Joi, 26 noiembrie, incepe campania nationala de vaccinare a populatiei impotriva gripei AH1N1. Cu primele 1.340.000 de doze vor fi vaccinati elevii (incepand cu varsta de 15 ani), studentii, personalul medical si personalul serviciilor esentiale (politie, armata).

Primele 250.000 de vaccinuri vor fi trimise astazi de Institutul Cantacuzino catre orasele din tara unde exista focare, urmand a se incepe vaccinarea persoanelor expuse riscului imbolnavirii, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

Din 4 ianuarie, vor fi vaccinati si elevii cu varste cuprinse intre 6 si 14 ani.

Se asigura, astfel, vaccinarea profilactica pentru aproximativ 40% din populatia Romaniei, conform recomandarilor OMS si CE (5% - personalul serviciilor esentiale, 35% - categoriile cele mai expuse la riscul de imbolnavire sau la dezvoltarea unor complicatii ale bolii).

Cele 500.000 de doze de vaccin impotriva gripei AH1N1 destinate copiilor intre 6 luni si 6 ani vor fi cumparate de la producatorul international GlaxoSmithKline, la pretul de 4,5 euro bucata, fara TVA, anuntase saptamana trecuta Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Vaccinul impotriva virusului gripei noi nu se va gasi in farmaciile cu circuit deschis. Vaccinul trebuie sa ajunga mai intai la grupele tinta, limitand astfel numarul de imbolnaviri.

Vaccinarea impotriva virusului pandemic A H1N1 este recomandata, dar nu obligatorie, au precizat reprezentantii Ministerului Sanatatii.

Institutul Cantacuzino va produce pana la finele anului 2009 circa 5 milioane doze de vaccin pandemic, urmand ca in 2010 sa mai produca inca 5 milioane. Pentru cele 10 milioane de doze, costurile se ridica la aproximativ 50.000.000 lei.

Ultimul bilant al Ministerului arata ca in Romania 2.455 de persoane sunt bolnave de gripa noua.