Vacanta fortata in trei scoli iesene. Dupa ce acum doua zile 20 de copii si un angajat de la sectorul administrativ s-au imbolnavit de gripa porcina la Scoala nr. 15, joi, alte doua clase de liceu au anuntat ca isi vor sista activitatile scolare din cauza gripei porcine. Tot joi, Ministerul Sanatatii a anuntat ca va cumpara "in regim de urgenta" un milion de doze de vaccin pandemic pentru interventia in cele doua focare - Bucuresti si Iasi.

Iasi: 21 de cazuri in prima faza

- In ultimele doua zile, situatia in judetul Iasi s-a agravat. Reprezentantii Spitalului de Boli Infectioase spun ca in prezent sunt internate peste 80 de persoane: 25 de la Scoala nr. 15, 20 de contacti ai acestora si alte 40 de persoane, din mediul scolar.

- La ultimele 40 de persoane, internate in ultimele 24 de ore, medicii nu au confirmat prin analize prezenta virusului gripei porcine, pacientii fiind doar suspecti de imbolnavire cu virusul gripal.

- Primele cazuri de gripa porcina au fost inregistrate la Iasi la sfirsitul lunii iunie. Doi adolescenti din Marea Britanie care venisera la Iasi in cadrul unui proiect cu Liceul "Ioan Holban" au fost atunci internati in Spitalul de Boli Infectioase cu diagnosticul de gripa porcina.

Situatia din Iasi

Luni, la Scoala nr.15 Stefan Barsanescu din Iasi au fost confirmate primele doua cazuri, iar marti dimineata s-a decis suspendarea cursurilor la clasa in care invatau cei doi elevi diagnosticati. In urma triajului, medicii epidemiologi au confirmat existenta a 21 cazuri de gripa porcina. Mai exact, este vorba de 20 de elevi si un adult care lucra in departamentul administrativ al unitatii scolare.

Astfel, autoritatile sanitare iesene au decis suspendarea cursurilor la Scoala Generala nr. 15 pentru o perioada de sapte zile. Directoare scolii nr. 15 din Iasi spune ca, inca de vineri, copiii au fost trimisi de catre profesorii de clasa la cabinetul medical, pentru ca nu se simteau prea bine.

“Atat noi, ca institutie de invatamant, cat si Directia de Sanatate Publica din Iasi (DSP) am respectat metodologia ministerului si cred ca in acest fel sanatatea copiilor nu mai este in pericol. Mai multe informatii nu avem nici noi, pentru ca imediat au fost preluati de catre Spitalul de Boli Infectioase, iar DSP-ul a inceput practic dezinfectia”, a declarat pentru HotNews.ro Ariana Istrimschi, directorul Scolii Stefan Barsanescu nr. 15 din Iasi.

Doi liceeni, depistati cu gripa porcina

Numarul cazurilor de gripa porcina in Iasi creste. Alti doi elevi, de la Liceul “Garabet Ibraileanu” si Liceul Agricol, s-au internat. Ambii au avut contact direct cu cazurile confirmate la scoala nr.15.

“Astazi, tot din randul contactilor de grad zero au fost depistate doua cazuri noi de gripa AH1N1 la un elev de clasa a IX-a A si unul a IX-a E. Sunt rude, frati si e normal ca din momentul in care stateau in aceeasi casa au preluat aceasta gripa”, a declarat Marius Voicescu, purtatorul de cuvant al Directiei Sanatate Publica Iasi.

Stoicescu a mai spus ca in aceste momente avem de-a face cu un focar al gripei porcine, cel putin la scoala 15. ”Este un tip de gripa locala, fara context epidemiologic. Deci in momentul de fata nu putem vorbi de un precedent sau gripe preluate de la rude care au fost plecate in strainatate. Este o gripa a carei punct de plecare nu il stim inca”, a completat Marius Voicescu.

Chiar daca reprezentantii scolii si ai Directiei Sanitare nu stiu ce a declansat acest focar, parintii copiilor internati, dar si managerul Spitalului de Boli Infectioase au explicatii diferite in acest sens.

Scoala, acuzata de neglijenta

Parintii care aveau deja copii diagnosticati cu gripa noua au ales sa se izoleze pentru o perioada si sa evite contactul cu alte persoane. Ceilalti si-au luat copiii de mina si i-au adus la Spitalul de Boli Infectioase pentru analize.

Tatal a doi elevi care invata la scoala 15 internati in spital acuza conducerea scolii de neglijenta. “A fost o neglijenta, pentru ca in clasa copiilor mei erau deja 11 sau 12 copii care erau suspecti de gripa, dar nimeni nu s-a sesizat. Noi nu stim care a fost primul caz. Am fost pur si simplu sunati de la scoala si ni s-a spus ca baiatul si fetita ar putea avea gripa porcina. I-am dus luni seara la spital, iar rezultatul a fost pozitiv.”, a declarat S.O., tatal celor doi elevi.

Un alt parinte insa, sustine ca tot acest focar ar fi pornit de fapt de la doua studente, care ar fi fost in practica la scoala 15. “De la scoala nu ni s-a spus nimic, dar de la alti parinti stiu ca au fost doua studente in practica la scoala unde invata copilul meu. De aici cred ca a pornit totul. Si cred ca este o dovada de neglijenta din partea conducerii scolii, pentru ca acum au de suferit toti acesti copii”, a declarat S.M., mama unei fetite internate.

Pe linga elevii de la Scoala nr.15 au mai fost diagnosticate cu gripa porcina si doua studente. Una dintre ele este studenta la Facultatea de Chimie, iar cealalta este la Facultatea de Drept, si ambele au facut practica la Scoala nr.15.

In schimb, managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi, Carmen Dorobat, considera ca nu se poate stabili originea acestor cazuri de gripa porcina, pentru ca este foarte greu sa gasesti persoana de la care a pornit extinderea virusului. Si asta pentru ca vorbim de un spatiu foarte vast – cel al studentilor si elevilor.

“Fiind in sectorul scolar si studentesc e foarte greu sa stii de unde a pornit. Gripa porcina este un virus cu transmitere aerogena, daca intri intr-o mare de oameni si unul este pozitiv, ai luat virusul, de oriunde, de la discoteca, din bar, de absolut oriunde”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobat, managerul spitalului. Mai mult, aceasta spune ca ne putem astepta ca in urmatoarea perioada numarul cazurilor de gripa porcina sa creasca.

Ministerul Sanatatii va cumpara un milion de doze de vaccin

Ministerul Sanatatii intentioneaza sa achizitioneze, in regim de urgenta, 1 milion de doze de vaccin pandemic pentru interventia in cele doua focare - Bucuresti si Iasi, a anuntat institutia intr-un comunicat de presa. "Vorbim, in aceste zile, despre un virus cu transmitere locala, destul de agresiv si care se poate raspandi cu repeziciune daca nu actionam adecvat", a declarat prof.dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat.

Comitetul de Coordonare pentru gripa a decis joi initierea unei hotarari de guvern prin care Ministerul Sanatatii sa poata realoca o parte din sumele disponibile pentru achizitia de masti si dezinfectanti catre achizitionarea de vaccin pandemic.

Cele 1 milion de doze, care vor fi cumparate in regim de urgenta, se vor utiliza pentru imunizarea elevilor din scolile si liceele oraselor unde exista focare, Iasi si Bucuresti. Vor fi vaccinati, prioritar, elevii de liceu, deoarece acestia prezinta, prin frecventarea zonelor publice aglomerate, un risc mai mare de raspandire a virusului.