Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica a anuntat, sambata seara, ca motivul amanarii lansarii pentru a doua oara a rachetei Helen il reprezinta "curentii de aer foarte puternici care au rasucit balonul, astfel nemaiputandu-se continua procesul de umflare". Prima amanare a avut loc vineri, dupa ce specialistii ARCA au constatat, de asemenea, existenta unor curenti atmosferici puternici.

Potrivit unui comunicat postat pe pagina ARCA, "cauza amanarii a fost determinata de curentii de aer foarte puternici care au rasucit balonul, astfel nemaiputandu-se continua procesul de umflare. Echipa ARCA, cu ajutorul scafandrilor militari, a redresat balonul in pozitie corecta si s-a continuat umflarea lui".

Specialistii Asociatiei afirma ca "redresarea balonului s-a intins insa, pe o perioada lunga, astfel incat, s-a pierdut intensitatea radiatiei solare necesara incalzirii aerului din interiorul balonului".

Intr-o declaratie facuta pentru HotNews.ro in cursul dupa-amiezii de sambata, Simona Popescu, de la Biroul de Presa al ARCA, a spus cva deocamdata nu se stie in ce zi va fi reluata lansarea: "inca nu stim, dar potrivit prognozelor meteo nu prea este posibil duminica".

ARCA precizeaza ca va oferi detalii noi despre lansare in cursul zilei de duminica.