Miercuri, 11 noiembrie, a fost zi de proteste in Bucuresti. Sindicalistii de la metrou, precum si cei din energie, au iesit sa protesteze, fiecare pe unde a avut interesul. Cativa angajati ai Metrorex s-au adunat in fata sediului Guvernului, alti cativa salariati din sectorul energetic au ajuns in fata sediului Ministerului Economiei. Coincidenta sau nu, asemenea manifestari au loc chiar in luna alegerilor, iar sefii sindicatelor care tot ies in strada au legaturi directe cu PSD.

Uniunea Sindicatelor Libere Metrou (USLM), care ameninta cu greva generala pe 17 noiembrie, este condusa de Ion Radoi, membru si fost parlamentar PSD. Federatia din energie "Univers" care picheteaza miercuri de miercuri Ministerul Economiei, este condusa de Adolf Muresan, care are relatii atat de stranse cu PSD, incat face donatii la partid. Potrivit unei liste publicate pe 2 aprilie 2009 in Monitorul Oficial, Adolf Muresan a donat aliantei PSD-PC 100.000 lei in 2008.

Aceste sindicate sunt implicate si in afaceri, nu numai in politica. Adolf Muresan este presedintele Alt Univers Company 2002 SA, companie care se ocupa de citirea contoarelor de la clientii Electrica SA pe o perioada de doi ani, serviciu pentru care va primi 23.258.770 lei.

Si Uniunea Sindicatelor Libere Metrou are o societate. Este vorba de Sindomet Sercom SRL, care se ocupa de managementul spatiului publicitar de la metrou. Sindicalistii condusi de Radoi administreaza statiile de Metrou in baza unui contract incheiat cu Metrorex. Prin acesta, Sorin Ovidiu Vantu a reusit sa-si faca statie TV la metrou. Televiziunea de metrou Zoom functioneaza in baza unui contract de inchiriere semnat intre compania Sindomet Servcom si Monopoly Media, controlata de Grupul Realitatea-Catavencu.

Sindicalistii de la metrou ameninta cu greva generala pe 17 noiembrie. Miercuri au ajuns in fata sediului Guvernului, pe motiv ca la 1 noiembrie contractul colectiv de munca a expirat si ca bugetul de venituri si cheltuieli pe 2009 nu a fost inca aprobat. Sindicalistii au cerut si o marire salariala de 26%. Ion Radoi sustine ca pe 17 noiembrie vor fi blocate toate trenurile de metrou pana la ora 16.00. In caz de greva generala, salariatii de la Metrorex vor lucra conform legii, cu o treime din program, pe toata reteaua, respectiv nu se va circula inre 5 si 16, ci doar de la 16 la 23. Sindicalistii vor sa picheteze zilnic, de marti pana vineri, in intervalul 11.00-13.00, sediul Guvernului.

"Dumnealor vor ca in fiecare an sa aiba mariri de salarii, probabil considera ca, in sfarsit, stau foarte mult acolo si nu pot sa vada si realitatea de afara, pentru ca au avut 23% marire in 2008, daca ar mai primi si cei 26% pe care-i cer acum fata de 2008, ar avea cu 50% salariile mai mari. Cred ca sunt intr-o alta realitate decat realitatea noastra, a celorlalti", a declarat ministrul transporturilor, Radu Berceanu, ca raspuns la solicitarile sindicalistilor.

Sindicatele din energie au anuntat ca vor picheta Ministerul Economiei, prefecturile si sediile companiilor energetice in fiecare miercuri, pana la sfarsitul lunii noiembrie. Cei din sectorul energetic cer ca Ministerul Economiei sa opreasca infiintarea celor doua Companii Energetice Nationale. De asemenea, solicita promovarea documentelor necesare pentru internalizarea serviciilor energetice in cadrul societatilor pe care le deservesc, respectiv SC Hidroserv, in cadrul Hidroelectrica, SMART, in cadrul Transelectrica si Electrica Serv, in cadrul Electrica SA.