Lansarea primei rachete spatiale romanesti, Helen, a fost amanata din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. Urmatoarea data probabila de lansare este prevazuta pentru 13-14 noiembrie, a anuntat Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA). Initial, evenimentul era programat pentru luna octombrie, insa "in aceasta perioada a anului, deasupra Marii Negre conditiile meteo sunt extrem de dinamice, iar prognozele meteo generate nu pot oferi o precizie similara unei perioade in general stabile", informeaza organizatorii.

Racheta Helen face parte dintr-un proiect initiat de ARCA, o organizatie non-guvernamentala. A fost proiectata si construita de echipa ARCA si va folosi combustibil eco si o metoda inedita de lansare in zbor vertical, fiind ridicata cu ajutorul unui balon solar deasupra Marii Negre. Proiectul are doua obiective: realizarea primul zbor lunar romanesc si de a ajuta ARCA sa avanseze in competitia Google Lunar X Prize, care premiaza echipa castigatoare cu 30 de milioane de dolari.

"Am muncit foarte mult pentru aceasta competitie, atat pe partea tehnica, dar mai ales pentru strangerea de fonduri si atragerea de sponsori", a declarat in luna septembrie Dumitru Popescu, coordonatorul proiectelor ARCA. El nu a facut publice costurile proiectului privat, dar a precizat ca statul roman nu a avut nicio contributie financiara.

Marina Militara va transporta ansamblul de lansare, format din racheta Helen si balon, precum si echipa ARCA, in largul Marii Negre. La aceasta etapa a operatiunii vor participa doua nave militare de mari dimensiuni si trei ambarcatiuni usoare. Pe parcursul operatiunilor de lansare, traficul aerian din zona Marii Negre va fi intrerupt, pentru desfasurarea in conditii de deplina siguranta a lansarii.

Google Lunar X Prize este o competitie de astronautica, dar si de new media, lansata in 2007 de Google, prin care compania stimuleaza proiectele spatiale private, realizate cu costuri mai mici. Concursul cere echipelor concurente sa lanseze o racheta, care sa trimita pe Luna un robot avand capacitatea sa aselenizeze, sa se deplaseze pe suprafata selenara 500 de metri si sa transmita imagini foto si video. In prezent, ARCA se afla pe locul doi in clasamentul echipelor implicate in competitie.

ARCA este o organizatie non-guvernamentala, printre cele mai cunoscute in domeniul cercetarii aerospatiale. Asociatia a participat incepand cu 2002, la competitia de astronautica, Ansari X Prize, in cadrul careia a dezvoltat trei proiecte: Demonstrator, Stabilo si Haas-ELE.