"FMI a anuntat amanarea misiunii de evaluare a Romaniei din cauza lipsei unui Guvern in deplinatatea capacitatilor de exercitiu", a declarat, joi, presedintele Traian Basescu. Seful statului a anuntat ca misiunea de evaluare va avea loc dupa ce Romania va avea un Guvern, informatie confirmata de reprezentantii FMI.

Declaratia sefului statului a fost facuta in contextul in care Traian Basescu l-a desemnat pe Lucian Croitoru pentru functia de premier.

Presedintele a precizat ca "saptamana viitoare vom primi o noua transa de la Banca Mondiala. Romania trebuie sa mai incaseze alte doua transe de bani, inclusiv de la FMI, pana la sfarsitul anului. Existenta unui Guvern care sa poata negocia cu FMI este esentiala".

UPDATE Jeffrey Franks, seful misiunii FMI din Romania, a confirmat printr-un comunicat de presa ca o delegatie a institutiei va veni la Bucuresti pentru a doua evaluare a acordului Stand-By imediat dupa formarea noului cabinet.

"FMI urmareste cu atentie situatia politica din Romania si nu se asteapta la o intrerupere a Acordului Stand-By sau la o schimbare a politicilor economice. (...) O delegatie a FMI va intreprinde o vizita in Romania pentru a doua evaluare a acordului incheiat cu autoritatile de la Bucuresti imediat dupa formarea noului cabinet", a declarat Jeffrey Franks.

Seful misiunii FMI din Romania a mai precizat ca programele Fondului au scopul de a sprijini politicile economice ale tarilor partenere, si nu un anume guvern sau un partid politic.

Miercuri, Traian Basescu le-a transmis ambasadorilor statelor UE ca vrea sa propuna ca premier o persoana familiarizata cu FMI, in fruntea unui "guvern de uniune nationala".

In declaratii facute pentru HotNews.ro, reprezentanti ai patronatelor si sindicatelor afirmau marti, dupa caderea Guvernului Boc II, ca posibile efecte ale actualei crize politice sunt blocaj in elaborarea bugetului pe 2010, amanarea investitiilor si riscul pierderii urmatoarelor transe de imprumut de la FMI.