Marsul de comemorare a eroilor din Decembrie 1989, organizat de Noii Golani, luni seara, in Capitala, a fost marcat de incidente intre manifestanti, majoritatea tineri, si jandarmi, atmosfera generala fiind mai aproape de una de peluza decat de una de piosenie si respect, relateaza Mediafax.

La inceputul manifestatiei, cei circa 200 de participanti au ascultat numele catorva zeci de tineri morti in urma cu exact 20 de ani, in timpul evenimentelor din 21 decembrie 1989. Atunci cand lunga lista citita la un megafon s-a sfarsit, participantii au pastrat un moment de reculegere, dupa care, de la fantana din fata Facultatii de Arhitectura, unde erau adunati, au inceput marsul.

Manifestantii au raspuns prompt la rugamintea sefilor dispozitivului de jandarmi, care le-au cerut sa traverseze bulevardul Magheru prin pasajul Universitatii, pentru a evita blocaje sau chiar incidente in trafic, data fiind starea proasta a drumurilor, acoperite de zapada si polei. Ajunsi in fata Teatrului National, manifestantii s-au incolonat si au pornit, conform autorizatiei obtinute de la Primarie, pe prima banda a bulevardului, catre Piata Romana.

Inopinat, manifestantii - care pana atunci scandau mesaje precum "Nu va vom uita!", "Iliescu, judecat, pentru sangele varsat" sau "Cinste lor, cinste lor, cinste lor eroilor!" - au inceput o serie de atacuri la adresa fortelor de ordine, strigand "Romania, stat politienesc". De altfel, acest slogan a fost auzit cel putin la fel de des cu cele dedicate eroilor din Decembrie 1989 pe intregul traseu al marsului, in ciuda faptului ca jandarmii au respectat intocmai conditiile cerute de organizatori si aprobate de municipalitate cu ocazia emiterii autorizatiei de mars.