Sedinte cu parintii desfasurate doar din punct de vedere teoretic, cu informatii generale despre cancerul de col uterin si campania de vaccinare impotriva HPV.

Asa arata ceea ce a facut Ministerul Sanatatii, in lunile septembrie si octombrie, in Iasi, inainte sa inceapa campania de vaccinare anti-HPV, in opinia unor medici si profesori din scolile iesene. Parerile cu privire la vaccinarea anti-HPV sunt impartite.

Liceul Vasile Alecsandri din Iasi

Intr-unul dintre liceele de elita din Iasi, Vasile Alecsandri, medicul de la cabinetul scolii spune ca aceasta campanie de vaccinare impotriva cancerului de col uterin a inceput cu stangul. Medicul Luiza Cojocaru spune ca cei de la minister au intarziat prea mult in demersul lor de a-i pune pe oameni in tema cu campania de vaccinare. In ziua de 17 noiembrie, la aproximativ doua luni de la inceperea scolii si in pragul campaniei de vaccinare, Ministerul a trimis materialele si la liceul Vasile Alecsandri.

Asculta ce spune Luiza Cojocaru

Descarca fisierul in format MP3

Mai mult, dupa ce reprezentantii ministerului au spus initial ca vor trimite material pentru fiecare fetita in parte, la cabinetul medical s-au primit doar 30 de brosuri si cateva afise mari.

Parintii nu vor sa isi vaccineze copiii din cauza campaniei negative realizate prin media

Contrar celor declarate de medicii din Iasi, in mediul rural, la Scoala de Arte si Meserii Popricani, situata la 15 kilometri de oras, directorul Doina Pop a declarat ca aceasta campanie de informare “a decurs extraordinar”. “Campania de informare s-a desfasurat fara nici o problema in scoala noastra. Au venit medicii de la dispensar si au vorbit cu parintii copiilor, le-au explicat beneficiile acestui vaccin. Fiecare invatator si diriginte de clasa a facut la scoala sedinte cu parintii pentru a le explica ce e de fapt acest vaccin”, a declarat Doina Pop, director Scoala Popricani.

Descarca fisierul in format MP3

Insa, in ciuda acestei campanii, directorul scolii sustine ca parintii nu vor sa isi vaccineze fetitele din cauza campaniei negative pe acest subiect care s-a dus in mass-media. De aceeasi parere este si doctorita Adriana Andreescu de la dispensarul din Popricani. Aceasta spune ca parintii sunt cei care se influenteaza unii pe altii cand vine vorba de vaccinare.

“Noi am fost la scoala, am vorbit cu parintii, cu copiii, le-am impartit pliante, dupa ce, in prealabil, am fost instruiti de cei de la SANEPID. Insa, dupa ce s-a raspandit si virusul AH1N1, atentia s-a impartit pentru ambele campanii si astfel cea pentru vaccinul de col uterin nu a mai fost la fel de eficienta”.

Responsabilul scolii cu aceasta campanie, profesoara de biologie, Tatiana Tofan, spune ca le-a oferit copiilor si parintilor toate informatiile pe care acestia nu le stiau despre acest vaccin si le-a impartit pliantele si brosurile venite de la minister.

Parerile sunt impartite

In schimb, parerile in randul parintilor sunt impartite. Unii parinti sunt de acord cu vaccinarea fetitelor, insa altii spun ca nu isi vor lasa copiii sa fie vaccinati, temandu-se de efectele adverse.

Matusa unei fetite de clasa a sasea, din mediul rural sustine insa ca Ministerul Sanatatii ar trebui sa realizeze campanii de informare mult mai ample, mai ales in catunele din tara, pentru ca aici informatiile ajung cel mai greu.

Descarca fisierul in format MP3

Din 23 noiembrie, Ministerul Sanatatii a demarat o noua campanie de vaccinare impotriva cancerului de col uterin in scolile din Romania.

Precizari din partea Centrului National de Informare privind prevenirea cancerului de col uterin

  • Campania de vaccinare impotriva HPV pentru prevenirea cancerului de col uterin trebuie sa inceapa zilele acestea.
  • Dozele de vaccin se distribuie in tara de la inceputul saptamanii. Conform specialistilor,  “imunizarea anti-HPV a fetiţelor până în 14 ani este recomandată de cele mai importante organisme internaţionale din domeniul sănătăţii, cu o reputaţie incontestabilă recunoscută de întreaga comunitate medicală, ca strategie eficientă de prevenire a cancerului de col uterin. Vaccinarea adolescentelor împotriva HPV, urmată de screening periodic Babeş-Papanicolau, previne 94% din cazurile de cancer de col uterin”. Cu toata campania de informare desfasurata sub coordonarea Ministerului Sanatatii in ultimele 6 luni, sunt in continuare parinti nehotarati, care spun ca nu au fost suficient informati.
  • Conform sondajului de opinie prin care s-a verificat deschiderea parintilor fata de acest program de vaccinare, mai mult de jumătate din parinţii fetelor din clasele a VI-a şi a VII-a care şi-au exprimat un punct de vedere privind acceptarea vaccinării anti- HPV au fost de acord ca fiica lor să primească acest vaccin.  24% dintre parintii intervievati au spus ca inca nu au luat o decizie.
  • Coordonatorii campaniei de informare ii sfatuiesc pe acestia sa se informeze in continuare din sursele medicale oficiale puse la dispoziţie atât prin canalele de comunicare online – www.informarehpv.ro, intrebari@informarehpv.ro, cât şi la numărul de telefon gratuit 0-800-800-008, consultând materialele de informare disponibile în şcoli, sau direct de la medicii vaccinatori şi cei de medicină şcolară în cadrul şedinţelor cu părinţii.