Angajatii Metrorex au anuntat ca intra, incepand de marti, in greva generala pe termen nelimitat, urmand ca in fiecare zi, metroul sa nu mai circule intre orele 5:00 si 16:00, anunta Mediafax. Intre orele 16:00 si 23:00, metroul va circula normal. Decizia a fost luata dupa o intalnire dintre sindicalistii de la Metrorex si ministrul interimar al Transporturilor, Radu Berceanu, ce a avut loc luni dimineata.

UPDATE 1: RATB a anuntat ca va suplimenta cu 200 numarul autobuzelor care vor fi scoase marti pe strazile Capitalei, pentru a suplini faptul ca metroul nu va circula.

UPDATE 2: Radu Berceanu a anuntat ca analizeaza posibilitatea de a ataca in justitie greva sindicatelor de la Metrorex, amintind ca exista un precedent din 2005, cand greva de la metrou a fost declarata ilegala in justitie la 2 zile dupa ce incepuse.

Conditiile puse de sindicalistii de la metrou pentru a nu intra in greva au fost renegocierea contractului colectiv de munca, expirat la 1 noiembrie si o crestere salariala de 20 de procente.

Ministrul Radu Berceanu sustine ca nu sunt bani pentru majorarile salariale cerute de angajatii Metrorex, iar cresterea salariilor acestora nu se justifica.

"In noiembrie 2008, cand urmau alegerile parlamentare, sindicalistii de la metrou au obtinut, de la ministrul Ludovic Orban, o majorare salariala de 23%. Venitul mediu net al salariatilor de la metrou este de 26 de milioane de lei vechi pe luna. Nu cred ca nu mai puteau sa traiasca cu aceste salarii inca o luna - o luna si jumatate, pana cand bugetul pe 2010 va fi publicat in Monitorul Oficial, ca sa stim pe ce ne putem baza", a afirmat Radu Berceanu, dupa negocierile de luni dimineata.

  • "In noiembrie 2008, cand urmau alegerile parlamentare, sindicalistii de la metrou au obtinut, de la ministrul Ludovic Orban, o majorare salariala de 23%. Venitul mediu net al salariatilor de la metrou este de 26 de milioane de lei vechi pe luna. Nu cred ca nu mai puteau sa traiasca cu aceste salarii inca o luna - o luna si jumatate, pana cand bugetul pe 2010 va fi publicat in Monitorul Oficial, ca sa stim pe ce ne putem baza", a afirmat Radu Berceanu, dupa negocierile de luni dimineata.
  • "Dumnealor doresc sa se stabileasca fondul de salarii, care sa fie din ce in ce mai mare in fiecare an, si nu ii mai intereseaza veniturile, respectiv cheltuielile companiei. Mai mult de jumatate din bugetul de venituri si cheltuieli al Metrorex e reprezentat de subventii. 45% din cheltuielile de la Metrorex se duc pe salarii", a adaugat ministrul interimar al Transporturilor.

Saptamana trecuta, angajatii de la metrou au protestat timp de trei zile pentru a-si sustine revendicarile, iar joia trecuta, circulatia metroului a fost oprita intre orele 4:00 si 6:00.

Ministrul interimar al Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, inaintea sedintei din 11 noiembrie a Guvernului, ca bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2009 al companiei Metrorex va primi avizul Executivului. "Cei de la metrou vor in fiecare an sa aiba mariri de salarii. Stau mult acolo si nu vor sa vada realitatea de afara. Au primit o marire de 23% in 2008 si cu 26% in 2009 ar fi 50% deja. Nu am cum sa discut despre nicio marire salariala", a afirmat Radu Berceanu.