Militarii raniti sau morti pe campurile de lupta din teatrele de operatiuni reprezinta pretul si sacrificiile facute de Romania in urma aderarii la NATO in 2004, a declarat, joi, presedintele Traian Basescu, la ceremonia implinirii a 150 de ani de la infiintarea Statului Major General al Armatei.

"In cei cinci ani de mandat, au existat si momente in care am fost nevoiti sa ne repatriem eroii raniti sau mai grav, trecuti in nefiinta. De aceea am fost si voi fi mereu solidar cu suferinta familiilor acestora, parinti, frati, surori, sotii sau copii. Acesta este pretul libertatii si, la 2 aprilie 2004, atunci cand ne-am bucurat ca Romania a devenit membra NATO, am stiut ca toate garantiile de securitate oferite de Alianta inseamna si datoria de a fi solidar cu ceilalti membri ai Aliantei, datorie ce presupune deopotriva costuri, angajamente, sacrificii", a spus Traian Basescu in prezenta familiilor militarilor raniti sau morti in teatrele de operatii externe, relateaza NewsIn.

"In acesti cinci ani de mandat, am avut ocazia sa-i vizitez pe ostasii romani in teatrele de operatii, sa port uniforma militara pentru cateva ore, sa le impartasesc aspiratiile, grijile si nevoile. Barbatii adevarati indura altfel suferinta, dar cand constati ca si colegii lor in uniforma se comporta la fel nu poti sa nu fii mandru ca presedinte si ca roman ca ai camarazi pe frontul din Bosnia, din Irak, din Afganistan, cu trupele de elita din Alianta Nord Atlantica sau Uniunea Europeana", a declarat presedintele.

In cadrul ceremoniei, seful statului a multumit Armatei pentru sprijinul oferit populatiei in decembrie 1989, vorbind despre "cel mai frumos cadou oferit romanilor cu ocazia sarbatorilor". "Luna viitoare vom rememora doua decenii de democratie si reforme politico-militare si sociale, care au schimbat fundamental institutiile militare si civile ale statului roman si au edificat un regim democratic solid si functional.

Am spus-o si cu alte ocazii si repet si cu acest prilej ca istoria trebuie asumata si ca greselile trecutului nu trebuie repetate. De aceea am condamnat comunismul cu toate incorsetarile si crimele sale si cu atat mai mult la doua decenii de la Revolutie imi reafirm consideratia pentru Armata romana care, nevoita sa se abata de la atributiile si misiunile sale legitime, tributara unei ideologii si doctrine conservatoare, a trebuit sa se delimiteze de sistemul comunist, sa se debaraseze de mentalitati si practici retrograde si sa se alature poporului.

Cel mai frumos dar oferit de Armata romana de sarbatori in 1989 a fost libertatea si aceasta libertate trebuie aparata cu orice risc si cu orice pret. Atunci, poporul roman si-a redobandit identitatea si virtutile occidentale, datorita deciziei Armatei de a se alatura poporului si nu unui regim opresiv", a declarat Basescu.