"E mai usor sa dobori un regim decat sa construiesti o democratie infloritoare, dar ati realizat asta si acum ii puteti invata si pe altii", a spus vicepresedintele american Joseph Biden in discursul de la Biblioteca Centrala Universitara. Biden a tinut sa asigure tarile Europei Centrale si de Est ca SUA nu cred in sfere de influenta si ca imbunatatirea relatiei cu Rusia nu se va face in detrimentul acestor parteneri est-europeni. "Niciodata SUA nu vor incheia un acord peste vointa voastra sau pe ascuns. Principiul care ne ghideaza e foarte clar: nimic despre tine fara tine. Nimic despre tine fara tine!", a spus Joe Biden.

Discursul de la Bucuresti al vicepresedintelui american a avut drept scop stabilirea coordonatelor noii colaborari dintre SUA si statele din Europa Centrala si de Est si a putut fi urmarit in direct prin internet si de natiunile carora le-a fost destinat mesajul.

Joe Biden a tinut sa asigure, din nou, noile democratii europene ca imbunatatirea relatiei cu Rusia nu se va face in detrimentul lor, intrucat SUA nu mai cred in sfere de influenta.

"Este momentul tarilor din Europa Centrala", crede Biden, al acestor tari care au reusit in ultimii 20 de ani sa rastoarne regimuri opresive, dar mai ales sa construiasca democratii durabile si consolidate. Tocmai din acest motiv ele - si nu SUA - sunt un model de democratie si trebuie sa se implice in a ajuta si alte tari din regiune, Moldova, Georgia, Ucraina, in demersurile lor de democratizare si de construire a economiei de piata.

Principalele idei ale discursului vicepresedintelui Joe Biden:

