Conditiile grele de trai si abuzurile suportate de cei care traiesc astazi in caminele pentru adulti din Romania sunt relatate intr-un material publicat luni de BBC News si intitulat "Ce s-a ales de orfanii uitati ai Romaniei?". Jurnalistii britanici sublilniaza ca adultii institutionalizati din tara noastra sunt in continuare victime ale incalcarii drepturilor omului, la 20 de ani dupa ce caderea regimului comunist al lui Nicolae Ceausescu a scos la iveala conditiile jalnice din orfelinatele romanesti.

"Cand ingrijitorul a descuiat usa si a deschis-o larg, un miros greu de transpiratie si urina s-a simtit in aer. Zece oameni stateau inghesuiti intr-o singura incapere, stand pe saltele putrezite si imbacsite de propriile fecale, unii si cate doi intr-un pat. Printre aceste figuri murdare si pline de cicatrici ce se intrezareau de sub plapumile zdrentuite, ii puteai descoperi si pe orfanii a caror situatie dramatica a atras atentia comunitatii internationale, dupa ce Romania si-a deschis portile pentru jurnalistii occidentali, in 1990", povesteste realizatorul reportajului BBC.

La Centrul de Recuperare si Reabilitare din Carpenis, aflat la 32 de kilometri de Bucuresti, membrii personalului nici nu stiau ce varsta au noii sositi de la un orfelinat de copii - banuiau ca au 18 ani, desi pareau mult mai tineri. Acesti copii, care erau nevoiti sa imparta patul cu batranii senili din azil, prezentau multiple urme de automutilare. Unul dintre ei era foarte slab si nu putea sa vorbeasca, altul avea taieturi adanci la nivelul capului si se legana violent inainte si inapoi, relateaza BBC.

In acest centru sunt cateva zeci de camere in care stau inghesuite circa 160 de persoane cu varste de pana la 80 de ani. Poti distinge cu greu femeile de barbati, toti impart aceeasi existenta ingradita. Ei sunt fiinte nedorite, abandonate la nastere si neglijati mai departe de stat, spun ziaristii BBC.

In Bolintin, un alt sat din apropierea Capitalei, o singura asistenta medicala si sase infirmiere au in ingrijire peste 100 de pacienti, nici ele nu stiu cati exact. Acestia stateau acoperiti cu paturi si geci pentru a se apara de frig. Intr-o baraca de lemn, separata de cladirea principala, jurnalistii au gasit 15 persoane cu dizabilitati severe. Desi asistenta a insistat ca aveau cel putin 20 de ani, ele pareau mult mai tinere. Asezati pe scaune incomode, acesti oameni nu aveau nimic care sa-i protejeze de frig: erau imbracati in haine subtiri, fara pantofi, iar la picioare se puteau vedea semne de cangrena.

Aceste institutii se afla la doar cativa kilometri de Bucuresti, capitala Romaniei si principalul centru economic al tarii. In marile piete ale orasului, neoanele fac reclama celor mai importante marci din Occident, iar centrele comerciale sunt asaltate de cumparatori. Este o dovada a cat de departe a ajuns Romania dupa caderea dictatorului Nicolae Ceausescu, care a falimentat tara. Insa nu toata lumea a avut parte de schimbare in ultimii 20 de ani, noteaza BBC.

Desi Guvernul Romaniei a dat asigurari ca situatia precara a acestor institutii in care sunt ingrijiti adultii a fost remediata, prin alinierea la normele impuse de aderarea la UE, jurnalistii BBC subliniaza ca singurul mod prin care au putut filma conditiile inumane in care traiau pacientii a fost prin a se da drept asistenti sociali.

Descoperirile investigatiei au fost prezentate lui Eric Rosenthal, un activist al drepturilor pentru persoanele institutionalizate si consilier in administratia Statelor Unite. "Nu pot sa spun ca sunt surprins, avand in vedere trecutul Romaniei in aceasta privinta, dar sunt ingrozit", a spus Rosenthal. "Am discutat cu oficiali guvernamentali, am adus problema in atentia Uniunii Europeane. Ei au promis ca vor pune capat abuzurilor, dar nu s-au tinut de promisiune. Conditiile prezentate sunt exact cele pe care le-am vazut in urma cu cinci ani, cu zece ani. Au facut ce au avut nevoie sa faca pentru a intra in UE, insa abuzurile continua", a mai declarat Eric Rosenthal.

Din 1990, Romania a primit 100 de milioane de euro de la UE, pentru a-si imbunatati conditiile din aceste institutii. Ca raspuns la aceasta investigatie, Guvernul roman a transmis jurnalistilor de la BBC un comunicat prin care a subliniat ca situatia din caminele prezentate nu este reprezentativa pentru intreg sistemul de asistenta sociala din tara. "Autoritatile romane continua reforma in domeniu si protejarea persoanelor cu dizabilitati si riscuri sociale, prin implementarea unor politici proactive si a unor practici pozitive", se arata in declaratia oficialilor romani. Guvernul roman a mai precizat ca doua dintre institutiile vizitate de ziaristi urmeaza sa fie inchise in urmatorii trei ani.