Olanda se situeaza sub media europeana la consumul de marijuana si cannabis, in ciuda tolerantei promovate in privinta drogurilor usoare, potrivit unui studiu regional publicat joi si citat de Reuters. Romania si Bulgaria inregistreaza unele dintre cele mai mici rate de consum din UE.

Doar 5,4% dintre adultii olandezi consuma cannabis, in comparatie cu media europeana de 6,8%, arata raportul anual al Centrului european pentru monitorizarea drogurilor si a dependentei.

Procente superioare mediei se inregistreaza in Italia, Spania, Cehia si Franta. Recordul este detinut de Italia (14,6%) tara care afisa unele dintre cele mai mici procente in urma cu 10 ani.

Statele in care se inregistreaza cele mai mici rate de consum sunt Romania, Malta, Grecia si Bulgaria.

Folosirea cannabisului a cunoscut, la nivel european, o crestere constanta in cursul anilor '90, dar trendul pare a se fi stabilizat in ultimii ani, dand chiar semne de declin.

Politica toleranta in privinta drogurilor usoare promovata de Olanda permite vanzarea de marijuana la celebrele "coffee shops", iar posesia unei cantitati mai mici de 5 grame de droguri este permisa.

Aproape 20% dintre cele 228 de coffee shops din capitala Olandei, Amsterdam - o adevarata tinta pentru turisti - vor fi inchise, din cauza ca sunt amplasate in apropierea scolilor.