Asistenta care a uitat un bebelus in incubator a spus, la audieri, ca in seara incidentului era singura la 27 de copii, colega sa de tura fiind in cele patru zile de concediu fara plata decise de Guvern.

Totusi, Ministerul Sanatatii a anuntat ca masura intra in vigoare de luni, adica la trei zile dupa producerea incidentului. Vicepresedintele Ordinului Asistentilor Medicali Bucuresti, Florian Chiru, a precizat ca probabil la Maternitatea Bucur a fost "un exces de zel".

"Nu vreau sa scuz pe nimeni. Vom analiza cazul si vom da sactiunile prevazute de lege, chiar cele mai aspre, daca se impun. Dar, daca autoritatile nu vor face nimic pentru acoperirea golului de aproape 30.000 de asistente la nivel national, nu vor achizitiona aparatura si nu vor finanta sistemul la nivelul necesar, vom risca sa mai avem probleme", a declarat, pentru MEDIAFAX, Florian Chiru, dupa audierea asistentei.

El a mai spus ca asistenta sufera pentru incidentul care "a adus atata suferinta copilului si familiei acestuia".

"Nimeni nu neaga greseala asistentei. Primul care a sanctionat-o a fost insusi fiul ei, care i-a zis: «Ce faci mama, te-ai apucat sa nenorocesti copii dupa 32 de ani de meserie». Aceasta femeie este distrusa. Ea a povestit cele intamplate si a dat o declaratie scrisa in acest sens", a adaugat vicepresedintele Ordinului Asistentilor Medicali Bucuresti.

Potrivit lui Chiru, asistenta a explicat, la audiere, ca in seara incidentului era singura la 27 de copii si ca a lipsit doar 15-20 de minute, pentru a inregistra un nou-nascut.

"Dupa ce a pus bebelusul in incubator pentru fototerapie, a plecat la sala de nasteri pentru ca se nascuse un alt copil. A lipsit 15-20 de minute, cat au durat formalitatile pentru nou-nascut. Acest interval de timp este real, el regasindu-se exact in datele inregistrate la copilul din sala de nasteri", a adaugat Chiru, citand din declaratia asistentei.

Bebelusul s-a nascut in 11 noiembrie, la Maternitatea Bucur, iar in noaptea de 13 spre 14 noiembrie a fost dus la incubator pentru ca a facut icter.

Copilul a fost operat in 16 noiembrie, la Spitalul "Grigore Alexandrescu", pentru arsura extensiva profunda. Medicii de la Spitalul "Grigore Alexandrescu" i-au facut transplant de piele, inlaturand 18 la suta din suprafata carbonizata cand a fost uitat in incubator.

Managerul Spitalului "Grigore Alexandrescu", Dan Enescu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ca starea bebelusului este buna la trei zile de la transplant, dar nu au fost depasite toate riscurile, prognosticul fiind rezervat.