Trafic aglomerat in Bucuresti, dupa ce angajatii Metrorex au intrat in greva generala pe termen nelimitat. Incepand de marti, metroul nu mai circula intre orele 5:00 si 16:00. In aceste conditii, cei 600.000 de bucuresteni care mergeau zilnic cu metroul sunt nevoiti incepand din aceasta dimineata sa gaseasca un alt mijloc de transport pentru a se deplasa in Capitala.

Numarul politistilor din intersectii a fost suplimentat, iar RATB a suplimentat de asemenea cu 200 numarul autobuzelor scoase marti pe strazile Capitalei. Chiar si in aceste conditii, traficul este aglomerat, iar o parte dintre oameni a decis sa mearga pe jos pana la destinatii.

Un ascultator Realitatea FM a mentionat in aceasta dimineata pericolul reprezentat de posibilitatea transmiterii in masa a unor virusuri, in conditiile in care mijloacele de transport in comun sunt supraaglomerate.

Intre orele 16:00 si 23:00, metroul va circula normal. Decizia sindicalistilor de la Metrorex de a intra in greva a fost luata dupa o intalnire cu ministrul interimar al Transporturilor, Radu Berceanu, ce a avut loc luni dimineata. Conditiile puse de sindicalistii de la metrou pentru a nu intra in greva au fost renegocierea contractului colectiv de munca, expirat la 1 noiembrie, si o crestere salariala de 20 de procente. Radu Berceanu a anuntat ca analizeaza posibilitatea de a ataca in justitie greva sindicatelor de la Metrorex, amintind ca exista un precedent din 2005, cand greva de la metrou a fost declarata ilegala in justitie la 2 zile dupa ce incepuse.

Presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, fost parlamentar PSD, le cere calatorilor solidaritate cu grevistii

Fost parlamentar PSD, Ion Radoi - presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou - le-a cerut calatorilor sa fie solidari cu cresterea salariilor ceruta de grevisti, in conditiile in care in tot sectorul bugetar si privat tendinta este de scadere a veniturilor si de eliminare a bonusurilor, intr-un an de criza economica. "Nu am nicio apasare cu interpretarile politice. Sa vina sa rezolve problema si revendicarile oamenilor ca asta este tinta noastra", a spus Radoi.

Afacerile si politica de la metrou

Uniunea Sindicatelor Libere Metrou, care a intrat de marti in greva generala, este implicata si in afaceri, nu numai in politica. Uniunea Sindicatelor Libere Metrou are o societate. Este vorba de Sindomet Sercom SRL, care se ocupa de managementul spatiului publicitar de la metrou. Sindicalistii condusi de Radoi administreaza statiile de Metrou in baza unui contract incheiat cu Metrorex. Prin acesta, Sorin Ovidiu Vantu a reusit sa-si faca statie TV la metrou. Televiziunea de metrou Zoom functioneaza in baza unui contract de inchiriere semnat intre compania Sindomet Servcom si Monopoly Media, controlata de Grupul Realitatea-Catavencu.

Ion Radoi
Ion Radoi
Foto: Camera Deputatilor
Declaratia de avere a fostului senator de Giurgiu

In 2004, Ion Radoi a fost ales senator in circumscriptia electorala nr.19 Giurgiu,

pe listele Uniunii Nationale PSD+PUR. In perioada septembrie 2006 - martie 2007, a fost vicepresedinte al Comisiei pentru munca, familie si protectie sociala.

Potrivit declaratiei de avere publicata pe site-ul Senatului Romaniei, la finalul mandatului, pe data de 20.1.2009, Ion Radoi detinea:

- terenuri agricole, forestiere si alte categorii extravilane, in suprafata totala de peste 5 hectare, in 5 judete.

- un apartament in Bucuresti si doua case de vacanta, dintre care una dobandita in uma divortului

- autoturism Audi A4 cumparat in 2004

- bijuterii si ceasuri in valoare de 6.500 de euro

- in martie 2008 a vandut un Audi A6 la pretul de 5.000 de euro

- cont de 5.200 de euro pe luna, deschis in 2007, prin inchirierea casei de la Sinaia

- activitati lucrative si comerciale impreuna cu familia - exploatare ferme pentru animale

Veniturile declarate: salariul pentru functia de senator si indemnizatie sindicala, in valoare totala de 70.000 de lei pe an.

Radu Berceanu, ministrul Transporturilor: Angajatii de la metrou sunt condusi catre scopuri mai mult politice, decat sindicale

Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, a declarat marti dimineata ca salariile angajatilor de la metrou sunt foarte bune si ca singura dorinta a sindicalistilor este de a folosi aceasta perioada electorala. "Cei 4.200 de angajati de la metrou sunt in mod evident condusi catre scopuri mai mult politice, decat sindicale, de Ion Radoi. Salariile dumnealor sunt foarte bune. Venitul mediu brut la metrou este de 3.600 de lei. Venitul net mediu este de 2.600 de lei", a subliniat ministrul.

Cele mai importante declaratii ale ministrului Transporturilor, Radu Berceanu:

  • Venitul mediu brut la metrou este de 3.600 de lei. Venitul net mediu este de 2.600 de lei
  • Nu cred ca era o problema sa mai astepte pana in ianuarie cu aceste salarii, fara vreo micsorare, si in momentul acela sa se poata purta negocieri, stiind banii pe care se pot baza cei de la Metrorex
  • Ei vor sa se decida acum fondul de salarii la Metrorex pe 2010, care sa fie cu 20% mai mare
  • Ieri s-a depus o prima plangere la Tribunalul Muncipiului Bucuresti. Astazi s-a depus o plangere la Curtea de Apel pentru suspendarea grevei pe termen de 30 de zile
  • Sunt pagube, in primul rand sunt persoane care au abonament. Am auzit ideea ca o sa le prelungeasca abonamentul: s-ar putea ca persoanele sa ii dea in judecata
  • Nu cred ca cineva in aceasta perioada a avut cresteri salariale de 45% in toata tara asta
  • Cum au trait pana pe 31 octombrie, cred ca mai pot trai o luna si jumatate cu aceste salarii
  • Fata de anul trecut, cand au negociat acea marire de 23%, toate preturile s-au micsorat
  • Dansii vor sa utilizeze aceasta perioada electorala
  • Am discutat ieri cu premierul si l-am sunat aseara pe domnul Radoi, spunandu-i ca nu stam pe un sac de bani pe care nu vrem sa i-i dam