1 ianuarie 2010 va aduce un val de scumpiri. Principalul motiv - majorarea accizelor si a cursului de schimb la care se calculeaza acestea incepand din prima zi a noului an. Acestea vor avea, insa, un impact semnificativ doar in cazul pretului tigarilor si produselor din tutun, unde se asteapta o scumpire de aproape 14%, preturile celorlalte produse accizabile urmand sa creasca moderat, cu o singura cifra, informeaza Mediafax.

Acciza de 74 de euro pe 1.000 de tigarete aplicabila de la inceputul lui 2010, fata de 64 de euro in prezent, va duce la o crestere a pretului pachetului de tigari cu 1,1 - 1,2 lei/pachet, cele mai bine vandute categorii urmand sa fie comercializate la aproximativ 10 lei/pachet.

La carburanti, principalele companii de profil apreciaza ca preturile ar putea creste anul viitor cu peste 5%, impact de trei ori mai redus decat la tigari, intrucat acciza va fi calculata la un curs leu-euro mai mare decat in 2009 si va fi majorata si in euro. Alti factori care influenteaza preturile la carburanti sunt cursul valutar si cotatia petrolului. Acciza va creste la 1 ianuarie 2010 de la 436 euro/tona la 452 euro/tona in cazul benzinei fara plumb si de la 336 euro/tona la 347 euro/tona pentru motorina.

O influenta mult mai redusa vor avea asupra preturilor accizele aplicate la alcool si produsele din alcool, domeniu in care producatorii si importatoriinu au decis inca nivelul ajustarilor, provenite in principal din modificarea cursului de schimb.

Prima zi a noului an aduce scumpiri si la energia electrica, pretul platit de firme si de populatie urmand sa creasca cu 3,5%-4%, in raport cu inflatia.

In schimb, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a decis ca pretul gazelor naturale se ramana neschimbat cel putin pana la jumatatea anului viitor.

1 ianuarie aduce si ieftiniri, insa numai la o serie de produse de lux, pentru care vor fi eliminate accizele: iahturile, parfumurile, blanurile, armele de vanatoare si bijuteriile.