Sindicatele din educatie intentioneaza sa atace in instanta ordonanta de urgenta adoptata de Guvern, ce vizeaza reducerea cu circa 15.000 a posturilor finantate de la buget pentru invatamantul preuniversitar, in 2010. Sindicalistii sustin ca masura ar reprezenta un abuz, in conditiile in care decizia a fost luata in lipsa unor consultari in comisiile de dialog social si a unor discutii cu sindicatele, si nu exclud declansarea unei greve, ca forma de protest.

  • "Nu se poate sa dai o ordonanta de urgenta fara sa o discuti in comisiile de dialog social , in Consiliul Economic si Social si fara sa consulti sindicatele. Nu stim exact cum se vor face aceste reduceri. Este o masura abuziva, in conditiile in care, in 2009, in invatamant au fost reduse 20.000 de posturi", a declarat, pentru Mediafax, Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.

Aurel Cornea sustine ca in mediul urban, cele mai multe clase au 30 de elevi sau chiar mai mult, in timp ce in mediul rural, sustine el, au fost facute deja toate comasarile posibile: "Acest abuz va duce din nou la scaderea calitatii in invatamant si va fi din nou bulversat anul scolar", a spus presedintele FSLI.

Liderul sindical a adaugat ca ordonanta de reducere a posturilor in invatamant va fi atacata in justitie si va fi sesizat si Avocatul Poporului in acest sens, in conditiile in care Guvernul nu a respectat procedurile si nu a cerut avizul Consiliului Economic si Social.

Guvernul a adoptat, in sedinta din 23 decembrie, prima dupa primirea votului de investire de catre Cabinetul Boc, o ordonanta de urgenta ce prevede ca numarul maxim de posturi finantate pentru invatamantul preuniversitar de stat se va reduce, in 2010, cu circa 15.000. Potrivit actului normativ, publicat marti in Monitorul Oficial, numarul acestor locuri bugetare va fi de 321.677 in intervalul ianuarie-august si va scadea la 306.677, in intervalul septembrie-decembrie.