Presedintele Basescu a declarat, marti seara, la OTV, referitor la decizia privind reducerea de posturi din educatie, ca vor pleca din sistem suplinitorii si cadrele didactice aflate la pensie si ca o eventuala reforma curiculara va genera alte disponibilizari din sistemul de educatie.

"Nu e obligatoriu sa se astepte pana la 15 septembrie. Astazi s-a intamplat un eveniment pentru sistemul de educatie, despre care eu am vorbit in campanie, anume reforma sistemului de educatie. Reducerea celor 15.000 posturi (n.r. din educatie) nu este legata pur si simplu de o reducere administrativa, ci decurge din sistemul de finantare. S-au stabilit norme de cost pe elev, iar dascalii vor fi platiti din banii pe care ii incaseaza, salariile, sporurile si indemnizatiile. (...) Asta va obliga scolile la comasare, va obliga la eliminarea nu a profesorilor titulari, ci a suplinitorilor. A suplinitorilor si a celor care sunt pensionari si au dupa pensie norme cu ora. Se va face eliminarea acestor categorii de dascali. Unii si-au facut datoria fata de sistemul de educatie, sa le dorim o pensie lunga si sanatate, iar altii nu sunt calificati, sunt suplinitori", a spus seful statului scrie Mediafax.

El a mai spus ca "titularii sunt 174.669, ceilalti merg acasa".

De asemenea, seful statului a apreciat ca aceasta reducere de personal din educatie nu vizeaza si reforma curiculara.

"Eu sper ca anul scolar 2010-2011 va incepe in cu totul alta structura de invatamant. De exemplu, copiii invata astazi la liceu 13 materii, chiar 14 materii. Intr-un sistem de educatie reformat, numarul de materii trebuie sa fie 6-7 materii pe an. Daca se face si reforma curiculara, exista posibilitatea unei disponibilizari mai ample", a adaugat Basescu.

El a mai spus ca liderii sindicatelor sunt, alaturi de politicieni, "parte a prabusirii sistemului de educatie", iar responsabilitatea acestora "este impartita".

Numarul maxim de posturi finantate pentru invatamantul preuniversitar de stat in 2010 a fost diminuat cu 10% fata de nivelul aprobat in 2004, cu peste 33.000 posturi, la un total de 306.000 locuri bugetate, reducerea urmand sa fie aplicata in doua etape, pana la 31 august si 31 decembrie 2010.