Republica Moldova a acceptat deschiderea a doua noi consulate romanesti la Cahul si Balti, informeaza un comunicat al MAE. Acceptul Chisinaului vine simultan cu definitivarea textului acordului privind micul trafic la frontiera in Romania si Republica Moldova.

Ministrul de externe interimar, Catalin Predoiu, a salutat parafarea acordului privind micul trafic la frontiera, un pas in normalizarea si consolidarea relatiei bilaterale. Potrivit documentului, cetatenii Republicii Moldova vor putea calatori liber in limita de 50 km pe teritoriul Romaniei fara a avea nevoie de viza. Acestia vor avea nevoie doar de un permis special pentru a traversa frontiera.

"Totodata, salutam faptul ca autoritatile Republicii Moldova si-au dat acceptul pentru deschiderea consulatelor Romaniei la Cahul si Balti. Aceasta decizie confirma angajamentul Romaniei si al Republicii Moldova de a actiona cu hotarare pentru a intreprinde masuri clare in interesul cetatenilor din cele doua state. Deschiderea celor doua consulate va facilita aplicarea documentului care a fost parafat astazi", a mai spus ministrul Predoiu.

Autoritatile de la Bucuresti au solicitat insistent, in trecut, infiintarea celor doua noi consulate intrucat sectiile din Chisinau nu puteau face fata numarului foarte mare de cereri.

Raspunsul repetat al autoritatilor moldovene a fost de refuz, chiar daca Bucurestiul a subliniat ca cele doua consulate sunt doar pentru acordarea de vize, si nu de cetatenie.

In decembrie 2007, a fost inaugurat un nou sediu al consulatului de la Chisinau, mult mai spatios, insa, sectia a ajuns la capacitatea maxima de utilizare inca din vara anului 2008.

Un cetatean moldovean poate primi viza pentru Romania in cel mult cinci zile de la depunerea cererii. Consulatul Romaniei de la Chisinau elibereaza in jur de 640 de vize pe zi.

UPDATE: Prim-ministrul R. Moldova, Vlad Filat, a declarat pentru UNIMEDIA ca trebuie sa se precizeze daca premierul desemnat al Romaniei poate semna acest document. "In cazul care acest lucru este posibil, sunt gata sa plec maine la Bucuresti pentru semnarea Conventiei", a tinut sa precizeze seful Guvernului de la Chisinau.