Teodor Baconschi, propus pentru portofoliul externelor, a primit avizul comisiilor parlamentare, cu majoritate de voturi: 33 pentru, 15 contra si o abtinere. Audierea insa n-a fost una usoara, Baconschi fiind interpelat dur de parlamentarii PSD, care au readus in discutie organizarea alegerilor la Paris, dar si o posibila orientare antisemita a noului ministru.

Teodor Baconschi si-a inceput discursul cu o prezentare a carierei sale:

  • Ma aflu intr-un moment de viata crucial, atat in termeni personali, cat si ai parcursului meu de cariera.
  • Ca ambasador la Vatican am avut privilegiul de a contribui modest la vizita Sfantului parinte Papa Ioan Paul II - a constituit planul simbolic prin care Romania si-a ales noul destin.
  • Ca secretar de stat in MAE, am avut, de asemenea, posibilitatea de a contribui ca sef la delegatiei romane la incheierea acordului pentru facilitatile militare americane din tara noastra. Aceasta prezenta aliata a fost in masura sa transmita un mesaj in legatura cu prezenta ferma a Romaniei in structurile de securitate nord-atlantice.
  • Ca ambasador la Paris am participat la fondarea si incheierea parteneriatului strategic franco-roman, care marcheaza alegerea facuta de Romania ca nou stat la UE in privinta unei relatii lungi.
  • Am evocat aceste lucruri cu toata modestia doar pentru a va spune ca pe parcursul acestei cariere diplomatice am avut ocazia sa contribui la directia cea buna.
  • Am capatat in timp un spirit de corp si solidaritate cu MAE, am respect pentru serviciul diplomatic roman, am indeplinit rolul de ambasador sub cei trei presedinti de dupa revolutie.
  • Cred ca acest parteneriat strategic cu Franta ne-a adus si in situatia de a obtine si in CE Barroso II un portofoliu mai mult decat relevant si cred ca acest succes e un prim pas catre ambitia legitima de a profila Romania in clubul statelor membre.
  • Desemnarea mea ca sef al diplomatiei este un moment de responsabilitate. Destinul profesional m-a condus treptat, fara salturi, am avut la inceput de gestionat o ambasada mica, mai apoi una medie la Lisabona, unde l-am cunoscut pe actualul rpesedinte al CE, si apoi am condus o ambasada din top 5 (five).
  • Imi doresc sa reiau proiectul de reformare al MAE, al lui M.R. Ungureanu, voi restabili prestigiul social al corpului diplomatic roman.
  • Cred ca liniile mari de politica externa se mentin si e bine sa se mentina. Trebuie sa ne profilam mai bine statutul celor doua organizatii din care facem parte, UE si NATO, si va trebui sa reluam cu o privire mai proaspata si relatiile noastre cu toti vecinii. Cu ei impartasim un destin regional unde avem dreptul sa jucam un rol de relief.
  • Ma gandesc sa profitam si de noul context politic intern din R. Moldova, pentru a incuraja vocatia europeana a acestui stat vecin si pentru a deveni un furnizor de idei democratice la adresa noului executiv de la Chisinau, devenind, asa cum Polonia a coinitiat cu Suedia parteneriatul estic si a devenit oficios sau oficial sponsor al Ucrainei, sa devenim la fel pentru Chisinau. Speram sa numim acolo cat de curand un nou ambasador, iar acordul privind micul trafic de frontiera - aflat in etapa de cosemnare - sa ajunga cat de curand la Parlament pentru a fi dezbatut de membri legislativului.
  • Avem o colectie de parteneriate strategice. Am pomenit relatii cu SUA, in interiorul UE, parteneriatul strategic cu Franta. Ma gandesc ca ar fi bine sa finalizam cele doua noi proiecte, cu Polonia si Turcia.
  • Va trebui sa gasim solutii rapid, pentru a nu trage gloante in aer, pentru proiectul sinergiei la Marea Neagra, un proiect care nu a fost inca probat.
  • Diplomatia economica: oficiile noastre ar trebui sa fie putin mai inventive, poate si pe baza unei legislatii mai putin rigide.
  • Romanii din strainatate - o chestiune de interes national. Sunt de acord cu teza ca milioanele de romani traitori in tarile UE sunt europeni, dar pastrand cetatenia romana transmit mesajul ca vor sa pastreze legatura cu tara. Aduc idei, bani, investitii, sunt un partener esential. Cred ca nu trebuie sa ii tratam cu chestiuni populiste, nu trebuie sa tratam ca eroi infractorii care opereaza bancomatele din strainatate. MAE va continua sa fie un partener natural al bisericii romane din strainatate, fie reteaua asociativa din sanul comunitatilor noastre aflate in exterior.
  • Chestiuni europene - Tratatul de la Lisabona si noul serviciu extern al UE ne va lasa cu mai putini diplomati de calitate. Am trimis deja o lista. Avem pentru 2010 o chestiune in continuare sensibila legata de mecanismul de cooperare si verificare pe justitie. Va pot fagadui ca voi lucra indeaproape cu domnul Predoiu ca pe baza unor progrese reale, acest mecanism sa fie turnat. Croatia este pe drumul spre aderare, nu are prevazut acest mecanism si noi am ramane cu o povara ideologica. Avem informatii ca partenerii bulgari s-ar pregati sa ceara mentinerea mecanismului. Iar mentinerea sau ridicarea mecanismului se face la pachet.

