oameni care sa fie multumiti de viata pe care o au si care in primul rand sa stie cum sa reuseasca in viata.
  Ceea ce se face acum la scoala nu este destul, este invechit, depasit si nu mai rezoneaza in mintea tinerilor de azi. Degeaba continuam sa ii punem in banci si sa le punem sub nas notiuni pe care trebuie sa le memoreze ca sa ia o nota buna, nu mai functioneaza!
  Mintea tinerilor de azi vrea altceva. Este dornica sa invete, este mult mai capabila si mai deschisa decat a generatiilor dinainte, iar misiunea noastra este accea de a o umple cu tot ce ii ajuta, cu notiuni care sa ii dezvolte si sa le ofere libertate si un drum in viata.
  Sunt de acord ca trebuie sa invete, fiecare materie are rolul ei, dar cum? Istoria artei ar fi mai bine primita ca banalul desen de azi, istoria religiilor nu ar crea in scoala diferente intre diferitele culte, istoria muzicii ar fi extraordinara pe langa cel 20 de cantece invatate la ora de muzica. Romana, matematica si toate celelalte materii trebuie predate, dar punandu-se accent pe evolutia fiecarui elev in parte.
  Nu e usor, dar se poate! Am discutat cu profesori care aplica aceasta metoda si functioneaza, dar trebuie efort!
 • +1 (1 vot)    
  neintelegeri, rastalmaciri, distorsiuni (Luni, 4 ianuarie 2010, 13:38)

  Ioana Munteanu [anonim]

  Stimate domnule profesor,
  Imi pare rau sa constat pentru a mia oara ca, in materie de gindire asupra invatamintului, haosul este total, ca si lipsa criteriilor. Fiecare intelege reforma strict din punctul lui de vedere. Viziunea asa-zis pedagogica impieteaza asupra viziunii mai corecte pe fiecare stiinta o are despre sine. Din Occident se ia, ca de obicei, tot ce este mai prost, in mod nauc si chiar iresponsabil.
  Imi pare rau sa constat cit de puternic este acest limbaj de lemn al noii pedagogii, cit de mult rau poate face cliseizarea unor termeni care, in fond, sint destul de gaunosi. V-as ruga fierbinte sa reconsiderati, de pilda, importanta pe care o acordati, dupa moda occidentala, notiunii de "competenta". Acesta este, dupa mine, noul nume al ignorantei, superficialitatii, alinierii iresponsabile la idealul unui invatamint care nu urmareste decit sa formeze oameni "descurcareti", semidocti, manevrabili, iar nu oameni completi, cu o gindire sanatoasa, in stare sa reziste vicisitudinilor vietii in virtutea unei armaturi sufletesti solide. Reiau ceea ce s-a mai spus de catre o minoritate de oameni care se zbat din rasputeri sa aseze lucrurile pe un fagas normal: nu exista competenta fara cunoastere. Nu ne putem preface ca uitam lucrul acesta.
  Cel mai bine se poate ilustra acest adevar pe tarimul umanist, care imi este, de altfel, mai familiar. Competenta de a comunica este un nonsens in afara cadrului traditiei culturale nationale. Constat cu groaza ca e la mare moda sa urasti autorii literaturii romane, pe motiv ca invatarea pe dinafara a comentariilor este o timpenie. Fireste ca da, dar ceea ce trebuie sa cerem este o alta abordare a acestor autori, nu scoaterea lor din programa. Uitarea literaturii nationale nu poate insemna nimic altceva decit uitarea identitatii nationale si a limbii romane. Limba romana au facut-o scriitoriii romani, ei au ridicat-o la nivelul unei limbi culte si inteligente. Lenea elevilor de a citi nu poate fi acceptata ca principiu...
  • 0 (0 voturi)    
   Competente (Luni, 4 ianuarie 2010, 14:21)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Ioana Munteanu

   Nu sunt specialist dar am preluat imprtanta conceptului de la dl Mircea Miclea, care este specialist.

   In sfera conceptului intra: cunostinte, abilitati, atitudini.

   Literatura romana, teoria si istoria, sunt perfest valabile la uman. Dar nu ma veti convinge ca pe viitorul muncitor calificat il ajuta prea mult intriga din Razvan si Vidra sau Alexandru Lapusneanu, in loc de retorica, de exemplu. Si eu am citit f. mult, dar nu cele impuse la scoala, as putea spune chiar dimpotriva. Asa si tinerii de azi. Lectura trebuie sa fie o decizie a lor. Aproape tot ce este impus este respins.
   • 0 (0 voturi)    
    competentele si Razvan (Luni, 4 ianuarie 2010, 15:41)

    Ioana Munteanu [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    Va multumesc, stimate domnule profesor, pentru raspuns. Politetea de a raspunde comentariilor este o buna premisa pentru debutul unei dezbateri.
    1) Cu tot respectul pentru domnul Miclea, ma tem ca este si dumnealui victima modei de a prelua din Occident "pe nemestecate" concepte care devin pernicioase prin abuz. L-as invita si pe dumnealui sa mediteze mai profund asupra a ceea ce se ascunde indaratul unui simplu cuvint si, mai cu seama, asupra a ceea ce cuvintul respectiv vrea sa respinga.
    2) Cu riscul de a parea invechita si incapatinata, insist sa afirm ca o buna familiarizare cu literatura nationala trebuie sa constituie baza invatamintului, cea care asigura fiinta, fibra nationala si cunoasterea limbii romane. Asa a fost pretutindeni in lume, pina azi, si acest lucru a asigurat existenta profilurilor nationale specifice. De acord ca nu trebuie insistat foarte tare la liceele profesionale, dar la cele teoretice (chiar cu profil real), literatura romana trebuie sa continue sa fie o materie de baza. Sa nu se supere "realistii", dar numai cunoasterea pe cit se poate temeinica a literaturii romane iti asigura statutul de om scolit. Va amintesc ca intr-o vreme literatura romana era materie la examenul de intrare la medicina si la drept, si nu fara temei. Medicul si specialistul in drept trebuie sa fie umanisti ancorati in sfera culturii nationale, altminteri devin simpli roboti, lucru de care ne tot plingem. Mai cu seama o cultura tinara, ca a noastra, nu poate arunca peste bord ceea ce s-a scris in ultimele doua secole. Sigur ca modalitatea de prezentare trebuie improspatata, trebuie incurajata creativitatea profesorilor pentru a deveni capabili sa iasa din tiparele inghetate ale comentariilor standardizate. Lucrul acesta se poate face, trebuie facut. Intotdeauna vor fi privilegiati anumiti autori intr-o epoca si altii in alta epoca, dar literatura nationala nu poate fi pusa intre paranteze fara pierderi incalculabile.
    • 0 (0 voturi)    
     De acord (Luni, 4 ianuarie 2010, 17:52)

     Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Ioana Munteanu

     Dar colegii dv., profesori de romana, au pus in manuale conceptele enumerate in articol.

     Credeti ca ar fi utile in viata?

     Si o intamplare haioasa:

     Am intrebat la o clasa a XII-a (eu fiind de mate), ce cred elevii, daca in noaptea anterioara despartirii, Felix si Otilia ar fi facut dragoste, s-ar mai fi despartit? Dupa momentul de stupoare a venit raspunsul din partea unei eleve: bineinteles, ar fi fost doar un premiu de consolare. Otilia nu era facuta pentru o viata casnica.

     Era o eleva slabuta, dar asa a inteles ea "enigma" Otiliei.
     • 0 (0 voturi)    
      intimplarile haioase (Luni, 4 ianuarie 2010, 21:41)

      Ioana Munteanu [utilizator] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

      Astfel de "intimplari haioase", fiti sigur, sint intotdeauna o mana cereasca in procesul de invatare. Elevii acelei clase isi vor aminti intotdeauna cu zimbet ce a inteles eleva slabuta din "enigma" cu pricina...
   • +1 (1 vot)    
    Comunicare (Luni, 4 ianuarie 2010, 15:48)

    Lu [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    Dle Vlaston,
    ideea generalizarii `paradigmei comunicationale` in locul studiului literar "clasic" este una preluata din Vest si aplicata in Romania de prin 2000 la limbile straine.
    Literatura este perceputa ca o problema nu pentru ca este realmente asa, ci pentru ca profesori fara har si fara suficiente cunostinte literare, dar mai ales pedagogice, o fac arida.
    Programa actuala, desi foarte incarcata la capitolul continuturi, permite TOT unui profesor bun, chiar si pregatirea pentru bune abilitati de comunicare ale elevilor.
    Lectia in sine nu e oare comunicare, cu emitator si receptor, care schimba permanent rolurile? Daca il intrebi pe copil: "Ce impresie ai tu despre personajul Goe?", nu ii dai ocazia sa comunice? Daca ii inviti pe elevi sa argumenteze cine e de vina in cuplul Stefan Ghoerghidiu-Ela (din Ultima noapte... de Camil Petrescu), nu ai creat terenul propice pentru un dialog de o ora intre elevii clasei?
    Eu stiu ca asta nu se practica pe scara larga, pentru ca atunci cand intram intr-o clasa noua si puneam astfel de intrebari, obtineam nishte ochisori mirati si intrebarea: "Adica sa spun cu cuvintele mele??" De obicei raspundeam: "Dar cu ale cui cuvinte ai vrea tu sa raspunzi, cu ale mele?", ca sa detensionez situatia.
    Va asigur ca pe elevul de profesionala il va atrage mult mai mult o poveste (Alexandru Lapusneanul sau alta, mai accesibila) decat un text despre cum se comporta leii cand e canicula.
    Am sa va mai spun ceva: achizitiile lingvistice se fac prin lectura mai mult decat prin "situatii de viata" artificial construite. Poti sa exersezi doi ani structura CV-ului si a scrisorii de intentie cu copiii (ele chiar exista in programa, ne e asta problema), dar pe un elev care nu stie sa scrie sau sa se exprime, nu il va ajuta cu nimic in viata.
    Revin: paradigma comunicationala este in functiune la limbile straine. Rezultatul? Elevii ajung la Litere in anul I si nu au AUZIT de Byron, de Hugo, de multi altii, pentru ca ei au studiat texte nonliterare.
    • 0 (0 voturi)    
     Intrebarea e alta (Luni, 4 ianuarie 2010, 17:45)

     Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Lu

     Ce cauta la litere acesti studenti? Ca sa sigure mii de norme didactice, pe care se cheltuie enorm, dar fara rezultate? De ce nu exista examene de admitere, sa ajunga la litere doar cine merita?
     • +1 (1 vot)    
      Imi pare rau, dar aici greshiti (Luni, 4 ianuarie 2010, 19:11)

      Lu [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

      Intrebarea nu e deloc asta, pentru ca studentii de anul I care nu au auzit de Byron nu sunt minoritari, ci majoritari, si atunci nu e vina lor, ci a scolii romanesti care le-a servit 8 ani articolase de prin ziare si le-a dat bacul cu note mari fara acoperire. Cum se selecteaza studentii este o alta chestiune, votez hotarat pentru examen de admitere, dar daca scoala este slaba, nici cu examen nu obtinem cu mult mai mult. Oricum, cu izgonirea literaturii din scoala nu obtinem decat imbecilizare, vorba marelui ganditor al postmodernitatii, Giovanni Sartori. In "Homo videns. Imbecilizarea prin televiziune si post-gandirea", acesta a demonstrat ce modificari s-au produs in creierul unor generatii care au schimbat cititul pe uitatul la televizor. E de citit si de luat aminte.
   • 0 (0 voturi)    
    impus si respins (Luni, 4 ianuarie 2010, 15:48)

    Ioana Munteanu [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    3) Este adevarat ca, in general, tot ceea ce e impus e respins, dar daca in istoria universala a scolii aceasta ar fi fost prima si singura preocupare, va asigur ca nenumarate produse de prima mina ale gindirii umanitatii nu ar fi existat astazi. Sigur ca trebuie sa ii incurajam pe profesorii cu har, pe aceia care pot face sa fie digerabila o materie indigesta, care pot stirni pasiuni puternice, dar cred ca trebuie sa ne iasa din cap ca scoala e musai sa fie o gradina parfumata si un soi de discoteca de la un capat la altul. Orice om care a studiat ceva temeinic in viata stie ca nu poti invata nimic in profunzime fara un oarecare efort, mai mare sau mai mic, in functie de personalitatea ta si de aptitudinile tale. Numai comunismul s-a incapatinat sa afirme ca toti sintem la fel. Ei bine, nu sintem...
    Sigur ca lecturile liber alese sint cele mai importante, dar scoala trebuie sa asigure un minimum de lecturi si pentru cei mai putin inclinati catre asa ceva.
   • +1 (1 vot)    
    Comunicare (Luni, 4 ianuarie 2010, 15:57)

    Lu [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    Completez:
    Cunostintele lor efective sunt foarte slabe, abia prin anul 2-3 pot vorbi fluent, o parte dintre ei.
    Nu stiu daca ati vazut, probabil nu, un film american pe nume Gangsters' Paradise. Acolo, o profesoara de literatura, interpretata de Michelle Pfeiffer, se vede nevoita sa ii convinga pe elevii ei, dealeri si narcomani, hoti si prostituate adolescente, ca merita sa studiezi literatura chiar si daca esti un ins oarecare, unul de dupa blocurile gri. De ce? Pentru ca daca citesti mult, incepi sa intelegi. Inveti sa intelegi. Si atunci nu mai poti fi manipulat. Esti un cetatean, nu masa de manevra. esti rezistent la manipulare.
    Cum zicea Stefan Apetrei, tatal lui Nica, "nu mai esti asa, o vaca de muls pentru fiecare".
    Problema, domnule Vlaston, nu e literatura, ci incompetenta celor care pretind elevilor de liceu sa fie teoreticieni literari si a celor care nu stiu sa ajunga la miezul, minunat, parfumat, stralucitor, al literaturii.
    Problema nu e literatur, ci pedagogia pe care nu o mai invatam ca lumea, ca ni se pare ca romanul s-a nascut profesor.
    • +1 (1 vot)    
     Imi aduc aminte (Luni, 4 ianuarie 2010, 17:42)

     Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Lu

     Si de filmul
     Dlui profesor, cu dragoste
     cu Sidney Poitier
 • +1 (1 vot)    
  neintelegeri, rastalmacir, distorsiuni (continuare (Luni, 4 ianuarie 2010, 13:53)

  Ioana Munteanu [anonim]

  Lenea elevilor, spuneam, nu poate fi ridicata la rangul de principiu fundamental al invatarii. Atit elevii, cit si parintii (mai ales parintii) au tendinta de a impune un invatamint in care sa nu se invete, daca s-ar putea, mai nimic, dar care sa iti asigure rapid o piine, de fapt cit mai multi bani. Chiar daca aceasta este tendinta generala in lume, nu inseamna ca ea este buna si ca, pe termen mediu si lung, va da roade bune.
  Nu trebuie sub nici o forma sa renuntam la discipline cu puternic caracter formativ, cum ar fi logica, filozofia, limbile clasice, matematica, pe ideea ca nu au aplicabilitate imediata in viata de zi cu zi. Incercati sa intelegeti, o data pentru totdeauna: o disciplina formativa te invata sa gindesti solid, iti da o buna perceptie a ceea ce este peren in umanitate, iar aceasta este conditia sine qua non a unei corecte insertii in societate. Daca renuntam la asa ceva, e sigur ca scoala va trimite in societate numai oameni cu ochelari de cal, soldatei de plumb priceputi doar sa rezolve in mod strict limitat numai problemele unui birou anume. Daca scoti un asemenea om din biroul sau, el nu va sti sa se orienteze, nu va pricepe nimic din lumea in care traieste si se va intreba doar de ce nu o duce bine. De altminteri, scoala occidentala nu a eliminat din curriculum asemenea discipline, dimpotriva, ele fac parte din pachetul educational cel mai pretios pentru admiterea in invatamintul superior.
  Vorbiti la nesfirsit despre "nevoile societatii contemporane", la care trebuie sa ne pliem cu totii ca la o fatalitate. Nu se gindeste nimeni ca, daca societatea contemporana este subreda, acest lucru se datoreaza tocmai acestui mod de a aseza caruta inaintea boilor, ingustei specializari, blamarii continue a disciplinei teoretice care e vazuta mereu ca "nefolositoare".
  Nu putem aseza la temelia invatamintului legea minimului efort si a economiei absurde de resurse. Oricit s-ar stradui unii sa demonstreze asta, invatare fara efort nu este cu putinta.
  • 0 (2 voturi)    
   Diferenta (Luni, 4 ianuarie 2010, 14:37)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Ioana Munteanu

   Cand eram eu la liceu, doar 25-30% veneau la studii liceale, restul la profesionala. Sigur ca acestora le puteai cere aproape oricat, inclusiv disciplina.
   Acum vin 75-80% din cohorta si nu neaparat din snobism, dar nu-si mai pot castiga painea cu munca necalificata. Au cam disparut meseriile de necalificati. Dar ce facem, ca IQ-ul mediu e scazut dramatic la o participare asa de mare. Cu aceleasi probleme se confrunta si altii. Aceasta-i marea provocare.
   • +2 (2 voturi)    
    Seriozitate (Luni, 4 ianuarie 2010, 15:53)

    bogdan [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    Ce doresc guvernantii, si dumneavoastra puneti umarul din plin, este reducerea cheltuielilor cu invatamantul si atat. Vad ca aveti sarcina sa ambalati in termeni stiintifici acest deziderat. Se vorbeste atat de pregatirea elevilor pentru piata muncii dar nimeni nu stie de fapt ce este necesar. Lucrez in industrie ca inginer si am avut ocazia sa lucrez cu tineri angajati. Nu am pretentia sa stie cunostintele specifice activitatii pe care ar trebui sa o desfasoare la noi in firma. Marile lor probleme sunt neseriozitatea, lipsa capacitatii de a depune un minim efort, greutatea de a citi o documentatie, lipsa unor tipare de gandire generale, tendinta de a se sutrage de la munca si a pacali pe oricine etc. Sunt chestii generale care se deprind de catre un elev care invata in scoala in primul rand sa-si faca datoria. Ceea ce se invata indiferent de continut creeaza niste sabloane de gandire care-i permit apoi la locul de munca sa acumuleze cunostine noi specifice.
    P.S. M-am uitat pe niste manuale existente de la o postliceala de profil (Electronica). Nu pot spune ca erau perfecte dar daca absolventii (care erau printre cei mai buni) ar fi stiut macar 50% din el ar fi fost excelent.

