Castigatoarea premiului Nobel pentru Literatura, Herta Müller, a reiterat criticile la adresa Romaniei care nu s-a debarasat de tarele comunismului. Muller vorbeste despre o "societate postdictatoriala tipica, incarcata de coruptie" si avertizeaza ca, pe fondul crizei economice, comunismul ar putea fi relegitimat.

"40% dintre cei care se afla astazi la putere provin din vechea Securitate si se protejeaza intre ei", a spus Herta Müller, la Targul de carte de la Frankfurt, informeaza NewsIn.

"Atunci cand o viata de om este mai scurta decat cea a unei dictaturi, aceasta viata este furata de Stat", a spus scriitoarea, adaugand ca este solidara cu scriitorii chinezi. "M-as bucura sa ii pot ajuta in orice fel si sper ca premiul pe care mi l-au dat (Nobel, nr.) constuie o aparare pentru victimele tuturor dictaturilor", a spus scriitoarea la standul The Epoch Times de la Targul de carte de la Frankfurt.

"Dictaturile opereaza cu o viziune ideologizata a omului, niciodata adevarata. Omul sovietic, de pilda, nu a fost real sau adevarat. (...) Am fost norocoasa ca am supravietuit dictaturii, dar am prieteni care nu au fost si care au murit, iar asta inca doare", a continuat scriitoarea.

Intrebata cum a avut forta de a infrunta Securitatea comunista, Herta Muller a raspuns: "Nu am fost curajoasa, am simtit o amestecatura de teama si de responsabilitate si am stiu ca asta trebuie sa fac. Cea mai mare parte a unei vieti demne intr-o dictatura este formata dintr-un sir de negatii".