Guvernul este nevoit sa plateasca aproape un milion de euro in plus pentru organizarea alegerilor prezidentiale si referendumului din 22 noiembrie. Pe ultima suta de metri, Executivul a fost obligat printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti sa modifice HG 1258/2009 privind modelul listei electorale permanente, tabelul electoral si declaratia pe propria raspundere. In urma modificarii, listele electorale permanente si tabelele pe care voteaza persoanele cu domiciliul in alta zona vor fi separate pentru prezidentiale si pentru referendum. In acest fel, costul referendumului va creste cu 4,1 milioane RON.

In varianta intiala, HG 1258 prevedea sa existe o singura lista pe care sa fie puse doua semnaturi. Curtea de Apel a dat sentinta in urma unei intampinari depusa in justitie de PSD.

"Guvernul a hotarat astazi (n.red.13 noiembrie) sa completeze HG 1258 (...)In acest moment, cine se prezinta la vot nu mai semneaza pe un singur tabel, va semna doua tabele. Unul pentru alegerea presedintelui - va primi buletinul de vot pentru alegerea presedintelui. Unul pentru referendum - va primi cele doua buletine pentru referendum. Daca voteaza in sectii speciale, in strainatate, sau voteaza in urna mobila, va completa doua declaratii pe propria raspundere, ca nu a votat nicaieri nici pentru referendum, nici pentru alegerea presedintelui", a declarat ministrul interimar al internelor, Vasile Blaga.

Aceasta a mai spus ca noua procedura este mult mai "greoaie", insa este o decizie de suspendare "pe care am primit-o astazi, n-o comentam, o aplicam".

Vasile Blaga a explicat ca Executivul a emis HG 1258 pentru simplificarea modului de votare si pentru a face economie. Prin faptul ca stampilele, modelul timbrului autocolant si listele electorale permanente utilizate la referendum erau comune cu cele utilizate la alegerile prezidentiale, costul referendumului ajungea la aproximativ 1,45 milioane de euro. In urma deciziei Curtii de Apel, referendumul va costa 2,4 milioane de euro.