Sindicalistii de la metrou vor face recurs la inceputul saptamanii viitoare, contestand decizia Tribunalului Bucuresti de miercuri, care a hotarat ca greva este nelegala, a declarat joi pentru NewsIn liderul de sindicat al Uniunii Sindicale Libere Metrou (USLM), Ion Radoi. Secretarul general al USLM, Florian Crisu, a afirmat miercuri ca sindicatele au la dispozitie 10 zile pentru a face recurs, si ca se va negocia in continuare semnarea contractului colectiv de munca.

Directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriste, a afirmat joi ca decizia tribunalului a fost corecta, iar din 2010 se va negocia un nou contract de munca, urmand ca angajatii Metrorex sa isi primeasca salariile pe cele doua luni, noiembrie si decembrie, conform contractului care a expirat la 1 noiembrie 2009. "A fost o decizie corecta a TMB, pentru ca nu se mai putea continua cu aceasta greva. Speram sa dezamorsam conflictul, iar salariatii Metrorex isi vor primi salariile pe cele doua luni, noimebrie si decembrie, cu sumele pe care le-au avut in contractul care a expirat la 1 noiembrie. Din 2010 vom negocia un nou contract colectiv de munca", a declarat joi Gheorghe Uriste, directorul general al Metrorex.

Tribunalul Bucuresti a decis, miercuri, sa admita actiunea Metrorex si sa constate nelegalitatea grevei sindicalistilor de la metrou, dispunand totodata incetarea de indata a grevei. Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs. Joi dimineata Curtea de Apel Bucuresti urma sa se pronunte in legatura cu suspendarea sau continuarea grevei, insa aceasta actiune a ramas fara obiect.

Florian Crisu, declara, marti, ca angajatii Metrorex vor relua greva generala in preajma sarbatorilor de iarna daca instanta va decide suspendarea actualului protest. Crisu a precizat ca angajatii de la metrou, care au intrat in greva marti dimineata, nu vor fi platiti, iar abonamentele calatorilor vor fi prelungite cu un numar de zile egal cu zilele de greva.

Ministrul interimar al transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, a anuntat miercuri seara ca se va adresa instantei, in baza Legii 168/1999, pentru recuperarea pierderilor suferite de administratia Metrorex dar si de calatori, din cauza grevei declarate ilegale, precizand ca liderii de sindicat care au organizat actiunea raspund personal.

De asemenea, directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriste, a declarat, miercuri seara, pentru agentia NewsIn, ca grevistii de la metrou nu vor fi sanctionati, dar pentru cele doua zile in care nu au lucrat nu vor primi banii de la Metrorex, ci de la Uniunea Sindicatelor Libere Metrou.

Presedintele USLM, Ion Radoi, a declarat miercuri seara, dupa ce instanta a decis ca greva de la metrou este nelegala si ca trebuie oprita imediat, ca sindicalistii se vor supune legii, iar de joi metrourile vor circula normal, insa conflictul de munca ramane deschis, iar negocierile pentru majorari salariale si pentru incheierea contractului colectiv de munca vor continua.

Liderul sindical a adaugat ca, in cazul in care negocierile cu Metrorex nu vor da rezultatele dorite, in cateva saptamani se poate ajunge, din nou, la greva generala. Radoi a sustinut, din nou, ca protestul angajatilor Metrorex nu a avut un substrat politic, insa s-a aratat nemultumit de hotararea Tribunalului Bucuresti, spunand ca in Romania nicio greva nu este legala daca nu este a magistratilor.

Angajatii de la metrou au fost marti si miercuri in greva generala, iar trenurile nu au circulat in intervalul orar 04.00-16.00. Angajatii Metrorex au cerut inceperea negocierilor pentru un nou contract colectiv de munca, deoarece acesta a expirat la 1 noiembrie, si majorari salariale de 20%. Ultima majorare salariala a angajatilor Metrorex a fost de 23%, in noiembrie 2008. In ultimul an, la Metrorex nu au fost facute concedieri si nici reduceri de salariu.

Peste 300.000 de oameni care foloseau zilnic metroul in intervalul 05.00-16.00 au fost nevoiti sa utilizeze alte mijloace de transport. In cele doua zile de greva traficul rutier a fost grav afectat, chiar daca RATB a suplimentat capacitate de transport cu 200 de de autobuze, troleibuze si tramvaie.

Ultima greva generala a angajatilor de la Metrorex, care a afectat serios transportul in Capitala, a avut loc in 2005.