Baconschi raspunde intrebarilor parlamentarilor. Are loc un schimb dur de replici intre ministru si Valeriu Zgonea, care cere detalii privind votul de la Paris. Gelu Visan (PDL) ii cere presedintelui sa se respecte procedura.

Alegerile de la Paris

Pe un ton ironic, Zgonea vorbeste despre teleportate, fenomene paranormale care ar fi avut loc la Paris. "Fiind un cetatean roman care ati respectat legalitatea, poate ati putea explica parlamentarilor Romaniei care a fost motivul pentru care ati prelungit actul electoral. Revenind la caracterul mistic al lucrurilor care se petrec in ambasada, banuiesc ca ati aflat ca politia franceza da, de multi ani pe internet, imagini cu traficul din anumite intersectii. De ce pe 6 decembrie traficul din aceste intersectii este mai mic decat numarul de cetateni care au intrat in ambasada. Ar fi interesant, pentru mine ca inginer, sa imi spuneti care e mecanismul prin care ati teleportat peste 3.000 de cetateni si cum ati convins cetatenii sa fie atat de rapizi incat sa voteze in 14 secunde", a fost intrebarea sa initiala.

"Resping acuzatiile nefondate legate de nereguli in cadrul procesului electoral desfasurat la Paris in cele doua tururi", a spus Baconschi. "Ati vorbit de primul tur, sectiile din strainatate se organizeaza de regula in ambasade sau consulate. Ambasadele actioneaza in regim de extrateritorialitate si intreaga suprafata apartine Romaniei si prin urmare faptul ca intrarea in sectia de votare a fost fixata la portile de intrare in ambasada este pe deplin legitim. In caz contrar am fi creat un no man's land - poate imi explicati cum am fi putut, conform legislatiei internationale, evita pierderea acelui teritoriu de Romania.

De la BEC se cerea sa ii evacuam pe cetatenii aflati in incinta ambasadei dupa ora 21.00 cu ajutorul politiei franceze. Ea nu are dreptul sa patrunda in ambasadele straine si actioneaza civilizat, doar impotriva unor oameni care comit infractiuni. Unul dintre cei doi reprezentanti PSD din comisie a facut o sesizare la BEC, fara acordul celorlalti membri ai comisiei, in sensul celor acuzate de dvs. Si, in mod curios, BEC nu a luat in calcul contrasesizarile facute de ceilalti membri ai comisiei".