    Noi din industrie atat vrem, SERIOZITATE.
    • 0 (0 voturi)    
     Implicare (Luni, 4 ianuarie 2010, 17:39)

     Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui bogdan

     Ar trebui sa va implicati, cu idei, fonduri, instruire practica, specialisti in pregatirea fortei de munca. Eventual pe baza contractelor de scolarizare, mult hulite acum, dar utile in trecut.
   • +2 (2 voturi)    
    capra si varza (Luni, 4 ianuarie 2010, 15:58)

    Ioana Munteanu [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    E adevarat ce spuneti. Este adevarat ca nu prea poti impaca si capra, si varza. Dar asta nu trebuie sa ne conduca spre a renunta din start la calitate. Fara calitate, nu se poate construi nimic durabil. Singurul compromis pe care il vad posibil este de a admite ca nu poti egaliza toti elevii in dauna calitatii invatamintului si de a incuraja existenta scolilor de meserii. Facem ce facem, si tot la aceasta problema straveche ajungem. Parca ne e rusine sa recunoastem ca invatamintul nostru interbelic, care permitea aceasta stratificare, era foarte bine gindit. Din nou o spun, oamenii nu sint egali in inzestrare si nu e permis sa ii tragi in jos pe cei cu adevarat dotati pentru ca sa ii obligi pe cei mai putin dotati sa parcurga aceleasi trepte ca si cei dotati. Poate suna desuet "scoli de meserii", spuneti-le cum vreti, coafati-le altfel, dar cultivati ideea ca pentru unii ajunge sa invete o meserie, fie aceasta meserie una moderna, tehnica, iar cei dotati cu mai multa minte trebuie sa se poata dezvolta corespunzator. Fireste, cei care pornesc cu o scoala tehnica, daca se desteapta pe parcurs, trebuie sa aiba posibilitatea de a trece la un profil superior. Numai sa nu persistam in ideea fixa de a-i egaliza pe toti in jos...
    • 0 (0 voturi)    
     Nici gand (Luni, 4 ianuarie 2010, 17:37)

     Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Ioana Munteanu

     Exista licee de elita care fac acum o pregatire foarte buna pentru elevi foarte buni. In orice caz, le cer foarte mult si acestia se pregatesc, inclusiv cu meditatii. Rezultatele vor fi cele asteptate, adica foarte bune.

     In proiectul de lege exista scoli profesionale, apreciz la 30% procentul celor care, nu ca sunt mai putin dotati, dar au o inteligenta dominant practica, nu teoretica. Exista apoi licee tehnologice, populate cu viitori contabili (profilul economic), sau tehnicieni, sau ingineri. Acestia ar trebui sa invete dupa un alt curriculum, adecvat optiunii lor pentru cariera.

     Nu vad unde ne contrazicem. Doar daca ati sugera ca toti trebuie sa aiba o aceeasi cultura generala, absolut indispensabila. Nici n-am stabilit ce insemna in ziua de azi, (nu de ieri), cultura generala. Mai intai limbi straine, apoi informatica, cunoasterea societatii si valorilor europene, cultura nationala (dupa europeana?). Sunt multe de discutat. Din pacate, luati cu viata de zi cu zi, ne aducem aminte sa discutam si problemele astea, la ocazii foarte rare.
     • +1 (1 vot)    
      categoric, cultura generala! (Luni, 4 ianuarie 2010, 20:49)

      Ioana Munteanu [utilizator] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

      Sint, in mod categoric, de partea culturii generale! Este criminala discreditarea acesteia. Ea trebuie sa existe chiar si la scolile profesionale si economice. Intelegeti ca aceasta cultura generala nu este o pierdere de vreme, ci tocmai, ea ofera posibilitatea de a intelege mai bine lumea in care traim. Numai mercantilismul impins la extrem al epocii noastre ne face sa ne furam singuri caciula. Vrem sa cistigam repede, sa aplicam repede, dar pierdem pe termen mai lung, pierdem temelia societatii. Fara temelie, structura sociala nu se poate tine. Ce ar fi daca nu am mai spune, la nesfirsit, "altceva se cere astazi"? Cine cere? O forta oculta? Nu, oamenii cer, oameni dezorientati.
      Va ginditi vreodata la acest paradox: niciodata omenirea (e vorba de tarile civilizate) nu a fost mai bogata decit astazi, cu criza cu tot. Goethe nici nu visa sa traiasca in conditiile in care traiesc azi oameni foarte simpli. Si cu toate astea, nicioadata omenirea nu a fost mai putin dispusa sa aloce din aceasta bogatie o parte care sa o ajute sa se dezvolte spiritual. Despre asta e vorba, despre vointa de a ne orienta intr-o anumita directie, nu despre o forta obscura implacabila. Iar asupra vointei sociale nu avem decit sa lucram noi, fiecare dintre noi.
      In ceea ce priveste ceea ce ar trebui sa reprezinte continutul culturii generale, nu cred ca trebuie sa fim atit de inversunati in a elimina din curriculum lucruri de bun simt pentru a introduce tot soiul de "noutati". Desigur, merita discutat. Dar iata, nu vad de pilda de ce am introduce cursuri de istorie recenta, istoria holocaustului, istoria minoritatilor, incarcind inutil programa, in loc sa facem serios, corect, cinstit, cursuri serioase de istorie. Nu stiu daca e nevoie sa facem cursuri speciale de ecologie atita timp cit predam serios stiintele pamintului. Sigur, informatica nu poate lipsi din formatia omului contemporan, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le formam elevilor ideea ca orice se rezolva prin internet. Si tot asa
  • +2 (2 voturi)    
   Jos palaria! (Luni, 4 ianuarie 2010, 16:44)

   R.G. [anonim] i-a raspuns lui Ioana Munteanu

   Doamna Munteanu, jos palaria in fata interventiei dumneavoastra! Sint exact parerile si gindurile mele, exprimate si argumentate impecabil (mult mai bine decit as fi reusit eu vreodata).
   Vad ca pina si in ceea ce priveste ortografia sintem "de aceeasi parte", ceea ce pentru mine reprezinta o confirmare suplimentara a impresiei pe care mi-a lasat-o comentariul dumneavoastra.
   Aveti respectul si admiratia mea.
   • 0 (0 voturi)    
    multumiri (Luni, 4 ianuarie 2010, 20:51)

    Ioana Munteanu [utilizator] i-a raspuns lui R.G.

    Va multumesc! E reconfortant sa te mai si intelegi cu cite cineva...
    • 0 (0 voturi)    
     Da, reconfortant (Luni, 4 ianuarie 2010, 23:23)

     R.G. [anonim] i-a raspuns lui Ioana Munteanu

     Intr-adevar, reconfortata m-am simtit si eu citind si cele mai recente interventii ale dumneavoastra si pe ale altor citiva "forumisti".
     Va multumesc si eu si ma bucur ca mai exista - asa putini cum sint - si oameni care rezista modelor de tot felul si gindesc cu capul lor, gratie "armaturii solide" pe care o mentionati la un moment dat.
    • 0 (0 voturi)    
     sum, sumus, sunt (Marţi, 5 ianuarie 2010, 10:40)

     dascalita, dascalita [anonim] i-a raspuns lui Ioana Munteanu

     Ma vedeti de partea doamnei R.G. in pretuirea contributiilor dvs. la aceasta tema.
     Predati latina?
  • 0 (0 voturi)    
   Nu cred (Luni, 4 ianuarie 2010, 17:58)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Ioana Munteanu

   Ca putem orienta noi societatea contemporana, spre o anumita directie, pe care am decis ca e buna.

   Dar alta e problema. In comparatie cu epoca in care ne-am format noi a capatat o importanta mare, sa nu zic covarsitoare, educatia nonformala si informala, mai bine pliata pe structura personala a individului. Acum tinerii circula, au acces la internet, intra in contact cu industrii si economii diverse, cu societati diverse, au masini cu inalta tehnologie. Uitasem comunicarea prin telefonie mobila.

   Intrebarea este ce le trebuie sa fie EI fericiti. Nu NOI. Riscati un raspuns?
   • +1 (1 vot)    
    raspunsuri riscate (Luni, 4 ianuarie 2010, 21:22)

    Ioana Munteanu [utilizator] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    As risca mai multe, cum sa nu?
    Pentru moment, ma multumesc cu unul scurt. Am o formatie umanista, am urmat un liceu de filologie. (Nu predau romana, ci, vai! oroare! o limba cit se poate de "moarta".) Cu toate ca nu eram chiar bita la matematica pina in clasa a opta, am ales calea studiilor umaniste pentru ca nu imi placeau, la vremea treptei I, stiintele exacte, pe care le socoteam seci, lipsite de viata, opuse fanteziei si libertatii spirituale. Am continuat sa vad lucrurile in felul acesta pe tot parcursul anilor de liceu si o buna parte din facultate. Astazi, regret profund ca nu am studiat mai mult stiintele exacte. Foarte tirziu am inteles ca intre un profil si celalalt nu exista o ruptura, ci continuitate. Asa intelegea lucrurile lumea veche, asa le intelege astazi Occidentul. Daca avem de invatat ceva din gindirea occidentala, venind in intimpinarea elevilor nostri celor prost orientati de noi, este tocmai aceasta mobilitate a domeniilor, precum si importanta domeniilor de granita. In aceste domenii se lucreaza foarte mult astazi si as dori si eu sa pot lucra. Din pacate, ma confrunt cu lipsuri mari datorate lacunelor din liceu.
    Trebuie sa nu ne mai ferim sa amintim un adevar vechi de cind lumea, care suna, poate, cu totul anacronic, dar care nu este, de fapt, depasit: oul nu o poate invata pe gaina. Oricit de inteligent ar fi un tinar, pur si simplu virsta sa il impiedica sa vada chiar cum va evolua el insusi in viitor, ce sa mai spunem de mersul general al societatii. Intelegeti? Chiar nu poate sti ce anume ii va fi necesar in viitor. Numai un invatamint lipsit de prejudecati fata de anumite materii, un invatamint cu adevarat mobil ii poate oferi unui tinar posibilitatea de a alege mai bine cindva, de a se dezvolta si dincolo de granitele pe care ti le impune liceul.
    Regret enorm ca nu am avut in liceu acei profesori de stiinte exacte care sa ma faca sa vad acest adevar, care sa imi stirneasca pasiunea pentru frumusetea, viata, fantezia acelor stiinte.
    • 0 (0 voturi)    
     Adica, noi, maturii (Marţi, 5 ianuarie 2010, 17:33)

