Dupa ce va reusi sa treaca de audierile din Parlamentul European, care se profileaza a fi mai mult decat o formalitate, Dacian Ciolos va lua in primire unul dintre cele mai fierbinti portofolii din Comisia Europeana. Viitorul buget al Uniunii Europene depinde in mare masura de suma alocata agriculturii, iar comisarul va juca un rol esential in definirea viitorului agriculturii comunitare.

Michael Mann, purtator de cuvant pentru agricultura si dezvoltare rurala al Comisiei Europene, a declarat pentru EurActiv.ro ca cele mai mari probleme in mandatul viitorului comisar pentru agricultura vor fi negocierea bugetului UE pentru perioada 2014-2020 si reforma Politicii Agricole Comune, care face parte din aceasta negociere. In plus comisarul va trebui sa se ocupe de negocierile din actuala runda Doha din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului.

Cristian Ghinea, directorul Centrului Roman pentru Politici Europene (CRPE), spune insa ca stabilirea bugetului Uniunii Europene nu depinde aproape deloc de comisarul agriculturii, rolul acestuia urmand sa fie evident abia dupa stabilirea alocarii pentru agricultura. Comisarul va fi central in definirea felului in care va arata Politica Agricola Comuna reformata.

In acest context, Ghinea arata ca exista state conservatoare, care isi doresc pastrarea unui pilon puternic finantat al PAC, si state reformiste, care cer trecerea accetului finantarii spre pilonul dezvoltarii rurale. "Comisarul va trebui sa navigheze in furtuna," spune Cristian Ghinea.

Articol integral EurActiv.ro