4.320 de salariati ai Metrorex vor intra in greva generala intre 1-10 noiembrie daca nu se va negocia un nou contract de munca in care sa fie stipulata o majorare salariala de pana la 26%, a anuntat marti presedintele Uniunii Sindicatului Liber Metrou (USLM), Ion Radoi, potrivit NewsIn. Ultima majorarea salariala a angajatilor Metrorex a fost de 23%, in noiembrie 2008.

  • "Contractul colectiv de munca expira la 1 noiembrie si pana la ora actuala nu am putut negocia cu Consiliul de Administratie si cu directorul general. Acestia au invocat faptul ca nu au aprobat bugetul de venituri si cheltuieli pe 2009", a spus Radoi.

Acesta a precizat ca solicita o majorare de salariu in cadrul noului contract colectiv de munca, precizand ca la negocieri se va tine cont de devalorizarea leului comparativ cu euro, precum si de inflatie.

  • "20% inseamna devalorizarea leului fata de euro, timp in care importurile au crescut pentru produsele de baza, ceea ce a dus la o scadere a nivelului de trai cu 20%, iar 6,5% reprezinta indicele de inflatie care este pus la dispozitie de Comisia Nationala de Statistica. Deci procentul de la care vom pleca in negociere este in jur de 26% majorare salariala."

Radoi a precizat ca salariul mediu al unui angajat de la Metrorex se incadreaza in medie la 1.500-1.600 lei.

  • "Am declansat conflictul de munca, dupa care urmeaza negocierea cu Ministerul Muncii, dupa care urmeaza anuntul cu 48 de ore inaintea grevei de avertisment de doua ore, iar dupa cinci zile, vom declansa greva generala."

Potrivit USLM, in 2009 numarul calatorilor s-a dublat, de la 300.000 pe zi in 2008, la 650.000 pe zi anul acesta. De asemenea, s-a redus frecventa de circulatie a trenurilor de la cinci la trei minute si s-au dat patru statii in exploatare, fara angajarea altor salariati. Radoi a mai mentionat ca subventia de la bugetul de stat s-a micsorat cu trei milioane de lei in acest an.

Metrorex este una dintre companiile de stat unde costurile salariale vor fi limitate de Guvern. Autoritatile romane s-au angajat in fata Fondului Monetar International, in noua scrisoare de intentie ce o modifica si o inlocuieste pe cea din primavara, sa monitorizeze zece mari companii publice cu probleme si sa fixeze plafoane la cheltuielile salariale ale firmelor ce primesc subventii.

Metrorex a realizat in primul semestru al anului 2009 o crestere cu 19% a capacitatii de transport, fata de aceeasi perioada a anului 2008, in conditiile utilizarii aceluiasi numar de personal. Se estimeaza ca pe intreg anul 2009, cresterea productivitatii muncii sa inregistreze o crestere de aproximativ 33% fata de anul 2008, potrivit bilantului societatii.