FMI va fi flexibil cu Romania in modalitatile de atingere a tintelor pe deficit bugetar, dar reprezentantii delegatiei Fondului nu au discutat pana in prezent cu autoritatile romane despre modificarea acestor tinte, a declarat, miercuri, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, citat de NewsIn. "Am stabilit tintele, insa putem fi flexibili in modul de atingere a acestora. Discutiile membrilor echipei noastre continua la Ministerul de Finante", a mentionat Franks.

El a adaugat, potrivit sursei citate, ca situatia Romaniei nu se aseamana cu cea a Letoniei, din punctul de vedere al FMI, chiar daca si guvernul de la Riga a fost schimbat, pentru ca politicile economice sunt diferite in cele doua tari.

Letonia, o economie mica si deschisa, a intrat intr-o grava recesiune, care a dus la caderea guvernului condus de Ivars Godmanis la inceputul acestui an. Actualul premier, Valdis Dombrovskis, a declarat recent ca guvernul sau va face tot ce este necesar pentru ca Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) sa continue sa acorde sprijin financiar tarii, pentru a evita "falimentul de stat".

Nu am vazut nicio tara care sa faca reforme usor in perioade electorale

Nu am vazut nicio tara in care sa fie usor de realizat reforme in perioade electorale, a mai declarat seful misiunii FMI in Romania, precizand ca reformarea sistemului public romanesc este o chestiune dificila. El a subliniat insa ca, odata realizate, desi dureroase, reformele in sectorul public vor fi rasplatite in viitor.

Reprezentantul FMI a reamintit ca, anul viitor, "va fi esentiala corectia fiscala in Romania", reflectata si in diminuarea deficitului bugetar, de la 7,3% din PIB la 5,9% din PIB.

"Este foarte important de subliniat ca Romania va avea la dispozitie fonduri europene, pe care, daca le atrage, le poate folosi pentru a stimula economia, fara a adanci datoria publica", a spus Franks.

El a completat ca, in 2010, sectorul public trebuie sa faca loc pentru redresarea sectorului privat, in termeni de acces la finantare pe piata interna.

Tinta de inflatie pe 2011 este o alegere excelenta, temperarea actuala e sustenabila

Stabilirea tintei de inflatie la 3% pentru 2011 a fost o alegere "excelenta" a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in ideea aderarii la zona euro, iar pana in prezent inflatia s-a temperat in mod sustenabil, a mai spus Jefrrey Franks, citat de NewsIn.

"Este o alegere excelenta pentru a cobori inflatia catre media zonei euro. Inflatia este in scadere momentan. Acum se afla sub 5% intr-un declin foarte sanatos, iar BNR isi indeplineste obiectivele", a comentat Franks.

In acelasi timp, el a precizat ca deciziile de politica monetara ale BNR au efect asupra inflatiei cu o intarziere de sase luni.

Banca centrala a anuntat marti ca si-a asumat pentru finalul lui 2011 o tinta de inflatie de 3%, plus sau minus un punct procentual (2-4%), in scadere fata de obiectivul fixat pentru anul viitor, de 3,5%, de atingerea tintei depinzand sansele Romaniei de a adopta euro in 2015.