Romania se afla in acest an "intr-o situatie delicata" in privinta discutiei eliminarii vizelor pentru SUA, a spus Bogdan Aurescu intr-un interviu pentru HotNews.ro, intrucat rata de refuz a crescut in comparatie cu anul trecut. Cresterea insa s-a datorat aplicatiilor romanilor rezidenti in strainatate. Aurescu spune ca partea romana crede ca rata de refuz nu ar trebui calculata in raport cu numarul de cereri respinse, ci cu numarul de persoane, conditii in care ea ar scadea.

"In acest an suntem intr-o situatie un pic delicata pentru ca, pe de-o parte, guvernul roman si-a indeplinit foarte multe dintre obligatiile tehnice pe care le putea indeplini referitor la acest program, pe de alta parte sunt elemente care nu tin neaparat sau in mod direct de capacitatea de actiune a guvernului roman, rata de refuz", a spus secretarul de stat in MAE.

El se refera la faptul ca rata de refuz a crescut in acest an, in raport cu anul precedent, de la 25% la 26,3%. Numai ca aceasta crestere a fost cauzata de aplicatiile romanilor din strainatate, pentru care criteriile de examinare sunt mult mai rigide, mai stricte. "In ceea ce priveste cererile de viza depuse de cetatenii romani in Romania este de remarcat ca rata de refuz a scazut la 21%", a adaugat acesta.

Totusi, rata mare de refuz este cauzata de "cereri repetitive care vin din partea unor cetateni care au depus o cerere si li s-a respins, apoi depun de mai multe ori succesiv cereri, fara ca parametrii lor personali sa se fi modificat". Tocmai de aceea, in perioada urmatoare, se va pune in aplicare campania de informare publica ce a fost convenita cu partea americana, pentru a evita astfel de situatii.

In plus, Romania propune partii americane o alta modalitate de calcul a ratei de refuz, raportata la numarul de aplicanti, nu la cel de cereri respinse. "Un alt aspect discutat cu partea americana este modul de calcul a acestei rate de refuz, pentru ca aceasta se calculeaza de la numarul de cereri respinse. In mod firesc, in opinia noastra, aceasta rata de refuz ar trebui sa se calculeze raportandu-se la numerul de persoane respinse si nu la numarul de cereri. Ceea ce probabil va duce la o reducere a acestei rate", a spus Bogdan Aurescu.

Oficialul roman a reamintit si motivele tehnice americane care duc la o amanare a momentului eliminarii vizelor pentru romani si a subliniat ca exista totala disponibilitate politica din partea americana in acest sens, cu atat mai mult cu cat Romania este un partener stategic important si loial.

"Pe de alta parte, este greu de luptat cu tinte care sunt in miscare. Pana la sfarsitul lunii iunie, plafonul ratei de refuz acceptabil pe care il prevedea legea americana pentru includerea in programul Visa Waiver era de 10%. Datorita neimplementarii din motive tehnice sau bugetare a unui sistem de monitorizare automata a iesirilor din spatiul american acest plafon s-a modificat, de la 1 iulie, la 3%. Mai exista un criteriu alternativ ratei de refuz si vrem sa exploram si aceasta posibilitate, asa numitul criteriu al ratei de sedere peste timpul permis de viza, acel overstay rate. Numai ca acest parametru nu se poate calcula pentru ca nu este implementat acest sistem de monitorizare a iesirilor", a mai spus Aurescu.

In privinta eliminarii vizelor pentru Canada, parametrii Romaniei sunt mult mai buni, iar acest subiect va fi discutat in vizita pe care Aurescu o va intreprinde saptamana viitoare la Ottawa. "Suntem cu rata de refuz la aproximativ 4%, foarte aproape de plafonul de 3%. Urmeaza sa vedem impreuna cu partea canadiana care sunt orizonturile de timp in care sa putem spune ca romanii nu mai au nevoie de viza", a precizat el, refuzand sa faca o prognoza de timp in care romanii vor calatori fara viza in SUA si Canada.