     Stefab Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Ioana Munteanu

     Stim mai bine decat tanarul ce-i va trebui in viitor? Pana la urma e viata lui, de la 16 ani in sus ar cam trebui sa decida singur ce face cu viata lui. Noi il povatuim, mai discuta si cu altii, dar sa decidem noi in locul lui nu pute, chiar de-am vrea, ca nu accepta. Si mi se pare corect asa. Intorcandu-ma in timp, eu mi-am decis singur viata, dincolo de varsta de 16 ani. Pana la aceasta varsta putem impune ce sa invete, e vorba de inv. obligatoriu, care conduce la cultura generala. Aici da, este de discutat, ne intoarcem iarasi la ce inseamna cultura generala, n-am prea vazut doua pareri asemanatoare.
   • +1 (1 vot)    
    inca ceva (Luni, 4 ianuarie 2010, 21:50)

    Ioana Munteanu [utilizator] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

    Este firesc, perfect legitim ca fiecare generatie sa doreasca sa transmita urmasilor ceea ce are ea mai bun. Asa vor dori, poate, daca nu se vor animaliza, si tinerii de azi. Omul se deosebeste de animale,printre altele, pentru ca are memoria faptelor sale si ale stramosilor sai. Pentru ce ne simtim atit de vinovati din acest motiv? Sigur, e foarte important sa nu sufoci tinara generatie cu propriile tale fantasme, sa o lasi sa se dezvolte, dar intrebarea este: trebuie sa stergem cu buretele tot ce ne-a transmis mai pretios istoria?
    • 0 (0 voturi)    
     Asta-i altceva (Marţi, 5 ianuarie 2010, 17:27)

     Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Ioana Munteanu

     Dar nici s-o obligi sa invete toata istoria!
 • -1 (1 vot)    
  DISCIPLINA (Luni, 4 ianuarie 2010, 14:04)

  profa [anonim]

  Stimate domnule Vlaston,
  Sunt profesoara de chimie!
  Ceea ce spunetzi dv. este f. interesant ...i mi place..dar nu are nici o legatura cu realitatea !
  Problema scolii romanesti actuale este ca nu mai exista! Noi tot ne mai facem ca predam dar elevii nici macar nu se mai prefac ca asculta ! Sunt interesatzi doar de distractzie ! Vin la scoala sa socializeze, sa aranjeze ,,ce facem diseara", cu cine mai fac sex sau sa barfeasca. SCOALA ESTE DOAR UN CLUB MONDEN ! Nu exagerez....o spun cu disperare !!!!!!!!
  Inainte de orice trebuie reintronata DISCIPLINA , in primul rand la elevi si apoi la profesori!
  Suntetzi cadru didactic sau doar un alt teoretician de la minister care voiajeaza la Bruxelles, aude cate ceva pe acolo si apoi vine sa ne tzina lectii europene ? Care este legatura dv. cu scoala ? In minister am vazut tot felul de economisti, sociologi, politologi dar pedagogi nu ! Care va fi rolul pedagogiei ? Cum vom educa tineretul in aceasta tziganeala generalizata? Atzi vazut ce este la televiziuni?
  FARA DISCIPLINA NU SE VA FACE NIMIC...... decat noi voiaje la Bruxelles !! si trancaneala cat incape !!
  • 0 (0 voturi)    
   daca e nema utilitate, iaca nema distziplina... (Luni, 4 ianuarie 2010, 16:16)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui profa

   Si eu am fost profesor.

   Nu va puneti niciodata intrebarea ca poate elevii aia pur si simplu nu au nevoie de ceea ce le predati si ei stiu ca nu au nevoie?

   Sigur ca avem tendinta de a le cere elevilor cat mai mult, dar acest "cat mai mult" nu valoreaza nimic daca nu este utilizabil. Chiar si la chimie (si eu am predat chimia...) nu cred ca e nevoie de atatea "sinteze" si probleme complicate.

   Pe de alta parte, hai sa vedem cat sunt de utile toate acele cunostinte, chair si pentru specialisti...
 • +2 (2 voturi)    
  neintelegeri, rastalmaciri, distorsiuni (continuar (Luni, 4 ianuarie 2010, 14:11)

  Ioana Munteanu [anonim]

  Asta nu inseamna ca nu e nevoie de reforma, ca nu e nevoie de manuale mai bune si mai inteligente, de o programa care sa nu fie inutil incarcata, de posibilitatea de a alege intre profiluri diferite.
  Sa ne amintim, pentru a mia oara, ca anumite reforme care se produc in Vest vin pe fundamentul unei culturi milenare, foarte bine asezate, in care obligatiile sint bine intelese, ca si drepturile, in care contactul cu cartea din biblioteci este de la sine inteles, in care relatiile suple dintre profesori si elevi nu exclud respectul, ci dimpotriva, il presupun. A elimina complet principiul autoritatii din invatamint, a afirma mereu, sus si tare, ca elevul stie mai bine decit adultul ce trebuie sa invete, a culpabiliza la nesfirsit pretentia didactica duce la ceea ce vedem: deruta totala, rasturnarea totala a valorilor, lipsa criteriului axiologic din procesul de invatare, lipsa modelelor...
  Sint foarte multe lucruri de discutat, dar discutia trebuie sa o poarte in mod public oamenii cei mai luminati din societate, iar nu cei care nu au alt principiu decit comoditatea si capatuirea rapida. Ceea ce spun eu aici este total impotriva curentului de opinie general. Incercati, totusi, sa vedeti dincolo de clisee, dincolo de comanda politica, dincolo de presiunea mediatica (din pacate, majoritatea jurnalistilor provin din rindul celor mai superficiali elevi - va ginditi la asta vreodata?). Incercati, o clipa, sa vedeti temeiul unei alte opinii decit cea generala. S-ar putea sa constatati ca adevarul se afla, ca si alta data, de partea celor putini.
 • +1 (1 vot)    
  ...oricum e prea tarziu. (Luni, 4 ianuarie 2010, 14:23)

  Dedalus [anonim]

  Asa, ca sa ma aflu in treaba (cine naiba citeste 200 de comentarii!??):

  Nu cred ca mai are vreo importanta majora curriculum, asa cum avea acum 4-5 ani. Viteza de invechire a cunostintelor si nevoia de acumulari noi sunt din ce in ce mai rapide.

  Asa, "la ochi" cred ca trebuie reinnoite cunositnele acumulate in proportie de peste 50% cam la fiecare 4-5 ani. Si viteza asta pare sa creasca...

  Ne kakaim de 20 de ani sa to schimbam curricula... Cred ca in momentul de fata nici nu mai are vreo importanta.

  Presiunea majora vine din partea necesitatilor de invatare continua, nu din partea sistemului de invatamant organizat.

  Simplu spus, in acest moment dupa ce ai depasit clasa a IV-a, cel mai bun lucru pe care trebuie sa il faci este urmatorul:
  a) sa inveti cat mai bine engleza
  b) sa-ti procuri o legatura internet cat mai buna
  c) sa te rogi de careva sa te invete cum se utilizeaza internetul ca resursa de invatare (nu e absolut deloc usor, si daca te limitezi la limba romana si la cautatul cu cuvinte cheie pe principalele masini de cautare, chiar nu ai nici o sansa sa inveti ceva...)

  Nu in ultimul rand, trebuie sa te apuci sa verifici tot ceea ce primesti la scoala drept cunostinte: cel putin manualele pe care eu le stiu au in proportie de peste 25% tampenii, neadevaruri stiintifice sau pareri pesonale absolut nefundamentate. Problema e ca din cauza asta, nu stii care sunt cele 75% cunostinte fundmentate...

  Practic, trebuie sa ne aparam copiii sa nu fie tampiti de sistemul de invatamant.

  Un profesor se lauda cat de bine este sa stie elevii pe dinafara capitalele tuturor tarilor lumii. Parintii il aprobau. Eu am spus ca nu vad nici o valoare in aceasta memorare si ca mult mai bine ar fi sa fie invatata geografia pe baza legaturilor dintre geologie/relief etc. si dezvoltarea economica a unei tari, ocazie cu care s-ar memora si capitalele, fara sa vrei... Raspunsul "Nu avem timp sa invatam tarile!".

