Sindicalistii de la Metrorex au decis sa blocheze transportul cu metroul pe o perioada nelimitata. Chiar daca sute de mii de oameni vor fi nevoiti sa gaseasca, incepand de marti, alte mijloace de transport in Bucuresti, conducerea sindicatului priveste foarte senin situatia solicitand calatorilor "sa fie solidari cu oamenii de aici (n.red de la Metrorex)". Mai mult de jumatate din cele 700.000 de persoane care folosesc metroul zilic vor fi afectate, a declarat Ion Radoi, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, pentru HotNews.ro, intr-o convorbire telefonica. Intrebat daca exista vreo legatura intre greva si alegerile din 22 noiembrie, in conditiile in care face parte din PSD, Ion Radoi a negat, prezentand drept argument faptul ca este membru vechi al acestui partid, nu de acum.

Asculta interviul cu Ion Radoi

Descarca interviul in format MP3

Sindicatele au pornit protestele pe motiv ca nu a fost negociat un nou contract colectiv de munca care a expirat pe 1 noiembrie si astfel nu au obtinut o majorare salariala de peste 20%. Expirarea contractului colectiv de munca nu afecteaza in niciun fel drepturile salariale din prezent. "Drepturile se dau in baza contractului colectiv de munca de pana la 1 noiembrie", a declarat pentru HotNews.ro, directorul general al Metrorex, Gheorghe Udriste. Potrivit acestuia, venitul mediu net la Metrorex este de 2.500 lei. In schimb, conducerea sindicatului sustine ca salariul minim net este de 1.500-1.600 lei. Diferenta dintre aceste cifre vine din faptul ca directorul general se refera la venituri (salariu, plus sporuri), iar Ion Radoi doar la salariu.

Gheorghe Udriste:Sindicatele ar putea fi date in judecata

Seful sindicalistilor a recunoscut faptul ca angajatii de la Metrorex beneficiaza de tot felul de sporuri, insa nu confirma cifra invocata atat de conducerea companiei, cat si de ministrul transporturilor, Radu Berceanu. Gheorghe Udriste nu exlude posibilitatea de a actiona in justitie sindicatul, in cazul in care vor porni greva generala. Si seful USL Metrou se asteapta la un proces. "Ei au actionat de fiecare data pentru o intrerupere a grevei, pentru suspendarea grevei. Probabil ca vor face si de data aceasta", a spus Radoi.

Radoi spune ca nu are "nicio apasare politica" in ceea ce priveste posibila legatura intre calitatea sa de membru PSD, alegerile din 22 noiembrie si greva

Invocand respectarea legislatiei in vigoare, sindicatele se simt indreptatite sa primeasca majorare salariala chiar daca Romania se afla in criza financiara, iar Guvernul cu care poarta negocieri este unul demis. In ceea ce priveste legatura intre greva generala, alegeri si faptul ca este membru PSD, Radoi spune "nu are nicio apasare cu interpretarile politice". "Nu are nicio legatura. Eu sunt de mult, nu de acum. Asa ca nu are legatura cu asta. Am fost si senator si am intrat in greva, asa ca nu am nicio apasare cu interpretarile politice. Sa vina sa rezolve problema si revendicarile oamenilor ca asta este tinta noastra", a spus Radoi. Acesta neaga orice amestec al PSD in aceasta situatie. "Daca ar fi vorba de o interventie politica, atunci de nu a intervenit premierul? Am stat o saptamana in fata Guvernului si nici nu a vrut sa stea de vorba cu noi. Nu a intervenit nici presedintele Romaniei si am facut demersuri in conformitate cu Constitutia. Care politica? Politica lor poate, ca politica mea este asta salariala si sindicala, ca nu ma intereseaza altceva", sustine Radoi.

Problema bugetului de venituri si cheltuieli pe 2009, una dintre revendicarile sindicalistilor, a fost rezolvata de actualul Guvern. Acum, dupa ce Guvernul a aprobat bugetul de venituri si cheltuieli, Ion Radoi nu mai recunoaste ca a reprezentat o revendicare a sindicalistilor.

Berceanu: 45% din cheltuielile de la Metrorex se duc pe salarii

Intrebat care ar fi fost problema daca acest contract colectiv de munca ar fi fost negociat dupa alegeri, Radoi amintind conditiile de lucru de la metrou. "De ce sa fie dupa 6 decembrie daca a expirat pe 1 noiembrie. Vreti sa veniti sa lucrati aici si sa acceptati conditiile astea cu blana ursului din padure? Ce treaba am eu cu 6 decembrie, cu 22 cu 7, 48. Daca respectam legislatia e bine, nu respectam sa plecam", a mai spus presedintele USL Metrou.

In privinta persoanelor afectate, Radoi cere solidaritate. "Nu stiu cati o sa foloseasca metroul in perioada asta de la 5 pana la 16, dar in total sunt circa 700.000 de calatori pe zi. Probabil ca mai mult de jumatate din ei vor fi afectati de aceasta greva si chiar nu au nicio vina. Dar mergem putin pe ideea ca incearca sa li se mai bage inca o data mana in buzunar prin faptul ca vor sa desfiinteze subventia de la metrou. Sa fie solidari cu oamenii de aici", a afirmat Radoi.

In urma ultimelor negocieri cu sindicatele, ministrul Radu Berceanu a declarat ca nu sunt bani pentru majorarile salariale cerute de angajatii Metrorex, iar cresterea salariilor acestora nu se justifica. "In noiembrie 2008, cand urmau alegerile parlamentare, sindicalistii de la metrou au obtinut, de la ministrul Ludovic Orban, o majorare salariala de 23%. Venitul mediu net al salariatilor de la metrou este de 26 de milioane de lei vechi pe luna. Nu cred ca nu mai puteau sa traiasca cu aceste salarii inca o luna - o luna si jumatate, pana cand bugetul pe 2010 va fi publicat in Monitorul Oficial", a precizat Berceanu. Potrivit ministrului 45% din cheltuielile de la Metrorex se duc pe salarii.