Hidrologii au emis joi o avertizare Cod Galben de inundatii pentru 12 judete ale Romaniei, avertismentul vizand cresterea debiutelor raurilor peste cotele de atentie. Codul Galben intra in vigoare in aceasta seara, la ora 20,00, si este valabil pana duminica, 27 decembrie, la ora 16,00.

Avertizarea Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a fost transmisa prefecturilor judetelor Alba, Arad, Bihor, Caras-Severin, Cluj, Gorj, Hunedoara, Maramures, Mehedinti, Satu Mare, Salaj si Timis.

Raurile pe care se pot inregistra depasiri ale cotelor de atentie sunt Viseu, Iza, Tur, Lapus, Crasna, Barcau, afluentii Somesului Mic, Crisul Alb, Crisul Negru, Crisul Repede, Aries, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Jiul superior si Motru.

Formatiunile de gheata vor fi in diminuare si restrangere si pot determina in evolutia lor blocaje de gheturi si cresteri artificiale de niveluri pe unele sectoare de rau. Pe raul Bistrita, evolutia zaporului format anterior poate determina variatii mai importante de niveluri, cu atingerea sau chiar depasirea Cotelor de Atentie.

Aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai raurilor marcate pe harta.