  Pace voua, cititorilor...
 • 0 (0 voturi)    
  cateva intrebari (Luni, 4 ianuarie 2010, 14:34)

  me [anonim]

  Buna ziua,

  Sunt mama a 2 copii de clasele a 3a si a 4a. Am citit cu mult interes materialul dvs. si comentariile de mai sus, si mi-au ramas cateva nelamuriri:

  1. In legatura cu banii care urmeaza elevul. Mi se pare absolut OK ca principiu, ma intreb insa daca nu exista o capcana pe undeva. Imi explica un profesor universitar dezamagit profund de ceea ce face ca el nu poate sa pice nici un student, oricat de putin invata: finantarea facultatii este in functie de numarul de studenti. Si daca in I-VIII nu-i lasam repetenti ca sa le dam o sansa, iar mai apoi ca sa nu plece cu banii, nu exista riscul sa ajungem tot la un invatamant foarte slab?

  2. Voluntariatul in scoala - exista vreo reglementare mai nou? O mama foarte priceputa si dedicata a vrut sa invete copiii din clasa fiicei ei colinde, sa faca un cor, si n-a putut pentru ca....era prea complicat: trebuia inchiriata clasa de la primarie, si incheiat un contract intre ea si scoala dar pentru asta ar fi trebuit ca ea sa aibe o firma ca sa poata face contract si...si...
  Poate ca mult mai multi parinti s-ar implica daca ar putea, si fiecare ar putea sa creeze ore sau clase "optionale" in care sa-i invete pe copii ceva din care sa inteleaga la ce folosesc cunostintele invatate in scoala. Da, exista profesori minunati si foarte slabi, si exista parinti indiferenti si altii foarte dornici sa participe la educarea copiilor lor.

  3. Si eu ma gandesc cu groaza la cum vom impusca notele din clasa a cincea. Pentru ce? Ca sa faca un liceu bun. Pentru ce? Ca sa faca o facultate afara, bineinteles, daca nu se schimba nimic...
  4. Poate se uita cineva si la nenorocitul ala de manual de istorie de clasa a 4-a. Cel din care copiii afla cum s-au asezat popoarele slave intre Elba si Volga. Aceiasi copii care inca habar n-au de Olt si Mures. Si la cel de Educatie civica care le spune cum copiii "trebuie" sa ocroteasca natura, dar nu si in ce fel.
  • +1 (1 vot)    
   nu doar "invatatura"... (Luni, 4 ianuarie 2010, 16:09)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui me

   Va inteleg foarte bine. Ce mai buna solutie cred ca este aceea de a stimula odrasla sa invete singura, sau cu un minim ajutor de la noi, parintii.

   Din pacate - o spun cu tristete- scoala actuala este cel mai mare dusman al copiilor nostri: le ocupa timpul cu cunostinte inutile si ii oboseste aiurea, asa ca foarte greu si singuri mai invata ceva.

   Diferenta dintre scoala noastra si cea din SUA- de exemplu - este de abordare si de calitate, nicidecum de volum al cunostintelor.

   Singurul motiv care ma face sa prefer totusi un V-VIII in Ro fata de -sa spunem SUA sau Germania, este (relativa) siguranta a scolilor de aici.

   Dar nu uitati ca nici un liceu, cat de bun ar fi, nu poate pregati pe cineva ca lumea pentru o facultate in SUA- de exemplu.

   Nu e vorba de "a face fata", fac ai nostrii foarte bine "fata" - ci e vorba de cat de bine pot folosi ulterior ceea ce invata in facultate, e vorba despre niste valori si atitudini care sunt deja formate la varsta de 18 ani, greu de crezut ca se mai schimba.

   Altfel spus, trenul care trebuie prin pentru a invata in strainatate este clasa a IX-a, nu a XII-a.

   Sigur ca o sa-mi sara multi in cap spund cat de destepti sunt copii nostru si ce rezultate bune obtin ei in SUA, mult mai bune decat "tampitii de americani" (glumesc).

   Dar ATENTIE! Nu er vorba despre rezultatele scolare aici, ci despre capacitatea de a le UTILIZA, precum si de formarea unor sisteme de valori si atitudini sociale, de care facultatea saraca nu prea se mai ocupa...
  • 0 (0 voturi)    
   Finantarea per capita (Luni, 4 ianuarie 2010, 17:24)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui me

   Scopul scolii in preuniversitar nu este sa dea "loazele" afara din scoala. Abia ajung in strada si sunt absorbiti de pegra societatii. Este o deosebire fata de universitar, care este inv. de elita. In scoala elevii trebuie sa stea cat mai mult timp, sa absoarba cat mai mult, fara false pretentii de performanta. Atat cat poate fiecare. Macar sa fie in stare sa scrie sa citeasca, sa nu ramana "fara carte". Sa invete sa se comporte civilizat, de la profesori si de la colegi. Va invata la scoala profesionala o meserie utila. Nu va deveni infractor
 • 0 (0 voturi)    
  si inca ceva (Luni, 4 ianuarie 2010, 14:41)

  me [anonim]

  Si inca o intrebare: cum se preconizeaza sa se ajunga la o suficienta autonomie financiara si decizionala a scolii astfel incat sa se poata angaja profesorii doriti (la noi la scoala, desi exista un cabinet de informatica extrem de bine pus la punct, zace nefolosit caci, cu 3 ani in urma, in urma nu stiu carei legi sau directive, scoala a fost obligata sa renunte la profesoara de informatica).

  Va multumesc pentru energia pe care o consumati in aceasta lupta cam inegala cu sistemul cel intepenit. Abia astept si eu discutiile de amanunt si cred ca sunt multi cei care sunt gata sa lucreze pentru niste manuale cat mai bune.
 • 0 (0 voturi)    
  Ne invirtim in jurul cozii (Luni, 4 ianuarie 2010, 14:52)

  Sorin [anonim]

  Invatamintul e un dezastru, profesorii si cei implicati sunt atit de atenti la detalii incit nu vad totul. Sistemul actual nu are nevoie de profesori, citi dintre noi nu platim profesori pentru ca copilul nostru sa faca fata. deci sunt suficiente doar cartile Suntem niste sadomasochisti cu propriul copil, de ce?
  1. Conteaza notele si nu cunostintele
  2. Punctajul scolilor scade cu nr de exmatriculari, sanctiuni asupra elevilor etc. Deci amestecam griu cu neghina si avem o piine buna!!!
  3. Materii duse la un nivel cretin de detaliere, (cultura nu se formeaza citind catea de telefon)
  4. In toate materiile ori filozofam despre subiect ori il divizam in sub categorii si subsubcategorii ...
  5. Ca si peste tot si in invatamint cerem atit de mult incit suntem convinsi ca nici un copil n-ar reusii sa faca fata fara ajutor (cantitatea nu naste calitate)
  6. Cum se poate ca un absolvent de facultate (parinte) sa nu poata sa-si ajute copilul de clasa V, VI, pentru ca nu intelege din manual nimic?
  7. Nu sunt sincronizate informatiile din gradinita cu clasa I din clasa IV cu clasa V etc.
  Si sa nu uitam, soc. nostra promoveaza prostia, uitate la TV sau mai rau in parlament ce cultura au "iubitii nostrii".
  Eu cred ca am uitat ce rol are invatamintul.
  1 de ce sunt trecuti toti derbedeii?
  2 de ce trebuie sa ai facultate neaparat?
  4 unde e concurenta reala?
  5.Cum faci diferenta intre un elev bun si unul rau?
  Nu toti trebuie sa faca scoala dar ar trebuii sa vedem diferenta cind s-a facut. Eu n-o vad.
  Si cultura generala nu este o himera, caci din moment ce n-o are nimeni toti o avem.
 • 0 (0 voturi)    
  motivatie&vocatie (Luni, 4 ianuarie 2010, 15:34)

  Mihaela Feodorof [anonim]

  Sunt placut impresionata de numarul comentariilor. Asta denota ca ne pasa, de copiii nostri si de viitorul acestei tari, caci de asta vorbim.

  Unul din cuvintele cheie in tot acest demers este
  "motivatia". Daca toti cei implicati in acest proces sunt motivati, atunci si elevii vor avea motive suficiente sa dobandeasca cunostinte.
  Din punctul meu de vedere, meseria de dascal, ca si cea de medic este vocationala.
  Cine si-a ales aceasta profesie din alte motive nu poate duce la perfomanta elevii indiferent de programa, invatamant de stat sau privat!
  Un profesor cu vocatie gaseste metode alternative de a atrage elevii in tainele invatatului apoi, fiecare parinte are datoria de a-si sustine copilul in domeniul care il reprezinta.
  Am ocazia sa intalnesc suficiente persoane, adulti, studenti, elevi si parintii acestora, dornici sa identifice potentialul de dezvoltare intr-un domeniu.
  Asadar, programa ingradeste si uniformizeaza, dar profesorii si parintii pot sa-si faca datoria.
  Pentru acest demers, privind in urma, elevii le vor fi recunoscatori.
 • 0 (0 voturi)    
  in zadar toate.... (Luni, 4 ianuarie 2010, 16:05)

  prof [anonim]

  puteti sa veniti cu idei gramada, exemple si paraexemple...ca n-o sa reuseasca nimeni sa schimbe NIMIC de la scoala unde am predat pana de curand... nu faci parte din partid- nu ai cum sa promovezi, nu poti preda obtionale (chiar daca parintii, elevii si materia care o predai cer acest lucru..)....directorul e legat de scaun pe viata, rezultatele la bac sunt super ...(cu banii parintilor) asa ca nu-i nici o prob la scoala respectiva...decat ca nu poti sa-ti faci meseria asa cum ti-ai dori si cum ar trebui...ori te transferi-si nu sti unde ajungi pana ce nu esti acolo si nu afli cum merg treburile...ori ramai pe loc, dar te faci ca ei si esti linistita- ba creste si leafa...asta inca nu prea am reusit sa aflu cum se face
  Asa ca, dupa 12 ani vechime in invatamant sunt sigura ca nici un guvern si nici un ministru nu va reusi sa schimbe in bine invatamantul romanesc...
  as pleca si maine din invatamant daca n-as fi atat de legata de elevii
  • 0 (0 voturi)    
   Gramatica si ortografia offff! (Luni, 4 ianuarie 2010, 16:49)

   alla [anonim] i-a raspuns lui prof

   "Obtionale"?
   "materia care o predai"?

