Presedintele Agentiei Nationale de Integritate a facut noi dezvaluiri in cazul stenogramelor discutiei de la Snagov cu Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac. Catalin Macovei sustine ca SRS i-a prezentat informatii de interes national legate de cazul Omar Hayssam. In acelasi context, Rosca Stanescu i-ar fi cerut informatii despre dosarele unor ministrii cercetati de ANI. Seful ANI a mai dezvaluit si ca DIICOT a demarat urmarirea penala intr-un dosar in care fosti angajati ANI sunt suspectati ca au sustras documente oficiale care au ajuns ulterior la Sorin Rosca Stanescu. In acelasi caz, ANI a sesizat DIICOT si asupra faptului ca fostii angajati ar fi fost sprijiniti sa sustraga documentele de catre Codru Vrabie, membru al Consiliului National de Integritate.

In cadrul sedintei de miercuri a Consiliului National de Integritate, presedintele ANI, Catalin Macovei, a dezvaluit faptul ca Sorin Rosca Stanescu i-ar fi prezentat unele informatii legate de evenimente ce au vizat rapirea jurnalistilor in Irak. Macovei nu a spus despre ce informatii este vorba: "Au avut loc discutii privitoare la evenimente tangente rapirii jurnalistilor in Irak. Domnul Sorin Rosca Stanescu, prezentandu-mi anumite informatii care, dupa parerea mea, aduc atingere sigurantei nationale. Este evident ca aceste date nu pot fi facute publice. Eu, spre deosebire de altii, nu vreau sa aduc in spatiul public aceste informatii pentru ca as comite o infractiune".

"Este o premiera ca o institutie a statului sa faca plangere penala pentru ca un jurnalist a prezentat informatii care ar afecta siguranta nationala", a declarat SRS la Realitatea Tv.

Tot in cadrul sedintei CNI, presedintele ANI a mentionat ca, in cadrul discutiei purtate cu SRS si Bogdan Chireac, i-au fost solicitate informatii legate de dosarele altor ministri decat Vasile Blaga si Adriean Videanu, care apar in stenogramele inregistrarii. "Discutiile au avut un cadru mai larg. Mi s-au solicitat si informatii despre alte dosare ale altor ministrii cercetati de catre ANI", a declarat Catalin Macovei.

Tot legat de inregistrarile prezentate in presa in ultimele zile, Catalin Macovei a prezentat o informare din care reiese ca DIICOT a demarat urmarirea penala fata de doi fosti angajati ai ANI, suspectati ca au sustras documente oficiale care au ajuns ulterior la Sorin Rosca Stanescu. "DIICOT a comunicat ANI faptul ca a fost declansata urmarirea penala fata de Burciu Fanel Nicolae şi Fluture Carmen, existand indicii privind constituirea unui grup infractional organizat, cercetarile fiind in desfasurare", a mai explicat presedintele ANI. Cercetarile procurorilor mai vizeaza si alti doi fosti angajati ai ANI, Campeanu Anisoara si Andreea Ilie, fata de care inca nu s-a declansat urmarirea penala.

Seful ANI a mai solicitat DIICOT extinderea cercetarilor si pentru Codru Vrabie, membru al CNI si asupra lui Sorin Rosca Stanescu. Despre Codru Vrabie, reprezentantul ANI a mentionat ca exista suspiciuni ca a sustinut si a sprijinit sustragerea de documente oficiale. Iar cercetarile care il vizeaza pe Rosca Stanescu au la baza informatii potrivit carora acesta a publicat articole care au la baza documentele sustrase de fostii angajati ANI. Reprezentantii ANI au mai mentionat si ca, in acest caz, cercetarile preliminare au fost efectuate in 2008 si ca fostii angajati sunt suspectati si de trafic de date in sistem informate. Procurorii DIICOT au ridicat doua terminale informatice folosite de doi fosti angajati. Reprezentantii ANI au mai mentionat ca trei dintre cele patru persoane sunt fosti sau actuali avertizori de Integritate ai Transparecy International.

"Am fost acuzat de multe, asa cum oricine ma poate acuza ca, la mine acasa, dau muzica prea tare. Pe doi dintre cei doi angajati la care se face referire ii stiu, pe ceilalati doi nu. Iar pe Rosca Stanescu nu cred ca il cunosc. Eu ma simt foarte linistit. Acuma daca am reusit sa fac ceva care deranjeaza, asta e", a declarat Codru Vrabie.