Carnea de pui s-ar putea scumpi cu peste 20% de la 1 ianuarie 2010, fermierii urmand sa majoreze preturile pentru a compensa anularea subventiilor, a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UNCPR), citat de Mediafax.

"Dupa ce se vor elimina subventiile la carnea de pui, la 1 ianuarie 2010, producatorii vor majora imediat preturile cu 20-30%. Potrivit normelor europene, subventia de 1,6 lei pe cap de pui se elimina de la 1 ianuarie, iar Guvernul inca nu a stabilit cum vom lucra in continuare", a spus Van.

Potrivit lui Van, piata carnii de pui trece in ultima perioada prin cea mai dificila situatie din ultimii ani.

"In doar o saptamana, preturile la poarta fabricii au scazut de la 6,2 lei pe kilogram de carcasa la 5,5 lei. Acest lucru s-a intamplat din cauza evaziunii fiscale in masa. Intre tarile UE nu se plateste TVA, motiv pentru care importatorii cumpara carnea din afara, o vand aici mai ieftin decat producatorii locali. Sub presiunea acestor importuri, producatorii romani au fost nevoiti sa scada brusc preturile cu peste 10%", a explicat Van, mentionand ca ieftinirea din ultimele zile nu se va regasi in magazine, pentru ca diferenta va fi pastrata de retaileri.

Din datele UNCPR, 25% din carnea de pui de pe piata, respectiv 100.000 de tone pe an, provine din importuri.