   Profesoara? Ce sa mai vorbim!
 • +1 (1 vot)    
  admitere la liceu (Luni, 4 ianuarie 2010, 16:31)

  roxana [anonim]

  O foarte mare prostie este si ponderea mediei cls V-VIII la formarea notei pentru admiterea la liceu.Copii nostri nu pot fi foarte buni la toate materiile. Si astfel se incurajeaza impuscarea de note si nu acumularea de cunostinte.
  Parerea mea este ca acest lucru trebuie sa dispara din legea invatamantului .
 • 0 (0 voturi)    
  teoria ca teoria.... (Luni, 4 ianuarie 2010, 18:31)

  cristi [anonim]

  in Romania in general exista o lipsa cronica de competitie... Acest lucru se observa si in invatamant. Trebuie plecat de la ideea ca nu toti oamenii sunt la fel dar fiecaruia trebuie sa-i asiguri un loc pe piata muncii unde sa poata sa faca cat de cat performanta. Scolile in opinia mea trebuiesc impartite dupa nivelul elevilor nu trebuie ca toate scolile sa fie la fel... Cei care absolva o scoala de nivel mai scazut sa aiba un anumit traseu adica sa faca liceu de un anumit nivel sau scoala profesionala sau de meserii fara bacalaureat sau in cazul in care se doreste sa dea la facultate sa faca o pregatire suplimentara sa dea bacalaureatul...si apoi la o facultate de nivel mai mic. Nu este normal ca toti oamenii sa fie cotati ca fiind foarte buni sau fiecare facultate sa fie exceptionala cand scot pe piata someri cu diploma... In rest puteti sa faceti ce curriculum doriti (ti se plimba limba in gura cu asemenea cuvinte total p-aiurea) numai sa fie oamenii evaluati corect si la vedere...
 • 0 (0 voturi)    
  CE TREBUIE SA FACEM IN MOD CONCRET ? (Luni, 4 ianuarie 2010, 19:32)

  viorica ursache [anonim]

  La cate s-au spus aici, nu cred ca as mai avea ceva de adaugat. Un singur lucru vreau sa stiu: sa ne spuna Dl Vlaston ce trebuie sa facem in mod concret ca sa fim ascultati: sa semnam o petitie? sa cerem un referendum? sa facem demonstratii? greva? sa nu ne mai lasam copiii la scoala o zi sau o ora in semn de protest? In niciun caz aceasta dezbatere nu trebuie sa intre pe mana presei! Eu una sunt gata sa ma alatur oricarui demers de bun simt.
  • 0 (0 voturi)    
   Cred (Luni, 4 ianuarie 2010, 21:42)

   Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui viorica ursache

   Ca deja am facut foarte mult. Avem de data asta sansa ca intrega conducere a statului sa fie inclinata spre reforma. Cred ca vom realiza reforma. Ca fiecare intelege altceva prin conceptul asta este alta poveste, ce tine de spiritul colectiv.
 • 0 (0 voturi)    
  reforme in invatamant (Luni, 4 ianuarie 2010, 19:43)

  adriana_prof [anonim]

  De ce la noi reforma are conotatii negative?de ce reforma inseamna numai disponibilizari, micsorari de salarii, reduceri de sporuri, marirea normei didactice, micsorarea nr. de ore petrecute de elevi la scoala si alte asemenea lucruri?o reforma nu se face asa,de dragul reformei si in viteza, se face dupa studii amanuntite, dupa chestionare adresate elevilor si profesorilor,pt ca,sa recunoastem, invatamantul nu este numai cel ce cheltuie banii statului si domeniul de unde se dau oameni afara cand nu mai sunt bani...invatamantul este cartea de vizita a unei natiuni!nu este domeniul in care ne refulam toate frustrarile si incertitudinile.sunt atatea minti stalucite care detin solutia in invatamant,dar ei sunt la catedra,printre copii,cautati-i acolo,nu printre alesii neamului...daca vreti reforma cu adevarat,iar nu ,,teoria formelor fara fond,, , mai veniti in vizita si prin scoli,ca sa va spuna oamenii cu ce se confrunta-cu lipsa materialelor didactice elementare,lipsa unei conexiuni la internet,lipsa manualelor care oricum sunt depasite, lipsa de interes a familiilor care considera ca daca i-au pus un kg de carnati pe masa i-au facut si educatie copilului...de aici trebuie inceputa reforma,de la implicarea familiei-parintele nu injura profesorul acasa ci impreuna cu el cauta solutii pentru un viitor mai bun al copilului sau...e o munca titanica dar nu se poate face decat prin cooperare!
 • 0 (0 voturi)    
  calitate sau BS? (1) (Luni, 4 ianuarie 2010, 20:21)

  crap [anonim]

  Am sa va contrazic pe chestii afirmate inca dinainte de "lista":

  "Ce inseamna cultura generala? [..]Ei bine, ideal ar fi ca viitoarea cultura generala sa fie esentializata, sa nu presupuna un efort de asimilare, sa se realizeze “din clasa”." Sa nu presupuna efort de asimilare.. dar despre ce sa invatam, ca romanii au fost aprigi si dacii betivi? Nu exista nimic serios, concret, fara un efort de asimilare.. daca vreti poezii ca afara, unde fizica+chimia+bio (numite "science".. wou!) in liceu se rezuma la o ciorba de povesti generale, fara formule, ca o poveste dulce din care peste ani ghici ce vor retine? NIMIC! Ii intrebi si ei nu mai tin minte mai nimic! Se uita la tine ca la urs! si oameni cu pregatire superioara, nu vorbesc de vanzatori de hamburgari.. Chiar stiti despre ce vorbiti?

  ".. pregatirea pentru viitoarea profesie sa inceapa din clasele de liceu, [..] viitorul curriculum s-ar putea foarte bine restrange la 8-10 discipline, inclusiv prin agregarea unor materii apropiate si din care sa nu lipseasca disciplina “societatea europeana”." Si unde e cultura generala? literatura fara exegeza? (ca e grea si necesita efort de asimilare..); filozofia probabil prea complexa, istoria o poveste de seara, iar geografia un roman captivant despre formarea planetei si cum arata oamenii in alte tari.. biologia? ce es' copil.. asta chiar nu merge fara efort de asimilare.. Mate? Ce sa asimilam la mate ca se invata singura.. mai bine ca aia afara, care fara calculator nu pot calcula 12x13.. nu credeti? de ce nu vizitati? Spuneti ca ai nostrii fac prost la testele lor! ma faceti sa rad! incercati sa vedeti ce fac ai lor la testele noastre, sa vedem cati trec.. pai daca sunt asa superiori si adaptabili inseamna ca ar trebui sa faca bine, nu? de ce sunt acceptati ai nostrii (cand emigreaza cu parintii) intr-o clasa mai sus fata de romania? sunt prea prost pregatiti?? unde va e logica.. ori nu aveti, ori ei nu au, ca altfel de ce i-ar accepta la o clasa mai sus?
 • 0 (0 voturi)    
  calitate sau BS? (2) (Luni, 4 ianuarie 2010, 20:22)

  crap [anonim]

  "Trebuie sa gasim forta sa ne construim propriul concept, in concordanta cu datele economice si sociale, cu proiectul nostru de tara si cu resursele umane si materiale pe care le avem" - asta e barbologie.. un milion putem sa va spunem ca ce e la noi e superior altora, nu veti crede nici picat cu ceara..

  "In primul rand faptul ca ….exista. Nu e o gluma. In alte tari, [..] fiecare scoala a primit dreptul de a-si defini propriul curriculum, propria identitate educationala." nu's ce face polonia, dar afara nu-i asa decat la universitate, si nici acolo.. exista un curiculum de baza, general, si ceva independenta pe langa el, dar exista. mai informati-va.

