In momentul de fata, potrivit unor statistici, in Romania circa 30 la suta din suprafata agricola este nelucrata. Inclusiv Traian Basescu recunostea , recent, acest lucru. Conform altor statistici, procentul ar arata mult mai rau, scrie blogul BaniiFermierului.ro.

Iar suprafetele exploatate nu dau, nici macar acestea, randamentul scontat, intrucat la noi se practica o agricultura de subzistenta. Pana acum insa nu v-am spus decat lucruri arhicunoscute. Desigur, se stie si faptul ca demnitarii romani nu scapa nici o ocazie de a promite ca vor face si vor drege. Problema este ca nu-i mai crede nimeni, nu-i asa? Nu de teorie ducem noi lipsa, ci de solutii.

  • Solutiile vin din Ungaria

In timp ce oficialii isi dau cu parerea despre agricultura, altii, iata, vin chiar cu solutii. Nu e vorba insa de politicienii romani, cum probabil ati crezut, ci de vecinii nostrii din vest, maghiarii. Ma refer la un parteneriat realizat intre Primaria orasului aradean Pecica si Primaria localitatii maghiare Battonya, intitulat “Agricultura fara frontiere”, finantat in cadrul Phare CBC 2006 Romania-Ungaria.

De fapt, acest program de schimburi “reciproc avantajoase ” se va derula in felul urmator: romanii pun la dispozitia maghiarilor terenul nelucrat, in timp ce fermierii unguri vin cu utilaje si ne ara pamanturile. Iar in final, desigur, produsele agricole (atentie, vorbesc de paine, nu de grau !) vor fi valorificate tot pe piata romaneasca.

Am accentuat faptul ca maghiarii vor sa-si vanda ulterior in Romania produsele finale si nu materia prima, cerealele.

Citeste continuarea si comenteaza peblogul BaniiFermierului.ro.