Suspiciuni de antisemitism

Titus Corlatean a atras atentia ca in unele cercuri exista suspiciunea ca Baconschi este "mai la dreapta decat la dreapta", in urma scrierii unei prefate la o carte de Bogdan Radulescu, care e incriminat ca un apologet al legionarismului in raportul Wisenthal. Politicianul PSD i-a cerut ambasadorului sa spuna clar "ca ceea ce exista ca perceptie reprezinta o falsa teza, pentru ca relatia cu Israelul nu trebuie impietata de false perceptii".

Baconschi a raspuns cu niste argumente impotriva supozitiilor privind atitudinea sa referitoare la Israel si antisemitism: "tatal meu, poetul Alexandru Baconsky, a murit inconjurat de prieteni evrei la cutremurul din '77. Nu mai departe de acum doua saptamani, Ambasada de la Paris a gazduit pentru evreii din Arondismentul 7 sarbatoarea Hanukka.

Acestea ar putea contrabalansa putin cine stie ce stire aparuta in presa sau intr-un anumit mediu. Eu nu pot gestiona toata creatia unui om, lucrarea a carui prefata am scris-o mi s-a parut bine documentata despre doctrina de dreapta. Cred ca este o prezumtie nefondata. Si cred ca nu are sens de o continuare a discutiei".

Relatia Romaniei cu Rusia

Viorel Hrebenciuc a vrut sa stie viziunea ministrului propus asupra relatiei cu Rusia.

"Evident ca relatia cu Moscova ramane la fel de inconturnabila la oricand in istoria noastra. Noi am oscilat intre o rusofobie mai mult sau mai putin instrumentalizata politic si incercarea de a trece peste problemele litigioase prin supralicitarea unei retorici de pragmatism: hai sa facem afaceri, sa atragem investitii.

Am urmarit cum diplomatia rusa a reusit sa se repozitioneze, sub conducerea dlui Lavrov, in timp ce noi am avut cinci ministri in aceeasi perioada.

Bilateral, eu am sa fac tot ce va fi rational si rezonabil, pentru a relansa aceasta relatie extrem de importanta, pentru ca nu putem ignora Rusia, dar nici Rusia nu poate ignora ca UE si NATO au ca granita orientala Romania. Cred ca va trebui sa analizam cu sinceritate, fara niciun a priori ostil, stadiul relatiei bilaterale, chestiunile in suspensie si capacitatea fiecarui guvern de a opera noi deschideri", a raspuns Teodor Baconschi.

Reforma MAE si reducerea cheltuielilor

Presedintele PDL diaspora, William Branza, l-a interpelat pe ambasadorul Baconschi referitor la cheltuielile MAE cu misiunile din strainatate si cu organizarea mai multor sectii de vot pentru diaspora. In plus, tot in spiritul economiilor, a vrut sa stie daca personalul auxiliar din ambasade poate fi angajat din randul comunitatii.

"La Paris, si nu numai, bugetul ambasadei a fost amputat cu 45%, de la sectia politica, unde lucrau 8 oameni, au fost chemati in tara 4. Toate chiriile din oras, contractele au fost reziliate, eu m-am mutat la o resedinta mai putin constisitoare, s-au facut economiii acolo unde se puteau opera fara sa pericliteze activitatea", a spus Baconschi.

"In bugetul pe 2010 se pastreaza aceasta cifra de austeritate, ceea ce va obliga MAE sa puna stavila cheltuielilor, asa cum a facut in 2009. Vom face analize de costuri, vom face reduceri, pentru ca un sistem cu 150 de misiuni e foarte ambitios, dar nu stiu daca reflecta corect capacitatea noastra actuala, PIB-ul nostru", a completat el, adaugand ca bugetul MAE este de 150 de milioane de euro, cu salarii, chirii. "Diplomatia nu e o investitie, e o necesitate", a conchis el.

Teodor Baconschi a spus ca pentru 2010 bugetul MAE, convenit cu Ministerul Finantelor, este de 146 de milioane de euro. "Ne lipsesc 12 milioane pentru facilitatea Schengen", a mai completat ministrul, caracterizand bugetul ca unul "foarte auster".