  "O profesoara din Ungaria imi spunea: “cum sa-mi spuna ministerul ce sa fac la clasa, ce, ministerul stie ce elevi am eu in fata?”" Haida-de! Stiti, am mai auzit chestia asta de la niste elevi lenesi si cu gura mare.. nu-i spune ministerul, ii spune un consiliu de oameni alesi care se presupune ca au experienta si competenta de a indruma.. nu poti lasa educatia pe mana oricarui dobitoc! maine, ca sa atraga bani si sa se laude cu notele mari obtinute de elevi, ar putea sa se rastranga doar la materiile de bacalaureat.. asta e cultura generala? nope!

  solutia e sa terminati cu politica cand vine vorba de invatamant si sa faceti un "consiliu de uniune nationala".. de oameni bazati si cu strategie buna, nu schimbati pe criterii politice cu toate muhaielele.. avem oameni competenti in licee, profesori renumiti, de ce nu-i chemati? terminati cu politica si cu BS'ul si puneti mana sa faceti treaba cum trebuie.. restul e apa de ploaie..
 • 0 (0 voturi)    
  Mutumiri (Luni, 4 ianuarie 2010, 21:45)

  Stefan Vlaston [anonim]

  Tuturor celor care si-au dat osteneala sa citeasca si sa faca propuneri si observatii. Nu cred ca a fost in zadar. Am semnale ca dezbaterea a fost atent urmarita de colegi care n-au postat observatii cat si de factori de decizie.

  Voi face si o sinteza pe care o voi trimite ministrului educatiei.

  Inca o data va multumesc si va astept la o viitoare dezbatere.
  • 0 (0 voturi)    
   mirare (Luni, 4 ianuarie 2010, 23:21)

   Dedalus [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston

   Cum vei face acea sinteza?

   Chiar crezi ca o va citi cineva?
   • 0 (0 voturi)    
    In mod sigur (Marţi, 5 ianuarie 2010, 17:36)

    Stefan Vlaston [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

    Sunt presedintele unui ONG, www.educer.eu,
    sunt de multa vreme in comunicare cu factori de decizie.
 • 0 (0 voturi)    
  calitate sau BS? (3) (Luni, 4 ianuarie 2010, 21:46)

  crap [anonim]

  ce se intampla de fapt: la noi e industria slaba fata de a lor si lipsesc investitorii seriosi care afara fac de fapt "trainingul" la forta de munca. adica e la fel: jean termina liceul habarnist, iar firma care'l angajeaza investeste in formarea lui. nu generalizez, sunt si colegii care multi le fac ptr o calificare superioara, si care le creeaza competente intr-un domeniu. dar sunt foarte axate, nu poti vorbi despre un concept gen "cultura generala", iar absolventii se stie ca de regula nu se duc la universitate (nu ma refer la rarele colegii pregatitoare ptr universitate).

  studentii mai buni: acceptati de regula de universitatile esalon 3..n (au si ei universitati gen spiru, nu va speriati, dar angajatorii la firme tari stiu care le e hramu'.. cu "spate" insa, si aici incompetenta se poate usor strecura).

  studentii buni din universitatile tari - aia stiu multe din mai multe motive: scoli private pe bani grei (unde se face aprope de 'cultura generala' visata) dar axate mai mult pe profil umanist; programele de 'dotati' (unele aberante insa, cu proiecte stupide); elevii care au invatat extra ptr ca s-au preocupat parintii sa-i impinga de la spate. Cam astea sunt categoriile ce se indreapta spre performanta. Astia ajung sa stie bine mai tarziu, si aici ne iau ei pe noi de fapt: invata in universitate de capiaza.. astia nu prea au viata, daca nu se tin de carte, pa..
 • 0 (0 voturi)    
  trash (Luni, 4 ianuarie 2010, 21:47)

  nevermind [anonim]

  ce e scris in articol de inscrie in curentul actual, si anume..."un nebun arunca o piatra in lac iar 10 intelepti nu o pot scoate"...autorul articolului ce fel de scoala a facut?..dinasta pe care o propune dansul....am aflat de curand ca, China a cumparat 1/3 din suprafata africii...o tara comunista cica...cica in China se invata carte pe branci....sa ne spuna si noua cineva, cine este in fapt "la butoane"......imi vina sa rad/plang cand vad comentariile....daca statul ar vrea sa faca ceva bun petru viitorul acestei natiuni ( ceea ce eu nu cred), s-ar gasi 10 oameni capabili care sa reformeze invatamantul....apropo...de ce academicienii nu sunt consultati in privinta aceasta???...imi vine in mine un nume ...SOLOMON MARCUS!!!
  hai..nu mai fiti copii....
 • 0 (0 voturi)    
  calitate sau BS? (final) (Luni, 4 ianuarie 2010, 21:47)

  crap [anonim]

  daca ati tras concluzia ca ne trebuie o exigenta sporita la nivelul universitatilor bune, e bine. daca ati inteles ca scoala noastra nu e deloc inferioara celei vestice, iarasi bine. iar daca ati mai inteles si ca de fapt problema 'competentelor' vine de fapt din mizeria economica si lipsa de profesionalism la nivelul profesorilor,e perfect. daca ati inteles insa ca trebuie modificat curiculumul pana la nivel de poveste, in care fiecare face ce vrea, va garantez esuarea multor generatii de acum incolo.. povestea asta nu e ptr diletanti, si ma indoiesc ca profesorii nostri valorosi ar merge pe linia de care povestiti.. in definitiv noi supravietuim afara in baza invatamnatului ala pe care lumea il pune acum la zid, alergand dupa o himera: superioritatea lumii vestice.. aduceti bunastarea economica in romania, mai terminati cu scandalurile si puneti mana pe matura. atunci veti vedea ca nu e lipsa de competente, ci doar o supa tulbure de bullsh*t!
 • 0 (0 voturi)    
  Politizarea scolilor,si a inspectoratelor scolare? (Marţi, 5 ianuarie 2010, 10:26)

  Parinte [anonim]

  Sunt parinte si constat cu stupoare ca copilul meu merge la scoala degeaba(culmea e ca merge la un liceu considerat ffff bun,respectiv 'Ovidius" din Constanta". Constatarile mele zilnice sunt::
  1) cadre didactice a caror pregatire si conduita morala nu ar avea ce cauta in sistemul de invatamant(de modele nici nu poate fi vorba).Cum au ajuns aceste cadre didactice la Liceul Ovidius???Evident pe spagi si alte acareturi date la Inspectoratul scolar unde se schimba echipa de conducere si inspectorii dupa scimbarile politice.La schimbare profesorii inspectori ajung la catedra in liceele cele mai bune sau scoli gimnaziale(desi sunt f.slab pregatiti si au un mod de a gandi de te apuca spaima) in timp ce amaratii care nu au pile si relatii dau examene de titularizare pana le cade capul.
  2)directorii la fel sunt numiti politic,si asta numai ca Primaria si Consiliul Judetean sa poata fura mai bine banul public.I-as sugera d-lui ministru sa verifice pe ce s-au cheltuit banii,si cat au costat asa zisele investitii, sa verifice cine a castigat licitatiile etc.Deci atata timp cat in invatamant nu va fi instaurata ca LEGE -"angajarea pe baza de competenta profesionala si morala" puteti face catralioane de programe si alte documente care arata si suna bine pe hartie dar in practica ne lovim de "apucaturile fanariote" ale celor ce le aplica.Sincer mi-e dor de dascalul dedicat profesiei sale(nici pe vremea comunistilor acestia nu aveau salarii mari,dar aveau Respect e sine si Respect pentru profesia aleasa).Acum nu stiu cum sa sicaneze copii la clasa pentru a-i obliga sa faca meditatii in particular(25 lei/ora) fara a plati impozite,scara de notare este fatis structurata pe acest criteriu si uite asa copiii nostri invata de mici ca nu conteaza cat inveti si cat de inteligent esti ,conteazxa cate cadouri faci cadrului didactic,cu cine faci meditatii,etc
 • +1 (1 vot)    
  Paul Slayer (Marţi, 5 ianuarie 2010, 10:51)

  Paul Slayer Grigoriu [anonim]

  Este utilă menţionarea faptului că nu putem copia pur şi simplu programele educaţionale din alte ţări, pentru că trebuie să ţinem cont de specificitatea noastră educaţională şi culturală şi de tradiţie. E un punct ce trebuie reţinut şi care, după părerea mea, justifică predarea religiei în şcoală: orice conştiinţă sau cunoaştere universală porneşte de la nivelul personal, cu alte cuvinte, pentru a cunoaşte lumea trebuie întâi să te cunoşti pe tine însuţi. Or, pentru a înţelege cultura şi istoria României, este necesară cunoaşterea creştinismului ortodox. Ideea s-ar putea dezvolta chiar la nivel european. De la marii pictori ai antichităţii şi Renaşterii până la scrierile lui Karl Marx, nimic nu poate fi înţeles deplin fără a cunoaşte paradigma religioasă care a influenţat cultura acestui continent.

  Propunerea înfiinţării disciplinei „societate europeană” mi se pare absurdă. În primul rând pentru că nu există societate europeană, e un construct teoretic (deocamdată) artificial.

  „Cultura generală trebuie să se realizeze în clasă” – iată altă idee greşită. Studiul individual a stat totdeauna la baza formării setului de cunoştinţe. De fapt, am considerat mereu că şcoala trebuie să te înveţe cum să înveţi şi să-ţi arate un început de drum. Restul ţine de fiecare elev în parte.

  Sugestia existenţei unui trunchi comun, urmând ca cel puţin 25-30% din programă să fie lăsată la latitudinea şcolilor mi se pare corectă. Evident, cu mare atenţie pentru ca în acei 25-30% să nu apară abuzuri. Dar, la modul general, ideea e bună.

