Dupa ce acum doua saptamani acceleratorul de particule LHC din Elvetia s-a stricat din cauza unei bucatele de paine scapata de o pasare, cercetatorii au reparat stricaciunile cauzate sistemului de racire, astfel ca experimentul e gata sa reporneasca in week-end, scrie The Telegraph. Cel mai performant dispozitiv tehnologic al lumii, care isi propune sa afle secretele formarii universului prin accelerarea protonilor pana la viteza luminii, a fost oprit la 19 septembrie 2008, la numai cateva zile de la punerea in functiune, din cauza a doua defectiuni succesive.

"Marti, 3 noiembrie, o pasare care transporta o bagheta de paine a provocat un scurtcircuit la o instalatie electrica exterioara care alimenta sectoarele 7-8 si 8-1 ale LHC", anunta o nota a CERN. Incidentul a provocat "o intrerupere a operatiunilor sistemului criogenic al LHC", adaugau reprezentantii organizatiei.

CERN spune ca problemele s-au rezolvat, insa e mult mai prudenta in a da noi termene legate de repornirea uriasului experiment, din cauza ca in ultimul an au aparut multe probleme care au stricat imaginea unui proiect care pornise cu ambitii uriase sa ciocneasca particule la o scara nemaivazuta si sa recreeze Big Bang-ul.

Constructia acestui instrument de o precizie fara precedent in istoria omenirii a durat peste 12 ani, a mobilizat 7.000 de fizicieni si a costat 3,76 miliarde de euro. Acceleratorul se gaseste intr-un tunel subteran circular de 27 km la granita franco-elvetiana, dar o parte dintre sisteme sunt la suprafata.