Presedintele Partidului Democrat, Marian Lupu este primul candidat care a fost inregistrat pentru functia de presedinte al Republicii Moldova. Acesta a depus actele necesare la Comisia speciala pentru alegerea sefului statului, informeaza Jurnalul de Chisianu.

Anuntul a fost facut de catre unul din membrii comisiei, Vitalie Nagacevschi. Potrivit acestuia, termenul limita de inregistrare in calitate de candidat este 17 octombrie iar data limita pentru epuizarea tuturor etapelor necesare alegerii presedintelui expira la 11 noiembrie.

Daca alegerile esueaza de doua ori, Parlamentul urmeaza sa fie dizolvat si sa fie anuntate noi alegeri parlamentare anticipate. Legislatia spune insa ca Parlamentul nu poate fi dizolvat de doua ori intr-un singur an, astfel incat, dupa esecul Legislativului ales in 5 aprilie de a desemna presedintele, actualul Parlament format in urma scrutinului anticipat din 29 iulie nu mai poate fi dizolvat in acest an, iar unii juristi spun chiar ca Parlamentul ar mai putea fi functional pana in toamna anului 2010, urmand ca abia apoi sa fie dizolvat si anuntate alegeri anticipate.