  Existenţa a trei tipuri de programe – minimal, mediu şi maximal – nu este productivă. Orice elev cât de cât dotat intelectual poate face faţă actualei programe. Sigur, nu cu aceleaşi performanţe, dar de aceea există premianţi şi oameni care trec clasa cu 5. Să înfiinţezi programe cu un conţinut redus înseamnă să-i şcolarizezi şi pe leneşi, e încurajarea lenei intelectuale. Cine vrea să înveţe mai puţin să stea acasă sau să-şi ia profesor particu
 • +1 (1 vot)    
  propuneri invatamant (Marţi, 5 ianuarie 2010, 12:35)

  Vlad [anonim]

  Pe langa ce ati spus in articol cred ca in clasele 1-12 elevului trebuie sa i se dezvolte pe de o parte gandirea critica ("critical thinking") care il va ajuta
  sa gandeasca si pe de alta parte latura socio-afectiva care il va ajuta sa se integreze armonios in societate. Rolul scolii trebuie sa fie ca, impreuna cu educatia de acasa sa-i inoculeze elevului o ierahie a valorilor.


  Elevul trebuie sa invete in clasele 1-12 care este clasificarea manifestarilor intelectuale: cunoastere, intelegere, aplicare, sinteza, evaluare (conform cu piramida lui Bloom) si cum se pot atinge si nivele superioare ale acestei ierarhii.

  Si nu in cele din urma elevul trebuie sa invete ca acolo unde este cazul autoritatea poate fi contestata.
 • +1 (1 vot)    
  pregatirea prfofesorilor este vitala (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 11:48)

  Diana [anonim]

  1. Dupa mine calitatea invatamintului depinde in mare masura de calitatea instructiei. cu alte cuvinte nu putem sa trecem cu vederea importanta ENORMA a formarii profesionale a profesorilor. Nu autoformarea este solutia, ci (re)formarea -asi zice chiar obligatorie- a acestora. Nu stiu exact care este situatia si media de virsta a profesorilor la momentul actual, dar defapt nici nu cred ca are mare importanta. Toti profesorii au fost formati si educati la rindul lor intr-un sistem care nu se mai pliaza pe caracteristile actuale ale scolii si elevilor. Deci asi zice ca este aproape imposibil ca un profesor care a fost obisnuit cu statul la catedra si recitat manuale, sa schimbe foaia cu 180 grade si sa puna elevii sa lucreze in echipe, sa predea diferentiat, sa evalueze diferentiat, sa creeze ceea ce se cheama 'rich learning environment'. Din acest motiv nu sunt absolut deloc convinsa ca pregatirea profesorilor sa fie lasata la propria initiativa.Prorpia initiativa trebuie stimulata, dar asta este altceva.

  2. Un alt subiect arzator este formarea studentilor de la Stiintele educationale (si nu numai). Vai si amar de ei si de modul cum si ce se preda acolo.Tot ce ati spus dvs despre invatamintul preuniversitar, este valabil 100% si pt cel universitar. Noi inca nu avem specialisti in domeniul educatiei , curriculumui etc!!! De ce? Cine sunt viitorii specialisti? Acum 6 ani admiterea la Cuza Iasi pt pedagogie se facea prin sistemul cascada, adica cei care nu intrau pe locurile de la psihologie, ajungeau la PPS si apoi la pedagogie. Pedagogia era si cred ca mai este cenusareasa Sttiintelor educ. Studenti in mare parte complexati si demotivati.Ori educatia este un domeniu pe tot globul iar noi nu stim sa cream specialisti in ale educatiei. ma opresc aici, mi s-au dus cele 2000 caractere :)
 • +1 (1 vot)    
  idee subiecte curicula (Miercuri, 6 ianuarie 2010, 13:22)

  Lu [anonim]

  Nu am citit inca materialul, il voi citi, dar cred ca succesul curiculei sta foarte mult in selectia unor SUBIECTE/MATERII corecte si alcatuirea unui CONTINUT DE INFORMATII simplu si lamuritor. Ca adult de 34 de ani, cu o anumita experienta de viata, pot sa observ ca scoala te lasa nepregatit pe cateva lucruri foarte importante pentru sanatatea ta fizica si emotional-mintala, si implicit aceste deficiente de educatie creeaza probleme la nivel de societate.

  De aceea vreau sa impartasesc ideea catorva subiecte (sa le zicem materii) a caror carenta in educatia mea proprie eu am resimtit-o in viata de adult si care cred ca ar trebui sa fie niste lucruri de baza pe care trebuie sa le stim fiecare pentru a ne fi bine fiecaruia in parte si tuturor la nivel de societate. Eu le-am studiat singura, dar sunt mase mari de oameni care nu studiaza singuri si merg pe intamplare:

  - nutritia (ce mancam si cat de sanatos; ce inseamna o portie normala si un mix sanatos de alimente; care alimente contin grasimi, proteine, glucide; care sunt virtutile diverselor alimente; de ce sunt nocive anumite alimente; cum sa judecam informatiile de pe eticheta unui aliment; care sunt principiile calibrarii alimentelor intr-un regim de slabire; teorii de nutritie)

  - boli (cum recunosti bolile majore ex. tuberculoza, cum deosebesti un guturai de o gripa, care e principiul simplu al tratamentului unei boli, cum trebuie sa-ti monitorizezi sanatatea, informatii de baza despre consumul de medicamente (ex. antibioticele) si suplimente alimentare (vitamine, minerale, extracte de plante), lucruri de baza despre diversele sisteme de tratament impreuna cu punctele lor tari si limitarile fiecaruia(alopat, homeopat, fito- si api-terapeut, acupuncturist)

  - forma de guvernare a tarii (ce rol are presedintele , ce rol parlamentul, ce rol guvernul si in consecinta ce sa astepti de la ei si ce nu) si care sunt drepturile tale de cetatean si de ce sunt atat de importante.

  Multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  CULTURA CALITATII (Vineri, 8 ianuarie 2010, 15:57)

  L. JESCU [anonim]

  Prin anii 1980, un redactor de la o televiziune americană a tras un semnal de alarmă despre pericolul înlăturării firmelor americane de pe diferite pieţe de către japonezi, datorită calităţii produselor. Paradoxul "miracolului " japonez s-a produs datorită infuziei de cunoştinţe despre CALITATE, transmise de doi savanţi americani, Deming si Juran (născut în România). În anii 1950, cei doi au pus la punct programul de redresare economică a Japoniei după război, punând accent pe calitatea produselor si serviciilor. In spaţiul Uniunii Europene are loc o vastă campanie de formare a unei "culturi europene a calităţii", iar documentele UE pun accent pe măsurile pentru realizarea unei viziuni strategice a calităţii în toate ţările membre. La noi doar se vorbeste foarte mult despre calitate, dar elevii nu invata nimic, exceptând liceele economice si alte cateva specializari. Cred ca ar fi foarte necesară o discilpină care să-i invete pe elevi despre calitate, precum si notiuni de protectia consumatorului. Aceasta deoarece toti suntem consumatori. Cât despre CALITATE, la orice loc de munca li se va solicita, indiferent de domeniul de activitate. Sa formam elevilor nostri si O CULTURĂ A CALITĂŢII. Pentru ca , asa cum preciza Deming in lucrarea "Ieşirea din criză", calitatea poate fii cea mai bună soluţie pentru dezvoltarea economică.
  • 0 (0 voturi)    
   Re: Calitate si mentalitate la japonezi (Duminică, 10 ianuarie 2010, 22:44)

   Florinte Catargiu [anonim] i-a raspuns lui L. JESCU

   Aveti perfecta dreptate. Dar asta a fost posibil la japonezi, datorita - spun sociologii- unei mentalitati de tip 3-2-1( 1. fac ceea ce fac in primul rand pentru ceilalti- comunitatea in care traiesc/societate/tara, 2. Apoi pentru familie si cercul social restrans si 3. Abia la sfarsit ma gandesc s SI la mine). La americani e 1-3-2. La europeni 1-2-3, iar la noi romanii va las pe D-vs sa apreciati CUM e.
 • 0 (0 voturi)    
  Propuneri materii (Miercuri, 13 ianuarie 2010, 11:21)

  TP [anonim]

  O varianta mai rapida ar fi sa nu re-nventam roata, ci sa implementam riguros un sistem care deja functioneaza undeva si care e cel mai apropiat de principiile pe care le urmarim (eu as propune: German). Apoi, peste 10 ani, cand ne vom fi pus de acord cu ce i se potriveste exact tarisoarei noastre, sa-l adaptam mai bine.

  Propuneri de materii la : http://teodorpricopi.blogspot.com/2009/02/reforma-educatiei.html
 • 0 (0 voturi)    
  dublqrea manualeior (Luni, 29 aprilie 2013, 15:45)

  ion mechenici [anonim]

  Este o afacere aministrului invatamintului. daca invatamintul e prost si copilul nu stie sa citeasca pe ziar degeaba ii bagi tablete,internet,Lazsati prostgiile , copii nemtilor ser duc si acum cu ghiozdanul cun tot ce le trebuie lpa scoala ,si sunt educati asa. Si nu sunt m ai prosti ca noi. MINISTRILOR DE 3LEI , NU m ai zapaciti copii ca suntertivoi destul de zapaciti din cauza AFACERILOR voastre. lasati invatamintul CLASIC ,ca copilul cind a venit de la scoala sa vina cu lectia invatata asqa cum era inainte cind ROMANIA dadea cadre de studiu in afara.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by