Operatiunile de repornire a celui mai puternic accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), ce s-a defectat la scurta vreme dupa ce a fost pornit toamna trecuta, au fost oprite dupa ce sistemul de racire s-a defectat, din cauza unei bucati de paine care a ajuns inauntru, scrie The Times, citand Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare (CERN). Nu se stie cum a ajuns bucatica de paine in sistemul de racire, insa se banuieste fie ca fost scapata de o pasare, fie ca a fost aruncata din vreun avion aflat in trecere.

Cel mai performant dispozitiv tehnologic al lumii, care isi propune sa afle secretele formarii universului prin accelerarea protonilor pana la viteza luminii, a fost oprit la 19 septembrie 2008, la numai cateva zile de la punerea in functiune, din cauza a doua defectiuni succesive.

De un an se fac reparatii si se vrea repornirea sistemului pana la finele lui 2009, insa recent a aparut o problema neasteptata, dupa ce o bucatica de bagheta a defectat sistemul de racire. Bucatica de paine a paralizat o instalatie de voltaj mare a sistemului de racire, astfel ca acceleratorul s-a incalzit cu cateva grade, temperatura improprie experimentelor.

Reprezentantii CERN s-au aratat surprinsi de bucata de paine intrata in sistem si au doua teorii: fie a ajuns acolo cazand din ciocul unei pasari, fie a fost aruncata dintr-un avion aflat in trecere. Problema aparuta nu este atat de grava incat sa nu poata fi rezolvata rapid.

Constructia propriu-zisa a acestui "dispozitiv faraonic al fizicii", dupa cum il numea AFP, a durat 12 ani si a mobilizat 7.000 de fizicieni, costand nu mai putin de 3,76 miliarde de euro.

Acceleratorul se gaseste intr-un tunel subteran circular de 27 km la granita franco-elvetiana, dar o parte dintre sisteme sunt la suprafata.