UPDATE: Comisia Media le-a recomandat institutiilor de presa sa nu-i mai prezinte pe Sorin Rosca Stanescu si pe Bogdan Chireac ca jurnalisti. Decizia vine la finalul unei sedinte convocate de Clubul Roman de Presa (CRP) si de Asociatia Jurnalistilor din Romania, in cazul stenogramelor Stanescu-Chireac-Macovei.

Membrii Comisiei au concluzionat ca atat seful ANI, Catalin Macovei, cat si Rosca Stanescu si Chireac au incalcat regulile propriei lor profesii. Stanescu si Chireac, chemati la audieri, au refuzat sa raspunda la intrebari, sustinand ca membrii comisiei s-au antepronuntat, transmite NewsIn.

Presedintele ANI a acceptat abordarile incorecte ale lui Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac, devenind parte a unei intelegeri care avea ca scop protejarea propriei imagini, iar cei doi jurnalisti au incalcat regulile profesiei in momentul in care au propus unui demnitar nepublicarea unor informatii de interes public, se arata in motivatia Comisiei.

La inceputul audierilor, Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac le-au cerut membrilor comisiei sa isi retraga declaratiile publice la adresa lor. "Va solicit ca pana duminica sa deliberati, cu usile inchise sau deschise, sa luati o decizie in ceea ce priveste luarile de pozitie anterioare", declara Stanescu, citat de Mediafax.

Inainte de a parasi audierile, Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac au anuntat ca vor organiza duminica o conferinta de presa. "Am venit aici pentru a va intreba in ce masura va asumati cele doua comunicate pe care organizatiile media reprezentate aici le-au dat publicitatii, comunicate in care ne acuzati inainte de a fi audiati", a inceput Sorin Rosca Stanescu.

Membrii CRP au raspuns ca isi asuma comunicatul pe care l-au remis, iar presedintele AJR, Cezar Ion, a anuntat ca declaratia sa a fost in nume propriu. Catalin Tolontan (AJR) a subliniat ca rolul Comisiei Media este emiterea unei decizii in acest caz, declaratie sustinuta si de Cristian Dimitriu (CRP). "Avem de discutat continutul unor stenograme din punct de vedere deontologic, nu juridic, nu de alt fel", a precizat Cristian Dimitriu, potrivit agentiei de presa citata.

Sorin Rosca Stanescu a replicat Comisiei ca este o situatie fara precedent. CRP nu a dat niciodata un verdict fara ca jurnalistii sa fie audiati, a continuat el, amintind ca este membru fondator al Clubului Roman de Presa. Inainte de a parasi comisia, Chireac si Rosca Stanescu au cerut Clubului Roman de Presa sa-si retraga comunicatul public si presedintelui AJR sa-si retraga declaratia.

Comisia Media, organism comun al CRP si AJR de autoreglementare in materie de deontologie, a fost convocata marti, pentru discutarea cazului "Sorin Rosca Stanescu - Bogdan Chireac - Catalin Macovei". Sedinta a avut loc la sediul Clubului Roman de Presa, in urmatoarea componenta: Indira Crasnea, presedintele CRP, Catalin Tolontan, Cristi Dimitriu, Cezar Ion, Ciprian Stoianovici, Cosmina Noaghea, Remus Anghel. Sedinta este prezidata de Cezar Ion.

Scandalul Stenogramelor

Sedinta vine dupa ce "Curentul" a dat publicitatii mai multe inregistrari audio cu discutii care ar fi avut loc, la sfarsitul lunii septembrie, intre seful ANI, Catalin Macovei, si doi jurnalisti, Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac. "Curentul" a scris ca tinta incercarii de santaj la adresa sefului ANI ar fi constituit-o decredibilizarea in prag de alegeri a ministrilor PDL Vasile Blaga, Adriean Videanu si Radu Berceanu.

Potrivit publicatiei, cei doi jurnalisti s-ar fi folosit de un pretins imprumut nedeclarat de 100.000 de euro de la un camatar pentru a-l santaja pe seful ANI si a-i solicita documente ale Agentiei Nationale de Integritate privind conturile celor trei ministri PDL, mai ales cele ale ministrului interimar de Interne, Vasile Blaga. Ziarul Curentul a sustinut ca inregistrarea audio in posesia careia a intrat ar apartine DGIPI, insa Directia Generala de Informatii si Protectie Interna a dezmintit orice implicare in acest caz.