Sute de arbori din Pepiniera Tei Toboc vor fi pusi la pamant pentru a face loc unor zgarie-nori de 45 de etaje. Investitorul, firma Agro Invest Construct, are aprobate pe acest teren doua Planuri Urbanistice Zonale care ii permit sa ridice un cartier de blocuri. Soarta copaceilor atarna acum doar de un aviz de la Directia de Mediu a Primariei Capitalei. Avizul, o data semnat, Capitala va pierde 25 de hectare de spatiu verde.

Prima aprobare de construire in Pepiniera Tei Toboc s-a dat in anul 2007, cand Consiliul General al Municipiului Bucuresti a hotarat ca pe 20 de hectare de spatiu verde sa se construiasca blocuri de 45 de etaje. Avizul de urbanism este semnat de fostul arhitect sef al Capitalei, Adrian Bold, in 2005.

Pe Planul Urbanistic General, circa 70 la suta din bucata de pepiniera pe care s-au aprobat turnurile, nu era colorata in verde, deci cel putin teoretic, terenul era construibil. Restul era verde atat in acte cat si la fata locului.

In anul 2009, Consiliul General a mai dat o hotarare prin care mai condamna la distrugere inca aproximativ 5 ha de spatiu verde din pepiniera, o bucata care scapase neatinsa in 2006. De aceasta data, avizul de urbanism a fost semnat de arhitectul sef adjunct al Capitalei, Liviu Dobre, cu 5 zile inainte de aprobarea Ordonatei de Urgenta nr.114/17.10.2007 care interzice schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi. Desi in ambele cazuri avizele de urbanism au fost emise inainte de OUG 114/2007, Hotararile de Consiliu General, prin care se aproba betonarea terenului, au fost aprobate dupa aparitia Ordonantei 114, respectiv pe 1.11. 2007 si pe 13.04.2009.

Ordonanta 114/2007 mai spune ca actele administrative sau juridice emise ori incheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) (care interice schimbarea destinatiei spatiilor verzi), sunt lovite de nulitate absoluta".

Acum, cu aprobarile in mana, investitorul vrea sa construiasca, pentru aceasta cerand un aviz de defrisare de la Directia de Mediu din Primaria Capitalei. Monica Nazare, sefa directiei, spune ca deocamdata nu a semnat avizul, dar ca nu are incotro, daca investitorul are actele in regula. „Proprietarul terenului ne-a cerut un aviz de defrisare pentru pepiniera. Deocamdata nu l-am semnat. Noi am mai cerut inca o data verificarea actelor prin care a fost pus in posesie si a celor de urbanism, insa daca ele sunt in regula nu avem ce face. Mediul a dat aviz pentru Planurile Urbanistice Zonale. Ca sa salvam ce mai putem, in acest moment se inventariaza copacii de acolo si am trimis instiintari colegilor de la parcuri, mai ales ca suntem in sezonul plantarilor, sa le dam lor copacii care pot fi stramutati din pepiniera. In acest sens, proprietarul a fost foarte cooperant si ne-a dat acordul sa folosim copacii care pot fi salvati”, ne-a declarat Nazare.

Ca Pepiniera sa fie salvata, Prefectura Municipiului Bucuresti ar trebui sa verifice legalitatea celor doua hotarari de Consiliu General, iar instanta sa constate nulitatea lor.