  • Imi pare bine sa fiu din nou in Romania, domnule primar va multumesc ca mi-ati descris orasul. Ce sala frumoasa! (...) Ma uitam la fotografiile acestei cladiri cu tancurile stationate afara, zidurile acestei cladiri au fost cicatrizate de gloante.
  • Ma simt onorat sa ma aflu in Romania, acesta nu e primul meu turneu si sper sa nu fie ultimul.
  • Acum 20 de ani lumea a privit cu uimire si admiratie cum oamenii din aceasta regiune au rupt lanturile opresiunii si au ales drumul spre libertate.
  • Cand s-a ridicat cortina de fier, zidul din Berlin a cazut in acelasi timp, iar in locul lor s-a ridicat democratia pe care o meritati.
  • Este important sa ne amintim si ce drum lung a parcurs aceasta regiune in acesti 20 de ani.
  • Azi ma intorc in Europa Centrala, in Romania, si mi-am adus cu mine si nepotica mea de 12 ani si pe fiica mea, Cathleen Biden. Le-am adus aici pentru ca vreau sa inteleaga, in special nepoata mea, istoria acestei regiuni. Nepotica mea va merge sa viziteze monumente, muzee, care arata toate framantarile prin care a trecut regiunea. A vazut oamenii si orasele voastre si a vazut posibilitatile incredibile ale acestui secol. Si a vazut ca adevarata consfiintire a revolutiilor este mai putin ceea ce ati daramat, ci ceea ce ati construit.
  • Ati realizat o Europa intregita membra a NATO si a UE. Noi, americanii, suntem foarte mandrii sa fi fost partenerii vostri in reunificarea Europei.
  • SUA si Europa, o Europa unita si intregita, vor face fata provocarilor impreuna. Orice distorsiune a faptelor nu poate schimba acest adevar de neclintit: SUA sunt angajate ferm cu Europa. Ne aflam si mai angajati acum, cand partenerul european a devenit mai extins si mai puternic.
  • SUA nu pot reusi singure, fara voi, si nu cred ca voi puteti reusi pe deplin fara noi.
  • Acum este momentul tarilor din Europa Centrala, ati dovedit ca sunteti pregatiti pentru confruntarile comune. Acum nu ne spunem ce putem face pentru tarile din Europa Centrala, ci ce putem face impreuna.
  • NATO e piatra de temelie a acestui angajament. Cel mai important pentru mine, cand am fost senator, a fost sa lupt pentru integrarea acestor state in NATO. Presedintele Obama a spus ca nu exista membri vechi sau noi in NATO, toti sunt membri egali.
  • Azi impartasim raspunderi importante, fiii nostri servesc umar la umar in Irak si Afghanistan. 
  • Alianta noastra se bazeaza pe cooperare si consultare pentru apararea comuna, dar - confruntati cu noi amenintari - avem nevoie de o noua viziune. De aceea s-a luat decizia elaborarii unui nou sistem de aparare antiracheta si tarile din Europa Centrala trebuie sa-si faca vocea auzita.
  • E important sa acordam protectia necesara aliatilor NATO, cand va fi cazul. Abordarea noastra s-a schimbat. Aceasta metoda care se poate aborda in diferite trepte urmeaza sa faca fata noilor provocari cu o tehnologie dovedita, raspunde la amenintarile rachetelor de astazi si ne permite sa ne imbunatatim apararea in viitor. Existenta sa va descuraja pe cei ce se gandesc sa atace trupele noastre in Europa si ii va proteja pe prietenii nostri din Europa.
  • Unii s-au grabit sa conchida ca aceasta abordare e gandita pe placul Rusiei. Gresesc! Abordarea noastra nu este despre Rusia, ci e determinata de nevoile SUA si ale aliatilor NATO.
  • Adevarul e ca facem eforturi pentru imbuntatatirea relatiilor cu Rusia, avem interese comune - stabilizarea Afghanistanului, impiedicarea Iranului de a dobandi arme nucleare - dar continuam sa avem si dezacorduri cu Rusia.
  • SUA se opun notiunii din secolul trecut al sferelor de influenta, nu vom tolera aceasta notiune, aparam dreptul natiunilor suverane de a-si alege propriii aliati. Niciodata SUA nu vor incheia un acord peste vointa voastra sau pe ascuns. Principiul care ne ghideaza e foarte clar: nimic despre tine fara tine. Nimic despre tine fara tine!
  • Avem nevoie de o securitate energetica in viitor, care inseamna diversificarea surselor si investitii inteligente ce fac fata schimbarilor climatice.
  • Voi sunteti modelul de democratie pentru milioane de oameni, voi, Romania si alte tari din Europa Centrala, exemplul pe care l-ati dat in ultimii 20 de ani este pentru intreaga lume. In Europa de Est mai sunt tari care se lupta sa isi realizeze aceasta trecere spre economia de piata si democratie. Cine e un mai bun exemplu decat voi, tarile care ati trecut la democratie si ati facut progrese durabile? Puteti conduce Moldova, Georgia, Ucraina spre drumul spre prosperitate. 
  • Trebuie sa conduceti cu curaj si fermitate. Un vechi proverb roman spune ca e usor sa dai un sfat, dar cel mai valoros e un exemplu bun. Acum 20 de ani, nu ni se parea ca aveti mari sanse. E mai usor sa dobori un regim decat sa construiesti o democratie infloritoare, dar ati realizat asta si acum ii puteti invata si pe altii.
  • Acum este momentul si studentii prezenti daca sunt inteligenti, norocosi, vor putea spune nepotilor ca au fost prezenti la crearea unei noi Europe, a securitatii si a unei noi ere a pacii, pentru ca ati avut curajul sa profitati de acest moment. Ca si cei din '89 fiti curajosi, exersati-va capacitatea de conducere! Puteti sa aduceti o contributie gigantica in lume.

In sala au fost prezenti fostii presedinti ai Romaniei, Emil Constantinescu si Ion Iliescu, si seful Statului Major al Armatei Romane, amiral Gheorghe Marin. Din partea MAE, sunt prezenti Adrian Vierita, ambasadorul Romaniei la Washington, si secretarul de stat Bogdan Aurescu. Consilierul prezidential Alexandra Gatej a fost si ea prezenta la eveniment.